Výpočet OČR

adriana36
29. máj 2020

Ahoj maminky, je tu prosím nejaká, ktorá pracuje na socialke, pripadne sa vyzna vo vypocte ocr? mala by som jednu otazku, potrebujem pomoct a na tel.kontakt na ktorukolvek socialku nikto nereaguje, mam si poslat vraj mail, ale ja to potrebujem vcediet skor, ako odpisu. dakujem

zooeynka
29. máj 2020

Ved napis otazku

adriana36
autor
29. máj 2020

Dobrý deň,
Už ste mi viackrát tu na koníku poradili, preto sa skúsim na Vás obrátiť aj takto, nakoľko na socialku kdekoľvek na pobočku sa nedá dovolať a mailom neprišla dnes odpoveď, no ja potrebujem poradiť.

Od 1.09.2018 som zamestnaná u jedného zamestnávateľla. Vzhľadom na situáciu s coronou od 23.3.2020 poberam očr na syna 7rokov.
Mám ale ešte dcéru 4 roky.
Nakoľko ale syna chcem dať od 1.06.2020 do školy, musím si dať na dcéru kôli jej zdrav.stavu očr, nepôjde do škôlky v mesiaci jún.

Moja otázka je, z akého obdobia sa vypočíta očr?
Môžu mi vypočítať menej ako na syna?

Momentálne mám cca 15,00€ na deň.
Ovplyvní výšku očr zmena na druhé dieťa , keď od 23.0.3.2020 poberám zo sociálky očr, alebo tento príjem nebude mať vplyv na výšku očr, ktorú zmením na dcéru?

Žiaľ z finančného hľadiska si nemôžem dovoliť už klesnúť s očr nižšie, čiže ak by mi vyrátali menej, nedám do školy ani syna a budeme pokračovať, ako doteraz.
Viem, nie je to v poriadku, ale žiaľ, situácia je taká, že musím pozerať aj na financie, aj keď by som mu spolužiakov dopriala.

Ďakujem za prečítanie.

S pozdravom Adriana

andreah70
29. máj 2020

@adriana36 vymeriavaci zaklad sa nezmení dostaneš rovnako na dceru, ako si na syna dostala. Len treba za jún novú žiadosť na dcerku.

mrnoska3
29. máj 2020

dobry den nevie niekto nahodou ci sa moze byt na ocr s 9 rocnym ked od pondelka nastupi do skoly lebo riaditelka skoly nam povedala ze ked nepojde do druziny ale len na 4 hodiny do skoly moze manzel dalej brat ocr na neho dakujem

adriana36
autor
29. máj 2020

@andreah70 ďakujem veľmi pekne :D

alenah31
29. máj 2020

@mrnoska3 nie nemoze brat ocr ked syn nastupi do skoly. To, ze nepojde do druziny nikoho nezaujima - do skoly nastupil - ocr konci. Preto je v novom cestnom vyhlaseni kolonka pre nazov skoly. Ta potom na SP posle zoznam deti, ktore do skoly nastupili. Ak zaziadate o ocr a dieta bolo v skole ocr nevyplatia.

mrnoska3
29. máj 2020

@alenah31 tak neviem riaditelka hovorila ze to ma pravnikom overene ze na 4hodiny a potom ze sa stara o dieta este sa budem pytat raz

veronikaszabova
30. máj 2020

@mrnoska3 100% nemoze poberat OČR.
Karantenna OČR sa pobera na zaklade zatvorenia šk.zariadenia -- logicky, ak dieta pojde do skoly/skolky, narok zanika.
Inak nehnevaj sa, to uz je aka vychcanost toto - dieta v skole, muz doma na OČR 🙈🤷‍♀️

mrnoska3
30. máj 2020

@veronikaszabova akoze navrhla to riaditelka za prve za druhe su stale ludia ktori prisli o robotu v case korony a tote je bohuzial jediny prijem na ktory maju narok bohuzial.Vychcanost je ked ti zamestnavatel da podpisat papier na 20 hodin tyzden den po vypuknuti korony,minimalky na papiery koli odvodom,ludia co su na socia.podporach a robia na cierno,testovat zadarmo a podporovat neprisposobvych.Ale clovek co pracaje a plati dani dve mesiace doma koli zavretej prevadzke za 15 rokov ani raz na urade prace ,,PN 2 krat za celych 15 rokov a prvy krat na OCR aj to nedobrovolne si myslim ze to neni ziadna vychcanost .Su ludia co neuveritelne rozkradaju a vyuzivaju stat, tak ak si plati niekto 15 rokov odvody poctivo nevidim na tom nic vychcaneho pekny den

alenah31
30. máj 2020

@mrnoska3 ako moze mat nieco pravnikom overene ked toto nespada pod ziadne pravo? Je to zakon o socialnom poisteni, neexistuje poberat ocr pokial je v skole co len 1 hod. denne. Zasa treba trochu pouzivat aj zdravy rozum, to, ze je to niekoho jediny prijem? Trochu na hlavu, pre skolakov konci pandemicka ocr 30.6. A potom co? A to, ze sa po 4 hod. bude starat o svoje vlastne dieta.....za to mu ma stat platit? Vsak to je jeho povinnost. Spolupracujem zo SP - riaditelke odporuc nech netrepe. Ze overene pravnikom - uz som teda pocula vselico, ale toto je topka🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ @evittam prosim pomoc, mozno to vies vysvetlit zrozumitelnejsie preco to mozne nie je🙏

mondolina
30. máj 2020

@mrnoska3
Nemôže brať očr keď nastúpi do školy, logicky.

evittam
30. máj 2020

@mrnoska3 Samozrejme ze nie. Uz nie je dovod na OCR. Riaditeľka nech vymení právnika alebo rovno nech vymenia riaditeľku. Nakolko ako niečo podobné moze povedat vysokoškolsky vzdelana osoba?! Vies ty aj s riaditeľkou co vôbec znamena OČR-evidentne nie ak sa pytas na podobnú vec.
@veronikaszabova To nie je vychcanost. To je cista sprostost.
@alenah31 Hlupakovi nevysvetlis ze je hlupak. Bohužiaľ. A pardon za uprimnost.

evittam
30. máj 2020

@mrnoska3 A co budete robiť cez prázdniny? Skola je logicky zatvorena. Ziadna OCR...NIC.
Dalej napr.aj ked si s dieťaťom v nemocnici nemôžeš mat OCR prečo by ti ju mal stat platiť ked je dieťa v skole? Dávky su platené kalendárne dni nie hodiny. Naozaj skus zacat používat to co mas na krku a hlavne to vnutri.

evittam
30. máj 2020

@alenah31 A podobne osoby robia riaditeľky. No ale ved "Slovensko"...?

alenah31
30. máj 2020

@evittam dakujem, niekedy fakt neviem ci ja som sprosta alebo ..... ale zasa vsak nech spravi ako riadielka povedala, nebude ani ocr ani zaplatena zdravotka....neplatene volno ako vysite. Potom im riaditelka zrejme financne pomoze🤔🤔

evittam
30. máj 2020

@alenah31 Zrejme. Ja som sa zase nechala uniest. Ale fakt niekedy sa inak neda. Ja neviem cim rozmýšľaju niektori ludia.

mondolina
30. máj 2020

Keď som na očr od 15.aprila, posiela sa v júni nová prihláška na očr, alebo len čestné prehlásenie má inú formu?
Ďakujem

alenah31
30. máj 2020

@evittam nicim....a to odvolavanie sa na neprisposobivych, sko maju vsetko zadara, sko zamestnavatelia davaju minimalky, beru im co sa da....kto sa necha nech nema. Kto vie nech cita ZP a brani sa. Za vsetko si mozeme my sami.

evittam
30. máj 2020

@mondolina Nove cestné vyhlásenie az za jun.

evittam
30. máj 2020

@alenah31 Presne tak. Ved na co sa stazuje?! Asi vie co podpise a ze z toho v prípade PN ci OCR ma biedu. Ale ked je všetko ok tak sa "vyskierat" ako oyebava stat aj so zamestnávateľom na odvodoch a daniach je super. Ale ked zrazu treba aby stat platil tak je zle lebo je malo. No ako si kto zariadi tak ma....Ale tazko vysvetľovať podobným ludom.

veronikaszabova
30. máj 2020

@mrnoska3 tak nech si hlada robotu a basta.

andreah70
30. máj 2020

@mrnoska3 Ak dáš syna do školy OČR logicky zaniká, či tam bude hodinu alebo 8 hodín. Ak ste na tie peniaze odkázaní, tak pokračujte v OČR ale syna si nechaj doma. Karanténna Očr bude len do konca júna, cez prázdniny zaniká, aspoň teda školákom určite, pri škôlkach by sa dalo o tom polemizovať.

evittam
30. máj 2020

@veronikaszabova Na co? Ved ma právnikom a riaditelkou overené ze dieta moze byt v škole a rodic dostane OCR.👍😂😂😂😂😂

veronikaszabova
30. máj 2020

@evittam sak to 🤣🙈 akoze normalne ziram a nechapem 🤣🤣

elizita
30. máj 2020

@evittam ano, mas pravdu, pravom si sa rozcertila. Ale povedzme si uprimne kolko vseliakych "vychytavok" a dier je v inych zakonoch, ze by som sa az tak necudovala, keby sa aj tu dalo daco vyspekulovat. Ja som zostala ako obarena, ked som zistila ze pri dvojickach ma sice matka predlzenu matersku, ale otec uz moze potom na kazde dieta cerpat matersku zvlast, cize 28tyzdnovx2... cize viac ako matka... a ked sa na to dotycny pytal, tak som na neho kukala jak z marsu, ci to vobec niekoho napadne.. nepytas sa, zdanlivo aj sprostost a este si nakoniec na koni 😀

evittam
30. máj 2020

@elizita To o com pises je o niečom inom. Ale treba si uvedomiť ze OCR je davka za kalendarne dni tak ako moze niekto verit p...vine ze moze dat dieta na 4h do skoly ci skolky. To fakt niekomu rozum berie?! Dokonca to potvrdí nejaká riaditeľka ci pravnik?

mrnoska3
1. jún 2020

akoze nikde som nenapisala ze tomu verim a ani nikoho nepresviedcam ze to plati na 100%.A ak poniektore mudre hlavy konickove neviete odpovedat bez toto aby ste cloveka hned zosmiesnovali a urazali tak jednoducho preskocim otazku.Niekedy aj odpoved Ano alebo Nie postaci .A ano viem co je to OCR.Dakujem samozrejme za vase ctene odpovede.

veronikaszabova
1. jún 2020

@mrnoska3 zbytocne sa paprcis. Stacilo nad tym logicky pouvazovat a sama by si prisla na to, ze to je totalna hlupost. Nemozes brat OČR len na pol dna. Len na cely den.

mrnoska3
1. jún 2020

Ale ja sa vobec nepaprcim to niktore ste sa nad tou otazkou tak rozohnili ako preteky kto napise autorke hnusnejsi komentar a treba sa naucit vyjadrit k teme mile zeny a nie k autorke.Ja som polozila iba otazku a ci si uz myslite ze to je hlupost je mi uplne jedno.Ale ja by som si nikdy nedovolila zosmienovat inu osobu len na zaklade otazky.Prajem pekny den