Kde urobiť testy na štítnu žľazu?
Ahojte. Chcem sa opýtať, že testy na štítnu žľazu si viem dať urobiť aj pri obvodnej doktorke alebo musím ísť na endokrinológiu ? A prosím, ak poznáte aj nejaké súkromné centrá/kliniky, kde robia tieto testy za poplatok a máte skúsenosť, tak budem rada za nejaký tip. Vopred ďakujem a poprosím niektorých užívateľov, aby si odpustili blbé poznámky a pod. Poprosím, len seriózne odpovede.
@sandri2009 medirex, dostanes najviac parametrov. Obvodná urobi 1, endo urobi 2 parametre, ak mas velke stastie a priznaky tak 4 parametre. Sukromne v labaku ich robia viac. Na endo ťa musi odporučiť obvodná, len ci na to bude mat dôvod.
@sandri2009 ano unilabs to robi, hranicu od do mas vo vysledkoch
@sandri2009 Všeobecný/á lekár/ka pre dospelých je oprávnený s úhradou z verejného zdravotného poistenia indikovať vyšetrenie TSH alebo ultracitlivého TSH (tyreoideu = štítnu žľazu stimulujúci hormón), so správnou diagnózou voľného (free) tyroxínu = fT4 a antimikrozómu štítnej žľazy (antityreoperoxidázy, anti-TPO). Endokrinológ je oprávnený infikovať aj celkový tyroxín, voľný a celkový trojódtyronín (T3), tyreoglobulín (TG), antityreoglobulín (anti-TG), ...
@sandri2009 buď môžeš ísť k obvoďákovi (ak máš symptómy), on spraví základ a ak to vyjde zle, pošle ťa na endokrinológiu. Alebo súkromne napr. Medirex (tam si vieš vybrať tiež či chceš len TSH a fT4, alebo všetky parametre)
Obvodný - alebo ak gynekológ, vezmú základ. Mne napríklad prvé vyšetrenie indikovala kardiologička, nahmatala mi výraznú strumu, hormóny som mala ok, no sono už nie. Takže nie všetko je v krvi. Tie vyšetrenia v medirexe alebo unilabs sú fajn, ale potrebuješ ich aj zinterpretovať, takže radšej popros žiadanku k endokrinologovi.
@sandri2009 radšej na endo tam zoberú všetky hormóny, obvodná nerobí všetky
@stellarstar na endokrinologiu potrebuje vymenny listok od vseobecneho lekara, zakladne odbery vie spravit aj on a podla vysledkov a anamnezy rozhodne, ci je potrebne vysetrenie u endokrinologa
@sandri2009 medirex, dostanes najviac parametrov. Obvodná urobi 1, endo urobi 2 parametre, ak mas velke stastie a priznaky tak 4 parametre. Sukromne v labaku ich robia viac. Na endo ťa musi odporučiť obvodná, len ci na to bude mat dôvod.
@gemerka17 No, tak moja doktorka asi nie 😅. Ta vsetko dost zlahcuje. Raz ked som bola kazdy 3 ttzdne chora, hlas mi uplne odisiel a ona mi povedala, ze slaba viroza. Ja som vedela, ze mam nejaku bakteriu, lebo viem, ake su vtedy hlieny a pod. Tak som ju poprosila, nech mi urobi vyter a ona povedala, ze vraj zbytocne, ale nakoniec povedala, ze dobre a vyslo mi, ze mam streptokoka.
Takze preto sa aj pytam na nejaku sukromnu kliniku, lebo s nou by som to nerada riesila.
Obvodný - alebo ak gynekológ, vezmú základ. Mne napríklad prvé vyšetrenie indikovala kardiologička, nahmatala mi výraznú strumu, hormóny som mala ok, no sono už nie. Takže nie všetko je v krvi. Tie vyšetrenia v medirexe alebo unilabs sú fajn, ale potrebuješ ich aj zinterpretovať, takže radšej popros žiadanku k endokrinologovi.
@michaela329 A v tom Medirexe a Unilabs nie je moznost, ze by mi aj vysvetlili tie vysledky ?
@sandri2009 Všeobecný/á lekár/ka pre dospelých je oprávnený s úhradou z verejného zdravotného poistenia indikovať vyšetrenie TSH alebo ultracitlivého TSH (tyreoideu = štítnu žľazu stimulujúci hormón), so správnou diagnózou voľného (free) tyroxínu = fT4 a antimikrozómu štítnej žľazy (antityreoperoxidázy, anti-TPO). Endokrinológ je oprávnený infikovať aj celkový tyroxín, voľný a celkový trojódtyronín (T3), tyreoglobulín (TG), antityreoglobulín (anti-TG), ...
@ninazemna mne obvodna vzala dokonca protilatky TSI, co su stimulujuce protilatky na detekciu Graves Basedow, a zaplatila jej to poistovna dokonca. Bolo to par rokov spat.
Ale najlepsie je si zaplatit kompletku rovno v labaku. Vyuzila som, ked mi lekar neveril, ze za tyzden sa mi pohorsilo a mala som pravdu, potom ma urychlene liecili.
@michaela329 A v tom Medirexe a Unilabs nie je moznost, ze by mi aj vysvetlili tie vysledky ?
@sandri2009 mne sa zda, ze uz robia aj interpretaciu. Ale ak budes mat vysledky, tak tam mas rozmedzie od/do, a podla toho vies, co Ti je. Vieme aj tu poradit. Liecim sa hypertyreozu od roku 2016, xy krat mi robili testy.
@sandri2009 ti zbehlejsi ľudia to robia tak, ze dajú si urobiť komplet odber v medirexe a na FB v skupine administratorka vysvetli, a na zaklade toho sa rozhodne ci treba riešiť lekara. Inak vieš to pekne poriesit ak chat gpt. Nie je to ideal spôsob, ale prave v tomto odbore je veľmi vela samoplatcov- pacientov uz liečených u endokrinologa, lebo poisťovňa nepreplati potrebné odbery. Zistits ako to chodí ked sa pridáš do skupiny na FB, je to obrovská slovenska (česka) komunita.
Super, veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede 🥰.

@sandri2009 radšej na endo tam zoberú všetky hormóny, obvodná nerobí všetky