Šitie - začiatočníka

22. aug 2022

Ahojte, som v šití úplný začiatočník, laik. Čo by ste mi poradili ušiť ako prvé? Niečo jednoduché, čo ma trochu aj namotivuje. Zvládla by som napríklad čiapku alebo by ste odporučili na začiatok niečo iné? Ďakujem 🙂

ms_green
22. aug 2022

Prvá vec, ktorú som v živote ušila bolo zaväzovacie vrecúško napr. na potraviny.

viestta
22. aug 2022

Poťahy na vankúšiky, vrecúška

moonlight1210
22. aug 2022

Usi si vrecuska na adventny kalendar. Pomaluj ich fixkou na textil. Alebo po vysivaj. Dovnutra miesto zatahovacieho spagatika daj trebars peknu stuhu, aby sa zavazovali na maslu.

Pamataj, ze to musi mat vôľu, tak ten zahnuty okraj na tunel pre spagatik rob podla hrubky materialu, z ktoreho su vrecuska. Ak je jemnejsia a lahko sa stiahne, tak staci o 2-3 mm sirsi tunel nez je stuha. Ak je hrubsi, tak aspon o tretinu hrubky stuhy.

Alebo si to najpr vyskusaj tak, ze zahnes okraj, presijes ho rucne velkymi stehmi (nech sa s tym na skusku dlho necrcas), prevlecies stuhu a skusis stiahnut, kolko to podda. A podla toho usudis, ci treba vacsi tunel, alebo staci mensi.

To ta nauci aj pocitat s tvrdostou/tuhostou materialu. Co byva casty problem u zaciatocnikov, ze sa im paci latka, vzor, vsetko super. Investuju do toho, ale ta bluzka, ci saty sa z toho nedaju usit, lebo im to na tele potom "stoji" ako kus ohnuteho plastu, miesto toho, aby to krasne splyvalo dole.
A naopak, inak uzasne, vypracovane sako, visi ako handra.

A aby som nezabudla - latku vzdy, vzdy, vzdy najprv oper. Az potom z nej strihaj a nieco usi.
Inak mozes zazit prekvapenie ako moja sesternia, co si usila super krasne letne saty a nosila som ich ja o cislo a pol mensia postavou. 🙂

moonlight1210
22. aug 2022

A mozes sa na tych vreckach aj pohrat s okrajom. Aby to nebolo len tak zasite, obehnute strojom.

Vyskusaj si trebars francuzske lemovanie. Vrecuska budu vyzerat ako od profesionala. 🙂

sojorez
22. aug 2022

Usi si z platna vrecusko na chlieb. Platno sa dobre striha (ma viditelnu osnovu, takze strihnes rovno), je to pevnejsia latka, takze pri strihani a siti neuteka, dobre sa zazehluje. Pri siti a zacisteni okraja si precvicis cik cak steh alebo rovny steh pri zacisteni okraja francuzskym stehom (najprv presijes latku z lica, zazehlis steh, obratis na rub a znovu presijes). Ciapku by si sila predpokladam z pruzneho upletu, takze to chce bud overlock alebo v pripade klasickeho stroja uz skusenost s pouzitim pruzneho stehu alebo skusenost s sitim dvojihlou.