icon

Je očkovanie proti tuberkolóze zrušené?

adriana15
31. jan 2012

Ahojte, vcera som pytala jednej detskej lekarky na ockovanie novorodencov a ona mi na moj uzas oznamila ze sa od Januara 2012 neockuju na TBC lebo vakcina nieje.... Viete o tom nieco viac? Ja nie som za ockovanie v 5tom dni zivota ale ze sa na TBC nebudu ockovat vobec? Neviem ci je to pozitivne alebo negativne..

nela82
31. jan 2012

@misinn ano,z casti mas pravdu...no aj to vsetko co koluje na internete-nie je 100% pravda 😉

nela82
31. jan 2012

@ela2710 teraz nemyslim len TBC,ale celkovo...

lenka0283
31. jan 2012

@jerryjanka dakujem ..nieco si o tom pozistujem ale vobec niesom zato ju dat zaockovat

jerryjanka
31. jan 2012

@nela82 jasne že nie všetko je pravda - ale ja som čitala aj skutočné príbehy - jeden som bohužial musela aj napísať. tak troška selektujem čomu verím a čomu nie.

murinka
31. jan 2012

moj maly sa narodil este v decembri ale kvoli zapalu pluc bral atb a neockovali ho proti tbc.po novom roku nam kazali zavolat o ockovanie.volala som s bolo mi povedane ze sa zrusilo.no ked som potom sla s malym do rizikovej poradne tak dr. mi povedal ze mame narok na bezpletne zaockovanie proti tbc kedze maly sa narodil este v minulom roku.s mm sme hutali a nakoniec sme ho dali zaockovat.neviem,snad som urobila dobre.dcera nemala ziadnu reakciu tak dufam aj teraz to bude ok...

misinn
31. jan 2012

@nela82 mne staci to ze moja teta ako doktorka nedala ockovat svoje dieta, viac vediet nepotrebujem, ona je predsa len pri zdroji 😉

adriana15
autor
31. jan 2012

Zevraj na TBC sa da zaockovat aj v 1,5 roku dietata (ale momentalne nie su tie vakciny k dostaniu). Ja som celkom rada ze sa to zrusilo.... nie som za hufne ockovanie deti, ale mala by byt ta moznost pre tych, ktory ju chcu. Negativom alebo pozitivom terajsej doby je, ze sa ovela viac cestuje, ludia sa presuvaju z a do roznych oblasti kde este tuberkuloza nieje piesnou minulosti. Ale staci sa zastavit aj u nas, kde nas nasi romsky spoluobcania mozu nakazit hociakou chorobou 😒 . My sme mali v KN pre dvomi rokmi zltackovu karantenu kvoli romom, ktorych policia strazila aby nevychadzali z domov medzi ludi....

jerryjanka
31. jan 2012

@lenka0283 vždy sa pytaj viacerých strán na názor. jednostranný ti dá každý ale chce to viac uhlov pohľadu

veronika1610
31. jan 2012

http://www.sme.sk/c/5816696/povinne-ockovanie-p...
solovič pracuje vo vyšných hágoch, tam o tbc niečo vedia

sorciera24
31. jan 2012

@alla24 ak vies ako sa TBC prenasa, tak potom vies, ze tak lahke chytit ju nie je......na to, ze tu amme tolko tuberkuloznych romov....podla teba....sa eviduje fakt minimum pripadov 😉 .....a to, ze ine krajiny Romov nemaju?...to kde si nabrala, chod sa pozriet hocikde a najdes ich teda pekne mnozstvo..... BCG vakcina je ta najagresivnejsia.....pozeram, ze ty dietatko este nemas, drviva vacsina nasich deti (aj tu an MK) mala problem po tejto vakcine....uz len dlhe rady na plucnom pre komplikacie, vytlacanie hnisu (to su tie menj vazne) hovoria za vsetko.....

alla24
31. jan 2012

Ako kto chce na mna reagovat nech sa laskavo nauci aj citat. Nechcela som takto tvrdo ale co uz asi sa to inak na tomto fore neda. Ja som napisala len svoju uvahu o neockovani a tiez som napisla ze ci dam svoje dieta zaockovat este len UVAZUJEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tiez ma najviac bavia prispevky od zien ktore ziju hlavne na zapadnom slovenku a idu ma poucovat o romskej otazke. Sorry dievcence ste na smiech. Ja zijem na vychode a na vlastne oci som videla romske dediny a ich zivotne podmienky! Nie z telky alebo z pocutia ako mozno vy z Bystrice Piestan ci Martina!!!!!!!!!!!
Co sa tyka zahranicia tak ja mam toho pocestovane az az takze tiez si vyprosim urazky. Kto mi ukaze druhe "Jarovnice" v nemecku sa mu normalne ospravedlnim v telke a sto krat uklonim. Ja narozdiel od Vas mile mamicky respektujem nazor ineho cleveka a nie hned sa zacnem navazat ci si kto co postudoval a podobne ako keby ste vy same tu mali diplom z mediciny. Proste typicky slovak - odbornik na vsetko nie?

@sorciera24 to ze nemam este dieta neznamena ze som uplne blba. Ja si tiez vela veci studujem a konzultujem to s lekarom v prislusnom obore! S kym to konzultujes ty? S mamickami na modrom konikovi? Ja som cely svoj prispevok pisala ako uvahu ze neviem ako to dopadne za par rokov ked sa hlavne rizikove skupiny nebudu ockovat. Skus sa naucit citat a potom reaguj. Tiez by ti nezaskodilo trochu tolerantnosti k ludom ktori maju iny nazor ako je ten tvoj.

sorciera24
31. jan 2012

@alla24 aj ja konzultujem s lekarmi aj inymi odbornikmi....citam studie od roznych elkarov (aj zahranicnych) a predstav si poznam lekarov, kt. neockuju svoje deti a je ich dost!....pozri aj my tu mame Romov, isto nezijem v osade, ale ak ty ano, tak sa podla toho zariadis, ja len reagujem na to, ze aj ked ti Romovia tiju ako ziju.......tak kde su tie epidemie TBC?
btw. neviem co povazujes za urazky, lebo ja som ti nijak nenadala alebo co.....a to, ze nemas dieta, tym som chcela povedat to, ze si nezazila nez. ucinky na vlastnom...(vtedy by si uplne inak hovorila....co dufam, nikdy nnebudes musiet....).....inak ak si citala novy zakon TBC je sice zrusene, ale prave v rizikovych oblastiach (napr. tie tebou spominane osady) sa ockuju....tak sa nemusis obavat;)

jerryjanka
31. jan 2012

sranda ako negatívne na nás reagujú mamičky ktoré majú iný názor, a pritom ja som fakt nečítala nič urážlivé alebo ponižujúce , skôr sú to rady a hned dostaneme vynadané. no škoda reči , robte si každý čo chcete pre mna za mna vám pošleme aj naše dávky vakcín ak vám je málo, ked neberiete rady niekoho kto si to prežil s dieťatkom.

opica89
8. feb 2012

mne sa tiež nepaci, že je to zrusene!! doteraz sa proti tomu ockovalo a zrazu to zrusia.. Nikdy nevies co sa može stat teraz to u nas rozsirene nie je ale co o takych 5 rokov?! clovek nevie co bude zajtra v tomto svete, a takto sa setri na ludskom zdravi! neviem ja s tým nesuhlasim predsa len tie deticky boli aspon takto chranene

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 uvazuj preco ho asi zrusili!!!

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 co tým chces povedat?

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 to, ze tato vakcina mala prilis vela nez. ucinkov, v mnohych krajinach bola zakazana, nielenze zrusena....proste robila viac zloby ako osohu....(a vravim o naozaj vaz. nez. ucinkoch ako rozbehnutie rakoviny, a pod.).......

kaja73
8. feb 2012

@opica89 http://www.joj.sk/noviny-o-12-00/noviny-o-12-00... cca od 40 min to vysvetluje odbornik,preco ho zrusili 😉

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 kolko ludi je zaockovaných a ma nejake neziaduce ucinky??? na mne nie! A kolko je takých veci co nam skodia su chcemicky upravovane a je to ok. To nekricite , že by mali zakazat!!!! A teraz tu mozno nie je tubera rozsirena ale za par rokov mozno aj mesiacov to može byt take rozsirene, že koniec a potom neviem co budeme robit ked budeme vidiet nase deti trpiet!

meusicka
8. feb 2012

@opica89 ohladne tvojich oibav zo zruseneho ockovania... nedavno som videla studiu, kde sa prave hovorilo o tom, ze vsetky choroby, proti k ktorym sa dnes deti tak "veselo" ockuju, mali vo svete uz klesajucu tendenciu pred zavedenim povinneho ockovania. takze asi tolko... nie je nidke dokaz, ze vdaka ockovaniam je tych chorob menej. ba dokoca po zavedeni ockovania proti obrne, prave naopak vzrastol pocet chorych, co viedlo k tomu, ze sa predefinovala choroba obrna.... zvysil sa casovy rozsah prejavu choroby a priznaky s nou spojene. takze ja by som sa bala skor toho, ked daco tlacia do ludi ako toho, ze daco konecne zrusia 😉 treba sa troska poobzerat, nastudovat si, pozistovat.
napr. cierny kasel.... manzel po tom ockovani tyzden lezal, a to je dospely chlap, tak co potom male dieta, ktoremu podaju ockovaciu latku v kombinacii s dalsimi latkami proti dalsim 5 chorobam.... mam obavy uz teraz, pretoze to ockovanie hexavakcinou nas onedlho caka.

opica89
8. feb 2012

preco ty ako matka troch deti si ich dala ockovat ???? hm?

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 kolko?kvanta, ja nepoznam jedneho, kt. by nemal aspon po 1 vakcine nejake nez. ucinky, konk. po tejto vakcine poznam drvivu vacsinu, co chodili s detmi ako na klavir na plucne......a ak uz uvadzas, tie chemicky upravovane veci......si zcesty...tie ta nikto nenuti jest!...ale skodlive vakciny su u nas bohuzial povinne!....v tom je zasadny rozdiel!....btw. v Z Europe je tato vakcina uz par rokov zrusena a ziadne epidemie TBC tam nemaju 😉 (inak skus si nastudovat ako sa da TBC nakazit a zistis, ze je to vcelku dost tazke...;)

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 som z cesty? ja alebo ty? vsak si zober len jar ktorou umyvas riad!!!! zelenina ovocie, ktore nakupujes vsetko je sama chemia, vsetko, nenuti ma nikto aby som to nakupovala ale na obal ti mozem aj ja napisat hocico co sa mi hodi, takze asi tak. A vedlajsie ucinky maju!!! ale preco???? zober si len obycajnu nadchu ako ta polozi ako nevladzes ani zit a ludia dakedy ani nevedeli, že su chorí ked mali nadchu. a neviem preco si neodmietla ockovanie TBC a spol. tvojho dietata ?! hm?

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 neumyvam jarou,o ovoci viem, takze radsej zahradne;)...takze nie som z cesty, ale tu mam moznost vyberu, ci kupim jablka v tescu (kotre su postriekane alebo nie...nikto ta ich nenuti kupit a jest! ale ockovat ta nutia.....o TBC som vtedy vedela asi tolko co ty....preto sme aj tak dopadli...ine ockovania sme odmietli 😉 kapis to?

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 a bolo to z toho TBC co chodili na klavir z detmi alebo preto, že matky fajcili? teraz kazda druha zena fajci ! takže si zober aky vplyv ma ten nikotin aj na to decko a je jedno ci fajcili pocas tehotenstva alebo nie lebo skodlive latky su aj tak v tele matky tak aj preto to plucne mohlo byt, a aj vsetko naokolo vyfuk z aut, prostredie, prasnost... Ja ako zaockovana nemam pocit, že by som mala niekedy problemy s plucami

bettypo
8. feb 2012

myslim, ze najprv si treba problematiku nastudovat a az potom mudrovat 😨

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 ale to nie je len o ovoci ale aj ine veci. Ockovat ta nutia? kto ta nuti, kto? vsak ked to odmietnes tak si to zoberes na svoju zodpovednost tak preco si to neurobila pri ockovaniach inych 3-4mesiac ? 5-6mesiac....

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 😀 ty fakt nevies o com pises, na plucne chodili vytlacat hnis (podaktore aj rok....ale par mesiaco urcite) prave z ranky po tomto ockovani....to asi fajcenim nebolo;)))....nehovorila som o probleme s plucami, ale po problemoch po tomto ockovani, s kt. sa chodi na plucne....

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 nutia ma nase zakony...ved je to povinne ockovanie!....nedam, mas pristupok a cvakam pokutu!!!§.....takze ma nutia...vlastne celu republiku, preto som za slobodnu volbu v ockovani...kt. na SR nemame!....ved ti pisem, ze som odmietla tie dalsie ockovania, co necitas?

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 ja neviem co sa robi pri takýchto nez. ucinkoch nestretla som sa s tým!!! je mi to jedno co mi tu pisete ja mam svoj nazor na to a vy svoj!!! a možte byt spokojne vyhoveli vam