Mám problém so synom. Zajakava sa - nie od mala. Začalo približne v druhej triede. Nič zvláštne nezažil. Jeho zajakavanie je zvláštne - pri kamarátovi je to veľmi malo krát, keď nám niečo vysvetľuje je to hodne časté. Keď šušká výprava plynulo, aj keď opakuje vety hovorí plynule. Zajakava sa vždy v iných slovách.
Neopakujú sa.
Môže to byť aj tým, že sa snaží až moc niečo povedať alebo pri tom moc premýšľa. Nezajakáva sa práve vtedy? Treba si odsledovať priamo situácie, pri ktorých sa mu to deje
nie je to v strese? Môj známy čím väčší stres tým častejšie zajakávanie...
@deti95060810 vyslovene stres nie len ma zhoršený stav aj keď sa niečo deje aj keď sa na niečo veľmi teší
@vladkapd ak chodite k logopedovi, psychologovi, iste Ti dali dobre rady. Moj muz sa zajakava /asi od 4 rokov podla svokry/, so mnou je plynuly, s rodicmi nie uplne, ked ma tazke obdobie v praci je to horsie,ked su emocionalne vypate situacie je to zle.. v anglictine nema problem, ked spieva nema problem...nikdy nepodstupil ucinnu terapiu, boli s nim u psychologa par krat a pouzite neefektivne metody
@denis88 aj my sme boli všade nič nepomohlo nechala som to tak nakoľko s tým nemá problém v spoločnosti ale odsledovala som že je to psychického typu. Má den keď výprava plynule, alebo vôbec mu to nejde. Netlačim naňho. Bolo horšie keď sme chodili po doktorovi vadilo mu to a zle vypraval. Teraz tomu nevenujeme pozornosť a lepšie. Zajakava sa horšie keď ma psychický tlak ale aj keď sa na niečo veľmi teší.
ak viete po anglicky odporucam stranku na fb Stuttering support for parents and children, su tam ludia z celeho sveta a vymienaju si rady, skusenosti
U logopedicky ste boli?