icon

Je očkovanie proti tuberkolóze zrušené?

adriana15
31. jan 2012

Ahojte, vcera som pytala jednej detskej lekarky na ockovanie novorodencov a ona mi na moj uzas oznamila ze sa od Januara 2012 neockuju na TBC lebo vakcina nieje.... Viete o tom nieco viac? Ja nie som za ockovanie v 5tom dni zivota ale ze sa na TBC nebudu ockovat vobec? Neviem ci je to pozitivne alebo negativne..

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 ja som ti len odpovedala, ze preco zrusili toto ockovanie...( v zozname 10 liekov s najviac nebezpecnymi ucinkami bola na SR prave tato vakcina na 1. mieste....takze asi preto)......ja ti tvoj nazor neberiem, ale mozno treba najprv daco o tom nacitat.....ja som mala podobny nazor pre 3mi rokmi a teraz je obrat o 180 stupnov (bohuzial kvoli ansim zlym skusenostiam)....dufam, ze nic take pri svojich detoch nezazijes......vela zdravia!

adriana7
8. feb 2012

@alla24 , tak keď máš toľko precestované a konzultuješ s odborníkmu, prihodím ti aj moju vlastnú skúsenosť...najmenšie z detí sme nedali očkovať proti tbc, pretože sme vec konzultovali s otcovym kamarátom, uznávaným lekárom insbruckej nemocnice. ten vyslovene odhováral, vraj v rakúsku si to detičky odniesli skoro najviac z európy, on síce nebol zásadne proti očkovaniu, ale toto očkovanie nechráni (potvrdila mi to aj osobne epidemiologička ruvz v tn) a navyše má veľa nežiaducich účinkov. niektorí odborníci dokonca pripúšťajú súvislosť medzi črevnou formou tbc a zníženou imunitou, ktorá "sídli" v čreve, a inými dnes už masívnymi alergiami (na bkm, celiakiu, atď)
jasné, že si každý musí zvážiť okolnosti, kde žije, ako sa stravuje, akú má genetickú predispozíciu...každému je dobré niečo iné

opica89
8. feb 2012

@sorciera24 pozri sa napisat sa da hocico a v dnesnej dobe ti vela ludi pravdu nepovie a budu ti len zahmlievat oci vymyslami. takže asi tak, možno to nie je dobre ockovat ale zase na druhej strane nikdy nevies za akym zamerom je to robené! teraz to ockovat netreba pockasa par rokov a tuberkulozov sa nakazi neuveritelný pocet ludi, ale to nie je len o tubere ale aj ine choroby, a zase na druhej strane tak isto nevies co tvojmu dietatu pichnu takže asi tak. Je to risk alebo zisk

saxana123
8. feb 2012

Tieto očkovacie témy sú vždy nabité takou energiou, že sa vám až baby občas čudujem, že ju nemíňate inak 😀 aj tak si každý spraví podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia

alla24
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
8. feb 2012

@alla24 co ty mas furt s tym utocenim? ved ty si zacala s osadami.... a ak plne suhlasis s prispevkom saxany, tak potom aj s mojim nazorom....(bohuzial....)...kedze ja som za slobodnu volbu....a z tej vychadza, ze nech si kazdy robi, co chce...len na margo......ja som mala takyto proockovaci nazor este pred 3mi rokmi, kym som sa nepoucila na vlastnej skusenosti a anzor som rapidne zmenila.....dufam, ze ked budes mat dietatko, ze sa podobne ako ja nepoucis prave na nez. ucinkoch svojho dietata a ze sa nestretneme v teme o neockovani;)....takze ty ockuj, ja nebudem....len som uviedla dovody, preco je vakcina zrusena!...(som zvedava, co osocujuce najdes aj v tomto prispecku.... 😉 ) vela zdravia!

alla24
8. feb 2012

@sorciera24 Pozri ja respektujem tvoj nazor - skusenost. Diskusne forum je aj o tom ze tu pisu mamicky s roznymi skusenostami a je len na dotycnej osobe co si z tej diskusie vezme. Ano chodim tu a citam a zvazujem. Ano je vas vela co ste si prezili svoje ale je aj velmi vela mamiciek ktore ockovania zvladli bez priznakov. Snazis sa tu velmi bojovat proti ockovaniu ale je to boj s veternymi mlynmi. Cim viac sa tu snazis tym viac to vsetko ide uplne inym smerom... Alebo to napisem inak. Ak napriklad tvoje 4 kamosky co maju deticky to zvladli äockovanie) na jednotku (bez vyraznych komplikacii) tak je velmi tazko takuto osobu presvedcit o opaku. Ano mam v hlave aj tie negativa a aj pozitiva a to ako sa rozhodnem este ani sama neviem. Momentalne je to u mna 50 na 50. A co sa tyka urazkok tak ako neviem ako by si brala napriklad vetu: Ja isto nezijem v osade, ale ak ty ano, tak sa podla toho zariadis... Vies romska otazka na vychodnom slovensku je uplne ina ako napriklad na zapade. Viem o com pisem lebo ja na zapade pracujem a na vychode byvam 😉

sorciera24
8. feb 2012

@alla24 ja nebojujem ani tak proti ockovaniu ako za slobodnu volbu v ockovani......a jasne, kazdy si musi zvazit rizika, pre mna uz je momentalne vacsie riziko nez. ucinkov z vakcin ako to, ze tu ktoru chorobu dostane.....ja som len odpovedala na otazku, ze preco je BCG vakcina zrusena, elbo mala oficialne vela nez. ucinkov.........ja viem aka je an vychode situacia, som tam studovala, ale podobne mame aj tu, aj ked som v MT.....ale chapes, to mozes chytit hockde, hocco, aj napriek tomu, ze budes zaockovana......takze preto ja uvazujem takto....ale ja chcem v konecnom dosledku len jedno....slobodnu volbu (ako inde)

jerryjanka
8. feb 2012

no na dnes dosť humoru - nasmiala som sa.

opica89
8. feb 2012

@jerryjanka po smiechu byva plač

jerryjanka
8. feb 2012

vieš ja sa ti do názoru miešať nejdem - každá asi robíme to čo je najlepšie. Bohužial nás beriete asi ako v stredoveku bosorky - najradšej by ste nás upálili.
Ja si svoje deti zmrzačiť nenechám a už vobec sa na tom nebudem podielať tak že to dovolím a podpíšem.
Ako som už písala, ak má niekto záujem pošlem naše nevyužité vakcíny. Ak chcete mať lepší pociť treba vám určite viac dávok ved aj v CR sa hexa dáva 4x 🤐

opica89
8. feb 2012

@jerryjanka kludne nech sa paci nedavaj si... zrejme aj ty si zmrzacena a aj kazdy jeden z nas, lebo nas nase mami nechali zaockovat!!! ale vasa vec, ja neviem co je take strasne na tom ockovani ved kazdí z nas je zaockovaní a neviem o tom , že by nam nieco bolo... ale kazdeho vec. ja si moje deti zaockovat dam a nech si mysli kto chce co chce...

jerryjanka
8. feb 2012

@opica89 je veľký rozdiel v tom čím a kolko očkovali nás - ja som napriklad ročník 82 , a mam asi tak 1/5 z toho čo mala dostať moja dcéra. Tiež som myslela že očkovanie spasí svet. Po problémoch si to nemyslím. Zostáva len držať Ti a Tvojim deťom palce aby si nikdy nemusela riešiť to čo ja a stovky a tisíce iných rodičov. Porodila som zdravé dieťa a rada by som bola keby také aj zostalo. 😉
ešte k očkovaniu mna - po poslednej vakcíne DT - pred 4 rokmi som mala tiež slušné problémy ale to je zas o inom a nie o našich deťoch.

opica89
8. feb 2012

@jerryjanka kazdý liek ma aj neziaduce ucinky bohuzial... ale podla mna je lepsie dat dieta zaockovat ako potom plakat ked je neskoro

jerryjanka
8. feb 2012

preto sme za slobodnu volbu v očkovaní...
@opica89
lebo liek mi nikto zakonom nekáže vziat - a beriem ho s vedomím že sa mi niečo môže stať, vakcínu prikazuje zákon pod hrozbou sankcie a ked sa niečo stane ako u nás tak všetcia ruky preč, drísty o časovej zhode a podobných kravinách. vraždila by som.

sorciera24
8. feb 2012

@opica89 nase deti dostanu 11ockovani (teraz uz 10bez TBC) to ziadna krajina nema!....a my....polovicu z tych ockovani nemame tiez!...takze sa to neda porovnat!.......ja ti zas raz budem oponovat, ja som najskor dieta zaockovat dala.....a potom som plakala......pre mna bolo neskoro prave po ockovani.....ja radsej teda obetujem rakovinu, ci mrtvicu ako mumps napr. ....ako vravim, inak by si rozmyslala ako my, kt. deti po ockovani mali vazne nez. ucinky......takze ty tak konaj, ale nehovor, ze je to super to ockovanie, ked nie je.....a ako som ti uz napisala, dufam, ze sa nestretneme v teme o neockovani (ze nezazijes to, co my...) 😉

kkristin
8. feb 2012

@opica89 a budes plakat ked je neskoro ked tvoje dieta napr. dostane z ockovania cukrovku, alebo nahle umrtie dietata nasledkom ockovania ale ine pripadne vedlajsie ucinky????

kaja73
8. feb 2012

Nie je to sice o TBC,ale o ockovani na hepatitidu,no tito rodicia isto placu dodnes http://iansvoice.org/default.aspx

kaja73
8. feb 2012

https://skydrive.live.com/?cid=793b51e4df145782... dalsie jeho fotky
Zial link nejde-ale da sa to vyhladat v tom prvom linku.

kkristin
8. feb 2012

@opica89 Myslim ze by malo byt na kazdom jednom rodicovi aby sa rozhodol, lebo veta, citujem ta:podla mna je lepsie dat dieta zaockovat ako potom plakat ked je neskoro...je uplne odveci, co ked das zaockovat a potom budes plakat ked je neskoro../nech si kazdy vyberie/
faktom je ze kopec z chorob a zrovna aj TBC nevyhynuli len ockovanim, ale predovsetkym zmenou zivotnych podmienok, hygienou, zlepsenim zivot. podmienok atd...
neberem tvoj nazor maj si ho, ked chces ockovat ockuj, ale preco by sme mali ockovat aj my, ktore s tym nesuhlasime???
tiez je faktom, ze za cias ked nas mamy ockovali zdaleka sa neockovalo vsetko to co teraz a faktom je aj to ze vo vela vyspelych krajinach je ockovanie uz nepovinne...preco asi?

opica89
Odpoveď bola odstránená
kaja73
8. feb 2012

@opica89 Hlavne viem, ze sa to siri krvou a male dieta by muselo mat velku smolu, aby sa hep.B nakazilo.

Este donedavna sa na to ockovali len zdravotaci co prichadzaku s krvou do styku.
Taka hep A sa siri spinavymi rukami a ta povinna nie je a pritom sa nou skor nakazis 😉

Ale to je jedno,kazdy mame svoje presvedcenie. ja ti tvoje neberiem 😉

kkristin
8. feb 2012

@opica89 47 minuta odbornik na tuberkulozu : http://www.joj.sk/noviny-o-12-00/noviny-o-12-00...
a prosim ta ja som ti povedala daj sa ockovat nazor ti neberem, ale vyssie si sa vyjadrila, ze si myslis ze by sa ockovat malo, lebo neviem co bude ked sa ockovat nebude na TBC, takze prosim ta reaguj s kludom a nemusis hned byt podrazdena 😉
pozri si odbornika...........a nikto ti tu nic nezakazuje nemusis hned byt vztahovacna, ja som za slobodu volby nie za to ze ty ockovat nemozes, tak klud 🙂

opica89
Odpoveď bola odstránená
kkristin
8. feb 2012

@opica89 jaaaj tak ked ani odbornici pre tea niesu dost dobri tak potom nieje o com....veci niesu cierno biele, ale ty ich asi tak vidis 😉

opica89
8. feb 2012

@kkristin hlavne , že ty ich vidis farebne 😝

adriana7
Odpoveď bola odstránená
adriana7
8. feb 2012

a nedá mi nenapísať ešte raz....nepáči sa mi, kam sa uberá úroveň tejto stránky, ktorá je tvorená vyjadreniami hrubšieho až najhrubšieho zrna, nadávok, vulgarizmov...to ako sa vyjadrujete poniektoré zoči - voči, keď človeka, ktorého ste nikdy nestretli a nepoznáte ho, si dovolíte urážať? takto sa rozprávate aj s dieťaťom?ja som si nikdy nikoho vyjadrenie nedovolila nazvať "hovadinou", ale padli tu aj omnoho tvrdšie slová...je mi z toho zle (a smutno zároveň)

kkristin
8. feb 2012

@opica89 ako myslis, nemam chut sa dohadovat,o tom tu nieje mas moznost si pozriet aj vyjadrenie odbornikov....a vidiet aj aj...nenutim ta. pekny vecer 😉

kvetinka211
8. feb 2012

Len mala rada .. na ten link od kaja73 neklikajte, ak nechcete mat zle sny. Informacia z linku bez obrazkov: babatko zomrelo po tom, ako dostalo silnu alergicku reakciu po ockovani proti hepatitide b, co je velmi zriedkave a velmi smutne. Ak chcete vidiet obrazky kliknite, ale je to fakt hrozne ...