Dom v dražbe

lukrec
25. júl 2017

Dobry, chceme kupit dom v drazbe. Prosim, nepiste mi ak ma chcete urazat, ze ubohi ludia na druhych sa chcem prizivit, proste dlzia ak to nekupime , tak kupia iny.

Moja otazka je ako riesit situaciu ak nechcu dom kupeny v drazbe opustit predosli majetelia?
Pocula som mnoho pribehov, ze dom vydrazili no uz 3 roky sa don nemozu dostat.
Chceme dom, mame deti, no na kupeny mimo drazby nemame, v okoli su strasne drahe domy, a platit obrovsku pozicku nedokazeme.

Da sa teda riesit to ak kupim dom v drazbe a byvaly majitel sa nebude chciet odstahovat.
Mate niekto skusenosti.

dominika6
26. júl 2017

@lukrec budeš riešiť potom,ked to nastane..ešte si nič nekúpila..myslím že ked máš list vlastníctva tak zavoláš policajtov a v ich sprievode opustia dom..iná možnosť asi nieje

liz_lemon
26. júl 2017

@dominika6 ty si to velmi lahko predstavujes, ale take jednoduche to nie je
a velmi dobre robi, ze sa na to pyta este pred kupou, lebo potom uz moze byt neskoro

@lukrec ja by som do toho nesla, na nete mas o tom kopec popisane, aj realne skusenosti, tak si to prejdi

dominika6
26. júl 2017

@liz_lemon no čo na tom môže byť také komplikované..prídem,vymením zámky na dverách a oznámim že zajtra zaparkuje sťahovák..howk..postup ako pri podnájomcoch čo neplatia..vyhodím..

lukrec
autor
26. júl 2017

@dominika6 na to vraj policajti nemaju pravo lebo padla ustavy ma kazdy narok na byvanie. To mam od policajta

lukrec
autor
26. júl 2017

@dominika6
To vraj mozem no ich nemam ako dostat von. Vraj ich ani policajt nesmie nasilim odviest.

lukrec
autor
26. júl 2017

Vraj sa to neda nic s toho.
Preto nemate niekto skusenosr ako sa to da

dominika6
26. júl 2017

@lukrec čo môžeš..vymeniť zámku a vysťahovať ich?
čo viac chceš,..zo svojho majetku ich vyhodiť môžeš..
vieš niečo o majiteľoch toho domu,alebo len špekuluješ o niečom čo ešte ani nieje?

draik
26. júl 2017

@dominika6
@lukrec
Bez súdneho rozhodnutia ich nemožno vysťahovať a polícia bez vykonateľného rozsudku nebude poskytovať asistenciu. Poznám prípad, že bývalí vlastníci podali žalobu o neplatnosť dražby a spor sa ťahá už viac ako desať rokov. Odpojenie energií nie je také jednoduché, keďže odberné miesta sú napísané na bývajúcich.
Ak by súčasní vlastníci nepodali žalobu o neplatnosť dražby a nevysťahovali sa, možno podať trestné oznámenie, keďže by neoprávnene užívali nehnuteľnosť.
Niekedy stojí za to bývajúcim poskytnúť nejaký čas a peniaze, aby sa dobrovoľne vysťahovali. Nehnuteľnosti často nie sú sprístupnené pred dražbou ani pre znalca, teda nie je jasné, v akom stave sa nachádzajú, a to by mohli bývajúci využiť, že by nakoniec odovzdali "vybývanú" nehnuteľnosť.
V ČR teraz rezonuje prípad, keď majitelia bytu spôsobom , ako navrhuje @dominika6 , vysťahovali neplatičov, a nakoniec za to dostali podmienku. Nie je to identická záležitosť s príkladom zadávateľky, ale napriek tomu je potrebné byť opatrný.
Predovšetkým však, ak sa cena javí ako výhodná, môže byť nehnuteľnosť v horšom stave resp. sa zletia realitky a budú dražiť tiež.

taami
26. júl 2017

@lukrec
Úplne presne ti to popisala @draik
Ja s tým tiež trochu robím, a teda keď idem do dražby, tak:
- prvá vystraha je keď sú foto len z exteriéru: čiže vlastníci neumoznili znalcovi obhliadku
- navštívim osobne a podľa toho si vytvorím úsudok, či sa s tými ľudmi dá "pracovať", ako chcú riešiť situáciu, či majú iné bývanie atd
- zistím si, aké pohľadávky viaznu na nehnuteľnosti (ptoblematicka je najmä pohotovosť) ideálne keď je tam len nejaká banková inštitúcia - vtedy je menší predpoklad napadnutia dražby dlžníkmi
- dražobná spoločnosť absolútne nezabezpečí odovzdanie nehn. Resp.prebieha to tak, že v určený deň po dražbe sa stretnete na nehnuteľnosti, ale pokial Vám pôvodný vlastník neumožní vstup, neodovzda nehn.tak sa môžeš svojich práv domáhať akurát tak súdnou cestou...úplne naj je keď sa jedna o byt, to ešte aj za tu dobu vydrazitel platí všetky poplatky správcovi
- s energiami si nepomôžes: dodavatelia energii jednajú s tým, s kým majú zmluvný vzťah, čiže s pôvodnými vlastníkmi
Čiže: pokial sú povodní vlastníci veľmi problemovi, dávam ruky prec...

Ak máte výhodnú cenu, je možné, že sa jedna o 2,možno tretie kolo dražby...a tam sa teda už zhrknu všetci obchodníci...vy keďže to chcete pre seba, a nie na další obchod, máte tým pádom inak postavenú hornú hranicu pri licitovani, čiže teoreticky môžte byt úspešní.

taami
26. júl 2017

@lukrec
A ešte má napadlo: žalobu o určenie neplatnosti dražby môže dotknutá osoba podať do 3 mesiacov od preklepu....

taami
26. júl 2017

Priklepu

daji
2. jan 2020

Ahojte

potrebovala by som poradiť.... chceme s manželom kúpiť dom vedľa nás, nakoľko je na ňom exekúcia. My sa staráme o záhradu, aby neprešla burina k nám, kupujeme postreky, kosíme atď. Majiteľku nevieme nájsť a exekútor povedal, že pod 12 000 eur nejde ale dom nemá takú hodnotu... odpojena elektrina, voda nie je zavedená a plyn je ale nemali ani plynové kachle, varila na sporheli a žumpa tiež nie je. Dom má hodnotu max 5000 a my míňame na postreky, náš spoločný čas, práca čo robíme. Nechceme aby to náhodou kúpil niekto neprisposobivy.... viete poradiť, ako sa dohodnúť s exekútorom, aby to znížil? On totiž mi pripadá, že ak sa nejedná o dobrý kšeft, tak to ani nerieši. Ďakujem za každú radu.

draik
2. jan 2020

@daji
Exekútor je viazaný hodnotou uvedenou v znaleckom posudku. Ak v prvom kole nikto draženú vec nekúpi, je možné následne pristúpiť k zníženiu vyvolávacej ceny.