Kedy odhlásiť rodičovský pred druhým pôrodom?

martinka117
7. apr 2015

Baby len si overim..idem nastupit na druhu matersku mam uz tlacivo od lekara o nastupe to odovzdavam zamestnavatelovi ktory to posle na socialku a moja uloha je ist len na urad prace si odhlasit rodicovsky? Mozem tam ist kedykolvek alebo az v den nastupu na matersku? Prípadne este nieco treba vybavit?

liz_lemon
8. apr 2015

staci, ked na UPSVAR posles kopiu rozhodnutia zo Socialnej poistovne, o priznani materskeho, mozes im to poslat aj mailom

alana1
8. apr 2015

a nemoze rodicak brat otec?

gabikkas
8. apr 2015

@alana1 nemoze rodicovsky brat otec. Mozes dostavat len jednu davku (bud rodicovsky alebo matersku) a len na jedno dieta aj ked mas deti dve, tri...

@martinka117 ja som to urobila tak, ze manzela som poslala na UPSVaR (ma to pri robote, tak som sa tam nemusela trepat), aby povedal, ze pojdem na matersku od urciteho datumu, aby mi neposlali peniaze v tom mesiaci co uz nemam na ne narok (aby som ich nemusela vratit a zbytocne mat opletacky s tym), ona si to poznacila a potom jej doniesol papier co mi poslala socialna poistovna o rozhodnuti materskej (oni maju na to 30 dni, mozno ja viac...)

liebling98
8. apr 2015

Ja som to tlačivo od gynekológa (žiadosť o materské), kde máš dátum, od kedy na MD nastupuješ, okopirovala a kópiu odniesla na UPSVAR. Je to tak lepšie, ako čakať na rozhodnutie o materskom zo Sociálnej poisťovne, aby sa Ti nestalo, že Ti ešte rodičák vyplatia a Ty ho budeš musieť vrátiť.
A nezabudni tiež požiadať UPSVAR o príspevok na starostlivosť o dieťa. Máš naň nárok od nástupu na materskú do 6 týždňov veku mladšieho dieťaťa, za mesiace, kedy nedostávaš rodičák, pokiaľ staršie dieťa ešte nemá 3 roky.