Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@lumimi vies nato to ti mozem napisat len tolko moja mala uz ma za sebou 7krat tranfuziu a nikdy mi nikto nepovedal ,ze by ju bolo dobre ockovat .Ja nehovorim ze ju nedam vobec ale mam strasne vela otazok
@minewka Tak iba jedno zhrnutie na vaše posledné príspevky... Prajem Vám iba zdravie!!!... bez slov
Podla stranky http://venice.cineca.org/Report_II_WP3.pdf, ktoru pridala Slniecko77, je ockovanie povinne v 10 krajinach (vratane SK) z 28 keuropskych rajin, ktorym sa v studii venovali. Z toho vyplyva, ze vacsina europskych krajin nenuti svojich obcanov pod hrozbou pokuty povinne ockovat svoje deti. Zeby im vobec nezalezalo na verejnom zdravi? Lebo u nas je ockovanie povinne kvoli tomu, aby nebolo ohrozene verejne zdravie obyvatelstva.
@minewka bud rada, ze tvoje dieta zvladlo ockovanie v pohode, my ostatni sme to stastie nemali...aj ked byt tebou, nehovorim hop, kym nepreskocim...nikdy nemozes pochopit matku dietata, kt. malo vaz. nez. ucinok po ockovani....co keby tvoje dioeta po ockovani dostalo mozgovu prihodu?.....veselo by si ockvoala dalej? neverim!!!....a to, ze sa ti to nestalo, je len o stasti....ja som kojila 15 mes., moje dieta do 2 rokov nebolo tiez chore, ale ockovanie zvladal dost blbo, az do stavu, kt. nik nevedel vyriesit, museli sme si to vyriesit sami.....cize lekari nam nepomohli......a to mal vsetky imuno testy podla lekarov ok...... ja verim uz len sama sebe a tomu, co zazijem a realite....nie bachorkam, kt. do nas hustia prave ti, co im oci zalepili eurobankovkami.....btw. stale sa ale naslo niekolko lekarov, kt. mi toto vsetko potvrdili a nedali svoje deti ockovat...... drz si stastie, lebo moze sadnut na niekoho ineho.... a ty mozes razom patrit k nam do temy neockovania....
@zuzuka2007 ja aj stastie jej prajem, okrem zdravia!.... 😉
@minewka - "Ja osobne si myslím že nie, lebo nie každý človek vie objektívne posúdiť riziká z jednej, či druhej strany a malo by to byť skôr na lekároch..." Ano, to si vystihla, mali by to byt lekari, ale bohuzial, o povinnosti ockovat ci neockovat v state rozhoduju urdnici hlavne na zaklade lobbingu farma firiem. Naoko do toho pozvu aj lekarov, ale hlavne slovo, bohuzial, maju peniaze ☹ A navyse, aj lekari sa roznia v nazoroch, jedni hovoria tak, ini onak. Takze ono je to cele take komplikovane...
@sorciera24 neznášam obdobné "protivné" pseudopriania, ktoré sú vlastne hrozbou a bububu 🙄
Ani ja ti nepíšem - zomrelo ti dieťa na čierny kašeľ? Sestra môjho otca ako 3 mesačné bábo na neho zomrela.
Píšem ti, buď rada, že tvoje nezaočkované dieťa neochorie na TBC, čierny kašeľ, že neostanú ťažké následky a podobné hlúposti typu "drž si šťastie"?? 🙄
Nikde som ani raz nenapísala, že matky, ktoré mali vedľajší účinok nechápem. Alebo že by som ďalej očkovala, keby niektoré z mojich detí mali nejaký vážny následok.
Nikto ťa s pištoľou pri hlave nenúti, aby si očkovať dala, nie je za to ani basa, nikto ti dieťa násilím nevezme a násilím ho nedá zaočkovať. Proste zaplatíš pokutu a ideš ďalej...
Bavíme sa tu (teda aspoň ja osobne) - aké negatíva pre širokú spoločnosť môže priniesť "sloboda" v očkovaní, ako sa budú chrániť iné skupiny detí, atď, atď...
čo ťa bude viac mrzieť? Mŕtve nezaočkované dieťa po komplikáciách pri čiernom kašli, alebo mŕtve zaočkované dieťa po následkoch očkovania?
Tu neexistuje jednoznačná odpoveď. Moja babka by ti povedala, že si nezodpovedná, že nedávaš očkovať, lebo jej dieťa na čierny kašeľ zomrelo (možno sa nakazilo od iného, nezaočkovaného dieťaťa, možno od zaočkovaného). Ty by si jej povedala, že naopak, nezodpovedná je babka, lebo ostatné dieťa by zaočkovať dala a tvoje má následky po očkovaní? Ktorá z vás by mala väčšiu pravdu? 🙄 🙄 🙄 🙄
@minewka 😀 ok, tak daj mi min. 330eur na tu pokutu...pre mna je to hodny peniaz, pre teba mozno nie......inak s tymi mrtvymi detmi si zadrela..... 😖 mam v pazi.....len nech sa nepresadzuje, ze je ockovanie super, ked nie je.....(no, co ,das mi tie ecka?...asi nie, ze? 😉 )....ale nasetrim, lebo stale mi to za zdravie mojho dietata stoji.....
ak uvadzas, ze enexistuje jenoznacna odpoved (co suhlasim)....tak prave o tom by mala byt sloboda v ockovani.....lebo sama nevies, kto je zodpovednejsi....hmmmm....
@minewka je to velmi smutne, ze dieta tvojej babky zomrelo, ale vies, ak by aj bolo ockovane, tak prave v tom case (3 mesiace) by dostalo (podla sucasneho ock. kalendare) prvu vakcinu a proti CK by este chranene nebolo. takze je veeeelmi otazne, ze by dieta zomrelo, ak by malo tu 1. davku alebo nie. nevraviac o tom, ze nepises, aka bola socialna situacia v rodine a v krajine (ci bola vojna alebo hlad), kolki ludia byvali v jednej miestnosti, akymi dalsimi chorobami trpeli ostatni v rodine atd.
@abbey1 a ty vieš čítať poriadne bez toho, aby si už len pri pohľade na môj nick nebola negatívne naladená? 🙄
Pýtam sa - bol by každý rodič natoľko zodpovedný, že by išiel aj bez hrozby nejakej pokuty vypísať dotazník? Podpísal by papier, že je dostatočne informovaný?
Ja sa pýtam v rámci tejto diskusie - akú zodpovednosť preukáže rodič, ktorý žiada slobodu v očkovaní voči spoločnosti, ostatným deťom, voči svojmu okoliu? Je vôbec ochotný nejakú zodpovednosť prijať? Myslí si vôbec, že má mať nejakú zodpovednosť?
Alebo sa tu v duchu pýta "aká zodpovednosť, je to moja vec, moje dieťa a ostatní ma nezaujímajú?
Mám pocit, že celá diskusia o očkovaní sa zvrtne len na "ja mám právo" "ja nemusím, ja nechcem".."prečo by som mal/mala"...Mňa proste ako človeka - rodiča, ktorý považuje znižovanie zaočkovanosti populácie za vysoko rizikové, v konečnom dôsledku pre mňa a moje deti, vnímam to ako ohrozenie, choroby, voči ktorým sa očkuje považujem za veľmi nebezpečné a ťažké, s rizikom častých komplikácií - mňa proste zaujíma, ako budem chránená ja.
Rada by som tu počula, resp. čítala aspoň o ochote prijať nejakú mieru zodpovednosti, zamyslieť sa aj nad tým, čo môžem spôsobiť svojmu okoliu. Zatiaľ tu len stále vidím "predo mnou vidno, za mnou tma", nevidím tu skutočnú zodpovednosť a uvedomelosť rodičov voči ostatnej spoločnosti, ktorá sa obáva rizika ochorenia a s tým spojených komplikácií a rizika nárastu ochorení, rovnako, ako sa obáva komplikácií rodič proti očkovaniu a chce mať v tomto slobodné rozhodnutie.
Sloboda jedného ohrozí slobodu moju. teraz "kto z koho"?
čí strach je opodstatnenejší?
@minewka a kto je zodpovedny za to, ze abbey umrelo dieta na ansledky ockovania?.....haaa?.....v tomto jej kazdy odpovie, ze jej to jej zodpovednost, za jej dieta, ale to, ze ho dala povinne ockovat, v dobrej viere....! kto za nu nesie zodpovednost, kto nesie zodpovednost za nase deti, kt. skocili nie prilis fajn po ockovani? haaa?......abbey prijala zodpovednost za inych a doplatilo na to jej dieta....hmmm...co povies na to?
@tin007 ja som to nenapísala vo vzťahu k očkovaniu, ale vo vzťahu vážnosti choroby, ktorá sa volá čierny kašeľ.
Choroby, voči ktorým sa očkuje, nie sú banálne detské ochorenia. Na tieto choroby, resp. komplikácie pri nich sa zomieralo.
Btw - babka žila nadštandardne, mali veľký byt, žili v meste, boli dobre živený, netrpeli hladom, dieťa bolo plne kojené.
@minewka Prava teba a tvojich deti koncia tam, kde zacinaju moje a mojho dietata. Takze ak ja sa rozhodnem (a to rozhodnutie bude podlozenie viacerymi rokmi studia, co aj je), ze nebudem ockovat, ty ma nemozes nutit do toho, aby som urobila opak, len preto, aby si "ty a tvoje deti"boli chraneni! Ved ked budete ockovani, tak sa predsa nemusite obavat infekcnych chorob. Alebo zeby to ockovanie tak uzasne nefungovalo (cize "kolektivna" resp. stadova imunita nefungovala)? No ale v takom pripade duplovane nemozes pozadovat, aby sa ti, ktori sa rozhodnu neockovat, "obetovali" pre teba a este aj s rizikom neziaducich ucinkov!
Takze ta zodpovednost by mala byt na kazdom z nas (bez ohladu na to, ci ockuje alebo nie) a to v tom, ze budeme dodrziavat hygienicke zasady a nebudeme chodit medzi ludi, ak budeme infekcni.
A este dodam, ze drviva vacsina ockovanych (vratane lekarov) povazuje vakcinaciu za take "bozstvo", ze nepripustaju moznost, aby ockovany ochorel na danu chorobu a tak je vela nosicov (napr. cierneho kasla) medzi ockovancami; pretoze ked zacnu kaslat, tak si "hoveju" v tom, ze oni ho mat nemozu, lebo su ockovani.
@minewka presne, coho sa bojis, ved tvoje dieta bude ockovane, tak sa nemusis bat.... 😉
@sorciera24 A kto je zodpovedný za to, že sestra môjho otca zomrela na čierny kašeľ?Matka iného dieťaťa, ktoré ju nakazilo?Alebo dospelý človek? Mala by ísť matka do basy?Alebo ten dospelý 🙄
A kto je zodpovedný za to, že dieťa zomrie na následky ťažkej alergickej reakcie po podaní penicilínu?Alebo hociktorého iného lieku?
O čo ti vlastne ide? čo tým chceš povedať?
neviem...je zodpovedný lekár, že nepoučil matku o rizikách a nezhodnotil dobre zdravotný stav dieťaťa? Je zodpovedný dodávateľ vakcín? je zodpovedná farma firma?
Ty ozaj nechceš chápať? Aj jedno aj druhé je jedna veľká tragédia. Každý sa na to díva z pohľadu svojich skúseností, skúseností svojich známych, z rodiny..
@minewka presne, oboje je velka tragedia...preto chcem slobodnu volbu......aby sme si nazakalde teda tych nasich !skusenosti" ty to svoje zaockovala a ja svoje nie.... 😉
@minewka Este dodam (moju uvahu, kedze na tuto temu nenajdes vela odbornej literatury), ze co by sa stalo pri jednotlivych chorobach, ak by vyrazne poklesla zaockovanost deti v SR:
Tetanus - pravdepodobne nic; samotne ockovanie nezabrani nakazeniu; malo by zmiernit chorobu (jej priebeh); ide o to, ze ak rana nie je dostatocne vydezinfikovana a ostane v nej (bez pristupu) bakteria Clostridium tetani, tak sa moze stat (podla mnozstva bakterii v tele), ze tieto zacnu produkovat jed, ktory napada nerovovu sustavu. Vyskyt tetanusu v SR je "kusovy" - min. rok bol 1 pripad, rok predtym 2 pripady.
Zaskrt - pravdepodobne nic; zaskrt sa v SR nevyskytol uz 30 rokov, je to choroba "chudobnych", vyrazne previazana so socialnou situaciou chorych (t.j. hlad, stres, vojna...), opat: ockovanie nechrani pred nakazenim sa, malo by zmiernit priebeh choroby (princp rovnaky ako pri tetanuse, akurat zaskrt sa prenasa vzduchom.
Obrna - nic; obrna tu nebola 50 rokov, je to choroba, ktora sa endemicky vyskytuje v Indii, Afganistane, Pakistane, Nepale a v Afrike (tusim Nigeria), takze ak necestujes to takychto krajin, je ovela vacsia pravedpodobnost, ze ta zrazi auto, ako sa na nu nakazis
Cierny kasel - CK je mrcha, samotne ockovanie ma ucinok medzi 5-7 rokov (udaj vyrobcu vakciny), pri cca 20% ockovanych sa vobec nevytvoria protilatky a zvycajne pri "epidemiach" je min 75% chorych takych,ktori boli proti CK ockovani. CK sa cyklicky vracia (asi kazdych 5 rokov) bez ohladu na preockovanost a vyzera to tak, ze bordetella pertessius je nahradzana serotopovo pribuznou B. Parapertessius. Pri CK a ochrane deti do 1 roka je (podla mna) najdolezitejsie, aby ho prekonali rodicia, vtedy moze matka preniest protilatky v materskom mlieku dietatu plus izolacia babatka od kolektivov.
Pokracujem:
Haemophilus influenzae je bakteria, ktoru ma v sebe (v dychacom trakte) az 20% populacie a pokial nedojde k naruseniu imunity, tak si ju telo dokaze krasne samoregulovat a vobec ju netreba riesit.
Zltacka B - prenosna vylucne krvou a telesnymi sekretmi, cize co sa tyka babatiek, ziadna zmena, ak by sa prestalo ockovat, kedze male mimca nesexuju ani nedroguju (vnutrozilovo) a argumenty, ze sa mozu nakazit v nemocnici... no tak taku nemocnicu zatvorit!
Este by som dodala, ze 20 rokov dozadu bol mumps, osypky, rubeola, ovcie kiahne obycajne detske choroby, ktore bolo vhodne prekonat pred nastupom do skoly a tak sa robili "kiahnove" party, aby sa deti nakazili a mali to za sebou. Zrazu su to hrozni strasiaci a ked sa nebudeme ockovat proti nim,t ak neviem co. Tu je fakt (pri tychto virusovych ochoreniach), ze ich vyskyt by pri znizeni preockovanosti asi stupol, ale zas; ti, co su ockovani by pravdepodobne pri styku s "original" nakazenym dostali tzv. booster (nemuseli by sa dat preockovavat ;) a v pripade, ak by ochoreli, mali by miernejsi priebeh. Btw prekonanie tychto ochoreni v detskom veku je pozitivne na fungovanie imunitneho systemu; dokazu (hlavne osypky) tak nastartovat imunitny system, ze sa uspesne vysporiada s ekzemami, alergiami a pod.
@tin007 nepatrím medzi ľudí, ktorí si myslia, že očkovanie zabezpečí, že moje dieťa neochorie.🙂
To, čo si napísala, je presne to, čo sa ja pýtam zo svojho pohľadu..presne to isté by som ti mohla napísať v opačnom garde. že tvoja sloboda sa končí tam, kde začína moja. ktorá sloboda má prednosť? (podľa môjho osobného presvedčenia, ak sa radikálne zvýši počet nezaočkovaných jedincov, dôjde k nárastu ochorení, dôjde k vyššiemu riziku vzniku lokálnych epidémii, dôjde k vyššiemu riziku, že sa moje dieťa nakoniec nakazí. Takže nakoniec podstúpim riziko pri očkovaní a ešte aj tak bude dieťa vystavené riziku nákazy..a budem tŕpnuť, aby v dôsledku nárastu ochorení sa nenakazilo moje dieťa vo veku, kým zaočkované ešte nebude)
Inak - ak by som mala pocit (čo teda z tejto diskusie bohužiaľ nemám 😒 ), že sme uvedomelí a ohľaduplní ľudia, že matka nepošle sopľavé a choré dieťa do škôlky, že bude dbať na hygienické návyky, že sa skutočne vytipujú napríklad rizikové lokality, rizikoví jedinci (a to aj v jednom aj druhom prípade - teda aj v skupine "za očkovanie" a aj v skupine "proti")- bola by som za to, aby sa každý mohol rozhodnúť podľa svojho presvedčenia.. 😒
@minewka myslim, ze co tvrdis je quatch.. pretoze napr. u nas vo Svajciarsku ockovane povinne nie je.. moje dieta neockujem, nevidim dovod a choroby sa nemnozia!!! nie je to zaujimave?? niekto su sice tlaci na povinne ockovanie ale urcite nie koli chorobam ale koli milionom ktore mu chybaju na konte 🙂
@minewka No Zakladne ludske prava a slobody hovoria to, co som napisala; Tvoja sloboda konci tam, kde zacina moja. Takze ak sa ty rozhodnes, ze budes ockovat, ja ti v tom branit nebudem a nemozem, aj ked hrozi, ze napr. ty alebo tvoje cerstvo zockovane dieta moze nakazit mna (napr. MMR vakcinou, ci vakcinou proti rotavirusom).
A mimochodom, som taka "uvedomela" matka, ze uz od piatka mam doma syna, lebo kasle (je to nejaka viroza a uz je aj ok, ale do skolky pojde najskor v stredu/stvrtok, aby nahodou nesiel ani trosku infekcny do kolektivu).
a je to nejaky poslanec, ktoreho brat vlastni nejaku firmu co vakciny vyraba... takze to vobec nie je napadne... 😀 nastastie ludia nie su taki hlupi, ze vsetkemu uveria. väcsina ludi tu rozmysla a nenechava mysliet za seba druhych...
@minewka vidis, sma pises, ze ti ide o tvoje dieta, aby sa nenakazilo....aj nam ide o nase deti, aby nedostali rakovinu, cukrovku, ci len alergiu po ckovani.....my nemame byt sebci a mame mysliet na inych...ale ty sebec mozes byt......lebo sama pises o !svojom dietati"! 😉
a osobne presvedcenie je nula bodov oproti vyskumom, ci studiam, kt. dokazuju presny opak 😉

@slniecko77 Pises,ze ockovanie sa rusi ak sa vyskytne menej ako 10 pripadov na 100 000 obyvatelov...podla tohto tvrdenia, by sa na SK malo ockovat uz jedine proti ciernemu kaslu..vid statistiku WHO ohladne poctu ochoreni na SK za posledne roky. http://apps.who.int/immunization_monitoring/en/...