icon

Ako sa vyrovnať so strachom z návštevy lekára?

liliblacky
22. máj 2025

Dnes som sa normálne zosypala mentálne, neviem či ešte hormóny po pôrode alebo čo ale prišla som si ako total zlá matka.. Dcérka bola riadne a v termíne ockovana ale po tretej hexe mala reakciu, prestala mi hýbať nohami asi na 17 hodín, len pozerala jedným smerom.. Volala som na pohotovosť, kazali dávať nurofen a keď tak kontaktovať detskú lekárku.. Bola som sama doma, muž v zahraničí na sluzobke, detská mi nebrala telefón, no des, potom sa dcéra začala hýbať, tak reku všetko OK, až som sa raz bavila (o pár dni na to) náhodnej s jednou mamou lekárkou na detskom ihrisku a ona, že sa jej to nezdá atd, začala som si viac citat a MMR som dočasne odmietla s tým, že nech ju najskôr vyšetria u imuno (do dnes som ešte nedala ockovat, strach mám ale chcem to stihnut do škôlky).. No a mame 2 mesačne bábätko a malo ísť dnes na prvé očkovanie, ale čo čert nechcel, rano mi starsia vstala chorá (hrdlo, nos, umrncana atd), tak som poprosila lekárku o odklad, kým nebudeme doma ok (1-2 týždne). Beriem to tak, že sú deti čo ich rodičia neočkujú vôbec a sú tu, tak 1-2 týždne snáď nenaruší nič, proste mám strach a chcem mat istotu, že som urobila maximum.. Lekárka má presviedcala, že je to OK dať zaočkovať, že sa nemá čo stat atd. Len ja som si predstavila, ako sa starsia chorá ku mne tisne, lepí na mna (lebo chápem, keď je chorá, hlada mamu) a ako ja zaroven aj ukludnujem 2 mesačne, kde je vysoka pravdepodobnosť že bude nervózne, s teplotou a bude chcieť byt na prsniku… a stále že “rozhodnite sa, rozhodnite sa” a ja som sa nevedela syna zastať :/ Nakoniec sme sa dohodli na odklade o 5 dni, no ja mám pocit, ako keby som zlyhala, že som nevedela sa rázne syna zastat, že nie, doma mám choré dieťa, ockovat chcem o 2 týždne napr :/ Kebyže tlačia ešte o 20 sekúnd dlhšie asi sa podvolim :/ Máte aj vy taký blok z lekarov? Ako sa viem lepsie obrniť a obhájiť bez pocitu viny?

deti95060810
22. máj 2025

musíš sa lepsie obrniť a obhájiť bez pocitu viny...
lekárka má za úlohu dieťa zaočkovať - to čo sa bude diať potom ju až tak zaujímať nebude....
niektoré deti majú nepríjemné vedľ .účinky. , poniektoré aj doživotné následky.
očkovanie je stále TOP téma pre mamičky

beata_k
22. máj 2025

O 5 dni ti mladsie bude akurat tak fest chore od starsieho. Cudny postup lekarky.

liliblacky
autor
22. máj 2025
@beata_k

O 5 dni ti mladsie bude akurat tak fest chore od starsieho. Cudny postup lekarky.

@beata_k no mne sa to tiez zdá divne, no tvrdila mi, že keď je dojceny že chorý byt nemôže a aj keby chorý bol, tak to nemá vplyv na očkovanie (čo zas ja viem, že ockovat sa majú len zdravé deti 🤷🏽‍♀️)

liliblacky
autor
22. máj 2025
@deti95060810

musíš sa lepsie obrniť a obhájiť bez pocitu viny...
lekárka má za úlohu dieťa zaočkovať - to čo sa bude diať potom ju až tak zaujímať nebude....
niektoré deti majú nepríjemné vedľ .účinky. , poniektoré aj doživotné následky.
očkovanie je stále TOP téma pre mamičky

@deti95060810 ďakujem, budem to musieť nejako nacvičiť alebo čo.. :/ kebyže ho dnes dám zaočkovať asi revem 20 minút v aute len z toho, že som si ho neobhájila ak sama mám pochybnosť

zuzanaete
22. máj 2025

Zvlastny pristup lekarky. Nasa pediatricka je velky zastanca ockovania, ale neockuje, pokial je niekto v rodine chory. Ved je velky predoklad sirenia choroby. Dat dieta zaockovat, organizmus bude riesit to a bude nachylnejsi na schytanie inej choroby.

koniarova
22. máj 2025
@liliblacky

@deti95060810 ďakujem, budem to musieť nejako nacvičiť alebo čo.. :/ kebyže ho dnes dám zaočkovať asi revem 20 minút v aute len z toho, že som si ho neobhájila ak sama mám pochybnosť

@liliblacky keď je dojčený, chorý byť nemôže? No tak táto veta by mi bohato stačila na výmenu dr.

beata_k
22. máj 2025
@liliblacky

@liliblacky Zmen ju. Povedat, ze dojcene dieta nemoze ochoriet, tak navrhujem nech vrati diplom. Cele zle.

liliblacky
autor
22. máj 2025
@koniarova

@liliblacky keď je dojčený, chorý byť nemôže? No tak táto veta by mi bohato stačila na výmenu dr.

@beata_k
@koniarova už dlhšie zvažujem, že ju vymením, lebo aj pri staršej som sa stazovala na stolicu (ja som celiatik plus mám intolerancie) a pol roka mi trvalo kým mi dala výmenný lístok na gastro so slovami, že aj tak jej nič nezistia, lebo že je mala (mala cca 1,5 roka), zistili jej intoleranciu na laktozu.. tak zrazu, ze hej, veď je to bezne.. a do očkovania extra tlači, chcela som rozdeliť vakcíny a tvrdí mi, že stačí rozostup 2 týždňov a na nete som našla odporúčanie 4 týždne… ja neviem.. samozrejme, že nechcem sa hrať na lekárku ale podľa mna odklad týždne / dva nie je nič, veď nechcem neočkovať vôbec ..

liliblacky
autor
22. máj 2025
@beata_k

@liliblacky Zmen ju. Povedat, ze dojcene dieta nemoze ochoriet, tak navrhujem nech vrati diplom. Cele zle.

@koniarova
@beata_k a to mi ešte vravela, že nemá vestecku guľu, aby vedela čo za chorobu má dcéra keďže ju nevidela, ale že mladsi má protilátky odo mna 🤷🏽‍♀️

majlo1234
22. máj 2025

Pride mi to zvlastne, bezne maju pediatri nastaveny ockovaci kalendar tak, ze rataju s posunmi, chore deti sa spravidla neockuju. Vies, ze si urobila dobre! A urcite chodte ockovat, az ked bude dcerka zdrava

lucia13022023
22. máj 2025

Vymen doktorku. Ja som to urobila keď mla syn takmer dva roky a ľutujem, že som to neurobila skôr, lebo však čo ja viem, nie som lekár. Ale niekedy matky vycitia také veci, aké ani lekár nevie a zanedba ich. Dobre si urobila, že si nedala očkovať, nemusíš sa vôbec cítiť zle.

ejbyk
Autor odpoveď zmazal
ejbyk
22. máj 2025

Obrniť sa...ja lekárov stále beriem ako autoritu ALE už veľa x som deťom pomohla "sama" až potom keď už pomaly prídem s diagnózou ktorú majú a trvám na vyšetrení tam a tam dajú za pravdu...
Ja deti nemám vôbec očkované...dcéra už má 13 a pri každej návšteve počujem "no ale oni nie sú očkovaní" už ani nereagujem...Našťastie nechodíme často sú zdraví! Klopem!
Minule ale mali chlamýdie a tiež za to mohlo to že nie sú očkovaní, ani ich nechceli najskôr vyšetriť...na vlastnú žiadosť som išla do špecializovaného zariadenia kde sa to potvrdilo...
Ale lekárku máme veľmi dobrú s množstvom skúseností...ale, je tam to ale...

liliblacky
autor
22. máj 2025
@majlo1234

Pride mi to zvlastne, bezne maju pediatri nastaveny ockovaci kalendar tak, ze rataju s posunmi, chore deti sa spravidla neockuju. Vies, ze si urobila dobre! A urcite chodte ockovat, az ked bude dcerka zdrava

@majlo1234 no mne tvrdila, že pri mladších deťoch sa to tak neberie (že neberie do úvahy chorobnosť starších súrodencov), lebo že by potom tie mladšie nemohla nikdy ockovat

elz1920
22. máj 2025

Keby moje dieťa nevedelo po vakcíne hýbať nohami, tak už žiadne očkovanie nedostane. Nabudúce ochrnie? Bude sa oňho denne starať nejaký odborník, ktorý ho vidí raz za čas 5 minút a matku ani poriadne nepočúva?

elz1920
22. máj 2025

V kufríku z pôrodnice boli také malé knižky o starostlivosti, bolo tam niečo aj k očkovaniu, aj v letákoch výrobcov detských vakcín. Takisto na nete sa dajú pozrieť príbalové letáky. Rôzne diskusie.
Odpovede takej pani dr. po prečítaní len viacmenej oficiálnych informácií by ma po nich vôbec neuspokojili.

So zmenou lekára to nie je najľahšie. Preto sa treba vedieť brániť. Biť sa za svoje deti.
Ale to sa občas učíme postupne. Hlavne treba začať.

deedol
22. máj 2025

Chapem, ze hormony plus nevyspatost plus zla minula skusenost. Nic si nevycitaj. A ockovanie kludne odloz, ked je starsie dieta chore. Moja dr by ani neockovala, je to uplne legitimna poziadavka z tvojej strany. Trenuj postupne asertivitu, bude este vela takych situacii ❤️

zuzanaete
22. máj 2025
@liliblacky

@koniarova
@beata_k a to mi ešte vravela, že nemá vestecku guľu, aby vedela čo za chorobu má dcéra keďže ju nevidela, ale že mladsi má protilátky odo mna 🤷🏽‍♀️

@liliblacky Maly by mohol mat protilatky od teba, ak by si ty prekonavala tu chorobu. Mozno aj tvoje telo trochu bojovalo s chorobu a u teba neprepukne, ale pochynujem, ze to je taka reakcia organizmu, aby protilatky chranili este aj dojcene dieta.

majlo1234
22. máj 2025
@liliblacky

@majlo1234 no mne tvrdila, že pri mladších deťoch sa to tak neberie (že neberie do úvahy chorobnosť starších súrodencov), lebo že by potom tie mladšie nemohla nikdy ockovat

@liliblacky my prave mame starsieho surodenca a na tretiu hexu sme prisli tak skoro, ze nevedeli, ako to napisat pre poistovnu ci co. Ze predpokladali, ze sa nam zo popretahuje kvoli chorobam(ale starsi nechodi do skolky, tak sa nam choroby vyhybaju 😆)

liliblacky
autor
22. máj 2025
@ejbyk

Obrniť sa...ja lekárov stále beriem ako autoritu ALE už veľa x som deťom pomohla "sama" až potom keď už pomaly prídem s diagnózou ktorú majú a trvám na vyšetrení tam a tam dajú za pravdu...
Ja deti nemám vôbec očkované...dcéra už má 13 a pri každej návšteve počujem "no ale oni nie sú očkovaní" už ani nereagujem...Našťastie nechodíme často sú zdraví! Klopem!
Minule ale mali chlamýdie a tiež za to mohlo to že nie sú očkovaní, ani ich nechceli najskôr vyšetriť...na vlastnú žiadosť som išla do špecializovaného zariadenia kde sa to potvrdilo...
Ale lekárku máme veľmi dobrú s množstvom skúseností...ale, je tam to ale...

@ejbyk tak to je hrozné, že odmietli vysetrit kvôli neočkovaniu… a teraz kebyže majú podozrenie na čierny kašeľ tak ich nebudú liečiť lebo sa neočkovali? Veď koľko očkovaných dostane chorobu tiež.. nechápem… ale vidíš, veľke deti bez očkovania a sú tu.. a moja robí okolo 1 týždňa takú vedu ako keby som chcela odklad rok

liliblacky
autor
22. máj 2025
@elz1920

Keby moje dieťa nevedelo po vakcíne hýbať nohami, tak už žiadne očkovanie nedostane. Nabudúce ochrnie? Bude sa oňho denne starať nejaký odborník, ktorý ho vidí raz za čas 5 minút a matku ani poriadne nepočúva?

@elz1920 veď aj preto mám taký rešpekt.. doktorka mi aj tak neuznáva dcerinu reakciu, stále že kebyže to je take strašne tak s ňou idem do nemocnice… a darmo jej vysvetľujem, že na pohotovosti má po telefone odmietli, že zbytočne budem chodiť a ona telefón nedvíhala a ja som bola doma sama, že to sa veľmi ťažko rozhoduje, že čo teraz… podľa príbalového letaka to bola reakcia 1 z 10tis. No ale sám príbalový leták presne takú reakciu pripúšťa, mali sme asi smolu, že zrovná moje dieťa tak zareagovalo, len nechápem, prečo neprizná že aha, ok, môže byt ale robí ešte zo mna histerku.. veď odkiaľ by som prišla na to, že sa take niečo vôbec môže stat 🤷🏽‍♀️

liliblacky
autor
22. máj 2025
@elz1920

V kufríku z pôrodnice boli také malé knižky o starostlivosti, bolo tam niečo aj k očkovaniu, aj v letákoch výrobcov detských vakcín. Takisto na nete sa dajú pozrieť príbalové letáky. Rôzne diskusie.
Odpovede takej pani dr. po prečítaní len viacmenej oficiálnych informácií by ma po nich vôbec neuspokojili.

So zmenou lekára to nie je najľahšie. Preto sa treba vedieť brániť. Biť sa za svoje deti.
Ale to sa občas učíme postupne. Hlavne treba začať.

@elz1920 máš pravdu, musím sa za svoje deti postaviť a aj so to uvedomujem, no dnes keď tlačili tak som si prišla neschopná odporu :/ príbalove letáky prečítané mám, no všade píšu, že sa očkuje spravidla zdravé dieťa ale mierna viróza nevadí a tá naša sa asi práve pridržiava tej vety.. ona ani teplotu nemerala dcérke keď očkovala.. 🤷🏽‍♀️