icon

Epidémia osýpok na SR - je bezpečné prísť sem s 13 mesačným?

diana20
12. júl 2018

Ahojte. Mam naplánované ísť na slovensko v auguste a teraz čítam všade, že sú osypky na východe, idem síce do Žiliny, ale mam trochu strach... Mladší syn má len 13 mesiacov a druhe očkovanie proti osypkam je až medzi 16. a 18. mesiacom.. Co by ste vy robili? Šli by ste?

vevesh
15. júl 2018

@evittam pri zdravom jedincovi sa tato choroba neprejavi, ak bol ockovany. Ak dany jedinec (teda jeho telo) ma robotu navyse - napr. S nadchou, nerovnovahou crevnej flory ci cokolovek ine, uz sa choroba prejavi, aj ked bol ockovany. Rozdiel medzi neockovanim a ockovanim je v tom, ze ako neockovani bude take vedlajsie prace zvladat ovela horsie, bude potrebovat viac casu na zvladnutie choroby- cize cas, ktory je kriticky a rozhoduje medzi zivotom a smrtou. Ockovany jedinec zvladne odboj proti viru rychlejsie, cim ziskava jeho telo cas a tym vacsiu sancu dany virus "rozchodit".

eva8
15. júl 2018

@vevesh teda ak u zdravého očkovaného jedinca sa táto choroa neprejaví, môže byť nechtiac nosičom a nakaziť aj jedinca, u ktorého je očkovanie kontraindikáciou?

vevesh
15. júl 2018

@kaja73 asi preto, ze na sk sa nevyskytuju osypky, lebo drviva vacsina ich este bud prekonala alebo bola ockovana. V inych krajinach, bud nie su ockovani jedinci alebo sa choroba nevyskytovala resp. choroby su zavisle aj na teritoriu, kde sa nachadzaju, odkial a kam sa prenasaju . Inu obrannyschopnost voci urcitemu virusu ma african, inu azijec a inu europan - a suvisi to s milion vecami, ale tak ciel je vzdy porazit chorobu bez najmnesich strat...

eva8
15. júl 2018

@vevesh s týmto plný súhlas

vevesh
15. júl 2018

@eva8 teoreticky ano, ale vsetko zalezi od casu a priestoru. Ak sa jedinec nakazi, do par hodin ma aj protilakty a je uz neinfekcny. Ak dany jedinec ma dalsie tazkosti, tvorba protilatok trva a teda moznost infikovat dalsie osoby ma dlhsi cas. Cize pri ockovanej spolocnosti, virus bude potlaceny skor, ako stihne prerast do epidemie (ako spanielska chripka) a ma virus ma nizsiu sancu ublizit tym, ktori ockovani nemohli byt. Par pripadov na cele slovensko nie je epidemia, ale na jednu dedinu o 300 obyvateloch uz ano.

kaja73
15. júl 2018

@vevesh ano akonahle sa znizi podiel ludi co prekonali osypky prirodzene-co sa uz deje -zacnu sa osypky znovu sirit-lebo prave ti ludia drzia epidemie ako tak pod kontrolou..ale ti ludia uz postupne vymieraju a ockovanie na toto proste nestaci..osypky si ziju svoj zivot a zacnu tu byt s nami znovu nie pre neocokovanie-antivax-,ale pre vymieranie ludi co ich prekonali pridozene. Ako som pisala ZIADNE dieta do 11 rokov noe je na SK plne ockovane a prave tieto deti tvoria velu cast terajsicch nakazenych- cca 2O pripadov ,plus cca 20 plne ockovaych..

vevesh
15. júl 2018

@kaja73 ano, ale v minulosti na osypky ludia zomierali -a vela a ti, co po nich ostali boli najsilnejsi z najsilnejsich a prezili. Ja viem, ze ockovanie nie je 100% ochrana, ale je to lepsie ako nic, kde bude tipos bingo robit priroda, kto to prezije a kto nie a teda po prvej naozastnej vlne, kde sa to znova vycisti na najsilnejsich, budu to najviac zchytavat znova deti a vratime sa na staru dobru detsku umrtnost ...

kaja73
15. júl 2018

kokretne to je zatial takto Očkovanie proti MMR:

očkovaný riadne-23
očkovaný čiastočne- 20
(1.dávka vzhľadom na vek)
očkovaný nedostatočne-4
(očkovaní 1. dávkou)
nezistené -5
neočkovaní -9
neočkovaní pre vek -9
neočkovaný pre KI -1-kontraidikaciu

Teda zo 71 pripadov je 43 ockovanych podla ocko kalendara!!! , 4 ockovani nedostacne,ale predsa ockovani,-to je uz 47 pripadov co BOLI zaockovani..., 19 neocko vobec, 5 nezistene,
Antivax tu hra rolu maximalne u tych neockovanych co uz byt ockovani mali-a to je max 13 ludi- 9 neocko a 4 nedostacne. Kedze ide o hlavne cig. komunitu pochybujem ze ja jedna o antivax,ale proste len o to ze oni proste nedodrzuju vacsinu veci co by mali..hadzanie viny na antivax je tu uplne scestne.

eva8
15. júl 2018

@vevesh no práve, tí so soplíkmi (lebo sa neprejavili plne príznaky) šíria osýpky nevedome ďalej

eva8
15. júl 2018

inak, neprajem smrť nikomu, ale koniec koncov, príroda je vcelku múdra. Keď si vypestujeme umelo žijúce obyvateľstvo, príde niečo nečakaná, náš zmetený organizmus už nezvládne nič.... Príklad chrípky, stále nové a nové typy sa vyskytujú.... Ale samozrejme, človek je humánny, aj ja bojujem za každý život, som sebecká, umelo by som predlžovala trápenie aj starého chorého človeka, nieto ešte dieťaťa, len aby bol medzi nami....

Na druhej strane je "sranda", príklad Hawkins - vďaka svojej chorobe mal možnosť plne sa sústrediť na svoj teoretický výskum, mozog a silu vôle využil. Napr. športovci, človek by očakával, že sú odolnejší, stravujú sa zdravo, pohybujú sa po vonku. Vedci sú zas uzavretí v labákoch, nemajú toľko pohybu. No kto prináša viac spoločnosti? Vedci, alebo športovci? Kto by mal skôr ochorieť? Čiže v tomto prípade, keby sa nezasahovalo umelo do prežitia jedincov, tlačili by sme fúrik a používalli klatku, nie takto sa rozprávali cez net....

eva8
15. júl 2018

@kaja73 podľa tohto uvažovania by sme mohli zaradiť aj 9 nezaočkovaných pre vek, medzi tých, ktorí sa riadia podľa očkovacieho kalendára 🙂 Teda dodržujúcich očkovací kalendár, ktorí sú nakazení, je 52....
Viem, že tí očkovaní majú chrániť aj tých, ktorí zaočkovaní nemôžu byť....

fitmama07
15. júl 2018

@vevesh ja som zvedavá kedy urobia štatistiku koľko detí zomrelo po očkovani, poprípade ostali na lôžku a celoživotne budú znášať NU...kedy? Nikdy... pretože v tomto štáte je to tak, o Tom hovoria príbehy rodičov-ktorych je čoraz viac...len niekedy sa nezisťovala priama príčina, ľudia boli dôverčivejši poprípade mlčali kvôli vyhrážkam, a podobne....človek sa na súde odvolá 200krat a 200krat to zamietnu....
Nič nemení na veci to že ako to sem "doniesol" neočkovanec, tak to sem mohol doniesť aj očkovaní jedinec..a prečo sa to šíri? Pretože kompetentní mali robiť hneď opatrenia a ohniská nákazy dať do karantény kým by sa to neuklidnilo..namiesto toho tých osadníkov človek stretáva rovno pod vchodom, v každom obchode, námestí, máme ich rovno pod bytovkou na trávniku si robia piknik pri Lidli...ich decká olizuju košíky, rožky v obchode, chytajú do rúk všetko lebo z toho majú nesmiernu srandu ;) chyba je úplne inde....ale nie radšej sa to nie hádzať na neočko komunitu....ak by moje neočkovane dieťa chytilo osypky od očkovaneho.... písalo by sa o Tom? Bolo by to v správach? Nie...ani náhodou... určite ten očkovany mal nestabilnú vakcinu a to preto ochorel....to by bola odpoveď....

eva8
15. júl 2018

@fitmama07 čo je to NU?

evittam
15. júl 2018

@vevesh Pekna teoria. Bohuzial však len teoria.

vevesh
15. júl 2018

@kaja73 este raz- to, ze boli plne ockovani podla kalendara, neznamena , ze boli plne ockovani (teda telo ma plnu informaciu o viruse a pripravne protilatky na boj).- oni za to nemozu. Dali by sa aj skor preockovavat, ale to by malo vacsiu skodu ako uzitok (viac NU, mensia ucinnost, vacsia nakazlivost atd.). Dalo by sa to prirovnat aj ku ludom, co maju diabetes a maju len polovicnu davku inzulinu potrebneho- pomoze, ale pokial nedostanu dalsiu polku je im to na 2 veci. Smrt je v tychto pripadoch otazkou casu, ktore telo moze ziskat ockovanim...

vevesh
15. júl 2018

@fitmama07 ja zijem v nemcku a NU sa beru vazne a posuvaju aj kompetentnym. Statistiku NU vydava kazdorocne institut Koch. A samozrejme existuju kontraindikacie, kedy by clovek nemal byt ockovany. Ale tu je to slobodna vola, aj napriek tomu je viac ako 90% ludi ockovanych....

kaja73
Autor odpoveď zmazal
vevesh
15. júl 2018

@evittam za par desatroci to bude realita, bohuzial

slimstar
15. júl 2018

@eva8 rozumiem čo myslíš, ale športovci môžu brať aj všelijaké preparáty ( tajne ) , pozri sa na takú Serenu, tá vyzerá ako keby pozrala steroidy, alebo čo, tá nebude čistá a ide aj o to, čo tí ľudia ( športovci) , považujú za zdravé . Nie je predsa možné, aby z ničoho nič dostal infarkt.

Za druhé neockovanci majú lepšiu imunitu a sú odolnejší, resp v mojom okolí to tak je, tieto deti nepotrebujú chodiť k pediatrovi, pretože nie sú toľko chorí. Takže pochybujem, že nejaká detská choroba, by ich ochromila.

fitmama07
15. júl 2018

@eva8 nežiaduce účinky vakcín....

fitmama07
15. júl 2018

@vevesh ak sa tuná stretneš s ľuďmi ktorí majú skúsenosti s NU....drvivá väčšina ti potvrdí čo som napísala.prehraty boj s inštituciami..... žiaľ je to tak.. navyše ak aj má dieťa nejaké NU...lekári aj napriek tomu doslova nútia pod hrozbou rodičov naďalej očkovať...v tom prípade by dal svoje dieťa očkovať len s prepáčením len diot... ďalej vyhrážky že dieťa neprijmú do kolektívu (škôlka) a podobne...nam malú vzali avšak asi si riaditeľka neprešla detailné prihlášku...tri dni pred ukončením šk.roka na mňa vybehla s tým že nieje očkovana kedy ju mienim dať zaočkovať....akoze na povel na rozkaz lebo si to ona zmyslela...deti očkované škôlka má, aj napriek tomu pred 2 rokmi bola v škôlke rubeola....neskôr ske tu mali aj mumps na východe.... , .tu ti zaočkuju aj dieťa so sopľom, aj choré, aj skôr...len preto že oni majú z toho osoh a mali to čím skôr z krku...-poznam osobné pár prípadov

evittam
15. júl 2018

@slimstar Nemyslím si,ze ockovanie ci neockovanie ma vplyv na chorobnosť deti. Mam to doma. Syn je ciastocne ockovany (nema uz preockovanie v 5.rokoch) naposledy bol chory ked mal pol roka,dcerka nie je ockovana vobec-este chorá nebola. Teda az na kiahne,kt.syn doniesol az zo skoly-obaja perfektny priebeh.

eva8
15. júl 2018

@slimstar áno, na vrcholových športovcov je aj veľký tlak. Medzi mladými som si všimla, že šport vedie aj k pevnej vôli a fakt dobrý športovec je aj inteligentní. Aj pri menej platených zaamestnaniach som si všimla, že čím múdrejší človek, tým lepšie a rýchlejšie svoju prácu vykonáva, lebo využíva aj rozum, nielen rutinu
@fitmama07 ďakujem

ajka006
16. júl 2018

pár článkov o tom, že predsa len je to inak s tým, že autizmus nie je následok očkovania ako tvrdí @adsumus a poniektorí ďalší:

https://www.cestyksobe.cz/kanada-odhalila-dalsi...

https://www.slobodavockovani.sk/news/vakciny-vy...

adsumus
16. júl 2018

@ajka006 sloboda v očkovaní je schopná tvrdiť, že dieťa ktoré sa nakazilo tetanom bolo očkovane aj ked jeho ošetrujuci lekár potvrdil, že nebolo, oni vedia viac. sloboda v šírení chorob tvrdí, že ak pojdete podla jej rád zodpovednoť za poškodenia vašeho dieťaťa nenesu, trochu by som sa zamyslela. zodpovednosť si asi platí tuto stránku ako reklamu, kedže provax názory su mazane a blokovane a bez vysvetlenia.

adsumus
16. júl 2018

@kaja73 bože deti boli plne zaočkovane, ved nás očkovali ako kojencov dvakrát za sebou a doočkovávali staršie ročníky, nechápem tuto mieru hluposti a odmietania faktov.

marlenka222
Odpoveď bola odstránená
diana20
autor
16. júl 2018

@marlenka222 ako som už hovorila, tvorila som túto diskusiu s tým, že mi niekto povie ci náhodou nemá informácie o výskyte osypiek v Žiline a v okolí... Už viem čo som chcela.. Vieš, aj na tom východe v blízkom okolí tejto epidémie sú ľudia, ktorí tiež určite nežijú tak, ako si ty opísala a pochybujem, že by si tam šla ty aj s tvojim dieťaťom... Ja si radšej overim situáciu, aby som si bola istá, keď niekam idem.. Inak si normálna???? Dá sa vyjadriť svoj názor aj normálne a nie takto do mňa skočiť hneď.. Sa ukludni.. Som nenapísala nič proti tebe, tak sa nehnevaj zbytočne a radšej mi do diskusie neprispievaj, keď ma máš kvôli mojej opatrnosti za hlúpu. Mňa to totiž nezaujíma 😉

marlenka222
16. júl 2018

@diana20 preco nie? Pokial ich ma dostat tak ich dostane aj v Ziline pokial niekto z vychodu pride do ziliny. Vsetko je to o imunite dietata. A nielen v Ziline ale aj v bydlisku.

marlenka222
16. júl 2018

Opatrnost je jedna vec