Ako sa starať o zdravie pred plánovaným tehotenstvom?

leelyanah
3. mar 2011

ahojte, ako sa starate o vase zdravie pred planovanym tehotenstvom? Stravujete sa nejak specialne, vyhybate sa niektorym potravinam? Predpokladam ze aj trosku cvicite, aby ste boli po telesnej stranke co najviac fit. Este by zaujimalo, ci ste podlahli reklamam, ktore odporucaju uzivanie vitaminov pred a pocas tehotenstva.
Mali ste nejake zdravotne problemy, kvoli ktorym ste sa rozhodli pockat este par tyzdnov/mesiacov, aby ste boli uplne zdrave pred pocatim?
A co zdravie partnera? Riesili ste ho nejako?

Otazok trosku vela, ale verim, ze poradite, podelite sa o svoje skusenosti. 🙂
dik.

kaktusik007
3. mar 2011

😀 😀 😀
@leelyanah - toto fakt myslis vazne,??? proste ked je telo pripravene na tehotenstvo, tak sa tak stane... a je jedno, ci do seba ladujes tonu vitaminov denne alebo nic... ci sportujes alebo len sedis pred telkou....

1mima
3. mar 2011

tiež si myslím že to netreba preháňať, aj veľa vitamínov a športu môže škodiť. Ja som prestala "len" fajčiť, na čo som sa chystala už roky, ale tak nejak až teraz mám pádnejší dôvod.

roth
3. mar 2011

mne zase povedala kamarátka lekárka, že je dobré aspoň 3-4 mesiace pred plánovaným otehotnením užívať kyselinu listovú a jesť viac ovocia a zeleniny.

syslica
3. mar 2011

Je to dobrá a zodpovedná otázka.... so syntetickými vitamínmi to netreba preháňať, leda navyše kyselinu listovú (Acidofolan a pod.), ovocie, zeleniny, pohyb na čerstvom vzduchu, eliminovať stres, pokiaľ sa dá. Ak na to chceš ísť ozaj zodpovedne, prever si, či máš očkovania proti detským chorobám, prípadne si ich v detstve prekonala (najmä rubelola a ovčie kiahne), lebo tie by mohli byť v tehotenstve problém. Pozor, po očkovaní živou vakcínou sa nesmie 3 mesiace otehotniet!

A partnerovi naordinuj boxerky namiesto úzkych obtiahnutých slipov a zakáž sedávať s notebookom v lone. 😀

leelyanah
autor
3. mar 2011

otazku som myslela vazne, chcem k tomu zodpovedne pristupovat, ako to spravne vystihla aj syslica. Vo svojej zivotosprave nedostatky by som nemala mat, akurat som bola zvedava, co sa da este spravit v ramci pripravy na snazilkovanie 🙂.
O tej kyseline listovej som uvazovala aj ja. Ako vidim, su tu pozitivne ohlasy na nu, tak skusim nabehnut do lekarne. Ak sa nemylim, s uzivanim sa pokracuje aj v tehotenstve, ze?

1mima
3. mar 2011

@leelyanah inak, ak chces upravit stravu, Bukovsky ma celkom komplexny jedalnicek, ja na jeho veciach a radach frcim uz niekolko rokov a je to poznat...v jeho knizkach sa docitas celkom dost veci nielen o jedle ale celkovo o zdravom zivotnom style, niekto ho nemusi ale mne sa upravili veci ktore mi robili problem predtym....ma aj nejaky vyzivovy program pre tehotne, resp. pre zeny pripravujuce sa na tehotenstvo
...a napriklad vela ryb je nevhodnych...hlavne tuniak v konzerve 🙂

t1nulka
3. mar 2011

@leelyanah my sme sa snazili od marca 2010 o mimi, ale nedarilo sa, tak som zacala uzivat kyselinu listovu, a v septembri som zacala chodit na bodywork, a cuduj sa svete, o mesiac sa nam zadarilo 🙂 jasne, vobec to nemusi suvisiet s tym cvicenim, ale citila som sa po nom ovela viac fit a a ja som schudla, tak mozno aj to zabralo 😉

leelyanah
autor
3. mar 2011

@1mima dik za super napad, o jeho knizkach som uz pocula, ale ze by sa tam naslo nieco aj na tuto temu, tak to je novinka pre mna.

leelyanah
autor
3. mar 2011

@t1nulka aspon vidim, ze sa potvrdzuje moja domnienka, ze tie veci spolu suvisia a nie je az tak od veci byt trosku fit. Lepsie budeme znasat aj samotne tehotenstvo, predsa je to velka uloha pre organizmus.

marika80
3. mar 2011

Otazky su podla mna v pohode. Ja som prestala s antikoncepciou a hned sa neodporuca otehotniet. Pokial sme cakali, ze ideme na to, tak som brala vitaminy(kyselinu listovu), tie sa odporucaju vraj aj pred tehu. I ked ja som hned do 4 mesiacov otehotnela, neviem si predsatvit, ich brat rok... a samozrejme som zbierala casopisy o tehotenstve a knizky.
Vela stastia.

t1nulka
3. mar 2011

@leelyanah presne, aj sa si myslim, ze to spolu suvisi, od kedy sa planujete zacat snazit? 🙂 budem drzat palce 😉

1mima
3. mar 2011

@leelyanah tie jeho knizky nie su len o receptoch, ale najdes v nich vsetko mozne a hlavne sama na sebe som zistila ze netrepe az tak bludy, len skoda ze na nete sa neda zas az tak vela od neho najst....no ale zas nejdem tu propagovat jednostranne nic...(poslem ti do IP jeden jeho link, lebo si nie som ista ci by to uz nebola reklama tu na fore ) ....
je jasne, ze ak sa budes tlacit klobaskami a lezat pri telke na gauci kazdy den, tak aj tehotenstvo budes zvladat ovela tazsie, asi treba najst spravnu rovnovahu medzi stravou, sportom a psychickou pohodou

simi251
3. mar 2011

@leelyanah Ja som zacala brat kyselinu listovu, na odporucanie lekarky a dala som sa zaockovat proti ciernemu kaslu!!! Viem ze na SK sa to neriesi zatial , ja zijem vo FR a to bolo prve co mi gynekologicka odporucila, ked som jej povedala ze planujeme. Aby bolo dietatko chranene hned a nie az potom ked bude same ockovane. Cierny kasel sa vraca a je pre novorodencov castokrat smrtelny. Inak je potrebne aby aj otecko bol zaockovany este predtym ako sa bab narodi. A tiez surodenci. ... Konzultovala som aj vhodnost resp. nevhodnost otehotnenia po vakcine. Ze vraj ziadny problem ak otehotniem hned po. Ale urcite nie ockovat ak si uz mozno tehotna. pockaj kym nepride menstruacia. No a ja osobne si musim davat pozor aby som sa nenakazila toxoplazmozou lebo este som ju nikdy nemala nemam protilatky. Pri prvom tehotenstve mi brali krv na rzbor kazdy mesiac pre istotu, co sa tiez na SK velmi neriesi. Inak ocenujem, ze si zodpovedna a riesis veci este predtym ako budes v TOM. Drzim palce.

syslica
3. mar 2011

@simi251 Už sa to rieši aj na Slovensku, dospelí sa v prípade záujmu preočkovávajú kombivakcínou proti čiernemu kašľu, tetanu a ešte čomusi... o vhodnosti otehotnenia treba hodiť reč s lekárom (u nás môže byť iná vakcína ako vo FR).
@leelyanah
Strava, pohyb a otehotnenie spolu súvisia, jasné - ako bonus máš aj to, že robíš niečo dobré pre seba a plánované dieťatko a ak máme veriť pseudoodbornej literatúre (ktorú ja tak rada čítam 🙂 🙂 ) ak sa žene podarí pred otehotnením schudnúť, porodí vraj dievčatko, dokonca sú aj špeciálne diéty na dievčatká - ale to je do inej témy 😉
A ešte mi napadlo, nechaj si skontrolovať zuby, odstrániť prípadné kazy a zubný kameň - akékoľvek zápalové ložisko v tele môže, hoci nemusí, spôsobiť problém.

simi251
3. mar 2011

@syslica Konzultovala som s viacerymi a okrem ineho aj s Doc.Mudr. Dluholuckym na stranke sprievodca ockovanim, a bavili sme sa o konkretnej vakcine, uviedla som mu nazov. Ale inak je pravda, ze vakciny sa v krajinach lisia. Inak je fajn ak mas skusenost z SK ze ti ponukli aj takuto moznost. Ja som sa davala ockovat v lete 2009 proti tetanu a zaskrtu a doktorka mi ani nespomenula ine moznosti. A teraz prave kvoli tomu som si poroku a pol musela vlastne zbytocne dat pichnut to iste plus cierny kasel a polio. Pretoze cierny kasel neexistuje samostatne. No a tak som namiesto jednej injekcie dostala 2 v priebehu roka a pol. Ale viaceri lekari sa zhodli na tom, ze nevadi.

simi251
3. mar 2011

@syslica Este k tym zubom, dobre ze si spomenula. To som nejako ani neuvadzala, to by malo byt samozrejme aj inokedy ako pred tehotenstvom. No a potom pocas tehotenstva myslim ze az 2 krat sa odporuca ist na kontrolu.

syslica
3. mar 2011

@simi251 Tá vakcína, čo o nej píšeš bude zrejme totožná s tou, o ktorej som sa s lekárom bavila ja.. no a starostlivosť o zuby je samozrejmá, logicky... lepšie je však ísť na prehliadku ešte pred otehotnením ako potom s bruškom čosi riešiť... rozhodne by mala byť prvá z dvoch spomínaných prehliadok zrealizovaná skôr ako sa bábätku skončí obdobie organogenézy (kým sa mu vyvinú všetky orgány). Mne sa nikdy nepodarilo ísť na 2 zákonom povolené prehliadky v tehotenstve, pretože zubárka frfľala, že jej poisťovňa preplatí len jednu. 😒

zuzana76
3. mar 2011

@leelyanah ja si tiez myslim,ze to je zodpovedny pristup, mozem odporucat kyselinu listovu, vitamin E pred planovanym otehotnenim a pocas prveho trimestra, muz moze brat tiez vitaminy dolezity je najma zinok a selen, ostatne si vymenovala, pri tych sportoch, vyhybat sa takym, kde hrozi riziko nejakych narazov - napr. jazda na koni

erikasadek
3. mar 2011

@simi251 tiez zijem v fr ale to musela byt zvlastan lekarka ze ti toto navrhla 😕

tu su totizto dve skupiny lekarov za ockovanie!!
alebo proti... teda ano ale s mierou a nie za kazdu cenu pocitam ze ta tvoja ked pocula od kial si tak ti hned ponukal tuto moznost pretoze vychodne krajiny sme velmi rizikove skupiny ze?? 😠

boze moj..

simi251
3. mar 2011

@syslica ta vakcina, to ma zaujima. tu vo Fr sa to vola REPEVAX a malo by to byt to iste co IMOVAX DT Adult na SK. Je to nezive tak mi bolo povedane, ze je to OK. Co povedali Tebe?

simi251
3. mar 2011

@erikasadek Aj ja som nad tym takto spociatku rozmyslala. Ale potom som si pozrela poradnu aj na Mama a ja a tam tiez uz o tom hovorili lekari, ze pre rodicov co este planuju dalsie dieta, sa to odporuca. Vies ja som nikdy nemala nejake zvlast velke reakcie na vakciny, tak som si povedala, ze preco nie. Ale chapem aj ludi, co su proti ockovaniu.

erikasadek
3. mar 2011

@simi251 😉

abriela
3. mar 2011

Tehotenstvo som neplanovala, ale ani nic som proti tomu nerobila. Liekom sa vyhybam a aj ked som chora a su mi nasadene lieky beriem ich max. 2 dni. Teraz som otehotnela po zapale oblicky, pri teplotach 39 a brati 10 dnovych antibiotik, ktore zacali ucinkovat az asi 7 den, ked mi teplota klesla.
Takze, asi je to vsetko tam hore 🙂 a vyjde to vtedy ked ma vyjst.

brulka
3. mar 2011

@zuzana76
@leelyanah suhlasim so zuzanou, branie vitaminov pre tehotne nie je podliehanie reklam je to dokonca velmi velmi dolezite, hlavne kyselina listova !!!! si to pozri na nete, da sa tak predist mnohym vyvojovym vadam. urcite odporucam uz pred planovanym tehu, lebo kym sa dozvies ze si naozaj tehotna ubehnu prve dolezite dni alebo tyzdne 😵

gabika84
3. mar 2011

suhlasim s abrielou. sice nerada, ale priznavam, ze pred otehotnenim som pracovala kazdy bozi den od rana do vecera, mala nepravidelne stravovanie, spavala 4 hodiny denne, necvicila, ale za to kazdu noc zurovala, pila a fajcila.. otehotnela neplanovane, ale nakoniec aj rada. skor mam pocit, ze cim viac pre to robis a cim viac chces, tym menej to ide.

simi251
3. mar 2011

@brulka Presne tak...lekari odporucaju od momentu ked zacnes planovat. Je pravda ze kyselina listova je jedna z mala, ktore pre tehotnu mamicku nestacia v beznej davke. Myslim tym davku zo stravy, aj keby bola akokolvek vyvazena.Treba ju zvysit pocas prveho trimestra, ze?

brulka
3. mar 2011

@simi251 presne tak lebo neuralna trubica sa vyvija prva aj srdiecko a to vsetko uz prve 4 tyzdne. ked je nedostatok kyseliny listovej vznikaju razstepy chrbtice a ine velmi vazne vady ...

syslica
3. mar 2011

@simi251 Momentálne je na SK Imovax, ktorá je "neživá" a ešte jedna od Glaxo-Smith-Kline, tuším, kombi proti čiernemu kašľu, záškrtu a tetanu, nespomínam si presne na názov, tá obsahuje oslabené vírusy. Takže s otehotnením treba následne cca. 3 mesiace počkať.

simi251
3. mar 2011

Tato moja je od Sanofi Pasteur podobne ako Imovax ale je este pridana zlozka proti Polio (detdkej obrne) vsetko je nezive tak snad nic nehrozi. Diky za info.

mariynka
5. mar 2011

ja si tiez zbieram info., co je dobre 😉 🙂 takze dobra tema 😉 🙂 planujem zacat brat kyselinu listovu a tiez asi bylinkovy cajik popijat-alchemilku 😉 🙂
u chlapov to je horsie 😀 ale tomu mojmu asi naordinujem vela ovocia, zeleniny a mozno selen a zinok 😉 🙂

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre