Vyšívanie dutou ihlou - punch needle

patiiik
2. mar 2019

Dobrý deň. Zaujala ma technika vyšívania tzv. dutou ihlou, ale neviem sa dopátrať ku žiadným materiálom alebo knihám o tejto technike. Venuje sa niektorá vyšívaniu touto technikou? Prípadne nemá niektorá na predaj literatúru, kde sa o tejto technike píše? Ďakujem

montemotherone
16. mar 2019

@patiiik pripojim sa 🙂

patiiik
autor
29. mar 2019

@montemotherone zial, asi nikto touto technikou nevysiva 🙂

moonlight1210
29. mar 2019

@patiiik
@montemotherone

https://www.youtube.com/watch?v=wUr2yBRK8UI

nasla som aspon toto. ked si zadas do vyhladavania, najde ti aj ine videa.
ale toto vyzera take podrobne krok za krokom pre zaciatocnikov, hoci je po spanielsky.

montemotherone
29. mar 2019

@patiiik
@moonlight1210 našla som na YouTube tie rôzne techniky vytvárania stehov, uzlikov... ale jedno som zatiaľ nepochopila. Tá rubova strana sa zažehluje, či sa to nijako nefixuje? 🤔 Nepovyťahuje sa to?

moonlight1210
29. mar 2019

@montemotherone videla som to raz niekde ako vysivku na vankusi a mam dojem, ze to naozaj nie je nijak specialne uchytene.

nasla som toto video (je anglicke - dvaja humoristi skusaju taketo vysivanie - robia navod na taketo vysivanie)

https://www.youtube.com/watch?v=xqHdO8zhy_k


pozri od cca 4:16 - vypara to celkom lahko, ak taha tu nitku zo spodnej strany.

montemotherone
29. mar 2019

@moonlight1210 áno to som videla 🙂 ten blesk aj prežehlil, ale to bola nejaká obojstranná nažehlovacia látka. To druhé nijako neupravoval 🤔

moonlight1210
29. mar 2019

@montemotherone tak treba s tymi vysivkami asi opatrne.

montemotherone
29. mar 2019

@moonlight1210 viem si to predstaviť ak robím obrázok, ale ono sa to často používa ako aplikácia na oblečenie, alebo napríklad vankúš. To by molo raz-dva vybavené 🤔

solemami
30. mar 2019

nasla som odpoved

How Does Punch Needle Rug Hooking Work?
The Oxford Punch Needle forms a continuous loop stitch. Every time you push The Oxford Punch Needle down, it pushes down a long end of yarn. When you bring The Oxford Punch Needle back up, it folds this end into a loop. There are no knots used. The tightness of all the loops packed together keeps it from unraveling. You work from the back side of the rug, so as a novice keep turning over your work to check that your loops are all the same length on the front side of your work.

There are no knots in hooked rugs? Why don’t they pull out?
Hooked rugs have so many loops packed in tightly together that the tension keeps the loops from pulling out. Also, the small holes in the rug backing grip the loops and help to keep them in place. In addition, when you’re punching, loops tend to punch through other loops. This helps to hold the rug together. The only thing that unravels these rugs seems to be puppies that chew them, or cats that knead them with their claws. Beater bars on vacuum cleaners can also be dangerous.

solemami
30. mar 2019

ale teraz nerozumiem obrazku na tejto stranke. to teda dali na vankus tu opacnu stranu?
https://giverslog.com/tips-for-punch-needle/

patiiik
autor
30. mar 2019

@montemotherone dnes mi prisla ihla na vysivanie. Len tak zbezne som skusala, tak vyzera to byt jednoduche. Len mi to pride zvlastne, lebo tu priadzu/vlnu nic nedrzi. Vpodstate je to len prevliekanie cez latku. Ked zatiahnem priadzou na konci, tak sa cely steh vypare. Ale tak to som skusala len tak narychlo, mozno ked sa vysije vacsia plocha, tak to bude drzat.

montemotherone
1. apr 2019

@patiiik ja som objednala z Aliexpressu, tak tiež čakám 🙂 Spolieham sa na to, že to prinajhoršom zozadu zafixujem zažehlovacou látkou (keďže to chcem využívať na také praktické veci, vankúše, oblečenie... Nech sa mi to po prvom opraní nevytiahne 😏

patiiik
autor
1. apr 2019

@montemotherone ja si dnes bola kupit kanavu aj tenku vlnu, lebo tie co som mala boli na tu ihlu hrube. Natesena som utekala domov vyskusat ale stale sa to vyvlieka :/

montemotherone
1. apr 2019

@patiiik kanava je ale dosť hrubá štruktúra, to je skôr na vyšívanie vlnou. Tenká ihla a bavlnka bude tenká

solemami
1. apr 2019

@patiiik
Tkané plátno 141/2 "x 15" biela. 40% bavlna / 60% polyesterová tkanina. Najpoužívanejšie pre punč ihly stitchery.
Weavers cloth 141/2" x 15" white. 40% Cotton/60% polyester weavers cloth. Most used for punch needle stitchery.

moonlight1210
1. apr 2019

tak je to jasne. proste to drzi silou vole.
a ked motyka vystreli, tak sa to vypara. a moze sa ist od zaciatku. 🙂

mne sa to celkom paci (aspon ten jeden vankus, co som videla, bol velmi pekny). ale davam prednost beznej vysivke. v podstate mam rada pracu s ihlou (vysivanie, sitie).
pri hackovani a pleteni riskujem, ze mi odumrie prst, kde mam namotanu bavlnku. 🙂

patiiik
autor
1. apr 2019

@montemotherone ano mate pravdu, nie je to vhodne na tuto ihlu. Je to prilis tvrde a ihla v nej robi diery. Nasledne sa stehy paraju pretoze vlna nedrzi v tych dierach.

patiiik
autor
1. apr 2019

@moonlight1210 presne tak, skusala som to na roznych latkach co "dum dal" len ako skusku ako sa tie stehy spravaju a naozaj je to cele volne. Niekde to drzi, niekde nie a kedykolvek sa to moze vyparat. Mne sa pacia prace touto technikou, zaujalo ma to na internete, ale tak zatial neviem co si mam o tom mysliet.

patiiik
autor
1. apr 2019

@solemami dakujem. Som zaciatocnik vo vysivani, takze mi to skoro nic nehovori 🤔 Poznam len panamu a kanavu 😊 Kde by som tuto tkaninu nasla a pod akym nazvom u nas? Tie cisla budu asi hustota a velkosti dier?

patiiik
autor
1. apr 2019

Ale je mozne, ze ja to robim zle. Skusim zohnat inu tkaninu na vysivanie, snad to pojde tak ako chceme 😋

solemami
1. apr 2019

@patiiik vobec ziaden problem. skus pozriet Tkané plátno 40% bavlna / 60% polyesterová tkanina

patiiik
autor
1. apr 2019

@solemami ok dakujem

patiiik
autor
2. apr 2019

Dnes som mala trochu viacej casu, tak som skusala len tak abstraktne na zvysku latky z odstrihnutych siat (aby som zase zbytocne nekupovala latku). Drzalo to uz lepsie, ale aj napriek tomu som potrebovala vela trpezlivosti, lebo stehy sa aj tak vytahovali, ale uz menej, no aj tak o dost viac ako som cakala. Prikladam foto pre predstavu ako vyzera vysvka aj zo zadu. Pouzila som najtensiu vlnu a najhrubsiu ihlu aka bola k peru.

montemotherone
2. apr 2019

@patiiik skús naopak. Hrubú vlnu a čo najmenšiu ihlu 🤔 uvažujem, že v tej menšej dierke sa hrubšia vlna zafixuje

patiiik
autor
2. apr 2019

@montemotherone zle som sa vyjadrila. Pouzila som najhrubsiu vlnu pre danu ihlu (natensia aku som vedela kupit).

patiiik
autor
2. apr 2019

No neviem...pockam kym vyskusa aj niektora z vas a vymenime si postrehy 🙂

solemami
2. apr 2019

the fabric used is a tight woven weavers cloth and it is the fabric itself that secures the threads/loops. Make sure your thread flows freely through the needle, and try not lifting the needle any higher than what allows you to drag/slide to the next punch, also make sure that your fabric is drum tight. Hope this helps. thank you for your question.
pozri tuna, ta latka vyzera ozaj husta. a nedavat stehy daleko od seba, potom maju viacej volnosti a mozu sa lahsie vyvliect. ale to platno by malo byt same o sebe ze udrzi nit. samozrejme ked za to potiahnes tak sa ti to urcite vyvlecie. to nebude tam ako prilepene drzat.

https://www.youtube.com/watch?v=mTaX-mhOtEI
rose111
28. dec 2022

Ahojte, neviete o niekom kto vie predkreslit vzor na vysivanie? dierkove vysivky a plne vysivky, mama rada vysiva a uz ju mrle zeru, nevieme nikoho zohnat kto by jej predkreslil na platno, vdaka moc