Když se rodič pomátne

mishel1810
2. okt 2014

Zdravim, prosim vsechny o radu, co se da delat a jestli je nejaka moznost. Mame v rodine muze, ktery s manzelkou nemohl mit vlastni deti,tak si vzali k sobe holcicku, ne adoptovali,jen byla v nahradni starostlivosti,bio matka s adopcii nesouhlasila. Dnes po 30 letech se tomu panovi prihodilo,ze dostal porazku, je ochrnutej na pravou stranu,neni schopen chodit,hejbat jednou rukou a moc slabe mluvi. Pred tremi lety zemrela jeho manzelka a on si nasel pred pul rokem pritelkyni (zlatokopku). Znaji sa jiz od mladi,jeste pred manzelkou s ni chodil. Ona mnela tri manzele,vsychni umreli a ona dedila veskerej majetek. Kdyz se dovedela,ze ten nas s rodiny je jiz sam a ma hodne majetku (manzelka vsechno darovala jemu), tak se na nej nalepila, prestehovala se k nemu.Evidentne co se mu stalo,tak kvuli nic,pred nim je moc hodna,starostliva,ale snazi se osvojenou dceru odstavit, pomlouva ji pred nim, ze je chce rozdelit a ona ho tolik miluje.On je moc hloupej,duvercivej a uplne ho ovladla, posloucha jenom ji. Vzdycky rikal,ze majetek prenecha dceri, jeste vcera souhlasil s prepisem vseho na dceru, dneska prisla s notarkou a on rekl,ze jsi to rozmyslel a nepodepise nic. Je potreba plait inkaso, telefon, dcera nema pristup k jeho uctu, protoze on nema platebni kartu a jeho duchod mu chodi na ucet.Dosud platila zatim z jeho uspor,co ma doma. On si naivne mysli, ze ta pritelkyne se o nej bude starat, no nebude, evidentne se chce dostat jenom k jeho majetku a vsychni se boji, ze ho o vse obere a on zustane na ulici. Dneska dokonce rekl, ze uz nikoho nechce, nikoho nema rad, ani tu dceri (byla pro nej cely jeho zivot, moc ji miloval jako vlastni dite), pry ji neprosil,aby se o nej starala (cely dny,tyzdny odsouvala i deti nabok, jen aby za nim denne chodila do nemocnice). Ta pritelkyne jich nikdy nenechala osamote, a byla tam od rana do vecere s nim, jen aby ukazala, ze ona se o nej starat bude a dcera ne. A taky dneska rekl, ze kdyz odejde z nemocnice, tu pani si veme za zenu...dcera se temer zhroutila, co s nim bude, boji se o jeho zivot, protoze predosli jeji muzi taky tak do roka umreli,kdyz uz si ji vzali. Na policii rekli, ze to co dela neni trestni cin, kdyz si ji vemou dobrovolne, pry je to jeji sikovnost...dcera mu rekla, prisla, ze nemusi davat majetek na ni, treba at da na sestry, nebo kohokoliv, vnoucata, jenom ne na ni, on rekl ne a ne a ne. Dosud kazdy den souhlasil, mluvila s nim o vsem. Pravebodobne ta pritelkyne se dovtipila, co se chysta a dopoledne za nim jeste bola a ja neviem, jeslti mu zakazala nebo co. Ma na nej obrovsky vlyv. Evidentne se pomatl, rodinu odmita a che jenom ji, pritom rodina se o nej boji, stara, vybavuje...je nejaka moznost, co delat???

bonaqa2013
2. okt 2014

niečo podobné mala moja švagriná. Má brata, ktorý sa nikdy neoženil, je šikovný stolár, má zákazky a veľa kamarátov - príživníkov. Tiež raz v opitom stave niekomu ani nevie komu prezradil PIN kod a ten dobrák mu vybielil účet. Švagriná aby neprišiel o všetko tak ho dala vyhlásiť za nesvojprávneho.
ale možeš napísať na HNonline.sk tam nájdeš Poradňa. Na tejto stránke odpovedajú právnici na otázky čitateľov. Možno sa dozvieš niečo viac.

mihula
2. okt 2014

@mishel1810 možnosti je viac,zlatokopku treba zobrat na vylet vysoko do hor,a nestastna nahoda je na svete 😎

mishel1810
autor
2. okt 2014

@bonaqa2013 jo ja ji taky poradila sbaveni svejpravnosti...jenze to je moc slozity, psycholog, psychiater, posudky, pak soud...vsechno se natahuje...nevim jestli je tolik casu, doktori sami rikaji, ze jeste jedna porazka a neprezije to, mel i tedkom silnejsi. On je dle mne fakt pomatlej, mesic se nehnul, neudelal jedine pokrok kromne toho, ze zacal trosku mluvit, ale pohybove absolutne a on rika, ze kdyz o dva tejdny pojede domu, pry bude chodit. Taky ta pritelkyne ho vzala po mesici ven predevcirem na tri hodiny beze svetru na voziku!!! coz taky lekarka byla hodne napalena, preci jen mesic nebyl na vzduchu a zrazu tohle. Vcera mu koupila kavu, i kdyz ma vysoky tlak. Taky kdyz byl jeste v poradku, ta zenska ho podporovala v piti a koureni, coz nesmnel. Normalni zena se snazi o muze pecovat, ona mu praveze vse dovoli, jen aby byla ta hodni, dcera samozrejme se zlobila, jestli chce umrit nebo co, kdyz mu to lekar jasne zakazal. Pak doslo na jeji slova. za pul roku se tajne zasnoubili a tedkom chce jeste v tomhle stave se zenit!!!a i kdyby ne, tak ona chce jeho majetek, staci ze ji cokoli podepise a je to.

bonaqa2013
2. okt 2014

Ak dcéra býva s dedkom, tak tej starej babe nech neotvorí. Alebo nech si ho dcéra zobere k sebe a babe treba povedať nech tam nechodí. dedka poslať na dlhodobé liečenie a babe nepovedať kde. treba ju zavčasu odstaviť.

mishel1810
autor
2. okt 2014

@mihula to bys koukala jaka je to pijavice. Vsychni v rodine jsou proti ni, pani si zije na vysoky nohe, v lete byla na 4 dovolenkach!!!! chodi si po zahranici, koupelech, kamaradkach a sama. On truhlik ji ceka vzdycky jako pejsek. Jednou ho veme na dovolenku a to ho po ceste porazilo. Mnel priznaky, vedela to, dcera mu rikala, ze se neco deje, at nejezdi, ta pani ze nic mu neni...mluvil uz tehdy spatneji, a pak po ceste ve vlaku se mu to stalo. Tri dny se neozvali, dcera mu vyvolavala na mobil, na ni cislo nemnela, a po 3 dnech se dovedela, ze on je jiz tri dny v nemocnici, ta pani rekla vsem, ze je manzelka, a tak tedy nikomu nenapadlo dalsi rodinu kontaktovat. Dcera se s ni pohadala, ajk mohla nedat neco takovyho vedet, a jak muze rikat, ze je manzelka. Odtehdy ji dela ta pani se zivota peklo. A taky ho okrada o penize, kdyz sli na dovcu, pry mnel kolem dvou tisicek a ona pak dceri dala penezenku s 250 eurami. To uz dcera neresila, necchtela se hadat. A taky kdyz dcera chtela vybavovat veci, zmizl obcansky prukaz zrazu...pak kdyz se vyhrazela policii, zazracne se nasel jste v ten den a podobne kraviny ji dela.

mishel1810
autor
2. okt 2014

@bonaqa2013 jo to by slo, kdyby on chctel...on o tom nechce ani slyset...jen domu a domu, a bude se o nej starat henta mrcha!!! dcera ho chtela k sobe, on nechce, a ona ma dve male deti, taky nemuze jenom pri nem sedet.

mihula
2. okt 2014

@mishel1810 večer ked sa bude vracat pijavica z navštevy hodit na nu deku za rohom a dobit palicou ako jednu svinu,nech si zapamata,za čo to dostala

mishel1810
autor
2. okt 2014

@mihula jo a pak jeste kvuli ni nekdo pojede sedet...sem zvedava, co bude delat, kdyz zustane na ulici, kdyz ho ta zenska posle do haje nebo ho strci do ustavu, protoze ona se o nej starat nebude...

cairka
3. okt 2014

To znie, ako keby si ty bola tá dcéra 😉 Čisto z právneho hľadiska, pokiaľ bola "len" v náhradke, tak na dedičstvo nárok nemá, pán nie je pozbavený právnej spôsobilosti...takže niet páky...

Ale po pravde...aj tak to celé znie ako minimálne riadne okorenená ozajstná situácia 😅

kofoluska
3. okt 2014

@mishel1810 :( Takto Ti napisem, z vlastnej skusenosti - nespravite nic, pokial on nexce. Ziadna rodina s nim nepohne a budu sa vsetci moct len pozerat, ako ho pijavica dovedie do hrobu a schramstne majetok. Ani osvojena dcera s tym nic neurobi. Zazili sme to s dedkom.
Ked umrela starka (1999), po nejakom case sa na dedka nacucla baba od susedov (odo mna asi o 5 rokov starsia). Spociatku to nikto neriesil, vsak ju vsetci poznali. Lenze rokmi sa situacia zhorsovala, Katarina ho len vyciciavala z penazi (toho jeho uboheho dochodku a platu,co dostal ako straznik) a nalievala ho alkoholom, nechavala sa od neho zivit, zhanal jej pracu, zhanal jej podnajmy (lebo vlastny otec ju vyhodil z domu a brat o nej dodnes nexce pocut). Riesil za nu vsetky prusery. Pravidelne sa schadzali a rozchadzali, nadavala mu do starych k.... a horsie veci. A vzdy, ked sa doplazila, on ju vzal na milost.
Strykovi vadilo, ze k nim chodi a spava tam. Lenze ani ako policajt vela nezmohol - dedko ju volal k sebe domov sam a dobrovolne, namietat mohol stryko len voci vlastnemu majetku (polovica domu a zahrada za domom). Nakoniec sa v roku 2012 zobrali (mesiac pred mojou svadbou).
Ako to dopadlo? Stryko si zobral uver, aby dedka vyplatil zo zvysku domu. Dedko s manzelkou si kupili maly byt, lenze manzelka xcela prachy a nie byvat v malom byte so starym chlapom. Hucala do neho dovtedy, kym byt nepredali a ona sa dostala k prachom. Isli do podnajmu. Trikrat sa pokusila ho tam zabit. A to nemyslim obrazne. Dedko dokonca skoncil pred rokom na JISke, celkove zlyhavanie organizmu, mali co robit, aby ho znova "nakopli".
Dnes su rozvedeni, dedko byva v tom podnajme, kam sa stahoval s nou po predaji bytu. Peniaze nema uz ziadne, milostiva sa k nim dostala a rozflakala ich. Byva v jednej izbe, o kuchynu a socialne zariadenia sa deli s dalsimi troma ludmi. Na milostivu byvalu manzelku je podanych niekolko trestnych oznameni a ma zakaz vstupu na pozemok a do domu, kde dedko byva (majitel sa pozna so strykom, tak to nejako poriesili).
80% rodiny s nim nexce dnes mat nic spolocne. Velmi vsetkym ublizil, porobil veci, za ktore mohol ist pokojne aj do basy, ale "uzehlili sa". Komunikujem s nim v podstate len ja, moja mama (ta ho dokonca aj na nejaky cas prichylila k sebe do garzonky, ked bolo najhorsie) a najstarsia ocova segra (zamerne nepisem dedkova dcera, pretoze si starku bral ked uz mala dieta ako slobodna matka) s manzelom a jej synom.

Takze - sance tomu nedavam velke, ak vobec nejake su - ze sa spamata a dostane rozum. :( Jedine, co moze jeho osvojena dcera spravit je to, co som spravila ja. Naoko som sa tvarila, ako s Katou dobre vychadzam, ako ju mam rada. Pretoze keby som proti nej bojovala ako vsetci ostatni, prisla by som o dedka. Takto som ho aspon mohla vidat, nestratila som s nim kontakt a mala som na neho aspon trosilinku malicky vplyv.

kiki68
3. okt 2014

toto sme zazili len v opacnom garde nastastie sa nam podarilo dotycnu presvedcit,ze ten chlap je zlatokopka v muzskom vydani. Do roka vsetci jej manzelia umreli? to mi pride ako cierna vdova, pravdepodobne by to chcelo patrat po pricinach smrti tych chudakov, ci nahodou namiesto frajerky nema seriovu vrahynu vedla seba.

maria1989
3. okt 2014

@mishel1810 je to dedova vec. ako si kto ustelie, tak si ľahne.

caoli
3. okt 2014

nie som pravnik, tak neviem vlastne ako sa pravny system pozera na osvojene deti pri dedeni. takze na toto odpovedat neviem, len sa mi tak ponuka, za ak nedoslo k adopcii, tak asi zrejme dedit nemoze. a pravdepodobne sa na osvojencov ani nevztahuje ochrana pred vydedenim.
jedina moznost by bola zavet - nejako ho prinutit, aby ho spisal v prospech dcery. Urcite ale velmi rychlo, lebo keby doslo k tomu, ze sa naozaj s tou ciernou vdovou ozeni, tak je vsetkemu koniec.

adri266
3. okt 2014

@mishel1810 skus sa spytat pravniciek tu v tejto skupine https://www.modrykonik.sk/group/1900/