icon

Kde urobiť testy na štítnu žľazu?

sandri2009
26. okt 2025

Ahojte. Chcem sa opýtať, že testy na štítnu žľazu si viem dať urobiť aj pri obvodnej doktorke alebo musím ísť na endokrinológiu ? A prosím, ak poznáte aj nejaké súkromné centrá/kliniky, kde robia tieto testy za poplatok a máte skúsenosť, tak budem rada za nejaký tip. Vopred ďakujem a poprosím niektorých užívateľov, aby si odpustili blbé poznámky a pod. Poprosím, len seriózne odpovede.

stellarstar
26. okt 2025

@sandri2009 radšej na endo tam zoberú všetky hormóny, obvodná nerobí všetky

gemerka17
26. okt 2025

@sandri2009 medirex, dostanes najviac parametrov. Obvodná urobi 1, endo urobi 2 parametre, ak mas velke stastie a priznaky tak 4 parametre. Sukromne v labaku ich robia viac. Na endo ťa musi odporučiť obvodná, len ci na to bude mat dôvod.

zabka79
26. okt 2025

@sandri2009 ano unilabs to robi, hranicu od do mas vo vysledkoch

ninazemna
26. okt 2025

@sandri2009 Všeobecný/á lekár/ka pre dospelých je oprávnený s úhradou z verejného zdravotného poistenia indikovať vyšetrenie TSH alebo ultracitlivého TSH (tyreoideu = štítnu žľazu stimulujúci hormón), so správnou diagnózou voľného (free) tyroxínu = fT4 a antimikrozómu štítnej žľazy (antityreoperoxidázy, anti-TPO). Endokrinológ je oprávnený infikovať aj celkový tyroxín, voľný a celkový trojódtyronín (T3), tyreoglobulín (TG), antityreoglobulín (anti-TG), ...

dixitka
26. okt 2025

@sandri2009 buď môžeš ísť k obvoďákovi (ak máš symptómy), on spraví základ a ak to vyjde zle, pošle ťa na endokrinológiu. Alebo súkromne napr. Medirex (tam si vieš vybrať tiež či chceš len TSH a fT4, alebo všetky parametre)

michaela329
26. okt 2025

Obvodný - alebo ak gynekológ, vezmú základ. Mne napríklad prvé vyšetrenie indikovala kardiologička, nahmatala mi výraznú strumu, hormóny som mala ok, no sono už nie. Takže nie všetko je v krvi. Tie vyšetrenia v medirexe alebo unilabs sú fajn, ale potrebuješ ich aj zinterpretovať, takže radšej popros žiadanku k endokrinologovi.

viestta
26. okt 2025
@stellarstar

@sandri2009 radšej na endo tam zoberú všetky hormóny, obvodná nerobí všetky

@stellarstar na endokrinologiu potrebuje vymenny listok od vseobecneho lekara, zakladne odbery vie spravit aj on a podla vysledkov a anamnezy rozhodne, ci je potrebne vysetrenie u endokrinologa

sandri2009
autor
26. okt 2025
@gemerka17

@sandri2009 medirex, dostanes najviac parametrov. Obvodná urobi 1, endo urobi 2 parametre, ak mas velke stastie a priznaky tak 4 parametre. Sukromne v labaku ich robia viac. Na endo ťa musi odporučiť obvodná, len ci na to bude mat dôvod.

@gemerka17 No, tak moja doktorka asi nie 😅. Ta vsetko dost zlahcuje. Raz ked som bola kazdy 3 ttzdne chora, hlas mi uplne odisiel a ona mi povedala, ze slaba viroza. Ja som vedela, ze mam nejaku bakteriu, lebo viem, ake su vtedy hlieny a pod. Tak som ju poprosila, nech mi urobi vyter a ona povedala, ze vraj zbytocne, ale nakoniec povedala, ze dobre a vyslo mi, ze mam streptokoka.
Takze preto sa aj pytam na nejaku sukromnu kliniku, lebo s nou by som to nerada riesila.

sandri2009
autor
26. okt 2025
@michaela329

Obvodný - alebo ak gynekológ, vezmú základ. Mne napríklad prvé vyšetrenie indikovala kardiologička, nahmatala mi výraznú strumu, hormóny som mala ok, no sono už nie. Takže nie všetko je v krvi. Tie vyšetrenia v medirexe alebo unilabs sú fajn, ale potrebuješ ich aj zinterpretovať, takže radšej popros žiadanku k endokrinologovi.

@michaela329 A v tom Medirexe a Unilabs nie je moznost, ze by mi aj vysvetlili tie vysledky ?

nevenka
26. okt 2025
@ninazemna

@sandri2009 Všeobecný/á lekár/ka pre dospelých je oprávnený s úhradou z verejného zdravotného poistenia indikovať vyšetrenie TSH alebo ultracitlivého TSH (tyreoideu = štítnu žľazu stimulujúci hormón), so správnou diagnózou voľného (free) tyroxínu = fT4 a antimikrozómu štítnej žľazy (antityreoperoxidázy, anti-TPO). Endokrinológ je oprávnený infikovať aj celkový tyroxín, voľný a celkový trojódtyronín (T3), tyreoglobulín (TG), antityreoglobulín (anti-TG), ...

@ninazemna mne obvodna vzala dokonca protilatky TSI, co su stimulujuce protilatky na detekciu Graves Basedow, a zaplatila jej to poistovna dokonca. Bolo to par rokov spat.
Ale najlepsie je si zaplatit kompletku rovno v labaku. Vyuzila som, ked mi lekar neveril, ze za tyzden sa mi pohorsilo a mala som pravdu, potom ma urychlene liecili.

nevenka
26. okt 2025
@sandri2009

@michaela329 A v tom Medirexe a Unilabs nie je moznost, ze by mi aj vysvetlili tie vysledky ?

@sandri2009 mne sa zda, ze uz robia aj interpretaciu. Ale ak budes mat vysledky, tak tam mas rozmedzie od/do, a podla toho vies, co Ti je. Vieme aj tu poradit. Liecim sa hypertyreozu od roku 2016, xy krat mi robili testy.

gemerka17
26. okt 2025
@sandri2009

@sandri2009 ti zbehlejsi ľudia to robia tak, ze dajú si urobiť komplet odber v medirexe a na FB v skupine administratorka vysvetli, a na zaklade toho sa rozhodne ci treba riešiť lekara. Inak vieš to pekne poriesit ak chat gpt. Nie je to ideal spôsob, ale prave v tomto odbore je veľmi vela samoplatcov- pacientov uz liečených u endokrinologa, lebo poisťovňa nepreplati potrebné odbery. Zistits ako to chodí ked sa pridáš do skupiny na FB, je to obrovská slovenska (česka) komunita.

sandri2009
autor
26. okt 2025

Super, veľmi pekne ďakujem všetkým za odpovede 🥰.