Dali ste vaše dieťa zaočkovať proti meningitíde?

sissika
7. okt 2012

Ahojte maminky, zaujímalo by ma, či ste očkovali proti meningitíde ... Pediatra som sa na to pýtala, hneď mi dal recept, ale ja stále nie som rozhodnutá, či to má význam, predpísal mi MENINGOCOCCAL POLYS. VACCINE A+C, doplatok by mal byť cca 13 eur a vraj preočkovanie nie je potrebné. Maminky, čo vy na to???

jerryjanka
7. okt 2012

nie neočkujeme nechceme ju dostať. 😀

ani3012
7. okt 2012

"Dospelí a deti od 18 mesiacov života: jedna dávka (0,5 ml) rekonštituovanej vakcíny.
Preočkovanie sa vykonáva za 2 až 4 roky podľa veku očkovanej osoby v čase podania prvej dávky, rizika expozície a príslušných séroskupín. "

tak teda neviem...čítala pani doktorka príbalový leták?Asi je jej to jedno,komu čo povie,hlavne že sa očkuje..... Tebe povedala,že preočokavnie nie je potrebné...asi by som takej lekárke neverila,lebo určite ti po dvoch rokoch povie,že prišli nové nariadenia a preočkovanie treba 😝
http://www.sukl.sk/buxus/generate_page.php?page...

marlene
7. okt 2012

nie

lenkahruskova
7. okt 2012

Nedovolim ockovat proti nicomu okrem povinnych ockovani. Prevazne je to vacsie svinstvo ako samotna choroba.

zuzanaj54
8. okt 2012

napisem aj trosku iny nazor. Toto jedine ockovanie by som dala, lebo oproti niektorym povinnym ako jedno z mala je podla mna opodstatnene. Akurat by som zvolila konjugovanu vakcinu Menveo alebo Neisvac-C, podla veku dietata, su lepsie ako polysacharidova doporucena lekarom.
Toto jedine ockovanie by som dala, keby som mala tu moznost. Ale nemam ☹ Moja dcerka zomrela pred par mesiacmi na meningokokovu meningitidu ☹ o ockovani som nevedela. Keby bola zaockovana, mohla byt tu ☹
Nemyslim si, ze je vakcina vacsie svinstvo ako samotna choroba, dcerka zomrela v priebehu neceleho dna od prveho nenapadneho priznaku-zvysenej horucky a kto v dnesnom svete vidi svoje dieta pred ocami zomierat na infekcnu chorobu a nikto mu nedokaze pomoct, vie, ze vacsie svinstvo neexistuje.
Nechcem robit paniku ani ziadnu reklamu ockovaniu, rozhodnutie je na kazdom z vas, len prosim nebagatelizujte tuto chorobu, precitajte si nieco o nej, tak malo sa o nej vie a stale tu je ☹
PS: Moja starsia 3-rocna dcera, ja aj MM sme zaockovani - vsetci bez nasledkov

veve39
8. okt 2012

stacilo mi precitat si ako prebieha ochorenie, aku ma nesmierne vysoku umrtnost a pri plnom utoku na organizmus nedokaze castokrat ani v 21.stroci medicina zachranit zivot pacienta, ohrozene su hlavne deti do 5r.zivorta a potom mladistvi, kolko maminiek - aj tu na MK ma s touto pliagou tragicku skusenost, ked dieta napadnute meningokokom z plneho zdravia za par hodin bojuje o zivot ... a kolke deti tento boj prehraju, aj u nas, na Slovensku... a nevahala som, dala som konjugovanu vakcinu Neisvac...a budem sledovat a zauimat sa, ako to vyzera s vyvojom vakciny proti najcastejsiemu typu B, ktora zatial zial nejestvuje

o meningokovej meningitide sa vie v laickej verejnosti zufalo malo a aj mnohe matky su uplne neinformovane - taktiez som k nim donedavna patrila

dhaarma
8. okt 2012

To ma tiez zaujima..musim si to opat prestudovat..ale viem, ze je viacero typov a tusim proti tej najcastejsej vakcina neexistuje. Je to inak strasne krute ochorenie a naozaj nebezpecne..vie niekto kolko deti zomrelo na ten typ na ktory je vakcina? Da sa to niekde zistit?

zuzana17
9. okt 2012

nie, nedala som

pallacinka
9. okt 2012

Ano, v Nemecku je na zozname 'povinnych' ockovani.

majive
9. okt 2012

Ja tiež nad tým rozmýšlam , a aký je rozdiel medzi tými očkovacími vakcinami Neisvac-C a MENINGOCOCCAL POLYS. VACCINE A+C ?

carmella
9. okt 2012

nie nedala som . bojim sa ho dat zaockovat

ju11i
9. okt 2012

nie

prevenar
16. nov 2012

NIE. a kto si mysli ,ze "nie" je lepsie ako "ano" , alebo potrebuje zistit viac , moze vstupit do sukromnej temy o rizikach ockovania. info u mna.

bambibam
16. nov 2012

nie nedávam očkovať deti - ked budú dospelé zdravé nech sa samé rozhodnú čo do seba natrepú...hlavne ak budú mať túlavé topánky obuté 🙂

vlnka81
17. nov 2012

kazdy tyzdne organizujem pre moje kamosky s rovnako starymi bejbinkami u mna bejby dejchanky 🙂 momentalne nase babatka su v 5 - 6 mesiaci. mala Johanka ma 5 mesiacov, je "z nas" najmladsia a zaroven najsikovnejsia 🙂 mala Johanka prekonala meningitidu ked mala 6 tyzdnov..bol to nevyslovny stres/ obavy/ uzkost/ vycerpanie pre rodicov ale Johanka to zvladla uplne uzasne a vcera tu pred vsetkymi robila "brusaky" jeden za druhym. este aj dospelaci sa mohli hanbit popri nej 😀 a Johanka nebola ockovana..mozno by to s ockovanim a oslabenym imunitnym systemom zvladla ovela horsie.

manof
17. nov 2012

@sissika
Nedali sme ani povinnými očkovať, nieto ešte nepovinnými.

A aké máš veľké dieťa? Polysacharidové vakcíny sú totiž len od 2 rokov vyššie.

Navyše, drvivá väčšina ľudí nemá s meningokokom žiaden problém. Vyskytuje sa bežne až u 20% obyvateľstva. Pritom proti najrozšírenejšiemu typu B žiadna vakcína na trhu nie je.

@majive
NeisVac-C je konjugovaná vakcína (tzn. aj pre deti do 2 rokov), tá druhá je polysacharidová (tzn. len pre deti nad 2 roky a pre dospelých)

@dhaarma
Kruté ochorenie len pre veľmi málo nešťastníkov, ktorí mali zrovna nejakú vážnejšiu poruchu / oslabenie imunity, prípadne extrémny stres a vyčerpanosť. Pre drvivú väčšinu obyvateľov to je úplne neškodná baktéria.

@pallacinka
V Nemecku nie sú žiadne povinné očkovania, len odporúčané.

@veve39
Ešte by to chcelo doplniť o štúdium rizikových faktorov choroby a zistila by si, že s veľmi vysokou pravdepodobnosťou Tebe ani Tvojmu dieťaťu meningokoková meningitída/sepsa naozaj nehrozí.

@zuzanaj54
Úmrtia Tvojej dcérky mi je veľmi ľúto.
Ak môžem pár otázok:
Bola Tvoja dcérka vôbec proti niečomu očkovaná?
Ak áno, ako dlho po očkovaní zomrela na meningokokovú meningitídu?
Vieš, aký typ meningokoka to bol (A, B, C, H, I, K, L, X, Y, Z, 29E, W135)?
Ak to nebol typ C, vieš, že nijaká vakcína pre deti do 1 roka proti inému typu než C nie je?
Mala nejaké badateľné problémy s imunitou pred ochorením na meningokokovú meningitídu?
Užívala v prvých mesiacoch života nejaké antibiotiká, antipyretiká (Paralen, Nurofen a pod.) alebo imunosupresíva (napr. Rectodelt)?

Keďže toto je otázka a nemôžeš už odpovedať priamo na môj príspevok, uvítam odpovede v IP.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz