Dobrý deň chcem sa opýtať,mám zárobok za rok 7000€ ako SZČO. Musím si uplatniť paušálne výdavky? Alebo nie. Problém je v tom že nemám žiadnu zmluvu kde som pracoval,len faktúry. Pýtam kvôli daňovému bonusu
Nemusis. Vydavky su cisto dobrovolne. Kludne mozes zdanit cely prijem. Odratas nezdanitelnu cast a zo zvysku vypocitas dan.
@katarinaba a preco by to preboha robil? Ty by si platila dan navyse, ked nemusis? @autor, pravdepodobne si mozes uplatnit 60% pausalne vydavky, zavisi aj od toho, co presne robis. Akokolvek, poziadaj nejaku uctovnicku, nech ti to pripravi. Das jej doklady, ona pripravi danove a len ho podas.
@mane01 preboha a ty nevies citat? Chce co najvyssi bonus na dieta. A pyta sa ci musi - no nie, nemusi. Ak bude mat zaklad dane 7000 lebo si neuplatni vydavky, resp. skutocne takmer nulove, tak rozhodne dostane vyssi bonus, ktory mu pokryje aj tak nizku dan.
7000 - 5646 = 1354 x 15% = 203 dan. No pre danovy bonus bude mat zaklad dane 7000, cize ten bonus bude uplne inde.
Tak preto by to robil, pane boze.
@lenkakravcova ty sa tiez nauc citat.
@silvo270 ty si sam urcis aky druh vydavkov si uplatnis. Kludne si uplatni skutocne, urob si danovu evidenciu a daj do vydavkov len zaplatene odvody do ZP. Nic viac. Dan bude minimalna, ale bonus vysoky. Len ziskas.
@katarinaba akoze ked si umelo navysi dan, tak si z nej bude moct odpocitat danovy bonus, lenze vo vysledku je to to iste. Danovy bonus znizuje dan… ked clovek dan neplati, lebo nemusi, nema danovy bonus. Ked dan zaplati, aj ked nemusi, tak mu ju vratia na danovom bonuse. Ale je to stale to iste…
@mane01 aj si si to skusila prepocitat?
1) ked pojde podla tvojej super rady a zvoli pausalne vydavky, tak na dani zaplati nulu. Na danovom bonuse dostane 590,00 EUR
2) ked si neuplatni vydavky (zvoli si skutocne vydavky a neuplatni si nic), zaplati sice dan 203 EUR, ale jeho bonus bude 1.400 EUR, cize v cistom dostane 1.197,00 EUR
Tak co, stale je to to iste? Mozes mi, prosim, povedat, preco strkas nos niekam, kde nemas ani ponatia o com rozpravas? A este drzo budes vyskakovat?
A za dalsie - nic si umelo nenavysuje, stale vyberie len jednu z ponuknutych moznosti, ktore mu zakon dava. Vsetko uplne ciste, v sulade so zakonom.
(sumy su zaokruhlovane, ide o hrube vypocty, aby sa zas niekto nechytal detajlov)
@katarinaba môžem sa spýtať? Vidím, že sa vyznáte. Je povinný živnostník uplatniť si zdravotné a sociálne odvody do nákladov. Alebo si môže dať do nákladov aj nulu? Kvôli daňovému bonusu sme neuplatnili. Lebo som bola v tom, že je to dobrovoľné. Ale teraz ho predvolali na daňovú kontrolu, tak som zostala neistá či som neurobila chybu. Možno ho predvolali len náhodne. No neviem. Ďakujem
@mariasola podla mna nahoda, ved co ak by ich naozaj nezaplatil?
A isto ma kontrolu? Nemal len nejake nedostatky v danovom priznani? Aky rok mu idu kontrolovat?
@katarinaba do nákladov zo živnosti som dala nulu, ale do kolonky zaplatené odvody som napísala sumu ktorú zaplatil na odvodoch. Tak tam vidia, že za odvody platil. No program ma pustil. Neukázal mi chybu. Ja som bola v tom , že aj keď nejaké náklady mal je len na ňom či si ich uplatní. Má kontrolu, ale vraj tento rok viac kontrolujú živnostníkov tak možno náhoda. Ale chcem si byť istá čo sa týka tých odvodov. Či nemám urobiť opravné daňové priznanie. Kontrolu má za rok 2024. Ďakujem
@mariasola podla mna len nahoda. Mozno vyberali subjekty podla vysky prijmov a on tam zapasoval. Vydavky si uplatnit nemusi. Pokial je to naozaj danova kontrola, tak mu skontroluju bud JU, danovu evidenciu, alebo evidencie pre pausalne vydavky. Mozno sa zameriavaju na priznanie vsetkych prijmov. Neviem.
Das potom vediet, co ziadali, ci mali nejake namietky a podobne? Aj vysledok? Kludne do IP. Dakujem.
@katarinaba Má predložiť evidenciu o príjmoch a výdavkoch, o majetku, zásobách, pohľadávkach a záväzkoch. Má sa dostaviť 7. 5. Jasné dám vedieť ako dopadol. No on nemá žiaden majetok na firmu. On je obyčajný malý živnostník. A minulý rok ani príjem nemal veľmi dobrý preto sme si ani paušálne výdavky neuplatnili. Ja som bola Pn a potom na materskej tak daňový bonus sa rátal iba z jeho príjmu, preto sme to takto riešili.
Ďakujem za radu
@mariasola predpokladam, ze predlozi doklady, oni sa opytaju, preco si neuplatnil aspon to poistne. Povie, ze si nechce uplatnit vydavky a tym to skonci. Ale som zvedava. Dakujem.
@katarinaba tu s tebou nesúhlasím . Existuje niečo ako správne vykázanie daňového základu a inštitút zneužitia práva za účelom získania daňovej výhody. Už je k tom veľa rozsudkov aj na SR aj na ESD.
@subartic mozes mi dat odkaz na taketo pripady? Dakujem.
Tu je priklad, kedy si sice pausal uplatili, no poistenie uz nie. Podla Mihala to mozne je.
Jasne, nikto nevieme vsetko. Rada si precitam preco, zaco a postoje. I ked moj nazor je taky, ze vydavky su stale dobrovolne, ak by poistne bolo povinnym vydavkom, bolo by to v zakone upravene. Resp. by k tomu bolo metodicke usmernenie.
príklad, že SZČO si uplatní len paušál 60%, ale odvody si do výdavkov už nedá a tým pádom navýši ČZD pre uplatnenie čo najvyššieho DB. Daň bude síce vyššia ale bonusy na deti budú neporovnateľne vyššie ako keby si uplatnil odvody do výdavkov. Je táto "škekulácia" legálna? Na výšku odvodov od júla to myslím nemá vplyv.
Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála
Darinka Semanová nemám čas na spisovanie tisícok rôznych príkladov, ďalšie dva príklady nájdete v článku na mojej stránke, aj s algoritmom, podľa aktorého treba postupovať v X-rôznych situáciách. V samotnom DP sa odvody nezapočítať dajú, avšak SP aj ZP si ich pri výpočte VZ, resp. v RZZP započítajú aj tak, na základe ich vlastnej evidencie, na to pozor.
@katarinaba podľa mňa to možné nie je a neradím to ani svojim klientom a neradia to mnohí moji kolegovia . Finančná správa veľmi dobre vie čo sa deje a tie kontroly začnú, zároveň je to predmetom mnohých diskusii priamo v SKDP. https://www.vssr.sk/clanok-z-titulky/zneuzitie-...
@katarinaba http://blog.judikaty.info/zneuzitie-danoveho-pr... a je toho veľa. Ak vieš dobre po anglicky , treba íst na rozsudky ESD a tam čítať.
@subartic nemozes dat print screen? nemam predplatne.
Inak je teda zaujimave, preco v elektronickom formulari nie je chybou uviest zaplatene poistne pri nulovych vydavkoch. Od roku 2008 / 2013 je uz dlha doba aby to bolo zapracovane aj vydane metodicke usmernenie. Vedia o tom, ze si bezny ludia robia DP sami, nevyuzivaju odbornikov.
Anglicky dobre neviem, uvedene v druhom odkaze je vseobecne, nie konkretne toto.
No ved uvidime, co na to povie danovy urad.
Mala som pripad, kedy si prave kvoli DB uplatnili len odvody, lebo by inak vykazali nulovy zaklad dane pri pausale a boli by bez naroku, cize ucelovo si zvolili DE. DU s tym problem nemal. A nech mi nikto nehovori, ze nema absolutne ziadne vydavky s podnikanim. Cize aj pri DE by museli namietat, ze maju male vydavky, resp. vydavky len na poistenie.
Este som to konzultovala s DU, odobrili to.
Dufam, ze pani napise vysledok.
@mariasola
@subartic
tak dievcata, nedalo mi, volala som na FS.
Nie, nie je povinnost uplatnit si vydavky na odvody. V DP uvedie, ze vedie DE. Jedina chyba v tomto pripade je, ze v DP uviedli preukazatelne zaplatene odvody. Toto sa v pripade nulovych skutocnych vydavkoch nema uvadzat.
Takze toto by sa dalo opravit priamo pri kontrole. Prip. dodatocnym DP.
Ale teda potom je problem v tom systeme DP - nemalo by pustit vyplnenie nulovych vydavkov a uvedenie zaplatenych odvodov. To by malo vykazovat chybu vo vykaze.
@katarinaba a kde si volala ? myslíš ako call centrum ? Zodpovednosť za svoje výroky nulová , opakujem nulová . Toto čo hovorím , je už vyšší level daní , ktorý sa preberá na komore, na metodických komisiách a ešte sú tu aj správne súdy a ESD. A tam sedí obyčajná pani s obyčajnými znalosťami.
Ja sama som zvedavá ako sa toto vyvrbí, lebo ide o umelo vytvorenú konštrukciu za účelom získania daňovej výhody, jednoducho nesprávne vykážeš daňový základ aby si získala vyššie bonusy. Ja byť na daňovej správe , tak okamžite voči takýmto živnostníkom zahajujem daňové kontroly a odoberám takto vypočítané daňové bonusy. Len som na opačnej strane.
@subartic ved uvidime. Ale ja nerozumiem, preco by to mal byt problem. Ucelovo navysit zaklad dane fiktivnou fakturaciou - to je umelo vytvorene. Vyuzit moznost, ze vydavky su dobrovolne, podla mna nie.
Pokial zakon umoznuje zvolit si sposob vykazovania vydavkov, tak nejde o protizakonnu spekulaciu. Aj v zneni sa pouziva MOZE UPLATNIT. Cize nechava na danovnikovi, ci si uplatni, ci nie. Pri zahranicnych prijmoch nechava na FO zamestnancov tiez moznost volby medzi zapocitanim a vynatim prijmov - co je pre danovnika vyhodnejsie - tiez ide o ucelove ovplyvnovanie zakladu dane.
Za mna - pokial sa v zakone nenapise jasne, ze musi uplatnit, stale ma pravo volby.
@katarinaba ano , kľudne môžeš vylúčiť výdavky , prečo nie. Ale nesmieš tým sledovať inú daňovú výhodu . A tu ju sleduješ, jednoducho tento úkon robíš preto aby si získala viac peňazí .
@subartic samotne vylucenie vydavkov je sledovanie danovej vyhody. Preco mam moznost si neuplatnovat ine, ale odvody musim? Vydavok na material je rovnaky vydavok ako odvody. Preco ked mozem dat tri doklady za material a dva nemusim, ale odvody musim vsetky? Kazdym takymto konanim sledujem optimalizaciu dane.
Vseobecne su odvody zahrnute v uznanych vydavkoch. Jedine, kde sa spominaju odvody este samostatne mimo vydavkov, je pri pausalnych vydavkoch. A aj tam sa pise, ze preukazatelne zaplatene odvody si MOZE pripocitat k 60% pausalu. Ze tie jedine niesu zahrnute v pausale.
@subartic má kontrolu
@katarinaba
tak ja som bola v tom, že je to legálne a mám právo voľby. Tiež som všade čítala že MÔŽEM si uplatniť, ale nikde som nenašla, že musím. Keby som chcela vedela by som si aj umelo navýšiť faktúry a daňový bonus by som mala ešte vyšší, ale my sme všetko priznali ako reálne mal. Za každú aj jednodňovú prácu som robila faktúru. Proste všetko reálne a poctivo odrobené faktúry. Ani jednu nemal navyše. A tiež keby viem, že to nie je v súlade so zákonom tak samozrejme si tie odvody uplatním do nákladov. Áno, neuplatnila som to pre svoj prospech. Ale napr. tiež si môžem vybrať či uplatním paušálne alebo reálne náklady a tam sa tiež rozhodujem čo mi viac vyhovuje. Toto som tiež tak brala, že mám možnosť si vybrať.
Ale teraz fakt neviem čo mám robiť. Či mám radšej podať dodatočné daňové priznanie a dať tam tie odvody. Čo som pozerala pri daňovej kontrole môžem do 15 dní podať dodatočné daňové priznanie od doručenia oznámenia. Tak to musím poriešiť ešte predtým ako tam manžel pôjde. Nechcem platiť pokutu a ani prísť o daňový bonus. Tak čo by ste mi poradili?
@mariasola ja by som to nechala tak ako to je.
Tiez si myslim, ze keby si musela uplatnit odvody, tak by hned z podaneho DP videli, ze zaplatene boli (lebo si ich tam uviedla) a upozornili by ta skor na chybu v DP - lebo ked mas zaplatene odvody, nemozes mat nulu vo vydavkoch. Len kvoli chybe v DP nerobia kontrolu.
Tiez si myslim, ze keby to nebolo mozne, tak aj teta na DU by o tej moznosti vedela. Nech je call centrum ake chce, mozu sa mylit aj oni, ale podla mna v takychto zakladny veciach nie.
Podla mna aj to, co tu bolo pripnute je skor zamerane na ucelove navysovanie zakladu dane fiktivnymi vynosmi/prijmami, nie neuplatnenim vydavkov.
Som velmi zvedava na vysledok kontroly.
@katarinaba ďakujem
dúfam, že s tým nebude problém
@mariasola ja dufam tiez, nie som vseved, ale ja by som tak postupovala. Drzim palec. Daj vediet. Pekne sviatky.
@silvo270 ty nie si zamestnanec ale živnostník