icon

Čaká nás prvé očkovanie

denisel
10. jún 2015

Ahoj mamicky, ako ste zvladli prve 3mesacne ockovanie?? Kamaratka mi poradila dat uz pred ockovanim cipok, mate s tym skusenosti?? A ake obklady ste davali drobcom?? Ako to znasali?? Velmi sa zajtrajska obavam :(

maciatkolulu
28. júl 2015

@pectore moja najstarsia nemohla byt ockovana proti ciernemu kaslu a vobec som sa nebala, nakoniec som bola rada, sama pediatricka mi povedala, ze sa nemam coho obávať, ze aj keby dostala ck, tak si pokasle a bude ok, urcite by jej viac uskodila vakcina. Dnes ma skoro 18 a je to zdrave ziena. Znami maju neockovane dieta a v zivote by ma nenapadlo ich vinit a ci sa bat s nimi stretavat. Mas zaockovane aj tbc? Uz sa neockuje. Nebojis sa, ze dostanete? Videla si niekedy umierat niekoho na tuberu? Moja babka je pneumolog, od narodenia som vyrastala na dolezitosti ockovania tbc a jej pribehov. Kolko ludi umrelo na tuto chorobu. Toho sa nebojite? Stale sa tu omiela len dokola to iste. Svacnite si do googla kde a kedy sa naposledy vyskytlo tbc a budete prekvapene.

pectore
28. júl 2015

@domynyqq nevenujem sa koloidnemu striebru. Nemyslim si ze by situacia v piestanoch o niečom vypovedala a myslim ze osobna skusenost nieje v globale smerodajna pre vytvorenie objektivneho postoja. Je to velmi malinka vzorka pri relativne dost vysokej zaockovanosti ktorú na slovensku mame. Toto vsetko celu situaciu transformuje a mne tvoje zaveri pripadaju kratkozrake a akoby mnoho veci jednoducho prehliadali, nevenujuc pozornost ktoru by si zasluzili vzhladom na ich vyznam. Kazdopadne uz nemusime v debate pokracovat...

pectore
28. júl 2015

@maciatkolulu

v tvojom pribehu este chyba velmi vela informacii k tomu aby sme mohli vytvorit konecne stanovisko o tom ktore rozhodnutie bolo spravne.....ja som dieta nemala proti ciernemu kaslu zaockovane skoro do roku a pol ...su situacie kedy je lepsie s ockovanim pockat ...lenze ak budu cakat bezdovodne dalši a dalsí možme nakoniec ohrozit vsetkych...

druhe dieta nemam este doockovane po doockovani budem prehodnocovat aj ockovanie proti TBC ktoré inak máme vsetci. Situaciu s TBC sledujem a umrtia po zruseni ockovania tu máme aj v pripadoch malych detí kedy im ockovanie mohlo zabraniť.

maciatkolulu
28. júl 2015

@pectore ja som nepisala pribeh, iba strucne napisala, ze najstarsia dcera nesmela byt vobec ockovana proti ciernemu kaslu a nie je doteraz. A nie sme uz dlhsiu dobu vsetci ockovani proti tbc. Neviem presne od ktoreho roku sa uz neockuje povinne

sasa1983
28. júl 2015

@maciatkolulu TBC je nie raritny pripad na slovensku a toboz na vychodnom Slovensku. Ak by naozaj bola Tvoja babka pneumologicka, snad by netvrdila,ze pri ck si clovek pokasle a je ok.

pectore
28. júl 2015

@maciatkolulu este v 2011 sa ockovalo proti TBC ... pisem ze su situacie kedy je lepsie neockovat...to je vporiadku ..sama som neockovala istu dobu...no poviem ti pravdu kedze v tejto teme bludim casto.... ze za tu dobu som videla par zdokumentovanych pripadov cierneho kasla..a nejak by som to neopisala slovami " tak si pokasle a bude ok" ...pre ilustraciu : http://www.essentialbaby.com.au/baby/baby-healt...

sasa1983
Odpoveď bola odstránená
sasa1983
28. júl 2015

Neockuje sa od r.2012 a zvazuje sa,ze sa znova zacne. Mudr.vicianova,ambulancia rizikovych novorodencov,DFNsP Kramare

sasa1983
28. júl 2015

Samozrejme sa to tyka deti,ktore mozu byt zaockovane na ck,lebo u tych,co nemozu,je naozaj dobre,ze nie su. Ale toto sa neda posudzovat,ze ked moje je lepsie nezaockovat, tak najlepsie nikoho neockovat.

sardinka333
28. júl 2015

@sasa1983 tak dopadla aj naša jedna prednašajuca na VŠ mala okolo 60 rokov ...chytila čk a pomaly rok bola mimo čo sa z toho spamätávala. Nepríjemné...

sasa1983
28. júl 2015

@sardinka333 tak nie je to vzdy vazne,problem je len to,ze je toho coraz viac a aj to, ze nie vsetci maju dobru imunitu a az potom to moze byt problem.

maciatkolulu
28. júl 2015

@sasa1983 dach jaj preco komentujes ked necitas poriadne, mne to povedala pediatricka 😉 a oproti tomu, co by jej mohla urobit vakcina proti ck, by bol cierny kasel malina.asi tak. A dali jej vtedy iba dvojkombinaciu.

sasa1983
28. júl 2015

@maciatkolulu ved som pisala,ze Ti to povedala pesiatricka, ano rozumela som tomu. Len treba napr.napisat,ze moje dieta ma epilepsiu a nie je vhodne na ockovanie na meningogkoky,to nema,je to len ako priklad. Nie takto vseobecne,tazko to potom hodnotir

aristka
28. júl 2015

@domynyqq anafyl.sok mozes dostat po hocicom ,nielen po lieku ....zazila som tažku alerg reakciu po reďkovkach u jednej damy a dokonca boli kupovane na trhu,moze postihnut hocikoho a staci malicko a nasledky sa daju eliminovat az na nulu rychlou prvou pomocou ,co take obycajne arasidove maslo ,ktore je vsade ak citas zlozenie potravin ,dokaze zabit ....ved sa to uz stalo ,ze ludia dostali anafyl .sok.....a takto by sa dalo pokracovat po atb PNC ,po stipancoch ,jahodach ,orechoch ,mede ,ktory tak veselo previ odporuca u potravinovej alergie ,pri fytofarmakach ,kedze bylinky su najvacsi alergen.....prehnanu alergicku reakciu kam anafyl.sok patri mozes dostat z hocicoho hocikedy....

maciatkolulu
28. júl 2015

@sardinka333 a bola ockovana?

aristka
28. júl 2015

@maciatkolulu si na omyle s ockom proti tbc ,ockuje sa voblastiach socialne a z hygienicky nizkym standartom byvania ,plus sa ockuje tam kde sa tbc vyskytla u jedinca tj ockuju a jeho najblizsi ,ktori s nim byvaju....plus vyvija sa este lepsia ocko latka ,kedze tbc a hlavne tazke komplikovane formy su obrovskym strasiakom,ktory dokaze zlikvidovat cele rodiny....

maciatkolulu
28. júl 2015

@sasa1983 hydrocephalus operovany ked mala mala mesiac je dost dobra diagnoza????? Asi hej. Teda aspon podla neurochirurga a pediatricky. Ja som ich fakt nepokladal za jeb.... inak ma zaockovane vsetko co v tej dobe bolo. A je z nej krasna, inteligentna maturantka. A ck nas chvalabohu obisiel.

maciatkolulu
28. júl 2015

@aristka hej pokial su vakciny sa ockuje. No, ale nikto nezabrani niekomu kto zije v takjeto rizikovej oblasti, aby prisiel napr do BA napr a uz je pruser.... to potom by mohli aj cierny kasel ockovat iba tam kde sa naposledy vyskytol vo zvysenej miere. V konecnom dosledku, to nezmenime my. Tbc nie je v povinnom ockovani a tiez je ako si pisala velky strasiak a metla ludstva. V madarsku ju maju povinnu.

aristka
28. júl 2015

@maciatkolulu statisticky sa ukazalo ,ze tbc kleslo pod nejaku hranicu a preto sa ocko zastavilo a uz som niekde pisala to co ty ,ze v romskej osade deti ockuju proti tbc ,su chranane pred komplikovanymi formami tbc a bohuzial presne ako pises ludia sa pohybuju a mozu nakazit prave toho neockovaneho ...takze ja som rada ,ze mam deti zaocko ....inak by som si to platila ,kedze ocko by som dala a ck sa vyskytuje vsade a zacina robit problem aj dospelej populacii a osvetou v prevencii mozno ludia vyuziju moznost sa dat zaocko spolu s tetanom..kedze ta moznost tu je....

sasa1983
28. júl 2015

@maciatkolulu mas pravdu, podla mna je otazkou casu,kedy sa to znova vrati do povinneho...

sasa1983
28. júl 2015

@aristka u na na odd.je ck cca 1-2 krat za mesiac...

sardinka333
28. júl 2015

@maciatkolulu myslíš moja segra? Očkovaná normálne bola, ale jej DMO očkovanie nesposobilo...to je blbost na entu..poškodenie mozgu nastalo bud pred porodom nebo pri nom...ale aj to su skor dohady- dieťa pokial len ležká a pozerká tak sa može javiť ako relativne zdravé ale ked už mala dvihať hlavičku, sedieť, plaziť sa tak vtedy si mama všimla ze tieto veci nerobí a išla s nou k lekarke, neurologovi a vyšetreniami zistili ze je to DMO.

Inak čo sa tyka tbc pamätám si že decká mi zaočkovali v porodnici...(ak si dobre pamätám) rok 2006, 2009...teraz som sa pýtala sestričky u doktorky že ako...a ona ze mozeme si to dať ale az po povinných očkovaniach.

maciatkolulu
28. júl 2015

@sardinka333 nie, myslela som tu prednasajucu 60.rocnu

t_a_t_i_n_k_o
29. júl 2015

@lilien1914 Detičky ktoré to prežijú bez následkov majú proste šťastie Inak to nazvať neviem. A tie ostatné?..Tie si radšej nebudeme všímať, teda nebudeme to dávať dosúvisu s očkovaním..
/lenže následky má každý človek!/

kvetulienka253
29. júl 2015

No neviem, Pytala som sa nasej pediatricky, ci je mozne dat dieta ockovat proti tbc na vlastnu ziadost a - nie je to mozne!

aristka
29. júl 2015

@kvetulienka253 tre
Treba sa info v spitaly specializovanom na respiracne ochorenia ,kedze ti riesia aj ocko proti tbc ,len si ho musis platit....tj.zaockovat sa da ,len to nerobi pedina ....

sasa1983
29. júl 2015

@aristka ano, zaockovat sa da, zavolaj na odd.infekcnych chorob v mieste bydliska, alebo v dakom vacsom meste. Spytaj sa tam.

sasa1983
29. júl 2015

@t_a_t_i_n_k_o vy ste totalny blazon, akebo skor populista. Deticky, ktore to preziju, toto nie je stroskotanie Titanicu,kde zomrelo cez polovicu ludi. Ano ockovanie moze mat NU, ako fakt kazda liecba!!!!naozaj kazda jedna liecba, zasah a snaha nieco zlepsit sa moze naruby obratit. Ale. Gro deticiek,ktorym sa nieco stane je na ukor bohuzial, sita,ktore nezabezpeci,aby sa neockovali deti,ktore by sa ockovat nemali. Tu ale hovorime o malinkom pocte,o par ks,nie o stovkach a tisicoch. Fakt by som Vas rada stretla a pozrela sa Vam do oci.

pectore
29. júl 2015

@sasa1983 hlavne ze sa @t_a_t_i_n_k_o pasuje do role toho kto chce v tejto teme radit.... s takýmito emocionalne prebitým informačnym odpadom....takýto ludia radia ale ked sa cosi dodzube tak si alibisticky založia ruky a budu sa tvarit ...."vsak to bola vasa slobodna volba...vy ste sa rozhodli neockovat.." ...v tom spanielsku bol teraz presne takyto pripad. Rodicom vymyli hlavu kadejakími pseudo nazormi a ty nedali decko očkovat...zrazu mu prirodzena imunita nepomohla, nebola dostatocne silna....aj samotny rodičia to priznali že sa citia podvedeny a oklamany a ze svoj krok neockovat velmi lutuju..... je už vsak neskoro a syna do mesiaca od nakazania pochovali ...ani špecialne serum z moskvy ho nedokazalo zachraniť...

kvetulienka253
29. júl 2015

@sasa1983 @artistka No prave, ze aj tam som sa pytala, vakcinu nie je mozne objednat.