Materská dovolenka a rodičovský príspevok pre nezamestnaných

liluska7
17. dec 2013

Dobrý deň milé mamičky, chcela by som sa spýtať ako je to s príspevkami na dieťa. Nastúpila som práve do roboty za minimálnu mzdu čiže materskú by som dostávala 199€ a potom rodičovský 190€ a potom ešte príspevok na dieťa 23€ oplatí sa mi niekde drieť za minimálnu mzdu kôli 9€ mesačne naviac? Malo by to nejaký dopad dobudúcna že by som dostávala len rodičovský príspevok? A dá sa poberať rodičovský príspevok aj prvých 8 mesiacov od narodenia dieťaťa namiesto materskej?

salome123
17. dec 2013

ved ale ked pracujes dostavas minimalnu mzdu + 200E rodicovsky + 23e prispevok na dieta + ti odrataju danovy bonus. takze ano, oplati sa pracovat aj za minimalku. a navyse, praca nie je len o peniazoch. vsetko co sa v nej naucis ta posunie dalej.

liluska7
autor
18. dec 2013

A keď budem pracovať mesiac alebo dva tak už mám nárok na nemocenské? Čiže keby mesiac alebo dva som zamestnaná a otehotniem a náhodou by som nemohla pracovať tak by som mohla zostať na pn-ke a keď do pôrodu budem zamestnaná ale pn a ubehne 270dní tak dostanem materskú?

draik
18. dec 2013

Na dávky (nemocenské, materské) je nárok, ak si bola zamestnaná resp. inak platila odvody 270 dní za posledné dva roky. Pri výpočte dávok sa berie príjem za predchádzajúci rok resp. v prípade nového zamestnania príjem v tomto roku vtedy, ak zamestnanie trvalo aspoň 90 dní pred nástupom na PN.