Môžem odmietnuť alebo preložiť očkovanie dieťaťa?
Ahojte, v piatok mám ísť so synom na prvé očkovanie v troch mesiacoch. Manžel by najradšej očkovanie odmietol, alebo aspoň preložil, kým nebude mať malý aspoň dva roky. Máte niekto skúsenosti s odmietnutím očkovania? Veľa som o tom čítala a neviem sa rozhodnúť.Ďakujem.
ahojte
prepáčte,že vám sem vstupujem do diskusie,ale jedna vec mi nedá....
@minewka dovolím si tvrdiť,že tvoje dieťa zaočkované,napr.živou vakcínou proti mumpsu,rubeole a osýpkam je oveľa nebezpečnejšie pre moje nazaočkované,ako moje nezaočkované dieťa pre tvoje zaočkované.......dúfam,že si pochopila..takže nie je pravda,že len tvoje dieťa sa može od niekoho nakaziť,ale aj moje,ktoré nie je očkované 😉
rozmýšľam nad tým, prečo si niekto myslí, že neočkujúci rodičia majú nejaký finančný profit z toho, že nečkujú, alebo že sa niekto podelí s inými so svojimi nepríjemnými skúsenosťami z očkovania. mne za to, že neočkujem, nikto nič nedal. keby nám aspoň dali peniaze za tú nevpichnutú vakcínu 😀 😀 lekár z toho, že očkuje, má peniaze, farmafirma tiež a toto nikomu nevadí?ja nikoho nepresviedčam, aby neočkoval, je to jeho rozhodnutie, len nemám rada, ked mňa n iekto podozrieva, že niečo z toho mám...a dakujem ľudom, ako je marián fillo, peťo tuharský, či eva juhárová, ktorí mi na každú otázku odpovedajú, dokonca zadarmo...lekár aj za oznámenie výsledkov vyšetrení má peniaze...
@minewka v ČR je stránka rozalio.cz, je to v podstate to isté, ako "sloboda v ockovani". Je to občianske združenie, členovia platia členské, prípadne dostanú od priaznivcov sponzorský dar. Ďalší príjem plynie zo vstupného na prednášky o očkovaní, ktoré organizujú. Ľudia, čo tam pracujú to robia vo svojom voľnom čase, často po nociach, a nemajú z toho nič, prípadne len symbolickú odmenu.
@minewka ešte špeciálne k tomuto: "len celkom neviem, ako ja dosiahnem - aby sa napr. moje dieťa nebolo v styku s nezaočkovanými deťmi...A ako vôbec budem vedieť, kto očkovaný je a kto nie (v súčastnosti automaticky predpokladám, že všetky deti sú očkované) .. ..a či sa vôbec niekedy vyvodí nejaká zodpovednosť, ak mi dieťa umrie alebo bude mať doživotné následky po infekčnom detskom ochorení, ktoré rozšírilo nezaočkované dieťa"
toto, čo popisuješ, je všeobecné bububu, ale ktorých chorôb sa konkrétne bojíš? Najrozšírenejší je asi čierny kašeľ, a ten kupodivu neroznášajú neočkované deti, ale OČKOVANÍ DOSPELÍ, ktorí túto chorobu v detstve vďaka očkovaniu neprekonali. Očkovanie fungovalo 10-20 rokov, potom už nie, takže sa nakazili, dlhodobo pochrchlávajú, pre nich to nie je nič nebezpečné, ani výrazné, tak často ani k doktorovi nejdú, len čakajú kým to prejde. To sú zdroje nákazy, nie neočkované dieťa. Keby ako deti čierny kašel prekonali, tak majú jednak DOŽIVOTNÚ IMUNITU, a jednak by twhotné matky odovzdali protilátky placentou deťom, ktoré by tak boli chránené počas prvých kritických mesiacov života.
ja len neviem ako možu ti, co sa boja neockovanych chodit napr k moru,alebo na hocaku zahranicnu dovolenku,kde sa premelie kopec ludi a na 100% su medzi nimi aj nezaockovani 😕 😕 😕 😕
V pohode si sadnu do lietalda,idu na nakup v zahranici atd-ale 3r nazaockovaneho dietat v skolke sa boja.
V sucastnosi su vsetky epidemie v nasej blizkosti-co sa tyka chorob na ktore sa ockuje,medzi zaockovanymi ludmi-vid mums,cierny kasel.
Takže ine nezostava,len sa zabarikadovat doma.
a este jedna vec ma napada-na Sk je dost velka skupina nezaockovanych a su to prave deti z rizikovych skupin-romske osady su nimi plne-tam sa sankcie neplatia-nemaju ich totiž z coho platit a ani im nemaju co vziat.
Tato skupina ludi neockuje ani dnes-toto su ti nezodpovdni-v pravom slova zmysle.
Ti co bojuju za slobodu v ockovani,maju vela nastudovaneho,vacsinou riesia doma svoje dieta ,ktore trpi nasldkami po ockovani a prave tychto ludi stat pokutuje,prenasleduje a oznacuje za nezodpovedych.
Ono sa nic slobnou volbou nezmeni pre tych nezodovednych v osadach,ale vela sa zmeni pre tych co zodpovedne studuje a staraju sa o poskodene dieta po ockovani-na SK totiž ani toto nie je dovod na neockovanie-tlaci sa aj na rodicov co im už jedno dieta po ockovani zomrelo-aj taki sa pokutuju ak neockuju. 😒 a dokonca sa do ockovanie tlaci aj dieta co same malo silne reakcie na vakcinu-zaockuju ho v dakom centre-ani takyto nie su zbaveni povinnosti ocokovat.
Je tu ozaj len mala skupina deti co im to uznaju a ockovat nemusia, ale takych deti niekolkonasobne viac.
ja len opat pripomeniem situaciu v susediacich krajinach... napr. rakusku... ockovanie je tam dobrovolne a nie su ziadne epidemie. samozrejme, nie je tam nulove ockovanie, lebo velka cast rodicov stale deti ockovat dava - z dovodu ze su silno presvedceni o ucinnosti ockovania, alebo ich presvedci lekarka, alebo naopak, nie su informovani o neziaducich ucinkoch ci o tom, ze ockovat vlastne nemusia...
cize par desiatok percent rodicov ockovat nedava a co sa stalo? nic, ziadna katastrofa. a myslim, ze kazdy kto bol v rakusku co len na chvilku vidi aky tam vladne poriadok a system. myslim, ze ak by sa ukazalo, ze chorobnost stupa, tak rakuski tvorcovia zdravotnickej politiky by to velmi rychlo dali naporiadok... 🙂
pokial by ockovanie u nas zostalo povinne, tak myslim, ze by bolo fer, aby v pripade, ze sa preukaze, ze dieta (ci dospely) v dosledku komplikacii sposobenych alebo spojenych s ockovanim ma trvale nasledky (ochorelo - ci uz nador, autizmus, atd) ci nebodaj zomrelo, mali rodicia pravo na odskodnenie od statu. aj ked, zivot ani zdravie ziadne poondene peniaze nevratia, ale pomozu ulahcit zivot s chorobou, resp. su akymsi vyjadrenim solidarity od statu, mozno trosku zmiernia bezmocnost rodica, ktory takto prisiel o dieta. nech stat nesie za to nasledky, kedze do toho nuti. mozno by si v takom pripade lekari aj viac davali pozor a neockovali deti, ktore maju momentalne znizenu imunitu (soplikuju, su prechladnute, ci este nie su uplne fit po predchadzajucom ockovani). alebo by lekari venovali viac pozornosti nedobrym reakciam po ockovaniach a mozno v pripade niektorych deti by skorsie protiopatrenia mohli pomoct. toto by som povazovala za spravodlive v situacii ak v ockovania zostanu povinne.
@minewka v párdňovej debate nemôžeš očakávať, že ťa niekto presvedčí o niečom takom, prečo je očkovanie pre niekoho tak neprípustné. Lebo je to proste nemožné a vysvetlím ti prečo. Ja teraz poviem, že: Ale účinok očkovania proti TBC je veľmi diskutabilný a je viac z toho nežiadúcich účinkov ako osohu. Niekto s tvrdšou rétorikou ti napíše: Očkovanie proti TBC je sračka, je to dokázané a kaličí to deti. 😀 Každý z týchto ľudí ale vie o čom hovorí, akurát to podávajú rôznym spôsobom, jeden predýchaš iný nie, no v konečnom dôsledku ťa ani jeden nepresvedčí, lebo si povieš: No jedna pani povedala, to môže povedať hocikto, pritom to nemusí byť pravda. Lenže za tou vetou je aspoň v mojom prípade niekoľko mesačné vŕtanie sa v informáciách, hľadanie štúdií, zisťovanie podrobnosti o vakcíne, priamo o TBC, prenose, výskyte, úmrtnosti, proste čítanie a čítanie a porovnávanie, a tiež obyčajné debaty s kamarátkami-mamičkami detí, koľko s nich behalo na čistenie ramienka, koľko nie, spovedanie ľudí, ktorý TBC mali a liečili sa, kde to chytili atď. Za touto vetou sa jednoducho skrýva toho toľko, že to sa to tu nedá ani pri nakepšej vôli kompletne všetko ti vyložiť ako na prestretý stôl. Všetko sa tu dá napísať len v skratkách, aj ohľadom iných vecí týkajúcich sa očkovania. Ak chceš zistiť, či je to všetko pravda, čo ti tu niektoré kočky vypisujú, neostáva ti nič iné, len začať sa tomu venovať a tak ako aj my prehrabať sa všetkými tými článkami, linkami, knihami, štúdiami. Lebo ak to nechceš, tak ti nezostáva len veriť alebo neveriť 😉 tomu čo ti tu niekto pár vetami povie. Alebo sa tiež môžeš na to vykašľať a zostať vo svojom presvedčení v ktorom si, máš na to plné právo 😉 len veru nečakaj, že ti tu niekto prednesie v takejto jednoduchej debate rukolapné dôkazy, lebo by zahltil pol koníka a ty by si zistila, že to aj tak budeš musieť čítať 3 mesiace 😉 🙂 Pýtaš sa, ako ty ochrániš svoje dieťa aby sa nenakazilo od neočkovaného? Nuž daj ho očkovať (tu by som ti tiež napísala, že je to diskutabilná ochrana, ale ak už tomu očkovaniu tak veríš, tak hádam veríš aj tomu, že to tvoje očkované dieťa ochráni). Ďalej sa pýtaš, či bude niekto potom braný za zodpovednosť, ak sa to tvoje dieťa od neočkovaného nakazí...nuž zrejme nebude, hlavne čo sa chorôb týka, je skutočne málokedy braný niekto za zodpovednosť, veď to častokrát ani lekári, ktorí pochybili nie sú, neviem prečo by mali práve tieto matky...veď kto je braný za zodpovednosť ak matka dovlečie do škôlky choré dieťa, či už má chrípku alebo ovčie kiahne, alebo vši? Nikto nie je braný za zodpovednosť ani keď tuhý fajčiar zničí zdravie ľudom žijúcim alebo pracujúcim v jeho okolí, nikto nie je braný za zodpovednosť, že aké choroby nám spôsobia tie pesticídy a hormóny v potravinách, nikto nie je braný za zodpovednosť za choroby, ktoré spôsobujú sajrajty vypúšťané do vzduchu a už vôbec nikto aspoň v našom štáte nie je braný za zodpovednosť, ak umrie dieťa po vakcíne. Nemôžeš očakávať zodpovednosť voči tebe práve od matky, ktorej už jedno dieťa trpí po očkovaní nejakými ľahšími či ťažkými následkami, alebo nebodaj zomrelo, že len kvôli tomu aby nenakazila tvoje dieťa bude riskovať zdravie a život svojho ďalšieho dieťaťa. To sa proste nedá. Každá matka si chráni svoje a v prvom rade svoje dieťa. Stále v tomto zmysle uvažuješ spôsobom, že tie neočkovačky "houby" vedia a rozhodli sa neočkovať len tak z brucha, alebo nebodaj lebo je to módne. A preto máš voči nim takéto nereálne požiadavky, aby ti oni prejavili zodpovednosť voči tvojmu dieťaťu. Bohužiaľ to nemôžu. Po tom všetkom, čím prešli, čo prežili, po tých všetkým informáciách, ktoré už majú a ty nie, jednoducho nemôžu. 😉
A presne pre toto všetko (chýbajúce informácie a tým aj pochopenie druhej strany) je pre teba táto debata nepresvedčivá a neočkovači sa ti holt budú javiť sebeckí a nezodpovední.
bože, ja vždy len píšem a píšem a potom keď to dám pridať, zistím aké hrozné lajstro som napísala 😀 ani mne by sa to po mne nechcelo čítať, tak sa ospravedlňujem 😀
@halienka ale dobre si to napísala...ja keby som sa tak bála chorob, na ktoré sa očkuje ako minewka, slniečko...a neviem kto každý, tak by som svoje dieťa vzala a išla bývať na opustený ostrov. ale keby mi teraz niekto povedal, že ked pôjdem na ten ostrov bývať, tak moje choré dieťa vyzdravie, schmatnem ho a utekám...ja sa týchto chorob nebojím, lebo som si zistila, ako sa prenášajú, ako sa liečia, kde by ich moje deti mohli dostať a zistila som, že vôbec nie je jednoduché na ne ochorieť. keby som sa mala báť všetých chorob na svete, tak by som sa bála lepry, ktorá ešte existuje, čiernych kiahní, aidsu, cholery a milion dalších exotických, z ktorých krajín sem ľudia pravidelne chodia...ja si myslím, že kto si o týchto chorobách naštuduje čím viac, tým menej sa ich bude báť...bojíme sa len nepoznaného...
@jonas17 no ja sa chorôb bojím a hlavne chorôb ktoré by mohli postretnúť moju dcéru, ale ako píšeš, tým zisťovaním som si uvedomila, ktorých sa treba báť viac a ktorých menej, aj keď samozrejme žiadna choroba nie je príjemná. No napríklad také autoimunitné choroby, neviem či som to už nespomínala, ale tie moderná medicína NEVIE vyliečiť, absolútne ani jednu jedinú, ani len blbú sennú nádchu, nehovoriac o ťažších autoimunitných chorobách. Aj keď moderná medicína vie aspoň akotak mierniť prejavy tých chorôb, nevie ich vyliečiť do úplného zdravia, sú to všetko choroby na celý život. A keďže jednu vcelku ťažkú autimunitnú chorobu mám, tak viem o čom hovorím, viem ako to znepríjemní život a psychicky je to tiež vcelku dobrá záťaž, keď musíš žiť s vedomím, že o moc lepšie ti už nikdy nebude. A práve očkovanie je zásah priamo do imunity, a ja mám fakt dosť veľké pochybnosti, že práve tá moderná medicína, ktorá nevie vyliečiť jediné imunitné ochorenie, je schopná s takou určitosťou prehlasovať, že to množstvo vakcín, ktoré sa teraz napichá do našich detí nebude mať nijaké následky na ich imunitu. A bojím sa, že znížená imunita na ktorú v dnešnej dobe trpí pomaly každé piate dieťa je len ten najslabší prejav narušenej imunity prehnanou stimuláciou očkovaním. A z tohto hľadiska sa vážne omnoho menej bojím napríklad mumpsu, ktorý dnešná medicína vie vyliečiť do úplného zdravia v 98% prípadov (ja som ho mala pred 35 rokmi a za 2 týždne som bola v poriadku) ako prestimulovanej detskej imunity, kde už je len vecou náhody, či to organizmus dieťaťa zvládne z menšími následkami alebo väčšími, ktoré bohužiaľ zostanú na celý život. A o to ide, že štát ma núti očkovať aj proti chorobám, ktoré sú v dnešnej dobe bez problémov vyliečiteľné ( dovolím si tvrdiť, že polovica tých chorôb proti kt. sa očkuje je vyliečiteľná) a núti ma práve kvôli takýmto chorobám podstúpiť riziko chorôb, ktoré môžu byť síce málokedy smrteľné ale určite nevyliečiteľné - chronické. A to je ale iba jedna stránka veci 😉
@halienka ja som mala na mysli choroby, ktorých sa "nebojím" , tie, ktoré sa očkujú, mums, osýpky, rubeola, záškrt, obrna, žltačka...mums som mala, nemám z toho traumu...nebudem opakovať, čo sa tu popísalo o ostatných...chcela som povedať, že týchto chorob sa bojím menej, ako cukrovky, rakoviny, autizmu a iných autoimun.lebo tie sú na celý život... 😉
@halienka , keby sa dalo, k tvojmu príspevku po 14-tej dám páči sa mi 1000x a keďže to bolo aj dlhé 😀 , tak by som tú rozprávku nazvala Ako halienka minewku tolerantnosti učila...klaniam sa po samú zem a ďakujem...taký pekný príspevok som už dávno nečítala a teraz práve veľmi potrebovala!!!
@minewka Rada by som si ujasnila jednu vec - chapem to tak ze ockovaniu veris, dieta mas zaockovane - tym padom podla svojho nazoru chranene pred chorobami.
Preco ti potom vadia nezaockovane deti, ked riskuju len ich rodiacia a oni, ze budu chore? Kedze tvoje dieta je ockovane, ma zarucenu imunitu, resp. mimnimalne lahky priebeh ochorenia, takze nevidim problem o ktorom hovoris.
Nevidim dovod, preco by som mala do svojho dietata nechat v MMR vakcine pichat zivy virus a este proti chorobam, ktore su v detsve bezne zvladnutelne a paradoxne najnebezpecnejsie su v dospelosti, kedy uz imunitu z ockovania nemas.
Ano, ako si pisala - je to moje rozhodnutie(a nebolo jednoduche), a moja zodpovednost a verim ze som pre svoje dieta urobila to najlepsie, co som za danych okolnosti vedela a mohla.
A este k tomu co pises o ziskoch, myslim ze je zcestne pisat o "teceni milionov" z niecoho, co je obcianska iniciativa, ked na druhej strane stoji taky kolos, ako farmaceuticke firmy a ich zarobky z povinneho ockovania - vzhladom na pozdnu hodinu sa mi fakt nechce vyhladavat presne zisky jednych a druhych za minuly rok, ale myslim ze obe vieme o com hovorim ... a ano, je mi jasne ze s tym nebudes suhlasit.
@soldi absolutny suhlas 🙂
@sweetsuzi vies to je asi o tom,ze dieta ockujuceho rodica nie je zaockovane proti vsetkemu v prvy tyzden svojho zivota.niekore ockovania ma v roku a pol (mmr konkretne) a teda do tej doby je pre neho neockovane dieta potencialnym prenasacom choroby a potencialnym riskom.teda z pohladu ockujuceho rodica.jasne,ze je to nadnesene,no asi v tom zmysle to je. ono sa na to treba pozriet aj z tej druhej strany.trosku sa vcitit do koze ockujuceho rodica ,ktory veri v dobro ockovania a veri,ze ockovanie jeho dieta chrani.aspon na chvilku by sa mohli neockujuci rodicia zamysliet a prebrat si veci z tohto uhla pohladu,na chvilku zabudnut co vsetko citali o vakcinach ,nebrat to osobne a vzit sa do pozicie ockujuceho rodica veriaceho v dobro ockovania.taky rodic samozrejme hned spozornie ak sa stane,ze ludia su coraz menej ockovani.obava sa aky to dopad moze mat na jeho este nezaockovane dieta.trosku empatie na oboch stranach je na mieste.
@abbey1 abbey pri vsetkej ucte,nepisem nahodou ,ze trosku empatie na oboch stranach je na mieste? ci citas len to co chces citat?precitaj si moje prispevky voci neockujucim rodicom(viacero si precitaj), aj to si precitaj,ze podporujem slobodu v ockovani a potom pis nieco o ziadni empatie z mojej strany 🙄 moju empatiu neockujuci rodicia maju,len mi niekedy pride velmi luto,ze ockujucich rodicov povazuju ti neockujuci za nevdelane ovce podporujuce farma biznis a robiace si zo svojich deti laboratorne mysi 😠 velmi smutne,VELMI SMUTNE... 😔
neviem baby,ale zase sa tu naťahujete...názov témy je Možem odmietnuť alebo preložiť očkovanie?
takže k téme...možeš odmietnuť alebo preložiť očkovanie.v prípade odmietnutia hrozí pokuta cez 300 eur.
ja osobne som syna nedala zaočkovať proti MMR.syn má alergiu na vajce a táto vakcína je založená na ,,vajíčku,,povedali nám síce,že má len na jeden krížik a že mu máme dať predtým rectodelt,ale aj tak som odmietla.pediater povedal,že mu máme potom čosi podpísať do karty.zatiaľ som nič nepodpísala.ale som rada,že na nás tak nenalieha ako niektorí pediatri,kt.očkujú ,,hlava nehlava,,

ano da sa, moj este nebol zaockovany na rok a t este dost pouvazujem ci ho aj dam.