Poraďte detského psychológa v Bratislave

maminasostarostami
27. jún 2016

Ahojte maminy, mam dcérku, ktorá ma takmer 3 a pol roka a už nejakých 8 mesiacov chodí do súkromnej škôlky (najprv na pol dňa, teraz asi dva mesiace tam už aj spáva). So škôlkou som veľmi spokojná, býva tam max 8-10 detí v jej veku a riaditeľka je tomuto poslaniu naplno oddaná, takže okrem hudobnej a angličtiny chodia pravidelne na výlety, jazdiť na koníkoch, na dopravné ihriská, do zoo a podobne. Ku každému dieťatku pristupuje osobitne podľa jeho potrieb. Takisto sa mi páči, že akceptujú, že dcérku často nosievam neskôr, pretože kvôli mierne opozdenému psychomotorickému vývinu chodíme týždenne na niekoľko druhov terapií (logopédia, špeciálne kognitívne cvičenia, hipoterapia). Čo mi trochu nahlodáva myseľ je to, že dcérka je (aj mimo tohto opozdenia) nie úplne typické dieťa - radšej pozoruje ako sa zapája do detských hier (hoci spev, tanec a pohyb vonku miluje, užíva si to a je v tom aktívna), neznáša detský škrek a hluk (zvykne z toho niekedy dostať až paniku) a kvôli opozdenému rečovému vývinu sa nedokáže s deťmi až tak dobre dohovoriť (aj keď učiteľky majú pocit, že skôr je to tou povahou). Rozmýšľam teda, či dcérku v škôlke napriek týmto drobnostiam nechávať. Nemám pocit, že by si špeciálne niektoré z detí obľúbila, skôr mám pocit, že sa teší na učiteľky, a častokrát pozorujem, že deti tú jej "inakosť" aj vnímajú a nevedia ju celkom zaradiť. Nedávno jej ráno 2 dievčatká prišli povedať, aby nebola zlá a škaredá, len čo sme sa stihli v šatni prezliecť :/ Obávam sa, či jej to nespustí nejaké dlhodobé averzie na kolektív a podobne. Hoci, do škôlky raz tak či tak bude musieť ísť a vhodnejšie prostredie ako je v tej terajšej si vlastne ani neviem predstaviť :( Rada by som teda skonzultovala s nejakou overenou dobrou detskou psychologičkou, či je jej pobyt v škôlke naďalej žiaduci (ideálne spôsobom, že by tam strávila aj nejaký čas a videla veci nie z môjho popisu, ale v reále), prípadne, či niečo na tom zmeniť. Kedysi som s dcérkou bola u psychologičky kvôli môjmu podozreniu na autizmus (ale ten rovno vylúčila, dcérka je spoločenská - hoci takmer výlučne smerom k dospelým, miluje nové miesta, zmeny, neznáša nudu.) Ďakujem vopred za tipy.

pribinak
27. jún 2016

Ja si nemozem pomoct, ale asi hľadáš neexistujúci problem

To musi byt vo všetkom ako ine deti?

Inak každá mestská cast ma vlastne CPPP poradnu/centrum, kde su dobrí psychológovia, skuzby poskytuju zdarma

Ak by sa ti tam nepáčilo, tak vas musi niekde odporučiť vaša pediatricka, podla obvodu

http://www.psychologickecentrum.sk/page.php?id=48

maminasostarostami
autor
27. jún 2016

@pribinak Ahoj, z týchto mojich vyjadrení sa to tak môže zdať, ale fakt je, že to, že "je nejaká iná" počúvam odvšadiaľ odmalička, pričom skôr ja sa snažím presvedčiť ostatných, že všetky deti nemusia byť rovnaké. Okrem toho opozdenia nemá nateraz stanovenú nijakú diagnózu /resp. podľa neurologičky ide o typicky dysfatické dieťa - čo mi ale budú vedieť potvrdiť až neskôr/, podľa toho, ako jej to ide na tých cvičenia, ju zas vidia ako dyspraktika /tiež sa to bude môcť potvrdiť až v nejakých 5 rokoch/. Problém je, že hoci tieto "diagnózy" nie sú nijako extra závažné, súvisia s tým, ako dieťa funguje v kolektíve a je to v zásade najzávažnejší dôsledok tých diagnóz, že dieťa nezapadá do kolektívu. Keď jej dievčatá povedia, že je škaredá a zlá a ona sa rozplače, nemám z toho dobrý pocit. Ja práve tú škôlku posudzujem len z toho, čo denne vidím, ale pozorujem aj na ihriskách a podobne, že je iná a deti nevedia, čo s ňou. Zatiaľ nemám pocit, že by jej pobyt v škôlke škodil, len si chcem byť istá, že robím dobre, že ju tam dávam. Po terapii sa často stáva, že sa pýta domov, že nechce ísť do škôlky (ale zas, keď potom pre ňu prídem, je v 99 percentách v pohode, vysmiata).

pribinak
27. jún 2016

@maminasostarostami no pozri, ak sa neurologicka vyjadrila, ze je OK, tak nech si ostatni trhnú
Ak by cosi bolo zle, mimo normy ci malo patologicky charakter urcite by vas poslala k inym špecialistom
To, ze jej nejake ine dieta povie, ze je škaredá je nirmalne, to sa jej mize stat aj v x inych škôlkach
Chod sa poradiť, aby si mala dušu na mieste, ze si nic nezanedbala, ale asi nic zasadne neporiešis
Dysfazia nie je nic katastrofické, deti sa vekom velmi menia. Este je mala a potrebuje cas

Drzim obom palce

maminasostarostami
autor
27. jún 2016

@pribinak Dakujem pekne 🙂 Napisala som tam, verim, ze sa mi coskoro ozvu. Niekedy prave nevieme s muzom, ci ju "nechranime" az moc, ale pravda je, ze je jednoducho ina ako ostatne deti (vidime to hlavne v porovnani s druhou dcerkou, ta je o rok mladsia a chodi s nou do skolky tiez, ta problem nema ziadny).

pribinak
27. jún 2016

@maminasostarostami je prirodzene, ze ju chránite a ak je diagnostikovaný vývinový disfazia, tak to dieta je trochu ine, lebo ta rec robi svoje, ale urcite vam neurologicka povedala, ze klinicky obraz sa vekom mení a veeelmi casto k lepšiemu ;)

motovidlo
27. jún 2016

@maminasostarostami Skús pozrieť Aspergera, tiež sme mali od jednej psychologičky potvrdené, že autista určite nie je, a nakoniec to vyzerá na Aspergera. Aj psychológovia sa môžu mýliť 🙂

@pribinak Nemôžem s tebou súhlasiť aby to neriešila. Ak sa raz matke zdá, že dieťa je iné a niečo treba riešiť, na 99% má pravdu - veď rodič dcéru pozná najlepšie, tak najlepšie vie, či sa raduje alebo trápi v nejakom prostredí. Duplom, ak má druhé dieťa, ktoré sa správa úplne inak.

pribinak
27. jún 2016

@motovidlo ale ved to dievčatko ma diagnostikovanú vývinovú dysfaziu, tak to co mamka popisuje aj sedí
Ja nikde nepisem, aby to neriešila, dala som jej aj kontakt,
Inak chodia k neurologicke a ta tiez vyčkáva, kebo pri dysfazii sa klinicky obraz velmi casto mení ako to dieta rastie

pribinak
27. jún 2016

@motovidlo este som zabudla, samozrejme, ze je ina ako druha dcera, ktora nema ziadnu vývinovú dgn

motovidlo
27. jún 2016

@pribinak Potom ok, len mi to tak vyznelo z tvojich príspevkov - že rieši niečo čo nemusí, a že deti nemusia byť všetky rovnaké a pod.
Sama viem, ako dlho som sa snažila sama seba a svoje okolie presvedčiť, že môj syn je "len" iný - hanblivý, introvert atď. atď. Ale niekedy je lepšie vedieť, čo dieťaťu naozaj je - potom častokrát pochopíš jeho "nečakané" reakcie a vieš ich aj adekvátne vysvetliť okoliu (rodine, učiteľkám a pod.)

pribinak
27. jún 2016

@motovidlo pozri nehovorím, ze sa nemoze časom objaviť ina dgn, dokonca aj doktor sa moze pomýliť ci zle zdiagnostikovat

maminasostarostami
autor
27. jún 2016

@motovidlo @pribinak Zvazovala som aj toho Aspergera, je tam zopar znakov, ale pri nom casto psychologovia hovoria, ze dieta rozprava plynule, co teda nasa dcerka zdaleka nie. Myslim, ze to je jej najvacsia brzda. Porozumenie sa vyrazne zlepsilo, ale v prejave je to stale dost tarbave, takze nevie dobre vyjadrit, co si mysli/chce/potrebuje... Tu vyvinovu dysfaziu nema potvrdenu, neurologicka si to zatial len mysli, konecna diagnoza sa da cca v 5 rokoch vraj (pravidelne jej robia EEG a to mava v poriadku, primerane veku) . V tom centre, kam chodi cvicit kognitivne cvicenia, to vidia skor na dyspraxiu, lebo je nemotornejsia a ma zlu motoriku, ale oni zas nie su psychologovia. Z jej doterajsieho vyvinu nam je jasne, ze niektore veci dobehne, ale proste neskor, ale v niektorych je proste ina, a nevieme, ci je to len povaha, alebo znak cohosi ineho. Mava obdobia, kedy si hovorime, ze riesime nieco, co nie je, a potom su dni, kedy mame pochybnosti o tom, ci je naozaj OK.
@motovidlo Mozem sa spytat, cez akeho psychola ste potvrdzovali toho Aspergera a v akom veku?

ceemea
27. jún 2016

urcite odporucam K centrum, pohladaj na nete kontakt. precuhe tam dr., nie psychologicka, ale vzhladom na to ze pracuju s detmi s roznymi stupnami mentalnych "problemov", ich rady mi pridu ako to vyjadrit, podlozene napriklad realnym procesom v mozgu. tazko sa to vyjadruje. my sme tam boli so synom, kvoli reci a agresii, presne nam opisala co sa mu deje v mozgu, preco, ako s tym pracovat, atd. recovo reagoval cca za dva tyzdne, rozkecal sa neskutocne, agresiu sme cca do pol roka uplne odstranili.

maminasostarostami
autor
27. jún 2016

@ceemea Tam prave chodime na tie kognitivne cvicenia, dcerka sa tam vzdy tesi a je to super, ale neriesi to ten problem, ktory mame v suvislosti so skolkou :/