MMR - názov vakcíny, ktorá sa podáva deťom na SR?

justina2311
11. júl 2018

Ahoj maminky, prosim vas, neviete niektora nahodou aky presny nazov ma mmr vakcina ktorou sa ockuju deticky na Slovensku?
My sme v Rakusku, a tu sa ockuje uz od 13. mesiaca prvykrat, a minimalne po 4.tyzdnoch nasleduje druha davka!
Viem, ze na SK sa druha davka dava az v 12. roku zivota...to je dost velky rozdiel si myslim :(

Tu sa vola vakcina M-M-RvaxPro.
Rada by som to nejako porovnala, alebo sa s niekym fundovanym poradila, kym dam dcerke aj druhu davku, ktoru mozno tak skoro vobec nepotrebuje...
(ockovali sme 2 tyzdne dozadu a znovu mame koncom augusta 😲)

DAKUJEM pekne vopred!
Pekny den ;)

pininka
11. júl 2018

Myslim ze sa vola priorix a ockuje sa v 15 mesiacoch a v 11 rokoch. Ale to je preockovanie. Nie druha davka. Vasa vakcina moze byt ina a moze byt rozdelena prave kvoli neziaducim ucinkom na dve davky, tak ako sa u nas ockuje to prve ockovanie na trikrat.

justina2311
autor
11. júl 2018

@pininka hm..ok dakujem za info, pozriem si ten priorix. Nasla som "pribalovy letak" k tej AT vakcine, a tam stoji, ze druha davka sa ma podat osobam, ktore z nejakeho (akehokolvek) dovodu nevyvinuli protilatky po prvom ockovani...
som z toho este väcsi jelen ako doteraz...to tu ziadny lekar nepovie, automaticky sa ockuje co najskor druha davka :/
otazka je - ako zistim ci zaockovanec vyvinul protilatky :o

pininka
11. júl 2018

@justina2311 no je to divne, co je to potom za vakcinu, naco sa dava,ked sa po nej nevyvinu protilatky a plosne sa ockuje aj druhykrat. Sa cudujem uz duplom ze je to v rakusku.

tin007
11. júl 2018

@justina2311 Aj na SK sa podava druha davka na zachytenie a pripadne vytvorenie protilatok u tych, u ktorych nezabrala vakcina pri prvej davke. http://www.sprievodcaockovanim.sk/ockovanie-pro...
V Rakusku nie je ockovanie povinne, kludne mozes druhudavku (ktora nasleduju naozaj zbytocne skoro poprvej) odlozit, alebo aj odmietnut. Protilatky mozes dat malej zistit, len ich vytvorenie trva par dni; od dvoch do 3 tyzdnov.

justina2311
autor
11. júl 2018

Dakujem damy za odpovede a cenne info!
Este k tomu - ako som uplny laik - ale znamena to, ze ta SK vakcina je o nieco silnejsia ked sa plosne nedava druha davka uplne vsetkym?

pininka
11. júl 2018

@justina2311 co mne povedala moja doktorka, tak sa preockovava na 11 rokov,lebo sa zistilo,ze latka nieje ucinna cely zivot, teda ze neskor mozes dostat danu chorobu, aj ked nebude mat taky zly priebeh ako keby si nebola vobec zaockovana.

senta_sofia
11. júl 2018

@justina2311 nie, len to tak vyhodnotili epidemiologovia, ze sa nevyzaduje skorsie preockovanie

drakvak
11. júl 2018

A nie je to Priorix tetra? Ja som touto dávala očkovať obe deti, sú tam okrem osýpok, príušníc a ružienky pridané ovčie kiahne. Práve kvôli tým ovčím kiahňam je po 6 týždňoch preočkovanie, aby bola ochrana 100 % (ináč je tuším 85). Sestra bola nedávno s 2-ročnou dcérkou tu na Slovensku a tiež bola na to preočkovanie po 6 týždňoch. Rozdiel je v tom, že za tú vakcínu, kde sú aj ovčie kiahne, sa dopláca. https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/pri...

senta_sofia
11. júl 2018

@drakvak zakladna je Priorix, v Tetre su uz aj kiahne

justina2311
autor
11. júl 2018

este raz som to pozrela, ovcie kiahne v tej AT vakcine nie su.
ja fakt neviem, asi tu druhu davku odmietnem na teraz...

yanni
11. júl 2018

@justina2311 My sme v DE a tu sa tiez ockuje inak ako na SK. Hexa napr na 4 krat. ked som sa pytala, ze preco 4x, ked inde vo skete stacia tri, tak mne Dr. povedal, ze 4ta davka je akysi booster. Take nasa najmladsia 4tu davku ani nema. MMR je tiez rozne. Bud trojkombinacia alebo stvorkombinacia s kiahnami. MMR sa ockuje tiez na dve davky ale ja to zakladne ockovanie nie preockovanie. Prva davka sa dava medzi 11- az 14. mesiacom a druha davka medzi 15. az 23. Preockovanie vo vyssom veku tu nie je. Ale podobne ako v DE aj v AT je ockovanie dobrovolne a ty nemusis dat nic alebo ako si myslis, ze je to pre tovoje dieta najlepsie. nasa copana bude mat o par dni tri roky a MMR nema a ani tak skoro nebude mat. Ak do puberty nechyti niekde rubeolu, tak ju dam zaockovat koli tej rubeole, kedze je dievca. Ale inak nehrozi. Ono je to vsetko zbytocne. Hexu ma tiez len koli Polio a Hepatitis, kedze na striedacku byvame v krajine, kde sa tieto choroby este dost vyskytuju a vela cestujeme.

yanni
11. júl 2018

@justina2311 Este som zabudla: v DE su dve Priorix alebo MMR-Vax. MMR-Vax ale vela lekarov neodporuca, lego obsahuje zelatinu a ta v mnohych pripadoch moze vyvolat alergicku reakciu.

justina2311
autor
11. júl 2018

@yanni ok, vdaka za info.....a rozumiem.
ja som bola dost proti ockovaniu, ale priatel ma presvedcil, nakolko tu vo Viedni sa uz pohybuje tolko naroda ktohovie odkial, ze to bral ako nevyhnutnu ochranu.
zacali sme ale ockovat o 3 mes. neskor a co sa dalo som rozdelila.
mmr sme dali v 18-ich mesiacoch...aj ked uz v 13-ich nam ju tlacili.
trochu nerozumiem tomu, preco su v troch europskych krajinach tri rozne vakciny...resp. mozno aj tu sa to dokonca lisi od doktora k doktorovi...podla toho s akym farma gigantom ma zmluvu...ci?

yanni
11. júl 2018

@justina2311 Neviem, ale po celom svete je to rozne. Ja som chcela napr dat monovakcinu rubeola dcere, ale ta uz v DE neexistuje, bola stiahnuta uz davno z trhu a mysli, ze aj vo väcsine EU krajin, ak nie vo vsetkych. My zijeme ciastocne v Saudskej Arabii a tam sa ockuje zase inak.

A nedavaj sa presviedcat priatelom. Sama si vsetko prestuduj. Ono argument, ze v meste je vselico mozne, nie je ziadny argument. Myslis, ze v Mnichove nie je? A ani v Blave? To su len zvasty. Ked ockovat, tak ale nie vsetko hlava nehlava a posuvat to tak daleko, akt je to mozne. Rocne dieta este nema vyzrety organizmus.

deti95060810
11. júl 2018

možno ten naj odpad je na sk...
sa pamätám ako sme očkovali ešte dávno prvé dieťa....každá očkovacia látka išla po jednom...
žiadne naraz 6 chorôb v jednej vakcíne...

yanni
11. júl 2018

@deti95060810 Ano a bolo to ovela lepsie.

sarinka6
12. júl 2018

@justina2311 tu na Slovensku sa ockuje tiez Mmr vaxpro...som detska sestra...ockovali sme priorixom...potom prisiel dealer a dr.presvedcil na mmr...Ja osobne by som si dieta zaockovala Priorixom a aj zaockujem .Teraz v 11-tich.A vnucku tiez v 16 mesiacoch.Viac doverujem Priorixu.