Obsah hliníka vo vakcínach
doc. Ing. Josef Prousek, CSc
SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)
Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“
MUDr. Liptak
Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“
Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“
@zuzanockamt preco otvaras temy,ktore ta otravuju a nezujimaju??? Kazdy ma pravo zalozit temu aku chce,tato tema je o obsahu hlinika vo vakcinach,nie o ockovani ci neockovani,myslim ze nazov temy je jasny,takze nechapem tvoj prispevok do tejto temy 😕, neotvaraj tieto temy a nebudu ta otravovat 😀
@zuzanockamt neviem, neviem, ale ci uz niekto ockuje alebo nie, tak ten hlinik vo vakcinach nie je len tak. Myslim, ze zaujmom vsetkych je mat neskodne vakciny a vediet, co v nich je. A ked toto clovek vie ( respektive ciastocne vie, lebo podla mna uplne zlozenie nikdy nebudeme vediet), tak aspon neockovat spolu tie dve vakciny. A to je pointa celeho. Aspon ockovat zodpovednejsie.
@saska.t v konecnom dosledku je to len o ockovani a neockovani 🙂 ... o ockovanie sa zaujimam, takze otvaram aj tuto temu z toho dovodu ... ale je tu toho strasne vela a stale o tom istom
Ak by sa pán prevenar držal danej témy aj v iných prípadoch, brala by som jeho pripomienku za opodstatnenú. Stačí si ale prejsť ostatné témy, ktoré súvisia s očkovaním a zistíme, že je to tiež len o ďalšej jeho "nadradenosti" a o tom, že "vodu káže, víno pije", ako sa mu hodí.
@zuzanockamt keď je téma o očkovaní, tak musí byť o tom istom. Len možno niekto klikne práve na túto tému. Aj keď veľa rodičov považuje nás neočkujúcich za totálnych idiotov, ale nech, keď mám potvrdenie od viacerých lekárov, že sú presvedčení o škodlivosti vakcín, tak nemám o čom premýšľať. Oni len nemôžu vyjadriť svoj názor a dlhoročné skúsenosti, lebo sa to jednoduch netoleruje a nebudú si predsa "....."do vlastného hniezda a ohrozovať svoju prax.
obsah hlinika vo vakcinach? preboha.....sak ked je vo vakcinach teda nic nikomu nehrozi...len nech tam ostane... je to priserne...na prveho maja a tak krasny den ....
niekto ma fakt ......vravi sa tomu.... ABSTAK... 😢 a nevie co s casom....varujem Vas vyhybajte sa HLINIKU....
alebo ze HLINIK sa prestahoval do HUMPOLCE? 😀 😀 😀 😀 😀
este je zaujmave ze hlinik je beznou sucastou infuznej výživy nedonosených deti... NEDONOSENÝCH!!! .... To je velmi zaujmave že toto nikomu nevadi... kedže ich táto procedúra drži pri živote 😀 😀 Typicke antiockovacie dristy... v minulosti im vadil Thiomersal teraz je to hlinik.... važene AV... pracuje sa na jeho odstranený ...som zvedava co vam bude vadit ked ho nahradia.... 😀
@pectore Ešte si asi nestihla všetko na tvojich obľúbených stránkach načítať, tak ti zase pomožem:
"Hliník ve vakcíně: vstřebatelnost téměř 100%, doba vylučování roky, protože se rozšíří do celého těla.
Povolený limit pro parenterální (infúzní) zdroje hliníku pro dialyzované pacienty a nedonošené děti je 5 μg/l. Na celé cca dvouměsíční dítě to je cca 30 μg/l."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/news/hlinik-ve-v...
Enjoy...
p.s. vcelku som zvedavá, čím ho nahradia. Bill Gates na niečo príde, on má také fajn genocídne nápady.
@pectore 😀
Keby si si videla ďalej, ako na špičku nosa, tak by si zistila, že daný článok je súhrnom MUDr. Elekovej (ďalšia tvoja obľúbenkyňa) a obsahuje minimálne 5 zahraničných citácií, takže sa nejedná ani o čistý subjektívny výplod p. Filla, ani o čistý subjektívny výplod dr. Elekovej (narozdiel od tvojich úvah).
@pectore - ked z vakcin odstrania vsetky latky ohrozujuce imunitu, zdravie alebo dokonca zivot deti, tak nikomu nic vadit nebude a garantujem Ti, ze vacsina sudnych ludi ockovat pojde. Ale to sa tak skoro nestane, bohuzial... Tym, co neockuju, vadia hlavne tie latky, ktore zdravie ci zivot poskodzuju. A argument, ze je to 1 dieta z 1000 (dosad si cislo, ake chces), neobstoji. Aj keby to bolo 1 dieta z miliona, keby bolo moje... Neprajem Ti prezit to, co preziva clovek, ktoreho dieta bolo poskodene ockovanim. Podotykam, ze sa jedna o vela deti, ktore to maju potvrdene od lekarov.
Preco asi bola stiahnuta vakcina BCG? V priamom prenose jednej relacie to minule odovodnovala jedna MUDr. - meno si nespomeniem, bola to diskusia o ockovani deti. Nebola to ziadna odporkyna ockovania. Povedala, okrem ineho, ze tato vakcina ohrozila velke mnozstvo deti, pocinajuc hnisavymi ranami, ktore sa dlho nehojili a vyzadovali dlhsiu liecbu, az po nezanedbatelne mnozstvo deti, u ktorych bola nutna liecba transplantaciou kostnej drene! Toto pre mna rozhodne nepredstavuje bezpecny sposob ochrany zdravia dietata, prepanajana, a to nehovorim o tom, ze sa jednalo o novorodencov (kedze tato vakcina sa podavala este v porodnici!) - je to off topic, ale aj toto su veci, preco ludia premyslaju a zvazuju.
@nae
@katrinka8 Škoda námahy, ona nerozumie ani sama sebe a veru budem sviňa, potrebovala by to pochopiť na vlastnom dieťati, ale som presvedčená že ani potom by jej to nedošlo. Ale sú to riadne farizejské osoby keď nedajú všetky vakcíny ale len niektoré, pred čím majú asi obavy keď majú takú nezlomnú vieru v očkovanie a nabádajú druhé matky aby riskovali a hádzali svoje deti do náručia istej pomalej alebo rýchlej smrti.
Pretože epidémie v budúcnosti môžu byť všetkých chorôb nielen tých čo si oni vybrali. Aby išli vzorom už mali sebe aj celej rodine napichať aj nepovinné.
Takto sú to len falošné výkriky do tmy ..................... 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖 😖
@irenkask vzdy ludia na mna vyskocia, ked spomeniem tu prasaciu chripku. Kto by uz len tu vakcinu si dal pichnut.
Kto nezazil, nech nehovori. Tu totalne vyvolana panika, nie epidemia, ale pandemia sa blizi. Kazdym dnom pribudaju nakazeni a mrtvi (tu to pocitali tak, ze dostala si chripku a zomrela si, tak to bolo kvoli tomu, nie, ze uz predtym si bola plucn alebo interni pacient a toto ta len dorazilo). Vytvoril sa narodny plan na zachranu populacie 😢 otvorili sa skoly, komuny a tam sestricky (u nas ich bolo 6) a ockovali rad za radom. Samozrejme tehotne, malinke deti ako prve. Potom dospeli, deti ockovali v skolach a nakoniec stari ludia a ti boli nestastni, ze aj oni chcu vakcinu. Kto neockoval bol v mediach oznaceni pomaly za vraha, lebo ohrozuje narod 😢
Po bitke je kazdy general...
Ale toto nie je k teme.
Zase raz poviem, co uz som povedala. Nikto ma nepresvedci, ze v tych vakcinach su len same uzasne latky. Nech su na ludi proti ockovaniu pozera ako chce, ale tlacia aspon firmy, aby nasli lepsi sposob ako chranit. Ci uz kvalitnejsie vakciny alebo nieco uplne ine. Mozem to porovnat v niecom so svedkami jehovovymi. Nech uz ma niekto na nich nazor aky chce, ale jedno o nich ludia nevedia. Aj vdaka ich tlaku a odmietaniu krvi sa vyrabaju kvalitnejsie nahrady krvi a dalo sa velmi vela prostriedkov do vyskumu na krvne nahrady.
Jedno je iste, jednoduchsie je ta poslat do prdele a vsetko je len blud ako pocuvat a radsej sa spojit a ist za jednym cielom- chranit nase deti a tlacit na vyrobcov, aby boli trnasparentnejsi, aby tie vakciny boli kvalitnejsie, aby sa uznavali NU, aby bola lepsia diagnostika aj pred, aj po....toto myslim, chcu obe strany, ci sa mylim?
@katrinka8 Nikomu nebude nic vadit? Neockovanie zacalo v sekunde ked bolo zavedene ockovanie...len a len ako reakcia na zasah do osobnych prav človeka... vobec neslo o to ci je ockovanie prospesne alebo nieje..... bol koli tomu v UK velky kralovsky sud ktorý rozhodol o dolezitosti a opodstatneny ockovania....na podnet obrovskych protestov.... Takze neockovanie samotne nestalo na nebezpecnych latkach vo vakcinach ...To je trend par rokov dozadu...a ten trend "rozvyjaju" pretovsetkym doktory ktorý nesuhlasia s postupmi klasickej mediciny a preferuju "svoju" fylozofiu liecenia.... V tomto treba byt obozretny... v zapadnych krajinách ako je UK či amerika je len male percento neockovanych ludi hoc je tam dobrovolnost skoro 200 rokov a vsetci ty odbornici co tvrdia neockovat pochadzaju predovsetkym odtial.... vies preco? Pretoze si tam bezne testuju epidemie infekcnych chorob na vlastnych detoch...a narozdiel od nas vidia aky to ma dopad na populaciu.... vies TBC... jej zrusenie... bude tomu rok a uz nam zuri v romskych osadach tuberkuloza...v takom meritku ze v regionoch povinne ockuju deti s rizikovych skupin.... Mozno boli komplikacie ale nikto na ne neumrel.... To ze stopli toto ockovanie uz stalo zivot 6 mesacneho dietata ... bolo jasne povedane ze je to obet ktora by nemusela byt ..pretoze sa u neho rozvynula presne ta forma pred ktorou ockovanie chrani.... podla mojho nazoru radsej tisic chirurgickych zakrokov ako jedna smrt.....
@nae Elekova by sa mala zamerat na studium klasickej mediciny.... z relevantnych zdrojov.... v tej ma ocividne medzeri....ci uz v cerpani zo zdrojov alebo uvazovanim nad problemtikou s ktorou mimochodom nepracuje a nema s nou osobne skusenosti...... Homeopatia je za to ide na jednotku.... 😉
@norwayka S posledným odstavcom v podstate súhlasím... Stále som tvrdila, že by sa mal zmeniť prístup k očkovaniu, kontrola od výrobu,cez distribúciu až po samotné očkovanie, záznamy a pod... Ale ide aj o spôsob, ako presadzovať svoj názor. A ak si prečítam príspevky zástancov AV, teda hlavne tých, čo tu prispievajú najčastejšie, tak sa jednoznačne nestotožňujem min. s neslušnou a agresívnou formou. Bojovať za vlastnú slobodu - ako to prezentujú - agresívnym spôsobom, nadradenosťou... hm... Je mi z tých ľudí zle... nech už by mali akékoľvek ušľachtilé ciele, spôsob ich presadzovania je pre mňa neakceptovateľný.
@irenkask Nesúhlasím s Tebou že sú ..." farizejské osoby keď nedajú všetky vakcíny ale len niektoré, pred čím majú asi obavy keď majú takú nezlomnú vieru v očkovanie".
Ja som zástancom očkovania, ale nepasujem sa za odborníka. Ak sú niektoré očkovania zahrnuté do povinného, tak je asi na to vážny dôvod z hľadiska závažnosti chorôb. Z odporúčaného očkovania by si mal každý vybrať na základe konzultácie s lekárom to, ktoré je pre neho, teda jeho dieťa, vhodné (náchylnosť získať danú chorobu). Neviem, prečo za každú cenu sa musí vždy debata vyostrovať a zhadzovať sa.
Nikdy by som nikomu nič zlé nepriala a to ani za takú cenu, aby mi dodatočne priznal, že som predsa len mala pravdu.
@pectore - ja s tym to nazorom nesuhlasim, ale chcem len podotknut, ze napr. v USA sice ockovanie "nepovinne" je, ale to je diskutabilna ta povinnost - nepovinnost. Kedze bez neho dieta nezoberu do skoly, tak asi sa na to rodicia budu inak pozerat.
Co sa TBC tyka (resp. vsetkych ockovani), tak hlavne by sa nemalo ockovat hlava - nehlava. Mimochodom, toto iste tvrdi aj dr. ktory uz je sice na dochodku, ale je jednym z hlavnychimunologov, ktori zavadzali imunizaciu pred rokmi na Slovensku. Ze ockovanie v dnesnej dobe je podmienene v prvom rade zisku a nie zaujmom deti a zdravia. Ze sa ockuje bez ladu a skladu vsetko do radu. A to je zle.
Su rizikove oblasti, co sa teda tej TBC, tyka. Ale povedz mi, kde asi tak 4-dnove dieta moze bezne (ak nezije v osade)) chytit TBC? Ci v porodnici azda? Pre par ludi, ktori si nevedia poradit s hygienou, mame ohrozovat tisice deti? Su deti, ktore si ZBYTOCNE presli onkologickym ochorenim, transplantaciou kostnej drene a pod. Preco? Keby to bolo Tvoje dieta, rozmyslala by si rovnako?
Vzdy budu choroby, ktore budu zabijat, vzdy pribudnu nove a nase tela sa im uz nebudu vediet branit, lebo ich mame take prechemizovane, ze nezvladnu ani obycajnu nadchu. Ockovat proti vsetkemu sa proste neda. A hlavne, ockovat bezpecne je zatial nemozne. Bohuzial. Otazne je, nakolko sme ochotni riskovat zdravie a zivoty vlastne a vlastnych deti. Lebo ockovanie na Slovensku je postavene na tom, ze stat nas nuti nieco urobit, riskovat ohrozenie vlastnych deti, ale zodpovednost za pripadne nasledky odmieta. Tak to je svinstvo a a arogancia moci najvyssieho kalibru podla mna, ktora ma jedine pozadie - financne. Nik nehladi na zdravie, len na zisk.
az na to ze zrusenie TBC bol zas extremiznus... mali ho nechat ako dobrovolne a hlavne dostupne... v lokalitach kde sa TBC nachadza by mali mat aj maminky nadalej moznost sa rozhodnut ci zaockovat alebo nezaockovat novorodenca.... nie vsetci mame auta... su ludia nuteny chodit hromadnou dopravou...kde sa pohybuju aj neprisposobili obcania ktory pochadzaju s komunit kde je TBC....podla noveho ti dieta proti TBC nezaockuju ....az po tom co ma MMR.... preco musia mamicky v tychto lokalitach trpnut a preco nemaju moznost svoje deti chranit..ak chcu.... chyby su na obydvoch stranach... lenze legislativne chyby v nasom state nerozhoduju o tom ci je ockovanie ako take dolezite alebo nie.... od toho tu je veda.... su to jablka a hrusky.... legislatyva tu ma vela dier...pasove ockovanie, nenahlasovanie NU...neodskodnovanie obeti.... nema co docinenia s tym ci je ockovanie prospesne.... To je druha vec.... @katrinka8
@pectore Si zase mimo. Práve osobné skúsenosti priviedli dr. Elekovú k zmene postoja. Sama si to priznala, že predtým bola štandardne zadubená v názoroch a vedomostiach o očkovaní, ako vačšina lekárskej populácie. Ona si dokáže sebakriticky na seba nakydať. Ty si systematicky zaujatá, ale v diskusii s ňou by si bola absolútne submisívna myška. To len tento priestor ti dáva krídla a možnosť robiť ramená. Možeš si zájsť na diskusiu s ňou, už o mesiac v Břeclavi. Ale nie, ty si budeš mlieť svoje fantázie, a vyhovárať sa na to, že "nemáš čas" a "kto mi to zaplatí". Takých tu už boloa bude.A pritom by si tam mohla pokecať aj s veľkým množtvom ľudí z našej Akadémie vied (AV). Škoda s tebou strácať čas, nech ti tu masírujú ego tvoje súkmeňovkyne. Nazdar.
p.s.keď ti nie je citácia Elekovej pochuti, tak ti naposledy vyhoviem napr. touto citáciou, kde je uvedená max. hodnota obsahu hliníka v parenterálnej výžive novorodencov: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20038851
A keďže si náročný čitateľ, tak na totálne uspokojenie ti prikladám aj citáciu, z ktorej vychádzajú všetky podobné články. Bola vypracovaná samotným FDA:
Food and Drug Administration (FDA) Department of Health and Human Services: Aluminum in large and small volume parenterals used in total parenteral nutrition. Amendment june 2003 , pp 74.
k tym falosnym vykrikom do tmy....
to fakt len svina sa nazve svinou ak takto che demonstrovat a presvedcit niekoho o svojej pravde...
len svina praje matke chorobu jej vlastneho dietata...aby presvedcila
len svina tu mesiace zobroni o pozornost najhrubsim zrnom
len svinu tu konecne nezakazu
len svina pouziva hrube urazky.. osocuje lekarov a vsetkych okolo lebo len ona ma choru vnucku...vidi len seba a svoju bolest 😢
veru presne si sa vystiha si svina...aj ked ma zachvilu zmazu
toto nelutujem len som pouzila svinske ... slova.. ..
zivot nie len o ockovani....a neockovani..
@kvieta vies, nam dvom je lahko byt nezavislymi. Ja mam neockovane a zdrave deti. Ty mas pravdepodobne ockovane a zdrave dieta. Takze da sa nam byt diplomatickymi. Alevacsina, co uz je proti ockovaniu su ludia, ktorich to najvzacnejsie je poznacene na cely zivot a tichto ludi nikto nepresvedci, ze to nie je z ockovania. A povedzme si pravdu, ja by som nenavidela asi cely svet, keby mi dieta malo neziaduce ucinky po ockovani. A este keby mi niekto povedal, ze to urcite nema z ockovania, tak by som asi vrazdila. Tak chapem, ak niekto zacne byt agresivny, ale myslim, ze sa to vzdy zacne vyostrovat na oboch stranach, co je skoda.
Ale zase je toto od temy. Myslim, ze cas ukaze.
Ale inak tu je ockovanie dobrovolne a v zivote by si nikto nedovolil ma napadnut, ze co neockujem. Je to na kazdom sa rozhodnut podla seba. A to je podla mna jedine spravne. Ja na oplatku nerozoberam preco neockujem a neodhovaram nikoho od ockovania. Ak sa ma spytas, poviem ti moje dovody a vysvetlim, ale inak neriesim. Kazdy nech si robi, co chce a co uzna za spravne.
@nae o pani elekovej mam svoje sukromne informacie... viem o nej aj to co mozno sama nechce aby sa o nej vedelo....ale to je jedno...dolezite je ze mam o nej jasnu predstavu ja samotna... a viem ze radsej takemu cloveku verit nebudem... Neviem preco nedokazes pochopit ze debaty o ockovani su len mojim hobby v ramci volneho casu..ktoreho mam niekedy viac niekedy menej.... a nemam zaujem pocuvat ludi o ktorých charktere a odbornosti vazne pochybujem...a niesom sama kto pochybuje....Nech si cestuju za nou ty co su na tie nepresnosti a tendencnost zvedavy...ja niesom. Ten zdroj co si mi tu poslala nieje svaty.... aj z tohoto serveru pubmed sa stahuju lekarske studie a priestor tu maju na publikaciu vsetci co robia nejaky vyzkum... nepodliehaju studie ktoviejakej kontrole ak vobec a stava sa ze na podnet inych odbornikov stahuju stamad nepravdive , zavadzajuce info..... nevravim ze toto konkretne...ale je tam priestor pre mnozstvo alternativnych postupov , dohadov.... takze bezhlave cerpanie s tohoto zdroja nieje hodnoverne...treba si zistovat od koho su dane studie a kto dana osoba je.... pod kym sa vyzkum robi....
A tiez asi nieje uplne v poriadku porovnavat nedonosene deti s donosenými.... Hlinik vo vakcine sa neuvolni v danej davke okamzite...ale uvolnuje sa dlhodobo .... takze ak by sme sa skutocne chceli bavit relevantne museli by sa odmerat hladiny hliniku priamo po podani.... mozno by sme boli prekvapeny s nameranych hodnot.... pretoze to ze sa do svalu "da" hlinik" este neznamena ze jeho hladina v krvy alebo niekde inde v tele je nebezpecne toxicka....PRETOZE sa zo svalu uvolnuje postupne..... tiez sa to tak jednoducho neda porovnavat s davkami hlinika co idu pri infuzijnej vizive priamo do krvy..... jablka a hrusky....
@pectore je zaujimave,ze len tie tvoje zdroje su tie najlepsie,ty kazdeho poznas a mas o nom info (aj to co on sam nevie 😀 ) a aj napriek tomu,ze je to len tvoje "hobby" sa prezentujes ako vyskumnik a vysoko "najvyssie" vzdelany clovek a my vsetci tu sme asi "jebn**i" 😀 😀 😀 ,ty sa musis strasne rada pocuvat,ty si ale dobra 😀 😀
@saska.t neviem co mas za problem....ale najskor nejaky mas ked potrebujes takto utocit..... na najlepsieho sa tu urcite nehram jedina.... noze si prejdi este raz prispevky a prides na to ze vela ludi si tu mysli ze su najlepsi a maju naj info...a su naj vzdelany hoc studuju max stranky ako sloboda v ockovani... tak netrapos s osobnymi utokmi a pis k veci...

to fakt treba zakladat neustale nejake nove temy o ockovani ? ... mne to uz lezie na nervy ako neockovanci stale siria paniku ... kazdy vie citat a najst si informacie a rozhodnut sa podla toho