Dá sa vybaviť rizikové?

cemmimi
16. sep 2013

mamičky mám otázku, mám namáhavú robotu, chcem sa opýtať či ste si niektorá vybavila aj proti tomu, že ste v poriadku u gynekologičky aby vás dala na rizikové ???dá sa to vôbec, som v treťom mesiaci tehotenstva a tú robotu nezvládam, vedúca mi povedala, že nech sa dám na rizikové,lenže neviem ako by som to lekárke povedala.....???

canama
16. sep 2013

@cemmimi zalezi co to je namahava praca. 🙂 pokial je fyzicky namahava (napriklad dlhe statie) tak si myslim ze nie je problem aby ta gynekologicka vypisala na PNku. ale nezabudaj ze zrejme ti obmedzi vychadzky co znamena ze budes viac/menej zavreta doma, co sa moze zdat lakave na par tyzdnov, nie na pol roka. 😉

koniarova
16. sep 2013

@cemmimi Aj tvoja obvodná ťa môže vypísať.

cemmimi
autor
16. sep 2013

no robím krátky - dlhý týždeň.....krátky týždeň sa ešte dá,ale dlhý týždeň to padám na hubu....bolo to namáhavé ked som tehotná nebola....v robote celých 12 hodín na nohách + prerábanie predajne a natahovanie sa s krabicami....chvalabohu mi dali výhody, že nemusím vláčiť kartony,ale inak všetko robiť tak ako sa má.....dnes som bola u gynekologičky.....vie akú vykonávam robotu,ale nič mi nepovedala, ani sa ma neopýtala či to zvládam, tak som bola ticho....neviem ako by som jej povedala, že proste tú robotu nevládzem robiť.....a obvodná ma nakoľko môže vypísať??na pol roka ?? s akou diagnozou???

pralinka25
16. sep 2013

ja som si od mojho gynekologa rizikove vypytala priamo. som mu povedala co je vo veci aku mam pracu a ze jednoducho ma nemaju kam preradit aj som sa tak dohodla s nasim veducim. takze ma vypisal na rizikove. ale ako tu uz bolo napisane mala som vychadzky dve hodiny doobeda a dve poobede.
sama ti to nema preco navrhnut. skus sa opytat sestricky ako to riesia ona bude vediet ked ti je blbe to hned hovorit lekarke

linda20111
17. sep 2013

@cemmimi ja som priamo povedala gynekologovi aby mi napisal nejake potvrdenie o tehotenstve s obmedzenim nocnych sluzieb a fyzickej namahy. Toto mi vytlacil, urobila som si kopiu ktoru som mala pri sebe ak by prisla kontrola, original som odovzdala nadriadenemu. Od toho dna ma preradili na inu pracu, primeranu tehotenstvu. Tak nerozumiem coho sa bojis, treba to len normalne povedat gynekologovi, ziadna obvodna ani PNky... naco preboha??? pokial si zdrava pracovat mozes, staci ze ti upravia podmienky. Je to uplne normalna vec, len treba o to poziadat aby ti to dal pisomne.

cemmimi
autor
17. sep 2013

@linda20111 lenže jamám takú robotu, že 12 hodín na nohách, vláčiť kartony a behať po rebríkoch hore-dolu, som zdravá...nemám komplikácie, ale proste nemajú ma kam preradiť a vedúca mi sama povedala,že nech idem na rizikové.....

nitrankanr
17. sep 2013

Z vlastej skusenosti viem, ze treba lekarom vsetko povedat, lebo oni sa sami neopytaju, ako sa mas, ci zvladas pracu.....

linda20111
17. sep 2013

@cemmimi ak je toto problem ze nemaju pre teba inu nahradnu pracu, posielaju ta na PNku nemozes s tym suhlasit len tak, pretoze prijdes o cast svojho prijmu!!!!!! V takom pripade by si mala dostavat od zamestnavatela nejaku vyrovnavaciu davku. Presnejsie si na to pozri zakonnik prace, lebo ja pracujem v statnej sluzbe a u nas je to trosku specificke. Len si myslim ze ak to mame my tak musia mat aj bezni zamestnanci podla zakonnika prace.. V kazdom pripade nerob tu tazku pracu ktoru robis lebo uskodis babatku. Nestoji to za to.

cemmimi
autor
17. sep 2013

no ved toto, treba povedať otvorene lekárke, že to sa proste nedá.....1 deň odrobím,ale druhý už je moc a ked mám mať tretiu 12tku, tak to už nevládzem a samozrejmebrzdím všetko, robota stojí a vedúca na mňa nemôže stále prihľiadať.....tak mi navrhla toto......neviem či mám ísť obvodnému, ten ma určite vypíše a popritom si vybaviť to rizikové alebo ako???gynekolog. mi dnes nepracuje a vedúca mi včera volala, že na zajtra má prísť 80 kartonov tovaru, že či to zvládnem, či nechcem ísť radšej na pnku....no viem, že to nezvládnem....

bajana
17. sep 2013

@cemmimi nas nemusis presviedcat o tom, ze nezvladas pracu popri tehotenstve....zajdi za obvodakom, ten ta vypise na nejaku diagnozu (postaci chripka) a potom sa rovno opytaj gynekologa na rizikove....za to nic nedas - ani ta nevyhodi, ani neprestane byt tvoj lekar, nemas sa coho bat....ak to nepojde cez rizikove, teoreticky ti moze pokryt cele tehotenstvo (u teba uz len nejake 4 mesiace) PNkami s roznou diagnozou....alebo skus, co ti radi linda20111, ale na to mi prides malo akcna a priebojna .... drzim palce, nech vsetko prebieha hladko

yarnie
17. sep 2013

Ochrana tehotných žien a matiek je zakotvená v Zákonníku práce

[JUDr. Simona Schuszteková]

S tehotnou ženou, dojčiacou matkou a ženou do 9. mesiaca po pôrode je možné skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom alebo materstvom.

Tehotnou ženou, resp. dojčiacou zamestnankyňou, je pre zamestnávateľa len tá žena (zamestnankyňa), ktorá mu uvedenú skutočnosť písomne oznámila, pričom tehotná zamestnankyňa je povinná predložiť o svojom stave aj patričné lekárske potvrdenie (§ 40 ods. 6 ZP) Zamestnávateľ môže poskytovať tehotným ženám a dojčiacim matkám zvýšenú ochranu len od okamihu, keď ho takáto zamestnankyňa o svojom stave informovala.

Tehotnej žene je výkon niektorých prác zakázaný. Ženy nesmú byť zamestnávané prácami, ktoré sú pre ne fyzicky neprimerané alebo škodia ich organizmu. Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané všetkým ženám, tehotným ženám, matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacim ženám, ustanovuje špeciálne nariadenie vlády. Problematiku prác a pracovísk zakázaných tehotným ženám rieši aj Nariadenie vlády SR č. 272/2004.
Tehotná žena nesmie byť zamestnávaná ani prácami, ktoré podľa lekárskeho posudku ohrozujú jej tehotenstvo z jej osobných zdravotných príčin (to isté platí pre matku do deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiacu ženu).

Zamestnávateľ má voči tehotnej zamestnankyni isté povinnosti. Ak tehotná žena vykonáva prácu, ktorá je tehotným ženám zakázaná alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej tehotenstvo, zamestnávateľ je povinný vykonať dočasnú úpravu pracovných podmienok Ak nie je úprava pracovných podmienok možná, zamestnávateľ dočasne preradí ženu na prácu, ktorá je pre ňu vhodná a pri ktorej môže dosahovať rovnaký výsledok ako doteraz (pracovná zmluva sa zachováva).

V prípadoch, kedy nie je možné dočasne preradiť ženu na inú vhodnú prácu s rovnakým výsledkom, preradí ju zamestnávateľ po dohode s ňou na prácu iného druhu. Keď dosahuje žena pri práci, na ktorú bola preradená, nižší zárobok (bez toho, aby to zavinila sama), Sociálna poisťovňa jej poskytuje za účelom vyrovnania vzniknutého rozdielu - vyrovnávaciu dávku. Podľa zákona má zamestnankyňa nárok na vyrovnávaciu dávku, v prípade, ak počas materstva do konca deviateho mesiaca po pôrode je preradená na inú prácu, pretože práca, ktorú predtým vykonávala, je zakázaná matkám do konca deviateho mesiaca po pôrode alebo podľa lekárskeho posudku ohrozuje jej zdravie alebo materstvo, a pri práci, na ktorú je preradená, dosahuje bez svojho zavinenia nižší príjem ako pri práci, ktorú vykonávala pred preradením.

Vyrovnávacia dávka sa poskytuje za kalendárny mesiac, a to aj vtedy, ak zamestnankyňa bola preradená na inú prácu alebo sa preradenie skončilo počas kalendárneho mesiaca.

Ak sa preradenie ženy na pracovné miesto s dennou prácou alebo na inú vhodnú prácu nedá zrealizovať, zamestnávateľ jej musí poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy. Všetko toto platí aj pre matku do konca deviateho mesiaca po pôrode a pre dojčiace ženy.

yarnie
17. sep 2013

Pozerala som aj to nariadenie vlady, je tam aj praca spojena s dvihanim tazkych bremien, cely cas postojacky atd.
Z mojho pohladu ak ta nema kde preradit (napriklad do kancelarie atd) tak potom mas narok na pracovne volno s nahradou mzdy, cize vlastne dovolenku. To je ovela vyhodnejsie ako byt na PN. Veduca ta tlaci do niecoho co je pre teba nevyhodne.

miriem
17. sep 2013

@cemmimi Presne ako pise yarnie, ak je praca rizikova pre tehotnu, musia ta zo zakona preradit na poziciu, ktora tvoje tehotenstvo neohrozi. Ak ta nemaju kam preradit ani ti nemozu skratit smeny, potom ostanes doma s plnym platom od zamestnavatela. Urcite sa nedavaj na PN, lebo budes na tom stratova- zamestnavatel ta asi bude do tej moznosti tlacit, lebo pre neho je to vyhodnejsie, plati ti len cast mzdy ked si na PN. Nedaj sa a pytaj od zamestnavatela na co mas narok! 😉

linda20111
17. sep 2013

@yarnie Presne toto som mala na mysli, len sa mi to nechcelo googlit a naspamat som to nevedela 🙂
@cemmimi Ked si precitas posledny odsek tak pochopis preco ta tvoja veduca tlaci na PNku... Robia z teba hlupu, preto ze si myslia ze nevies na co vsetko mas narok v tehotenstve. Teraz to uz vies, tak sa nenechaj vypisat v ziadnom pripade aby si neprisla o peniaze. Mozu pozerat na teba ako chcu, je to tvoje pravo a ak nemaju pre teba inu pracu tak ti budu platit aj ked budes sediet doma na gauci 🙂 Len musis pytat potvrdenie od gynekologa!!!!!!!

baryana
17. sep 2013

ked ta veduca posiela na pn, tak by jej asi nechybala pracovna sila a to znamena, ze pre nu nemoze byt problem, aby ti skratila denne zmeny. pochopila som, ze pracujes v obchode, cize ta este moze dat do pokladne. rizikove, ako pisu baby, nie je bohvieco, budes zatvorena doma, co zdravej tehotnej zene nerobi vobec dobre a pokial viem, rizikove tehotenstvo ani sa nevypisuje na poziadanie. naozaj staci len prisposobit podmienky.

cemmimi
autor
17. sep 2013

@baryana vedúca ma posiela na pn preto,že som na predajňu sama, kolegyňa je dlhodobojšie na pn.....chce si prijať nového človeka, ja už toľko neurobím a čo sa týka pokladne to ma dávala,lenže robota stála.....a to sa nedá stále....

kika2710
17. sep 2013

@cemmimi tiez pracujem v obchode... som v 18 tt a musela som ostat na pn koli bolestiam. Doktorka mi povedala ze ked budem chciet tak ma vypise. ale keby som jej j nepovedala ze mam tazku pracu tak sa ma nato ani neopyta. teraz mi je lepsie a este by som chcela aspon 2 mesiace do prace aj ked neviem ci by som to zvladala pred vianocami... a tiez ma v robite odhovaraju od toho a presviedcaju nech som na pn... no ked sa budem na to citit tak pojdem a oni s tym neurobia nic.

cemmimi
autor
17. sep 2013

no ved to, väčšina ludí si myslí, že robiť v obchode je lážo-plážo, no vôbec to tak neni......je nás na predajni málo, ludí strašne veľa, mávame mystery (kontroly), takže je to dosť o hubu......ja som mavala stále dokola zapaly močových ciest asi aj z klími, aj toho sa dosť bojím, bo mala som dvoje antibiotiká v druhom a teťom týždni tehotenstva a to som nevedela, že som tehotná.....tak teraz sa bojím, ide zima, cestujem spojmi, mna len ofukne a je to tam.....na nervy, človek chce pre seba to najlepšie, hlavne, nech bábatko je v poriadku.....ale pritom nechcem dojsť o peniaze....lenže myslím, že v tomto peniaze nehrajú žiadnu rolu......čo by ste robili vy na mojom mieste???

magg424
17. sep 2013

neviem či poradím správne ale ja som tento problém riešila od 12tt, chhcela som isť na PN od gynekologa a on ma nechcel vypísať, lebo tehotenstvo nie je choroba a ked som sa sťažovala že stále vraciam/ do 16tt aj 7krát denne/ povedal že to mám predýchať a ked som sa sťažovala na bolesti v podbrušku povedal že som tehotná a lepšie to už nebude, len horšie... nakoniec som skončila v nemocnici a musela som podstupiť serkláž v 22tt a moje tehotenstvo bolo diagnostikované ako rizikové, takže navštevujem rizikovu poradnu každé 2tt, už nechodím k obvodnému gynekologovi. ale v nemocke mi povedali že gynekolog ťa može vypísať hocikedy aj na bolesti v podbrušku, aj na zvracanie aj na hocičo, nevolá sa to rizikové tehotenstvo , ale PN od gynekologa na základe toho že by to mohlo v ťarchavosti ohroziť matku a dieťa / takto je to vydefinované/. Rizikové je to v prípade že napr. hrozí potrat, predčasný porod... ak by tvoj gynekolog nebol ochotný, oslov najprv obvodného, ten ti potiahne PNku aj 2-3 mesiace ak bude chcieť a potom už budeš v 6mesiaci tak ťa hádam gynekolog nenechá makať v obchode, aj ked mojmu vobec nevadilo že robím 14 hodín denne, nechal by ma makať do porodu :( tak držím palce, ja som toto musela riešiť až do 22tt. :(

adeala
18. sep 2013

@cemmimi pozri si ten zoznam, čo je v tehotenstve zakázané, ak sú tam uvedené veci, ktoré v práci vykonávaš, tak choď za zamestnávateľom a žiadaj preradenie (resp. on by ťa mal preradiť aj sám), ak ťa nepreradí, tak budeš mať to pracovné voľno, predtým mu samozrejme doruč písomné potvrdenie, že si tehotná. Ak v zozname tie úkony nenájdeš, choď za lekárkou a povedz jej presne, s čím máš problém, čo ti nerobí dobre, aby ti napísala, že to vykonávať nesmieš. Nie je za tým vôbec nič za čo by si sa musela hanbiť alebo sa jej báť povedať, ona sama nemôže vedieť ako tebe z tej práce je, ak jej to povieš, tak s tým nemôže mať žiaden problém, ak bude, tak zmeň lekárku - ide predsa o tvoje zdravie a zdravie tvojho dieťatka.

tehulka22
8. mar 2016

Dobry den mamicky som v 3 mesiaci tehotenstva a pracujem vo fabrike ako operator vyroby mam fyzicky tazku pracu a pracujem s chemickymi latkami dvíham tazke diely v praci mi prislo uz par krat nevolno a a dokonca ma uz brali aj na pohotovost koli silnym bolestiam a ked som to povedala svojej lekarke ze tu pracu nezvladam tak mi povedala aby ma preradili na lahsiu poziciiu.... zial v mojej praci to nieje mozne lahsiu poziciu tam nemame a na rizikove ma vypisat nechce povedala mi ze som.mlada zena a zdrava..nevie mi niekto poradit co mam robit?.. ja to naozaj fyzicky ani psychicky

kvetka589
8. mar 2016
Používateľ kvetka589 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od kvetka589.

@tehulka22 pokial pracujes s chemickymi latkami a nemaju ta kde prelozit tak by ta mala bez problemov vypisat. Skus sa jej castejsie pripominat ze mas taky a taky problem.

mimikas
8. mar 2016

@tehulka22 no zamestnavatel ti musi upravit jednak pracu a jednak ti moze upravit aj pracovnu dobu. Si sice mlada ale ziadna tehotna nemoze robit s chemickymi latkami a dvyhat veci tazsie ako 5kg, to je dane zakonom, tiez nemozes robit nocne a pod. takze skus v praci pritlacit bud na upravu alebo ist za lekarkou a jasne jej vysvetlit co je vo veci

tehulka22
8. mar 2016

Ano v praci to chapu robim momentalne uz iba na rannych smenach ale moj zamestnavatel chce aby som sla na pnku dnes som.bola za svojim obvodnym lekarom a ten mi dal pnku na 2 tyzdne ze nic viac sa s tym neda robit.... ze podla neho musim vydrzat do obdobia kym nenastupim.na matersku

eeffka
8. mar 2016

@tehulka22 boze moj zeny, nepoznate svoje prava? ty vobec nemusis ist na PNku a budes blba ak pojdes. ak mas rizikovu pracu pre tehotnu zamestnavatel je povinny ta preradit na pracu vhodnu pre tehotnu, aj keby ta mal posadit do kanclu k riaditelovi olizovat obalky. ak nema take miesto mas byt doma S nahradou mzdy !!! to je jeho problem ze nema bezpecne miesto. tym ze ta tlaci do PNky sa zbavuje financneho zavazku takto dostanes zobracenku nie plat.

tehulka22
8. mar 2016

Na tym ze pracujem cez agenturu ma do kanclu neda tam mozu ist iba kmenovi zamestnanci

mimikas
8. mar 2016

@eeffka velmi pekne napisane 😀

mimikas
8. mar 2016

@tehulka22 ak pracujes cez agenturu, neznamena ze nemas prava ako ostatny zamestnanci, treba ist do agentury a velmi silno im pripomenut zakon

tehulka22
8. mar 2016

Skusala som to uz a odbili ma ako takeho ppsa

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre