Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
@stardust samozrejme, ze sa najde, lebo su lenivi najst si info o vakcinach a slepo doveruju lekarom... nevedia o tom, ze ockovat nemusia, nevedia ani preco a co ockuju. hlavne, ze doktor vie co ma robit 😉 len tie chudence deti, tie ekzemy co vidim v skolke, choroby a ine veci.. mi je luto tych deti... a matky sa cuduju preco zrovna ich deti... 😀 no preco asi????
@minewka v mnohých krajinách EU je už očkovanie dobrovoľné a vôbec tam nie sú hrôzostrašné epidémie a preočkovanosť je aj tak dosť vysoká. Ale vieš v čom to je a prečo je to tak transparentnejšie? Podľa mňa práve to právo voľby núti rodičov viac sa nad tým zamyslieť, viac diskutovať z lekárom, vyžadovať od neho informácie. A lekári sú tam väčšinou celkom dobre "motivovaný" aby zaočkovali čo najviac detí, takže to ich núti sa k pacientom správať tak, aby ich čo najlepšie poinformovali a odpovedali na všetky ich otázky. Samozrejme, že tá diskusia môže prebiehať rôzne, a darmo budeme hovoriť o lekárskej objektivite čo sa tohto týka, poväčšine ani tam ani u nás tá objektivita nie je, každý štát má iné páky na dôsiahnutie svojho. Ale to je jedno. Tam sú tiež poradne, tak ako tu, proste rodičia prídu s dieťaťom na poradňu a lekár poinformuje o očkovaní, poväčšine sa ľudia v tom moc nevŕtajú , takže dajú na doporučenie rodinného lekára a aj keď je to dobrovoľné, tak zaočkujú. Sú rodičia čo viac "vykrúcajú" lekára a ťahajú z neho aj nepríjemnejšie info o očkovaní, no a potom tam tiež existuje nejaké to percento rodičov, ktorí sa vŕtajú v tom ešte viac a rozhodnú sa neočkovať. Napriek tomu sa tam nič hrozné nedeje. Kdežto to, že je to u nás povinné, má za následok to, že rodičia sa ale úplne minimálne zaujímajú o to voči čomu ich dieťa očkujú, veď sa len popýtaj na ihrisku mamičiek, ja osobne som bola zdesená odpoveďami, ani jedna mi nevedela vymenovať ochorenia z Hexy, tým pádom je mi jasné, že ani o tých ochoreniach nevedia nič moc. Zažila som si odpovede aj také, že: no asi proti dvom chorobám bol očkovaný, lebo dostal 2 injekcie, do každej nožičky jednu" 😕 😅 A tebe príde takáto matka zodpovedná? Ktorá ani nevie, čo sa pichlo do tela jej dieťaťa? Garantujem ti, že všetky tie, čo nedali zaočkovať (aspoň u nás) presne vedia proti čomu nedali zaočkovať, pretože každá začína zo strachom čo ak tú chorobu dostane, tak začne hľadať infošky o chorobe, o prenose a rizikách, výskyte, potom začne hľadať infošky o tých vakcínach, zloženie, štúdie, riziká, spovedanie pediatra aj nepríjemnými otázkami až do nemoty...takže ver mi, tie ktoré nedávajú očkovať sú častokrát omnoho lepšie informované ako tie čo (prepáč za výraz) ako teliatka prišli na poradňu, nechali pichnúť a žili spokojne ďalej. Ja teda vidím v zdobrovoľnení očkovania veľký prínos, na oboch stranách, pacientov by nútilo premýšľať, lekárov informovať (to keby si sledovala tiež tú neochotu na to odpovedať niektorých lekárov, no hrúza! Matka sa pýta a odpoveď je, načo to potrebujete vedieť, veď je to aj tak povinné, tak čo 😕 ) Ja viem, že narážaš na kolektívnu imunitu, no zrejme (ak mám veriť, že ozaj ju masové očkovanie zabezpečuje) na ňu stačí aj také preočkovanie ako je v štátoch, kde je očkovanie dobrovoľné. Ako som písala na začiatku, deti tam hromadne neumierajú. Sorry, ak píšem niečo, čo tu už niekto písal, ale nestíham čítať všetky príspevky 🙂
V každom prípade toto ti píšem v dobrom 😉 čítala som ťa ešte onehdá v diskusii Štrajk lekárov a teda večer čo večer som ti tu pri počítači fandila 😉 , vidno, že si názory utváraš rozumne 🙂 len tuto o tejto téme je treba fakt veľa čítať, aj pozorovať, pýtať sa a vlastne až časom si človek dokáže pospájať určité súvislosti...Ja teda sledujem diskusiu Nesúhlas s povinným očkovaním už hádam 3 roky a aj keď som zo začiatku bola skeptická a všetko brala z veľkou rezervou, teraz musím priznať, že ten systém v očkovaní, ktorý tu máme, nie je dobrý ☹
@minewka joj, a ešte niečo som chcela 🙂 diskusia štýlom Prečo by malo moje dieťa doplatiť na to že niektoré ženy nedávajú svoje očkovať ? je v podstate presne to isté ako Prečo by malo moje dieťa doplatiť na to, že je očkovanie povinné a má chrániť deti iným ľuďom? len z opačnej strany. Takáto diskusia skutočne nemá kam viesť, to handrkovanie sa o zodpovednosti je z tohto hľadiska zbytočné 😉
@halienka ja v zásade súhlasím so všetkým, čo píšeš 🙂...
môj pocit a moja skúsenosť , čo sa - ja fakt neviem, ako to nazvať korektne a vecne a tak, aby to nevyznelo urážlivo - neviem nájsť ten správny pojem - hmm..mentalita? Prístup všeobecne k svojmu okoliu?Ja to nazývam "zodpovednosť" - lebo to proste neviem nejak inak nazvať - zodpovednosť nielen voči sebe, ale aj voči druhým..povedomie Slovákov, že mám nielen "právo" ale aj "povinnosť" - všeobecne, úplne vo všetkom, nielen, čo sa očkovania týka - všetky tieto atribúty (podľa môjho osobného, čisto subjektívneho názoru) - Slovensko (resp.jednotliví Slováci - mamičky, učitelia, lekári, právnici, policajti, predavačky..úplne všetky profesie a odvetvia, všetky vrstvy obyvateľov) ešte nespĺňa.
Dám iný príklad - ktorým sa pokúsim to nejak vysvetliť , čo chcem povedať- nie sme ešte natoľko zrelí a uvedomelí, aby sme pochopili, že vlastníctvo nášho bytu sa nekončí za jeho,resp. pred jeho dverami, že mi z časti patria všetky spoločné priestory v dome, že mám nejakú zodpovednosť voči všetkým, ktorí tam žijú, voči domu ako celku - pokiaľ budeme vykladať smradľavé smetie na chodbu (v hesle doma smrdieť nesmie, na chodbe pod nosom môže všetkým), vykladať staré opotrebované koberce, ktoré už doma nechceme, na spoločnú chodbu sú vhodné...atď, atď, atď - nemyslím si, že sme natoľko zrelí, aby sme si v plnej miere uvedomili zodpovednosť, ktorá z nášho rozhodnutia vyplýva, nie čo sa týka nás samých, ale čo sa týka ľudí okolo.
už len na tomto príklade vidno rozdiel medzi SR a napr. Nemeckom.
Inak - ako píšeš, v iných krajinách je aj napriek "slobode" preočkovanosť vysoká - ale napríklad nedá sa porovnávať severská krajina, čo sa TBC týka so Slovenskom..kto chce vedieť prečo , nech si prečíta stránku nár. ústavu resp. chorôb vo Vyšných Hágoch...
Ale toto je už skutočne na inú debatu..ak budem žiť a o 30 rokov bude kôň ešte fungovať - uuuuurčtie som zvedavá, ako a kam sa podobná diskusia uberie..
@sorciera24 píšeš to isté, čo ja - ale nevadí.. 😉
kľudne maj svoje osobné presvedčenie, ja mám svoje..a som rovnako presvedčená o jeho neomylnosti, ako ty o svojom 😉
@minewka dnes nejde o zdravie ludi, dnes ide iba o PRACHY!!!!!!! kazdemu a vsade!!!!! zdravie je az druhorade... preco teda tolko chorych?? a cim dalej tym viac??? ockovanim profituje vela ludi, tym, ze je povinne a tym, ze si ockovanim vyrabaju "stalych" pacientov... maju tym staly zisk zaruceny... a preco to nerobit, ked obchody tak dobre vynasaju????????!!!!!!
@bambi2 to je opäť na dlhšiu debatu - z čoho je viac "stálych pacientov" - či z očkovania, alebo z epidémií ochorení, voči ktorým sa očkuje. Alebo napríklad z biznisu s názvom "zdravý životný štýl".. 🙂..
O prachy išlo vždy, keď neboli prachy, bol výmenný obchod...keď nebol výmenný obchod, viedol ten, kto ulovil najviac mamutov (mal najviac mäsa, kože, kostí) 🙂 😀
@minewka Myslím si, že nemáš pravdu, nejde o nejakú "superuvedomelosť", ktorú by Slováci nemali, a ostatní európania ano. Rovnako ako v SR, tak i inde v EU je, čo sa týka očkovania, výrazná masáž farmaceutickými firmami. Tie veľmi systematicky vzbudzujú strach z každej choroby, na ktorú sa im práve podarilo vyvinúť očkovaciu látku, aby ju predali. Samozrejme, väčšina lekárov im v tom významne pomáha.
Preto tvrdím, že by sa nezmenilo absolútne nič v preočkovanosti populácie, pokiaľ by sa očkovanie stalo nepovinným - rovnako ako teraz, by na rodičov v ambulanciách detských lekárov útočila hromada letáčkov vysvetľujúcich, prečo musíš očkovať. Lekári by tiež ako teraz, doporučovali rodičom očkovanie, a rodičia by očkovali. Očkovací kalendár by bol presne taký ako teraz, akurát už by nemol POVINNÝ, ale len DOPORUČENÝ. Akurát tá malá skupina tých, ktorí z nejakého dôvodu nechceli očkovať by neočkovali (ako väčšinou i teraz), akurát by za to neboli perzekuovaní.
@minewka (reagujem na toto: "Tu neexistuje jednoznačná odpoveď. Moja babka by ti povedala, že si nezodpovedná, že nedávaš očkovať, lebo jej dieťa na čierny kašeľ zomrelo (možno sa nakazilo od iného, nezaočkovaného dieťaťa, možno od zaočkovaného). Ty by si jej povedala, že naopak, nezodpovedná je babka, lebo ostatné dieťa by zaočkovať dala a tvoje má následky po očkovaní? Ktorá z vás by mala väčšiu pravdu?")
Je možné, že v dobe, keď sa toto odohralo, sa ešte neočkovalo plošne proti čiernemu kašľu. Plošné očkovanie proti nemu začalo až po roku 1958.
@minewka (reagujem na toto: " jasné, že tieto choroby nie sú pre mňa banalitky a "bežné detské ochorenia", ako sa niekde píše..ale bavili sme sa konkrétne o TBC. A ťažko povedať, čo je horšie. TBC je nevyliečiteľné, ložiská ostávajú v tele doživotne. A ochorenie sa môže kedykoľvek opäť prejaviť..
Proste nepovažujem tieto ochorenia za také banálne, ako ich popisujú niektorí zástancovia neočkovať...")
Nie je úplne pravda, že je TBC nevyliečiteľné, skôr by som povedala, že je ťažko liečiteľná a ano, je pravda, cca 90% nakazených sú latentní, ktorí sú ale potenciálni prenášači.
Dovolím si ale jednu zaujímavosť. Tým, že nás proti TBC naočkovali, nás vlastne nakazili, a tzv. Mantoux test (do predlaktia) toto dokazuje. A nejednému človeku sa stalo, že pri vstupe (myslím) do USA mu urobili tento test, vyšiel "správne", čiže reakcia do 1cm, ale v danej krajine ho už považovali za chorého na TBC...
@kbeata 11 rokov som žila v ČR, a to je presne to isté ako SR 😀
Teraz som pár mesiacov ďalej na západ, a tu keď som prišla prvýkrát do poradne, tak som Dr. povedala, že cca 2-3 roky neplánujem očkovať, tak povedal ok, že povinné to nie je, akurát že je zvedavý prečo. Tak som mu povedala, a už sa ďalej nepýtal. Teraz vo štvrtok tam idem znovu, tak uvidím...
Na miestne fóra nechodím, ale predpokladám, že sa tu navzájom na nikoho neútočí, ludia sú tu tolerantnejší.
ja som ocotná diskutovať do doby, pokiaľ ma niekto neoznačí za nezodpovednú, či sebeckú. Budem sa opakovať, ale vo svojom okolí a ani tu na Mk nepoznám nikoho, kto neočkuje z dôvodu "módnosti". Každý z týchto neočkujúcich rodičov si najskôr prečíta množstvo kníh, materialov, vyspovedá mnoho lekárov, neprespí mnoho nocí , kým urobí zásadné rozhodnutie neočkovať. Preto ma poburuje, že nás niekto označí za nezodpovedných či ľahostajných. Moje deti majú rovnaké právo na zdravie, ako akékoľvek iné dieťa. Pokiaľ je moje dieťa zdravé, tak predsa nikoho neohrozuje. Rovnako ochorejú na spomínané ochorenia i ľudia očkovaní a ich nikto neobviňuje a nikto nepriznáva svoju vinu. Ale nás už popredu obviňujú z možného roznášania ochorení. Nepýtam sa v zlom, ale zaujímalo by ma, či aj väčšina očkujúcich rodičov zháňa vopred info, či sa vôbec pýtajú lekárov. Teraz nehádžem nikoho do jedného vreca. V každej skupine sa nájdu takí i takí. Ale vo väčšine prípadov sú práve neočkujúci lepšie informovaní.
1.Aby sa dokázali rozhodnúť.
2. Aby v prípade choroby vedeli rozpozanť čo i len začínajúce príznaky. Vo všeobecnosti sú pozornejší ku zdraviu seba či svojich detí.
A garantujem vám, že moje 18mesačné dieťa nikoho nenakazí napr. Hep B!
@kbeata mna prvy dr. neupozornil, ze ockovanie nie je povinne... ani ma nenapadlo sa na nieco take spytat. ja som im verila ale nastastie ked aj aj neskoro mi otvorilia oci ta smiesna prasacia chripka... u druheho dr. mi dali do ruky nejake letaky a povedal, ze si to mam precitat. to bolo vsetko. jedine co si pamätam, mi povedal, ze na ovcie kiahne uz boli nejake pripady co deti zomreli, lebo neboli ockovane. hahaha... tiez mi nepovedal, ze ockovanie nie je povinne... asi tak informuju aj u nas vo Svajciarsku. podla mna, zodpovedny rodic si najde info, chce vediet co sa picha do jeho deti a preco. pretoze dr. nie su schopni kazit si ksefty. jedna ruka myje druhu. ci uz na sk alebo niekde inde. my tu mame jedine stastie, ze je nepovinne, iba odporucane... a ja som rada, ze som sa zobudila, aj ked trosku neskor ale predsa. a moje ostatne deti nebudu ockovane aj ked bude povinne!!!!! to proste nedovolim a ak chcu tak nech laskavo zoberu na seba zodpovednost ako aj ja ked moje deti neockujem 😝
@minewka Reagovala so m pobúrene na tvoj príspevok o platení pokuty. A rovnako by som reagovala, ak by ho napísal ktokoľvek. nemôžem predsa platiť pokutu, keď som nič nespáchala. systé, je zle nadstavený a aj na mnohých RÚVZ dávajú pokuty len preto, že im to vyhláška prikazuje. Nie z presvedčenia.
Ja osobne som nemala u Dr problém podpísať, že neočkujem a udať svoje dôvody, ktoré doktorka pochopila. Ale by som nepodpísala, že si uvedomujem , aké riziko predstavujem pre populáciu. Ano, aj takýto nezmysel dávajú podpisovať. By ma zaujímalo, prečo teba nestoja na letisku a neávajú podpisovať každému cudzincovi, či prečo nebehajú medzi asociálmi a neočkujú tam , či v určitých osadách.
Milé dámy - ja Vám Váš názor neberiem, sú to Vaše deti, vy o nich rozhodujete 🙂
Možno vo Vašom okolí sú samí zodpovední ľudia. Možno ani jedna z Vás, tu diskutujúcich, nikdy nevyložila ono "pomyslené" smradľavé smetie pred dvere svojho bytu ( berte s nadsádzkou) 🙂
Mňa osobne ste v tejto diskusii o svojej ohľaduplnosti voči druhým nepresvedčili. Je a bude Vám úplne šuma fuk, či Vaše dieťa nakazí druhé deti, alebo nie (a môžeme len čisto polemizovať o tom, či sa nakazí ľahšie, ťažšie).Ja osobne ako človek, jedinec, Vám nijak nebránim v presadzovaní Vášho názoru, nijak Vám nebránim očkovať nedať..len celkom neviem, ako ja dosiahnem - aby sa napr. moje dieťa nebolo v styku s nezaočkovanými deťmi...A ako vôbec budem vedieť, kto očkovaný je a kto nie (v súčastnosti automaticky predpokladám, že všetky deti sú očkované) .. 🙂..a či sa vôbec niekedy vyvodí nejaká zodpovednosť, ak mi dieťa umrie alebo bude mať doživotné následky po infekčnom detskom ochorení, ktoré rozšírilo nezaočkované dieťa.(napríklad mamička dieťa pošle do škôlky)..Už teraz, v teoretickej rovinu sú tu reakcie typu "bohužiaľ, stáva sa, a podobne)..ja , resp. moje dieťa bude mať smolu.
Rovnako mi je jasné, že ja som nepresvedčila Vás 🙂 🙂
...mňa by napríklad zaujímalo, kto a z čoho financuje stránku "sloboda v očkovaní - či ako sa presne volá, nechce sa mi googliť) - a všetky podobné stránky, kto platí právne analýzy, preklady článkov, hosting stránky, administráciu...kto získava milióny na knihách typu Nežiaduci účinok - smrť, ..atď..atď..
Je to vynikajúci marketingový ťah..tečie z toho kopec peňazí...🙂komu to ide? možno si niekto pripravuje živnú pôdu na malé "čistky"...
to je len konšpiračný pohľad z "druhej strany"... 😉
@abbey1 - mňa by zase zaujímalo, prečo sa do niektorých krajín dostaneš, len ak si zaočkovaná voči niektorým chorobám 😉
@minewka Tebe nič nevraví pojem charita, osobná zaiteresovanosť, ochota urobiť niečo navyše pre spoločnosť bez nároku na honorár? Veď takto sa zakladali materské centrá, útulky, hospice. Vždy sa našla partia ľudí so spoločným cieľom a nehľadelo sa na voľný čas a každý prispel , čím mohol. Niekto vedomosťami, niekto manuálnou prácou a niekto troškou peňazí.
@minewka koho zaujíma to, že moje dieťa po očkovaní ochorelo? má na celý život starosti, celý život bude potrebovať lieky...nikto si to nevzal na zodpovednosť, hoci v Amerike takéto deti odškodňujú...nie je to taký istý diabetik tu a tam? moje dieťa padlo za obeť, aby sa tvoje nenakazilo...ty si spokojná, čierny peter nepadol na teba...len ja som bola donútená to svoje zaočkovať...áno, môžeš mi povedať, že mi nikto nedržal pištol pri hlave, ale ja som vtedy verila, že očkovanie je bezpečné, ved lekárka povedala, že môže mať teplotky, tak nech dám paralen..preto dalšie dieťa očkovať nedávam...ked môžem porovnať, tak staršie očkované deti boli častejšie choré, neočkované len raz..
a rozmýšľam, aký záujem majú tí, ktorí informujú matky o škodlivosti očkovania, ked vo svojom voľnom čase prekladajú odborné články, na úkor rodiny a bezplatne pomáhajú iným...ja som takých stretla, presne z tej stránky, o ktorej píšeš...
@minewka prepáč, a ty si bola niekedy mimo SR, alebo sa bojíš ísť aj napr. do rakúska kde očkovanie nie je povinné tak ako u nás, aj tam sa bojíš a trasieš, že sa tvoje dieťa môže nakaziť od nejakého neočkovaného?
A fakt mi príde scestné báť sa detských chorôb, bože to sa doba naozaj tak zmenila? V mojom detskom veku sa deti chodievali navštevovať keď mal niekto detskú chorobu, dnes stačí aby nejaký pediater povedal bububu a rodičia prestanú používať zdravý rozum ☹
Mňa by zaujímalo či sa vyvodí nejaká zodpovednosť keď dieťa zomrie alebo bude doživotný mrzák po nejakej vakcíne 😉
@minewka caaau, este stale Ta to bavi? 😀
petra fila nefinancuje nikto, resp. len dobrovolnici. robi to vo svojom volnom case, tiez ma dieta poznacene ockovanim. teeeda, je celkom vela deti postihnutych ockovanim, urcite by som to nenazvala mizive percento ako pisala slniecko na zaciatku 🙂
len jednu vec som Ti chcela minew uz davnejsie napisat. moja kamoska mala ako 4rocna cierny kasel. celkom tazky priebeh. a predstav si, ze bola zaockovana! neuveritelne, vsak?
verim, ze keby si patrala a skumala najdes x podobnych pripadov.
neviem, co je na tom take tazke pochopit, ze niekto nechce ockovat.
niekto neberie antibiotika, ked je chory, ma mu to byt nakazane statom?
a Tvoj oblubeny priklad s porodnicou je kravina, lebo dospely clovek uz protilatky na cierny kasel v drtivej vacsine nema (preco sa to nesleduje aj u dospelych? u deti je to zivotne dolezite ockovat a u dospelych uz nie?) takze kludne sa mozes nakazit v porodnici aj od cloveka, ktory v detstve ockovany bol.
pointa je, ze otazka neznie: preco myslis, ze Tvoje dieta bude poskodene ockovanim. otazka znie: kto mi zaruci, ze nebude?
a kto mi zaruci, ze bude urcite chranene?
skus si niekedy precitat vyhlasenie farma firiem. jasne pisu, ze vakcina nezarucuje lahsi priebeh choroby, alebo imunitu proti chorobe, ucelom vakciny je vyvolat imunitnu odpoved a urcitu hladinu protilatok (ktoru vsak nikto nekontroluje), a faktom je, ze to, ze mas protilatky neznamena, ze chorobu nedostanes.
cize na jednej strane mas ockovanie, ktore ma otaznu ucinnost na obmedzenu dobu s castymi a nepreskumanymi neziaducimi ucinkami a na strane druhej mas skalu chorob, z ktorych su takmer vsetky dobre liecitelne a tie, ktore nie su, sa prakticky nevyskytuju.
pre mna je volba jasna.
ale to pravo volby mi je uprete. a tym su porusene moje zakladne ludske prava.
to je to, za co bojujeme, co nam vadi a preco je ockovanie tolko diskutovana tema.

@bambi2 vies, aj ked je to ockovanie vo Svajci nepovinne, najde sa vela zodpovednych ludi, ktori svoje deti zaockovat daju 😉