icon

Čo mi hrozí ak odmietnem očkovanie?

zuzkat1
6. apr 2011

Ahojte, mam takmer 15 mesacnu dcerku, o 2 tyzdne by mala byt ockovana (MMR). Ja sa ale obavam moznych nasledkov a rozmyslam ze ju nedam ockovat. Co ma caka ak ockovanie odmietnem? zaujima ma to uplne presne... teda ak je tu niekto kto odmietol toto ockovanie-uvitam presny popis toho cim si musel nasledne prejst 😅 vopred dakujem 🙂
PS: mozu mi malu za to odobrat?

kaja73
8. apr 2011

@leelo gulička hnoja-to na MMRku sedi 😝

zuzkat1
autor
8. apr 2011

@leelo ja studujem odkedy sa mala narodila, ak sa rozhodnem ze risknem a dam tak posuvat nebudem lebo to chcem uz mat za sebou... odklad by som uz neprezila 😝

zuzkat1
autor
8. apr 2011

@olifcek a ty jej to das len neskor? alebo posuvas a nedas?

leelo
8. apr 2011

@zuzkat1 ja to beriem tak, ze cim mensie dieta, tym sa mu tie svinstva lahsie usadia do mozgu, je tam vyssia priepustnost. takze odkladat na neskor iste zmysel ma.
ale za ten cas odkladu sa clovek uz o tom tolko dozvie, ze neda nic a konci s experimentom na ludoch zvanym vakcinacia.
prepacte tieto expresivne vyrazy, ale zase ma vytocil niekto vyrokom, ze v jeho okoli sa pripad poskodenia ockovanim nevyskytol, takze nim to nehne. nevadi, moje okolie je aj zimbabwe!

olifcek
8. apr 2011

@zuzkat1 my este nemame ani 3. Infarix... Tu asi dam, ale pneumokoky asi ee... A mmr? Odsuniem na maj 2012 a paq uvidim, ale pravdepodobne nedam, je mi proti srsti to ludske dna... Mozno si vyziadam monovakciny, ale rubeolu vynecham, kedze v nej je to ludske dna, teda vo vakcine proti nej...

olifcek
8. apr 2011

@zuzkat1 zdielam nazor, ze tie vakciny su nebezpecnejsie nez choroby same

lenka1108
8. apr 2011

co nieje v tejto dobe nebezpečne????? moja mala ma toto očkovanie z írska.a nič jej nieje.ma všetky povinne očkovania a aj pneumokoka.nemá kliešte,chrípku...
ja osobne si myslím ze lekar ktorý rad vykonáva svoju pracu a ma k tomu vzťah by nikdy nenutil nic co nieje dobre pre dieťa. ano je veľa chorých detičiek.ale prečo?! všimnite si v akej dobe žijeme....
ja som za povinne očkovania....mame ich predsa v sebe aj my a napište ak Vám niektorej spôsobili nejaku chorobu...

fidka79
Odpoveď bola odstránená
maja22
8. apr 2011

@lenka1108 áno, sme očkovaní, ale spočítaj si, koľko vakcín, aké a v akom časovom rozpätí si dostala ty a koľko ich teraz v tak krátkom čase dostávajú naše deti. Zistíš rozdiely. Ja som dlhé roky trpela alergiou, dúfam, že je to už za mnou, našťastie akosi "zmizla" pri prvom tehu, uvidím, či sa vráti. Neviem, či to mám pripísať očkovaniu alebo nie. No nemyslím si, že ak moje dieťa pôsobí zdravo prvých pár hodín či dní po očkovaní, nemôžu sa nežiaduce účinky prejaviť neskôr. Tie prídavné látky vo vakcínach v tele zostávajú dlho. Áno, je veľa okolností, ktoré prispievajú k vzniku chorôb, zlá životospráva, veľa práce, málo odpočinku, zlé vzťahy na pracovisku a v rodinách, mali sme tu černobyľskú tragédiu, jeme chemicky ošetrované potraviny atď. Môže to byť súhra viacerých okolností a očkovanie považujem za jednu z nich. Napr. mi nejde do hlavy nárast autoimunitných ochorení. Taká celiakia - človek najprv ani nemusí vedieť, že ju má, ale časom sa prejaví so všetkým, čo k tomu patrí - dáš si to do súvisu s očkovaním, ak odvtedy uplynie trebárs rok, dva či tri? Ako čítam skúsenosti iných rodičov, tak na Slovensku majú lekári problém priznať súvislosť choroby s očkovaním niekoľko hodín po jeho aplikácii, nieto ak ide o mesiace... Proste, choroby nie sú len osýpky, mumps a rubeola, máme tu kopec iných chorôb, ktoré človeka vytrápia oveľa dlhšie, ich výskyt je tu oveľa častejší a ak je vakcína potenciálnym spúšťačom, stojí mi to za zamyslenie, či to riziko pre dieťa chcem. Ale ešte pred niekoľkými mesiacmi som bola aj ja horlivým zástancom očkovania, hoci som o tom vedela len toľko, koľko bolo napísané u dr. na reklamnom plagáte 😝 Inak, moji obaja horúčkovali, pri všetkých očkovaniach, čo majú. Tomáško viac ako jeho brat, nevedeli sme mu zraziť 40-tky. Neviem, či je to následok očkovania, ale zatiaľ nerozpráva, má v repertoári asi tri "slová". Vo mne vyvoláva očkovanie pochybnosti a už táto pochybnosť je pre mňa dôvod na odloženie očkovania. Nemá zatiaľ MMR, má ju posunutú a nie je vylúčené, že konkrétne túto očkovaciu látku odmietnem. Čítam veci okolo toho a zvažujem.

maja22
8. apr 2011

@fidka79 citujem: "kazdy liek ma svoje neziaduce ucinky uvedene v pribalovom letaku a je na kazdom z nas ci budeme trpiet alebo dany liek uzijeme " To máš teda šťastie, že žiješ v Írsku, lebo tu na Slovensku nie je možnosť výberu. Nie je ani isté, či ten príbalový leták v ambulancii na prečítanie dostaneš, nie ešte aby si sa po prečítaní nežiaducich účinkov rozhodla to riziko nepodstúpiť 😝 Tu ak odmietneš, máš na krku vyšetrovanie, ktorého cieľom je rodiča úplne zdeptať a ukázať mu, aký je nezodpovedný, keď sa stará o vlastné dieťa 🙄 Inak, podľa mňa iné je brať liek na nejakú konkrétnu chorobu a iné je byť tlačený brať liek preventívne, čo ak náhodou... Vakcína je iba - čo ak... A nežiaducich účinkov má haldu 🙄

zuzkat1
autor
9. apr 2011

@olifcek ja ak nedam toto mmr komplet (co este neviem) tak prave rubeolu dam, lebo pre dievcata je v dospelosti velmi nebezpecna...
a to ludske dna mi tam nevadi... to dieta nepotratili kvoli tejto vakcine, tak ci tak by bolo potratene... mne je dost jedno z coho tie vakciny su... to vobec neriesim....

@lenka1108 neviem ktory si rocnik, ale ak si pod 1992, pripadne pod 1987(-podla mojich info) tak mmr nemas v sebe
@fidka79 ty mmr nemas v sebe .... inak ja keby to povinne nebolo tak nemam co riesit... mimochodom pride spravne ze nejaka vlada ta nuti dat do tela tvojho dietata hocico... je to tvoje dieta nie ich... a to ze si dala je tvoja volba a nikto ta za to nesudi, bolo to tvoje rozhodnutie... ja vychadzam vo velkej miere aj z toho ze do seba by som take kokteily nedala.... manzel sa dal ockovat proti chripke ale este aj to som sa mu snazila vyhovorit... toto ockovanie sice ani on nechce... ale stale vahame
@leelo vies ja uz sama neviem co je pravda... lebo vsade prave pisu ze cim neskor sa to poda tym horsie to organizmus znasa... a ja si myslim ze na to nieco bude lebo ockuje sa zivou vakcinou a cim je dieta mansie tym lahsie tieto choroby prekonava tak by teda logicky malo lahsie znasat aj ockovanie proti nim kym je male... no ale ja uz naozaj neviem.... to mi pride potom jedine riesenie ze dat ockovat az pred pubertou v tom 11tom roku... lebo par mesiacov podla mna nic neriesi..

denduska
9. apr 2011

@lenka1108 pytas sa ci nam ockovanie sposobilo nieco...sesternica mojho mm skoncila v nemocnici po svojom prvom ockovani v 3.mesiacoch a takmer umrela. To bolo pred 28 rokmi, takze reakcie vzdy boli len sa o tom nepisalo a nebol internet 😒

sorciera24
9. apr 2011

@lenka1108
@fidka79 vidno, ze sa v problematike moc neorientujete, inak by ste vedeli, ze my sme nikdy MMR vakcinou ockovani neboli....nakolko sa pouziva az od 90tych rokov......jedine, co sme schytali je ockovanie proti osypkam, lebo to je od r. 1969 povinne, ale mumps, ci rubeola su az po r. 1986-7......teraz myslim z tejto vakciny...takze tazko porovnat monovakcinu oproti trojvakcine, ktoru dostanu nase deti.....mumps, ci rubeolu sme kazdy druhy prekonali, a sme tu.....

petot
9. apr 2011

@zuzkat1 @denduska Hovoriť o autizme a "vrodenej predispozícii" je alibizmus úradov a farmaceutických firiem. Keď to začneme brať tým spôsobom, potom áno, každý človek má vrodenú predispozíciu aj k úmrtiu; ospravedlňuje to vrahov?

leelo
9. apr 2011

@zuzkat1 uz len to, ze sa pripusta ako pises "cim neskor sa to poda tym horsie to organizmus znasa" - znamena, ze to tu niekto manipuluje a rata s moznymi zlymi reakciami, preto to treba nasukat do malych babatiek, ktore nam nevedia povedat ako ich to boli, ako im je nanic, len placu. a plac je u baba ako norma.
apropo, preco by som vobec mala nieco dat pichnut aj 15rocnemu dietatu, ked je tam riziko, ze to bude zle znasat?

presne ako tu uz bolo pisane - za 1.rok zivota dostane dieta kolko? 13 ockovani? a povinne!! ako nejaky dobytok na rampe napichany bez otazok, co by bolo keby.
skutocne je ockovanie len prevencia, ziadna ochranna aura z toho nikomu nenarastie. a uz len to, aka je prevencia kontroverzna, nie je kosher.
treba si zvazit rizika a prinosy, o tom to cele je. ale ako 99% ludi moze zvazovat, ked su rizika zamlcovane a tzv.prinosy sa glorifikuju. plus vsetko je to pod hrozbou zakona a priam represalii.

odkial ta inak napadlo, ze by ti mohli odobrat dieta? to ta niekto strasil?

petot
9. apr 2011

@skalnicka Úmrtnosť na osýpky klesla na Slovensku o 93% v rokoch 1921-1941. Potom na 30 rokov vypadli údaje, a potom sa s veľkou pompou zaviedlo očkovanie. Úplnejšie údaje z USA ukazujú, že úmrtnosť tam klesla od roku 1900 do roku 1955 o 97,7% pričom až o 8 rokov neskôr bola použitá prvá vakcína.

Vyničenie chorôb očkovaním je lukratívny mýtus. Udržuje sa za pomoci ďalších kolektívnych mýtov, jedným z nich je aj kolektívna imunita. Je množstvo publikácií o epidémiách v prakticky plne (95-100%) zaočkovaných populáciách. Vlaňajšia epidémia osýpok v Bulharsku postihla prevažne (71%) zaočkovaných ľudí.

petot
9. apr 2011

@dadis Hovoríš o marketingu (rizikaockovania.sk vs pneumokoky.sk) ale to je dosť nelogické. Na pneumokokovej vakcíne zarába farmaceutická firma 10mil EUR ročne. Rizikaockovania.sk je stránka občianskeho združenia, ktorého príjmy tvoria členské poplatky, z ktorých sa ledva vykrývajú náklady na základnú činnosť. Farmaceutická firma je akciová spoločnosť, ktorej základným cieľom je generovať zisk. Občianske združenie má základný cieľ ustanoviť slobodu voľby v očkovaní a informovanie o rizikách očkovania. Neviem, ako Ty, ale ja v tom vidím istý rozdiel.

Hovoríš, že očkovanie u vás prebehlo bez komplikácií. Gratulujem, ale pri vakcínach nikdy nie si "za vodou". Napríklad osýpková vakcína môže vyvolať vakcínové osýpky s odstupom niekoľkých rokov po očkovaní. SSPE sa môže pustiť aj 7 rokov po očkovaní a mozgová degenerácia trvá ďalších niekoľko rokov. A vírus rubeoly vie zostať latentný a spôsobiť cukrovku až s odstupom 20 rokov po infekcii, a keďže vakcína obsahuje taktiež živý, len oslabený vírus rubeoly, nie je dôvod, prečo by to isté nemohol spôsobiť aj on (väčšina nežiaducich účinkov MMR vakcíy je v podstate len variácia na komplikácie chorôb samotných).

Okrem toho, očkovanie môže poškodiť vyvíjajúci sa mozog menej viditeľným spôsobom, čo sa prejaví napr. poruchami učenia alebo sústredenia po nástupe do školy.

petot
9. apr 2011

@sue MMR vakcíny sa na celom svete používajú principiálne rovnaké, založené na živých vírusoch, dokonca zvyčajne na tých istých vírusových kmeňoch. Celosvetovo dominuje niekoľko globálnych výrobcov. Takže aj bez toho, aby som zisťoval konkrétnu očkovaciu látku v Rakúsku, viem povedať, že je to prakticky to isté ako u nás. Vrátane nežiaducich účinkov.

petot
9. apr 2011

@dadis Odporúčam Ti knihu od Neil Z. Millera: Vaccine Safety Manual. Je tam celá kapitola venovaná autizmu, vrátane jeho stručnej histórie. Pohľadaj si tiež články o autizme od Dr. Yazbaka, je to veľmi umiernený pedagóg, ktorého nemožno považovať za zaujatého proti očkovaniu ako takému.

To, že dieťa upadlo do autizmu po očkovaní, nie je náhoda, a nie je to tým, že "autizmus sa začína objavovať v tom veku". On sa totiž "v tom veku" začal objavovať až po zavedení MMR vakcíny.

Keď sa v rodine stane takáto tragédia, tak pre rodiča je najťažšie pripustiť, že práve ON dovolil zmrzačenie svojho dieťaťa. Ja som tým prešiel tiež (aj keď nie priamo autizmus). Myslím si, že rodič by omnoho radšej našiel iného "vinníka" než vakcínu.

petot
9. apr 2011

@dadis Vakcína M-M-M-II firmy Merck uvádza diabetes medzi nežiaducimi účinkami. Tá vakcína je takmer totožná s vakcínou Priorix, použité výrobné médiá aj vírusové kmene sú obdobné. Nevidím dôvod, prečo by teda Priorix mal mať menej nežiaducich účinkov.

Súvislosť s diabetom sa v zahraničí berie už za riziko vakcíny. Aj provakcinačný Dr. Sears uvádza diabetes medzi nežiaducimi účinkami MMR vo svojej knihe. Na Slovensku sme unikátni v zatĺkaní a zapieraní.

Samotný vírus mumpsu vie spôsobiť diabetes, vírus rubeoly za určitých podmienok tiež. Neprekvapuje, že už samotné jednotlivé vakcíny proti mumpsu a proti rubeole, ktoré takisto obsahujú živé vírusy, zriedkavo spôsobovali diabetes. Keď skombinuješ 3 vírusy naraz, čo myslíš, riziko bude skôr menšie, alebo skôr väčšie? Detský organizmus nemusí zvládnuť boj na všetkých frontoch naraz, niektorý z vírusov môže získať prevahu alebo spôsobiť chronickú infekciu (napríklad autistické deti po MMRke mávajú v črevách chronický zápal za prítomnosti vakcínového vírusu osýpok a okrem toho majú schaosený imunitný systém, ktorý produkuje protilátky proti nervovému izolantu myelínu).

Samotné ochorenia sú ďaleko závažnejšie keď prebiehajú súbežne, takže zdravý rozum hovorí, že to isté platí aj keď sa skombinujú do jednej vakcíny. Napríklad v Británii 80% lekárov nie je jednoznačne za takéto očkovanie 3 v jednom (MMR).

Okrem toho, u zaočkovaných ľudí proti rubeole boli preukázané imunokomplexy pozostávajúce z protilátok a vírusov; tieto imunokomplexy poškodzujú pankreas. Takéto komplexy sa nepreukázali u ľudí čo prekonali normálnu rubeolu. Čiže očkovanie je podľa mňa väčším rizikom z pohľadu diabetu, než prekonanie normálneho ochorenia.

denduska
9. apr 2011

@petot ja si myslim tam naozaj vsetko lezi, v tom co mame napisane v nasej DNA je predurcene vsetko, nase reakcie na rozne podnety, kapacita biochemickych procesov, kapacita imunitneho systemu...a nemyslim si ze je to ospravedlnenie pre vyrobcov vakcin, v zmysle "ved to aj tak je vrodene, aj tak by sa to stalo"...mali by sa nad tymto svojim oblubenym argumentom zamysliet aby nakoniec ho niekto sikovny nepouzil proti nim....lebo mnoho veci sa nestane ak dany vyvolavajuci podnet (v tomto pripade vakcina) nepride.
Prave to ze kazdy je iny a to ako je iny, zalezi konkretne na jeho genetickej vybave a kedze nie sme ani kopie rodicov ani svojich surodencov tak su tie reakcie tak roznorode a nepredvidatelne a jednoducho sa u tak "komplexneho" a zloziteho vyrobku akym je vakcina nedaju ani pri tej najlepsej voli predpokladat.

petot
9. apr 2011

@lenka1108 Medicína má za sebou históriu tragických omylov. 350 rokov trvalo, kým uznala, že skorbut sa dá predchádzať a liečiť citrónmi. Milióny ľudí za ten čas zbytočne umrelo. Ešte začiatkom minulého storočia bolo najobľúbenejšou praktikou púšťanie žilou - prezidenta Washingtona zabili lekári tak, že najprv mu vypustili 3 litre krvi, a keď "nepomohlo", tak mu dali 625mg ortute. Všetko sa to dialo v úprimnej snahe pomôcť pacientovi!

Dr. Semmelweis zistil, že vysoká úmrtnosť žien a detí po pôrode bola spôsobená nedostatkom hygieny a prosil svojich kolegov, aby si pred pôrodom umývali ruky. Oni odmietali pripustiť, že v podstate oni sú zodpovední za bezpočetné úmrtia na fatálne infekcie, a tak nielenže si ruky neumývali, ale Semmelweisa zosmiešňovali, pranierovali a nakoniec zavreli do blázinca.

Na Slovensku už viem o lekárke, ktorá skončila s pediatriou po 30 rokoch praxe, pretože keď si naštudovala, čo spôsobuje očkovanie deťom, tak v tom jednoducho nemohla pokračovať.

Takže naozaj nevidím rozumný dôvod dôverovať medicíne len preto, že si myslím, že väčšina lekárov mi nechce vedome ublížiť.

petot
9. apr 2011

@leelo @zuzkat1 Pravdu máte obidve. Pri vakcíne proti rubeole (ktorá je súčasťou aj MMRky) sa uvádza, že až 25-50% (podľa vekovej kategórie) žien, ktoré sa dajú zaočkovať, dostane artritídu (zápal kĺbov) ktorý u niektorých trvá mesiace až roky.

U detí sa to uvádza len na 10-20%. Lenže znamená to naozaj, že deti trpia artritídou menej často? Povie vám 15-mesačné dieťa, že má artritídu? Alebo len prestane s aktivitou, utiahne sa, bude polihovať a pomrnkávať a plakať? Ak sa to vôbec niekde ohlási, bude to ohlásené ako "artritída" alebo ako "nepokoj, plač"?

Potom si niekto prečíta "nežiaduci účinok - plač" a povie si, no jasné, dieťa pichnú tak plače, to nejako prežijeme. Ale v skutočnosti nikto nevie, čo sa skrýva za "plačom" konkrétneho dieťaťa.

nellina
9. apr 2011

@zuzkat1 a to ludske dna mi tam nevadi... to dieta nepotratili kvoli tejto vakcine, tak ci tak by bolo potratene... mne je dost jedno z coho tie vakciny su... to vobec neriesim....

ved to je ten najvacsi problem, dobre nevadi Ti ci bolo dieta potratene,spontanne, alebo zamerne..ale ved tu ide o to ze ked sa nieco kultivuje 30-rokov, v umelych podmienkach, vies si predstavit co vsetko sa do tej ockovacej latky dostane..?? na prednaske manofovej, bol jeden pan bio genetik a ten to vedel, velmi dobre vysvetlit akym sposobom, sa tato vakcina vyraba, aky proces pri tom prebieha, co vsetko sa do ockovacej latky dostane kedze sa to separuje mechanicky, takze do vakciny sa dostavaju cele bunky, ulomky buniek, ulomky DNA... spolu s tym oslabenym virusom rubeoly.. hovoril, ze najhorsie na tom je ze DNA sa rozsekala, a co je najhorsie pri tomto "rozsekani" DNA sa tieto fragmenty kt.sa pouzivaju pri vyrobe vakciny sa potom dostavaju do genetickej vybavy zdraveho cloveka..nasledne vznika autoimunne ochoronie..on to samozrejme vysvetloval velmi odborne..takze najhorsie a najnebezpecnejsie su na tom vakciny ktore sa kultivuju prave na ludskych organoch..

dadis
9. apr 2011

autizmus a vrodena predispozicia http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2192611.stm

nellina
9. apr 2011

a presne takito ludia z oboru biogenetika by sa mali vyjadrovat k ockovaniu. nie naprogramovany Dluholucky, ci Liptak 😠

abbey1
9. apr 2011

@dadis Nebudem sa veľmi púšťať do odborných debát. Pre mňa ako matku je dôležité jediné .Ak aj má moje dieťa predispozíciu na určité ochorenie, tak sa v čo najväčšej možnej miere vyhnem faktorom, ktoré by ho mohli spustiť. Synček nám zomrel na leukémiu. Mnohí odborníci dnes pripúšťajú, že práve očkovania môžu byť a sú spúšťačom onkologických ochorení u detičiek v tak nízkom veku. Staršiu sme dali preočkovať práve MMR a urobili sme obrovskú chybu. Dovtedy stále zdravá bez antibiotík, mesiac po preočkovaní permanentne chorá, liečená 5 antibiotikami, doma v kuse aj 3 týždne. Pomohla až homeopatia a prečistenie organizmu. Takže u nás už nikdy žiadne očkovanie. V živote.!Ak si mám vybrať , tak určite radšej mumps, osýpky ako leukémia a podobne. To sú pre mňa bohužiaľ fakty z reálneho života a podporené mnohými pokecmi s lekármi.

abbey1
9. apr 2011

Nech mi nikto netvrdí,že cudzia DNA v tele maličkého dieťatka nenarobí žiadnu šarapatu.Pred pár rokmi sa používala očkovacia látka POLIO,ktorá bola považovaná za "bezpečnú a zrazu ju po rokoch používania stiahli,pretože sa zistilo,že je karcinogénna.Kto mi zaručí,že terajšie vakcíny sú bezpečné?Veda pokrokuje a časom sa potvrdí,že nie všetko je kóšer a tak bezpečné ako nás stále presviedčajú.

petot
9. apr 2011

@dadis BBC patrí pod rovnaké finančné skupiny ako farmaceutické firmy a háji predovšetkým ich záujmy. Okrem toho, článok je z roku 2002, vtedy sa zvažovala genetická hypotéza, ktorú potom genetici zamietli - žiadna genetická porucha sa neprejavuje ako epidémia. Už v tom článku sa spomínajú "enviromentálne faktory".

Áno, existujú niektoré gény, ktoré súvisia s výskytom autizmu, ale tieto gény sú tu tisíce rokov, a autizmus 100-násobne stúpol za ostatných 30 rokov. Takže gény síce môžu zvýšiť Tvoju zraniteľnosť voči jedom alebo útoku 3 vírusov naraz, ale bez tých jedov a bez šialeného útoku 3 vírusov autizmus neprepukne.

Príklad: ľudia majú rôznu citlivosť na strychnin alebo kyanid, ale kým ten jed nedostanú do tela, táto rozdielnosť sa neprejavuje. Keď ho dostanú, tak niektorí "citlivejší" zomrú aj po veľmi malej dávke, niektorí ju prežijú, a niektorí sú dokonca nadpriemerne odolní. Prejaviť sa tu môžu aj aktuálne životné okolnosti, stres, strava (niektoré látky môžu účinok jedu zmierňovať alebo naopak zhoršovať), aktuálny stav zdravia, vystavenie iným jedom atď.

Takže faktorov je tu milión, ale "bez vetra sa ani lístok nepohne" a bez vystavenia jedom je človek zdravý.

layla84
9. apr 2011

@petot 😀 ospravedlňuje to môjho vraha, že som raz aj tak mala umrieť?