Ručiteľ v banke

nemezys
1. okt 2014

Dobrý den, známy bol ručiteľom na uver v banke istej osobe, ktorá ho nesplacala. On ho ako rucitel zaplatil komplet cely cim mu vznikla dost velka skoda, preto ma zaujíma ako riesit takyto problem. Dá sa táto suma vymáhat sudne a je vobec sanca ze by ten sud vyhral?
Dakujem za rady

ammellia
1. okt 2014

Ano, da sa to sudne vymahat. Vyhrat moze, otazne je, ci sa dostane k peniazom. 😒

katarinamarkova
1. okt 2014

@nemezys vymahat si ich moze, sud s pravdepodobnostou prizna nahradu....ale otazne je, ci sa dostane k peniazom, ked dotycny mal uz problem splacat uver.

kaktusik007
2. okt 2014

@nemezys samozrejme ze je sanca ze by ten sud vyhral, natiska sa iba otazka, ze ci je aj realne vymoct od povodneho dlznika peniaze...
na druhej strane, ak ma banka rucitela, skor ziada od neho ako by sla do exekucie s dlznikom (je to pre nu daleko jednoduchsie aby to splacal rucitel) takze je sanca, ze dotycny ma ci uz nejaky prijem, alebo majetok....

nemezys
autor
2. okt 2014

@kaktusik007 no dotycna je zamestnana a ma este hypoteku na byt. ona ten ucel nesplacala ucelovo lebo sa mu chcela pomstit, je to totiz jeho byvala.

kaktusik007
2. okt 2014

@nemezys jaj taaaaak, tak to ma holka smolu.... nepomohla si...treba ju pisomne vyzvat na vratenie sumy, nakolko z jej strany doslo voci nemu k bezdovodnemu obohateniu, treba jej dat lehotu nejaku ( 7 _ 14 dni) dokedy ma dat peniaze tam a tam a ze ak nie, tak sud... akoze aha, snazil som sa o zmier...
no a potom navrh na sud na vydanie platobneho rozkazu.
natvrdo.

nemezys
autor
2. okt 2014

No uz sme jej dneska poslalu pokus o zmier s lehotou 3 dni nakolko to bude uz pomaly rok co nereaguje na ustne vyzvy

kaktusik007
2. okt 2014

@nemezys tak ale preco to rok riesite iba ustne???
bacha na to, aby nevzniesla namietku premlcania.... toto nie je sranda.. ona natahuje cas, ten ide v jej prospech... ale cas je proti vam.

draik
2. okt 2014

Ručiteľ, ktorý plnil za dlžníka, má zo zákona voči veriteľovi práva dlžníka. V tomto je teda istota úspechu súdneho sporu, ak nedošlo k premlčaniu. Premlčacia doba je v tomto prípade 4 roky.

draik
2. okt 2014

Ups, chybička v prvej vete. Správne má byť:
Ručiteľ, ktorý plnil za dlžníka, má zo zákona voči dlžníkovi práva veriteľa.

nemezys
autor
2. okt 2014

@draik dakujem