icon

Maximálny rozostup očkovania proti ovčím kiahňam

18. jún 2025

Ahojte, planujem syna zaockovat, avsak, narazila som na mensi problem. Nestihnem ho zaockovat obidvoma vakcinami v kratkom case, lebo na pol roka ochadzame zo slovenska. V pribalovom letaku som nasla, ze minimalny rozostup je 1 mesiac. Ale maximalny som nenasla nikde.

Vy ste kolko mesiacov cakali na druhu davku?

aliziana
18. jún 2025

ak sa jedná o Varivax, tak napr. pre túto vekovú kategóriu je písané:
"Dospievajúci od 13 rokov, dospelí a starší:
2 dávky v intervale 4–8 týždňov.
Ak interval medzi dávkami prekročí 8 týždňov, 2. dávka sa má podať čo najskôr."
Tak pre menšie deti to určite nebude nejak extra iné, pol roka je už veľa, to už by si musela opakovať, podľa mňa.

veronicka1901
18. jún 2025

Ja som davala dceru ockovat v 15. mesiaci a potom o 6 tyzdnov bolo preockovanie.

autor
18. jún 2025
@aliziana

Tak pre menšie deti to určite nebude nejak extra iné, pol roka je už veľa, to už by si musela opakovať, podľa mňa.

@aliziana ma 4r.

autor
18. jún 2025
@aliziana

@aliziana https://www.sprievodcaockovanim.sk/otazky/ockov...

Nasla som aj takuto odpoved.

Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.: Pani doktorka má pravdu pretože vo veku Vášho dieťaťa ( 19 mes.) sa dáva druhá dávka Varivaxu najskôr za tri mesiace od prvej – tzn. že aj po 6 mesiacoch. Skrátený interval platí pre mladšie deti a imunokompromitovaných pacientov.

aliziana
18. jún 2025

Aha, hm... však skús si zavolať doktorke asi radšej

evaachesa
3. júl 2025

Syna ochránila už 1 dávka. Týždeň bol v priamom kontakte s infekčnými deťmi v škôlke keď sme to zistili. Akurát sme mali ísť na druhú dávku po mesiaci. Čakali sme ďalší mesiac a až tak sme dali druhú dávku. Kiahne nedostal.