Môže vakcína narušiť reč a celkovo výslovnosť?

15. máj 2023

Ahojte, moze prosim vas narust rec (sposobit horsiu vyslovnost) ktorakolvek vakcina u deti, hlavne do tych 3-4 rokov? Mam na mysli neuro vedlajsie ucinky.

Ja som pro ocko typ. Nezelam si, aby mi sem pisali antivaxerky. Chcem strucne, jasne odpovede k otazke.

Ockovala som syna a zacal mi po ocko (na druhy den) intenzivne spajat slova do viet, mam na mysli 3-5 slovicok v 1 vete, ALE vyslovnost slov nie je cista. Hlavne pri tvorbe novych viet novymi slovami. Ked nove slova povie zvlast, tak je to ok. Ale pri spajani uz nie. S tvorbou 2 slovnych viet mi to nerobil...

Dakujem!

anjelicek26
15. máj 2023

No ja mam pocit, ze je to skor situacia, kde "rozum predbieha usta" v tom veku a ked sa dieta ponahla a chce vysvetlit dlhou vetou nieco, tak to zahuhna a nevyslovi cisto... pokial hovori jedno-dvoj-slovne vety cisto, s recou mat problem nebude, skus ho motivovat hovorit pomalsie, kludnejsie, ci to nepomoze.

A co sa tyka vakciny, tak regres v reci je mozny, ale docasny. Ale vy nemate regres, ale problematicku vyslovnost pri dlhsich vetach (ktore zacal len teraz pouzivat), co je v tomto veku normalne, vela deti nerozprava vobec...

zuzanaa239
15. máj 2023

Podľa mna absolútne nemôže mať vakcína vplyv na čistotu výslovnosti…Ak tvorí vety novými slovami možno nemá ešte 100 osvojené slovíčka a ich výslovnosť.

klara351
15. máj 2023

Malo by to byt v poriadku, ta vyslovnost sa bude casom zlepsovat. Mozog sa teraz sustredi na spajanie slov a vyslovnost ide do uzadia. Postupne sa to zlepsi.

nika23t
15. máj 2023

Približne v tomto veku aj moja dcéra začala tvoriť vety a slová inak, prestala hovoriť ž, š... Začala rozprávať rýchlo. Nesuviselo to s očkovaním, a veľmi pochybujem, že by to mohlo mať nejaký vplyv. Skôr je to také obdobie, že "rýchlo, lebo to už viem", ale na úkor niečoho iného. U nás prišlo plno nových slov, viet, ale výslovnosť sa zhoršila. Potom sa to opäť upravilo.

kvetinka75
15. máj 2023

priamo na výslovnosť určite nie. Môže však spôsobiť rôzne iné neurologické problémy - svojim zložením a to môže mať neskôr vplyv na rec.. Každý organizmus je iný a na tú istú látku reaguje rozdielne. Ale takto krátko po očkovaní by sa vedľajšie účinky neprejavili. Takže skôr to pripisujem tomu, že ak začal spáájať viac slovíčok, je to pre neho niečo nové, tak to nie je ešte také ako by malo byť. Časom sa reč zlepší, treba na to čas

autor
15. máj 2023

@anjelicek26
@zuzanaa239
@klara351
@nika23t
@kvetinka75

Ahojte, velmi pekne dakujem! Akoze... Ja neozaj nechapem, ako sa moze stat toto, ze z jedneho dna na druhy, zacne spajat viac slov a uplne z novych slov + spravne sklonovanie. (za tieto som naozaj vdacna), len ta vyslovnost u niektorych slov, no.... A presne na druhy den po vakcine. Inak, ma 2 roky iba, len tuto vakcinu davaju aj neskor, kedze je nepovinna.

Takze je to fyziologicky jav a je sucastou recoveho vyvinu? Cca v ktorom veku bude rec jasna, cista a zrozumitelna?

Dakujem!

euka210
15. máj 2023

Nie, to je cisto nahoda, ze tak vyslo. Su vyvojove fazy reci...chce vela povedat a usta nestihaju, lebo mozog je rychlejsi. Je to docasne.

kvetinka75
15. máj 2023

to je individuálne. Vyčkaj a uvidíš, či sa to bude zlepšovať. Ak by sa ti zdalo po nejakom čase že to nie je lepšie, spýtaj sa dr. Ale je to ešte malé dieťa na to, aby malo perfektnú výslovnosť. Uvidíš o mesiac, bude na tom lepšie a zase možno iné si všimneš. Deti sa stále vyvíjajú. Raz vyskočí jedno, potom zase druhé

euka210
15. máj 2023

Tak na 2r super...mojim v 3r ucitelka poriadne nerozumela. V 5r by mala byt tusim cista rec, ale moji aj v 7r chodili na logooediu, lebo nevedeli L, R a dlho im to trvalo. V 2r sa voobec nemusis o rec strachovat.

autor
15. máj 2023

@euka210 Ano, presne takto je, rychlo chce nieco povedat, a zamota sa mu jazyk.

autor
15. máj 2023

@euka210 Ano? Aj v 3r je to este v poriadku?

autor
15. máj 2023

@kvetinka75 Opytam sa urcite, ci si o tom mysli, ked pojdeme na druhu varku... Mozno aj preto mi to bilo do usi, lebo doteraz mi hovoril iba jednoslovne. Max 2 slova. Ale pekne cisto. 🙏🏼 Ale teraz, nehovorim, ze vsetky 3 a 4 slovne hovori nezrozumitelne, ale.... Ked sa mu ten jazyk zamota, tak poriadne.

kvetinka75
15. máj 2023

autorka vieš koľkokrát ja niečo skomolím, keď ma niečo napadne a mám málo času a chcem niečo rýchlo povedať? Je to pre neho niečo nové, viac slov, musí sa to v ňom trošku ,,uležať,,

teleskop
15. máj 2023

naozaj?????

anjelicek26
15. máj 2023

Urcite je to v uplnom poriadku, na svoj vek velmi sikovne dietatko.

euka210
15. máj 2023

Jasne, moj stredny okolo 5r sa zacal docasne zajakavat presne kvoli tomu, ze myslienka bola rychla, no jazyk nestihal. To len povedat, nech povie este raz a pomalsie.

autor
15. máj 2023

@kvetinka75
@anjelicek26
@euka210 Skoda, ze tato zmena nenastala pred ockovanim, aspon by som si nevymyslala... Kazdopadne vam dakujem velmi, velmi pekne! 🙂 🙏🏼 ste zlate!

anastazia93
10. jún 2023

Dieťa má byť zrozumiteľne pre iné osoby vo veku 4 roky a viac. Vo veku 2 rokov má byť zrozumiteľne pre cudzie osoby na 50% (v rámci kontextu)

autor
11. jún 2023

@anastazia93 ano, uz som si to vsimla. Dakujem! Preto som mu nerozumela, lebo, z jedneho dna na druhy zacal skladat slova... Tvorit 3-4 slovne vety. Teraz ich hovori pekne, sem tam sa mu zlomi jazyk. 😅 Ale uz mu to ide. Tato zmena nastala den po ocko, tak som nevedela, ci zhoda nahod, alebo kvoli vakcine.