icon

Obsah hliníka vo vakcínach

prevenar
1. máj 2013

doc. Ing. Josef Prousek, CSc

SČÍTAVA SA MNOŽSTVO HLINÍKA Z VAKCÍN APLIKOVANÝCH NA RÔZNE ČASTI TELA? (DIEŤA 5/2013)

Vakcíny očami chemika – v ukážke z rozhovoru s environmentálnym chemikom doc. Ing. Josefom Prouskom, CSc., z Oddelenia environmentálneho inžinierstva FCHPT STU Bratislava, v ktorom sa zameriavame na niektoré prídavné látky nachádzajúce sa vo vakcínach, nájdete odpoveď na veľmi často diskutovanú otázku:
„Možno teda jednoznačne povedať, že koncentrácia hliníka podaného vakcínami dosahuje nebezpečnú úroveň? Vy ste už vysvetlili, že najväčšiu záťaž hliníkom predstavuje súčasné podanie vakcín Infanrix Hexa a Prevenar 13 alebo Synflorix. V diskusii o očkovaní, ktorá sa konala minulý mesiac v Senci, jedna mamička uviedla, že podala na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie týchto vakcín prekračuje celkovo limit hliníka vo vakcíne. Úrad verejného zdravotníctva jej odpovedal, že predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Podľa odpovede ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok vraj nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok. Vraj sa množstvo hliníka aplikované z dvoch vakcín na rôzne časti tela nesčítava...“
„Ako som už uviedol, podávaná dávka hliníka vakcínou významne prekračuje povolenú úroveň hranice otravy hliníkom, a to je nebezpečné najmä pre bábätká. Dôsledky takejto expozície sú všeobecne známe ako rôzne neurotoxické poruchy vyúsťujúce do neurodegeneratívnych chorôb. Teda koncentračná úroveň hliníka vo vakcíne injekčne aplikovanej dojčatám a batoľatám v žiadnom prípade nepredstavuje bezpečnú úroveň. Množstvo hliníka aplikované injekčne v rovnakom čase na rôzne časti tela sa, samozrejme, sčítava. Tvrdenie, že pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok obsahujúcich hliník nie je prekročená povolená hranica hliníka, je preto nezmyselné. Keby nás napríklad dva razy uhryzla vretenica, raz do ruky a vzápätí do nohy, nebezpečenstvo otravy je, samozrejme, dva razy väčšie, ako v prípade jedného uhryznutia.“

MUDr. Liptak

Z BESEDY O OČKOVANÍ (Senec 9. 4. 2013)
Otázka jednej z mamičiek adresovaná MUDr. Liptákovi: „Podala som na Úrad verejného zdravotníctva informáciu o tom, že súbežné podanie vakcín Infanrix Hexa a Synflorix, ale aj Prevenar, prekračujú celkovo limit hliníka vo vakcíne, ktorý je určený Európskou liekovou agentúrou na 1,25 mg a Americká lieková agentúra má dokonca limit 0,85 mg. Spolu Infanrix Hexa a Synflorix dostanú do tela 1,32 mg hliníka. Úrad verejného zdravotníctva mi odpovedal: „Predmetné očkovacie látky sa môžu aplikovať v rovnakom čase, ale na rôzne časti tela. Čo znamená podanie dvoch ľudských dávok. Ide o simultánne, teda súbežné podanie očkovacích látok, nie spoločné, ako sa uvádza vo vašom liste. Pri súbežnom podaní dvoch očkovacích látok nie je prekročená povolená hranica hliníka ani u jednej z očkovacích látok.“ Takže, podľa toho, čo odpovedajú, môžeme dostať aj na 4 rozdielne miesta vakcínu s obsahom hliníka a stále to bude v poriadku. Môžete mi to medicínsky vysvetliť?“

Pán doktor Lipták uviedol: „Je to asi nejaké nedorozumenie. Vy ako laici inak čítate tieto medicínske odporúčania a medicínske posudky, ako to čítajú tí, ktorí to píšu a pre ktorých to píšu. Norma, ktorá sa týka podania očkovacej látky, sa týka toho jedného miesta. Čiže tam, kde je podaná na jedno miesto. Čiže nie celková dávka, ale tá dávka sa môže podať na viaceré miesta a TO SA NESČÍTAVA. Takže to vlastne neprekračuje európsku normu. Myslím, že u toho hliníka sa situácia zbytočne dramatizuje.“

sybo5
4. máj 2013

@norwayka ja len verím, že tie niektoré naše neočkované deti, niekedy raz v živote nebudú nám rodičom za naše dobrovoľné konanie vyčítať, že kvôli nemu musia čeliť vážnym ochoreniam. Žijeme vo svete, kde je veľká migrácia ľudí a kde je veľké riziko prenosu akéhokoľvek ochorenia. Som za očkovanie detí proti najzávažnejším a životu ohrozujúcich ochorení. Nie som študovaná virologička, tiež len čerpám z informácií na nete, v časopisoch. Tiež som počula aj negatívne reakcie detí na očkovanie. Potom tu vzniká otázka, že prečo tak negatívne reagovali. Či tam nebolo niečo zanedbané, resp. možno podanie vakcíny v iný termín. A čo sa týka látok obsiahnutých vo vakcínach...............či sa nestretávame denno denne aj v bežnom živote a nekonzumujeme látky, ktoré sú v určitých kombináciách a množstvách škodlivé ?? Každá mamička chce pre svoje dieťa len to najlepšie a veľmi ťažko prežíva akúkoľvek prebiehajúcu chorobu. Ale nechcem zažiť, aby zdravé dieťa prežívalo vážnu chorobu a ja som mohla tomu zabrániť očkovacou látkou, aj za cenu nežiaducich účinkov.

prevenar
autor
4. máj 2013

@sybo5
ludia ktori odmietaju ockovanie dobre vedia preco neockuju a nezdielaju tvoje obavy ..lebo "neveria" a "nedufaju" ..ale vedia. v tom je ten rozdiel . strach je len nedostatkom informacii. vsetci takito ludia maju o ockovani a ockovacich latkach viac vedomosti ,ako ktorykolvek detsky lekar ktory sa o danej problematike nevenuje, vobec sa v nej neorientuje ..len "ide" podla tabuliek a nariadeni a v skutocnosti nevie nic o nicom co sa tyka tohto problemu. ..a uprimne, ani ho to vlastne nezaujima. ^^ ..na co si robit problemy , platby tecu, netreba stuchat do osieho hniezda a z cudzieho krv netecie. takze ..

co sa tyka tvojho a podobnych vyjadreni ..najlepsie co clovek moze spravit je starat sa v prvom rade o seba. o svoje dieta , o svoj zivot a rodinu . poznas to ..cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami ? hlavne ked jeden clovek chce "dobre" niekomu inemu ..zdravie inych ludi a deti ta trapit nemusi , nech ta trapi hlavne zdravie tvojho vlastneho dietata ..a podla toho co prezentujes ti mozem povedat ,ze obavy o zdravie tvojho dietata by boli skutocne opodstatnene .

informuj sa a studuj, never nikomu , preber zodpovednost do vlastnych ruk a nespoliehaj sa na obchodnikov, nikomu nezalezi na zdravi tvojho dieta viac ako tebe , tak k tomu aj tak pristupuj. venuj tomu maximum casu a energie , lebo ide skutocne o vela a nasledky sa casto uz proste nedaju vratit. presvedcili sa o tom stovky - tisicky matiek na vlastnej kozi, nebud dalsia v poradi.

naivita zabija.

vakciny nefunguju.

https://www.modrykonik.sk/skupina/1799/

kvieta
4. máj 2013

@sybo5 Nie každý pristupuje k tomuto problémy "sebecky", pretože v praxi je to bohužiaľ tak, že zdravie jedného jedinca mnohokrát ohrozuje choroba druhého jedinca. Tvoje úvahy sú úplne v poriadku, nemaj výčitky. Je znakom toho, že zvažuješ informácie aj z jednej a aj z druhej strany a nie iba jednostranne.

Zastrašovanie môže tiež zabíjať.

Tu nájdeš diskusie bez urážok a zastrašovania, môžeš sa opýtať na to, čo Ťa zaujíma očkujúcich aj neočkujúcich bez toho, že by Ťa niekto nazýval naivnou.

https://www.modrykonik.sk/skupina/1838/

saska.t
4. máj 2013

@pectore ja som svoj nazor davno vyjadrila a viac sa k tomu vyjadrovat nemusim,len som si precitala celu diskusiu a tvoje prispevky biju do oci,ako kazdeho nazor hned zosmiesnis a urobis z neho uplneho debila,diskusia je o tom,ze kazdy moze vyjadrit svoj nazor,je jedno,ci poztivny alebo negativny a ty mne bues rozpravat o osobnych utokoch? Si precitaj svoje prispevky a mala by si sa naucit respektovat nazor ostatnych 😉

norwayka
4. máj 2013

@sybo5 Vsetko je o pohlade a vec. Podla mna mi budu dakovat. Ja ked som sa rozhodovala, tak o slobode v ockovani a podobnych strankach som ani nechyrovala, nieto este o modrom konikovi 🙂

Jedno je iste, deti chore nechcem mat, ale ja sa ti vazne nebojim, ze tie choroby dostanu a ked by nahodou (niekedy aj sekera vystreli), tak to budem riesit potom. A verim tomu, ze s nasim zivotnym stylom, ich neposkodenou imunitou a v neposlenom rade lekarskou starostlivostou to zvladneme. Zatial tie moje detimi stale dokazuju, ze obim dobre, co robim.

A potom u mna zavazila matematika. Pozrela som sa naokolo. Koho poznam s chorobou proti ktorej sa ockuje (nezabudajme, ze uz ako tinedzeri nemame ziadne protilatky, nikto z nas dospelych uz nema protilatky a nepadame ako muchy po biolite), odpoved bola: nikoho. Koho poznam s roznymi autoimun. Ochoreniami a horsimi diagnozami... Pomaly vsetci okolo mna... Tak som zacala vylucovat veci z nasho zivota, co by to mohli sposobovat. Nie je to len ockovanie. Na druhej strane som zacala prinasat ine veci do nasho zivota. Ja verim tomu, ze robim dobre. Tak, ako ten, kto ockuje,veri, ze robi dobre.

Ja sa nebojim zobrat zodpovednost za vlastne dieta na seba. A sme dvaja, co takto zmyslame a sme dvaja, co chceme fakt len to najlepsie pre svoje dieta a sme dvaja, co pozname nase dieta najlepsie. A podla toho koname. Co ja najlepsie pre nas, nemusi byt pre teba, ale to neznamena, ze ty alebo ja robime chybu.

ataz
4. máj 2013

@adsumus
neviem....vo všetkých fórach, kde sú maminy, ktoré odmietajú očkovanie, tak mi to všetko už príde ako fanatizmus!!!!!
Každý kto dá očkovať je hlupák a pod. Aké právo máte odsudzovať a kritizovať????? Každý má svoj názor, prečítam, vypočujem a jeho názor mu neberiem. Ja mám svoj.
Tiež odmietam očkovanie -MMR-, ale to nie je dôvod, aby som urážala tých ktorí očkovať dajú. 😒

pectore
4. máj 2013

@saska.t debila tu robis akurat ty sama zo seba ked na mna utocis.... a jediny dovod je ze nedokazes prekusnut moj nazor...a montujes sa do mna hoc mi dve sme sa k teme este nebavili....

prevenar
autor
4. máj 2013

@norwayka amen 🙂
..akurat ten zaver , s tym nemozem suhlasit. kto si neda namahu a cas venovat sa teme ockovania - co rozhoduje o zdravi jeho dietata ..ako ukazuje realita casto vyslovene o zivote a smrti dietata robi nie ,ze chybu ..ale obrovsku a neodpustitelnu chybu z pohladu rodicovstva. ^^

ludia ktori ockuju svoje deti nemaju dostatocne , resp skor ziadne realne informacie o vakcinach a ani si nedali namahu ich ziskat, kedze dnes su potrebne informacie vsade, staci si najst cas na studium. totizto clovek ktory ma realne informacie o ockovani automaticky neockuje ..poznat skutocnu realitu o vakcinach a dalej ockovat sa proste vylucuje.

moze si o tom mysliet kto co chce , nic to na mojom tvrdeni, ktore je pravdive nezmeni. bez ohladu na to , kolko desiatok - stoviek tisic eur natlacia prislusne firmy do reklamy a do lekarov ,aby im zalepili usta a svedomie ^^

saska.t
4. máj 2013

@pectore nie nerobim zo seba debila ,asi som sa ta dotkla co,tvoj nazor respektujem napriek tomu,ze moj je iny,ty si to bohuzial nepochopila sama,rozpravam o tvojej prezentacii sa v diskusii, ale nevadi,mozno to casom pochopis 😉

pectore
4. máj 2013

@saska.t ja chapem len to ze nepises k veci a pises o mne.... 😉 co kebysisi najprv upratala pred svojim prahom precitala si si prvy prispevok adresovany mne.... uplne od temy....

saska.t
4. máj 2013

@pectore ja mam pred svojim prahom upratane,nemaj strach,moj nazor na temy okolo ockovania som vyjadrila x krat,toto nie je tema o ockovani,napriek tomu ze spolu suvisia,mna len zaraza tvoje vyjadrovanie a prezentacia v diskusii a uz to nemienim opakovat,diskutovat sa da aj slusne a nie ponizujuco ako ty a tymto nasu sukromnu diskusiu v otvorenej teme uzatvaram a nemienim dalej komentovat,kedze moj nazor je vsetkym okrem teba jasny!

pectore
4. máj 2013

boze mne ten prevenar kole oci.... rodicom ktory neockuju sa oci otvaraju potom takymto sposobom... : http://www.ockovanieinfo.sk/clanok-sk-1-76-Osyp... ..rodicia co neockuju cerpaju informacie zvacsa s pochybnych blogov ktore sa ako mor siria po internete v tisickach zneni.... cerpaju informacie od lekarov ktory nemaju s infekcnymi ochoreniami nijake skusenosti... teoretizuju a predavaju svoje " revolucne" myslienky naivnym a uzkostlivym mamickam.... predavaju sa ako miestami ako prostitutky.....Ten kto neockuje ohrozuje svoje deti a deti ktore ockovane nemozu byt... malicke deti...onkologickych pacientov.... rodicia co neockuju nemaju sajnu co su to za choroby... vdaka dezinformacii si myslia ze su to neskodne choroby lahko liecitelne......pre ukazku par z nich : cierny kasel :

https://www.youtube.com/watch?v=dZ5jf-5MobE

zaskrt :

https://www.youtube.com/watch?v=mbATsba5EuE

tetanus u psa :

https://www.youtube.com/watch?v=Fh7rJh3oTCk

u dietata:

https://www.youtube.com/watch?v=Ma7D_q-eia0

Ten kto sa ockovaniu skutocne venuje a nieje sfanatizovany vyhladavanim informaci len a len proti .... ci len a len za....vie ze tato tema nieje ciernobiela.... a vakcinacia ma svoj vyznam.

pectore
4. máj 2013

@saska.t konecne...to si si mohla uvedomit uz pri svojom prvom prispevku ktory si mi adresovala... 😉

jarhal
4. máj 2013

@ataz presne ako pises...
je tu vysoky tlak na mamicky ktore sa rozhoduju ..
uplne fanaticky je tu prezentovane ake neziaduce ucinky ma ockovanie....
co je zavadzajuce......
upne odmietanie aj inej priciny choroby...za vsetko nemoze ockovanie.....
o chvilu tu napisu ze
ockovanie moze za tak vysoku nezamestnanost..
a prievan v penazenkach,?
alebo ake rozpravky este?

pectore
4. máj 2013

e aste k slovam pana prevenara... mozno by vas mile mamicky zaujmala pikoska ze hoc tento pan riesi mnozstvo hlinika vo vakcinach..kdesi v inej diskusii som citala ze nedava ockovat ani svojho psa.... som zvedava ako by ste reagovali keby take zviera pohryzlo vase dieta.... podla mna nic moc... 😉 takze pozor na fanatizmus....extremizmus....

jarhal
Odpoveď bola odstránená
aduskatt
4. máj 2013

tak som bola zvedava, co nove sa dozviem o hliniku vo vakcinach....na tejto poslednej strane vobec nic....stale to iste dookola ako v kazdej teme o ockovani, len k teme o hliniku nic

pectore
4. máj 2013

@jarhal ja ho len tak zbezne prebehnem.... ale kruti sa mi zaludok ked to citam.... niekde isto zachranuju svet... beru inspiraciu na zapade..... len aby sme vdaka takym nesli britskou cestou...tam tiez taky experti zachranovali.... a teraz to s osypkami v anglicku vyzera jak v zaostalej afrike.... nastasie bez obeti.... no nanestastie s komplikaciami....

ataz
4. máj 2013

aj takéto niečo som dnes našla na webe 🙂
http://www.vpl.sk/files/file/XXXIIpdf_prednasky...

jarhal
4. máj 2013

@pectore chapem ta....
a ja som sa rozhodla ze sa nebudem nad takymito..... 😝 😝 😝
rozculovat ..iba ich tolerujem..na to sme ludia ....a zase ak ma vytacali pred casom 😀 teraz uz nie 😀 😀 😀 😀 ....nasla som si sposob presne ako oni ...fungujem s nimi sposobom im blizkym.....
ale s ostatnymi ako clovek....nastastie..... 🙂
ak mi zelali chore dieta bol to vrchol drzosti a vtedy som som sa obrnila nie stiahla ako si zelali... 😀
boli este horsi ...vraj moje dieta plava nie v plodovej vode ale v zlci... a cakaju kedy moje tehotenske hormony neviem co...
ale moje hormony su ..boli ..aj budu vporiadku...
ich chore hlavy a fanatizmus nie....
porovnavaju ostatne staty..... bila gatesa....a na prd... zachranuju svet a doma? si nezachrani ani psa ..? to co za clovek?parvoviroza nam zabila psika....stena.. chudacik.....lebo nasiel hovno ineho choreho psa.... a nakazil sa...bol ockovany nanestastie mal len 5mesiacov a cakalo ho preockovanie.... v 6.mesiaci.....nestihol to zomrel ...ale to utrpenie v jeho ociach...verili sme do poslednej chvile ze mu injekcie a infuzie pomozu....nakoniec sme ho museli dat utratit ..nedalo sa pozerat nanho....
lutujem toho jeho...

nae
4. máj 2013

@pectore
Tvoje vyjadrenie z 2.5.(hore na tejto strane):
- este je zaujmave ze hlinik je beznou sucastou infuznej výživy nedonosených deti... NEDONOSENÝCH!!! .... To je velmi zaujmave že toto nikomu nevadi...

Tvoje vyjadrenie z dneška: - tiez sa to tak jednoducho neda porovnavat s davkami hlinika co idu pri infuzijnej vizive priamo do krvy..... jablka a hrusky....

Prosím, pretrieď si tie jablká s hruškami 😉
Pokiaľ pre teba nie je relevantný zdroj ani priamo od FDA, tak fajn, asi máš lepšie zdroje 😀 O Pubmede/Medline mi nemusíš toho veľa vysvetľovať, kým som chodila do práce, pracovala som s ním denne.
Máš ale pravdu v tom, že neexistuje štúdia o farmakokinetike hliníka ako adjuvans vo vakcínach, ktorá by sa sledovala po očkovaní u dojčiat/detí. Pýtala som sa aj vašej druhej náčelníčky A., ale tá moju otázku radšej opakovane ignorovala, akoby mala priznať, že takáto štúdia jednoducho neexistuje. Vlastne áno, existuje, práve prebieha na našich/vašich deťoch. 😅

pectore
4. máj 2013

@nae nechapes ze hlinik u nedonosenych deti nikomu nevadi.... ale hlinik vo vakcinach vadi...a je to ta ista latka.... preco raz vadi a raz nevadi???.... preto som to porovnala...ty si zacala s hladinami... vtedy je to o jablkach a hruskach...kedze je jeho podanie ine a porovnavas veci ktore sa porovnavat nedaju.... A kedze taka studia nieje ...nieje ani dokaz o tom ze to poskodzuje dieta....ci? Tak potom skade panika ze hlinik je zabijak... ???

pectore
4. máj 2013

zlúčeniny Al zosilňujú imunitnú odpoveď a pomalšie uvoľňovanie Ag, tvoria lokálnu reakciu, aby ich IS zaregistroval, predlžujú účinnosť vakcín bez zvýšenia Ag

Al bežne prítomný v životnom prostredí, expozícia vodou, vzduchom potravou

Materské mlieko 0,04mg/l, dojčenská výživa 0,7mg/l4,

Európsky liekopis - max. povolené množstvo v jednej
dávke vakcíny je 1,25 mg

Vakcíny od 0,225-0,625mg/dávku

Záťaž Al z vakcín je oveľa nižšia ako
z potravín

Mnohé štúdie a následne metaanalýzy nepriniesli dôkazy o tom, že zlúčeniny hliníka by spôsobili vážne alebo dlhodobé nežiaduce účinky

sybo5
4. máj 2013

neviem čo by dali maminy v predvojnovom a povojnovom období, aby ich deti dostávali takú starostlivosť akú máme dnes. Mne stačí, keď moja babka spomína, ako deti umierali na choroby, na ktoré sú naše deti dnes očkované. Ona sama prežila jednu z nich. Neviem, čo by sme robili s tým dnes, keby okolo nás sa deti mordovali so závažnými ochoreniami. Asi by sa takéto témy ani neotvárali, a stáli by sme v rade na pediatrii a predbiehali sa ktoré dieťa bude očkované skôr, aj za cenu nežiadúcich účinkov. A čo sa týka škodlivých látok vo vakcínach.................a nevadí nám mamičkám, že naše deti sa hrajú denno denne na ihriskách, okolo ktorých prejde denne niekoľko tisíc áut. To čo dýchajú im neškodí ?? Tak isto všetky lieky, ktoré užívame majú stovky nežiadúcich účinkov a to vám nevadí ??? atd. ...
Som za, aby sa o očkovaní hovorilo a aj o nežiadúcich účinkoch, a dúfam, že raz nežiadúce účinky budú minimálne pre všetky deti.

abbey1
4. máj 2013

Opäť sa tu spomína pred a povojnová situácia. Čo je predsa úplne neporovnateľné. Ľudia žili vo veľkej biede, nedostakom správnej výživy trpeli najmä deti, lekárska starostlivosť bola skoro nulová a o čistote nehovoriac. Zomieralo sa skutočne na banálne ochorenia, lebo nebol dostatok informácií, lekárov, banálnych liekov. Zápal pľúc bol častou príčinou skonu nielen u detí. Dnes je síce závažnou ale veľmi dobre liečiteľnou chorobou. A tak je tomu našťastie u väčšiny očkovaných ochorení. Nebagatelizujem, nehovorím, že všetkých.
Osobne som vďačná za vymoženosti aj v pblasti vedy, ktoré nám pokrok priniesol. To však neznamená, že musíme svoje telo precpávať liekmi, umelými vitamínmy, očkovaním, ak to nie je potrebné.
Mne osobne vadia veci ako znečistené životné prostredie, prídavnmé látky v potravinách, zbytočná chémia v kozmetike, odevoch a podobne a preto sa snažím v maximálnej možnej miere minimalizovať ich dopad na svoje deti. Preto tak konám i v otázkach očkovania. Nechcem nič viac, ako právo po dohovore s lekárom sa rozhodnúť, ktoré ochorenia reálne ohrozujú moje deti, ako sa voči ním brániť, prípadne zvážiť i očkovanie voči nim. Chcem tak však urobiť dobrovoľne a nie pod nátlakom a nezodpovedným, biznisom zaslepeným rozhodnutím zhora.
Štúdie nájdete rôzne, podporujúce i odporujúce očkovaniu. Problém je , že občas sa i štúdie o nie kóšer očkovaní nedostanú na verejnosť, i keď o ne zažiadate. Osobne som takto komunikovala s dotyčným úradom a žiadala o vydanie podobnej štúdie. Bola zamietnutá, preto že si farma firma neželala, aby bola verejnosti sprístupnená. Prečo? Majúlen právo nalinkovať očkovanie, ale nemajú povinnosť zdvôdodniť? Občan, zaviazaný vyhláškou očkovať, nemá právo sa informovať? Prečo nie, ak je všetko OK?

stanislava2
4. máj 2013

@abbey1 Ano takto to chápem aj ja až na fakt ako bude dobrovolne rozhodovat taká romska mamička z chatrče ktorá ani nevie kolke v poradi dieta porodila rozhodovat o vakcinácii svojho potomka.Vobec by mi neprekážalo ak by aj na slovensku bolo očkovanie dobrovolné ak by sme za humnami nemali kolonie ktoré nežiju ani zdaleka v lepšich podmienkach ako z čias pred a povojnových.Deti im zamrzaju v kočikoch na zápal pluc.Ked má dieta doporučené neočkovanie alebo odklad nehrozi rodičom žiadna pokuta no ked špekuluju hraju sa na odbornikov v oboroch o ktorých nemaju ani šajn ani pokuta 330 euro nie je dostatočná.Ja prajem aby boli všetky detičky na svete len zdravé aby nebolo treba očkovanie aby na ne nestriehli žiadne pneumokoky meningokoky osýpky rubeola mups tuberkuloza tetanus ani žiadny iný hnus a kok.

katrinka8
4. máj 2013

@pectore - nie su to hrusky a jablka - tie vedlajsie ucinky, odskodnovanie atd., a to preto, lebo sa jedna o nieco, co je povinne. Nieco, co mi nariaduje stat pod hrozbou sankcii. Takze ak stat prebera zodpovednost za rozhodovanie o mojom zdravi (resp. o zdravi dietata, za ktore som ja ako rodic zodpovedna), tak ma prebrat aj zodpovednost za nasledky tohto svojho rozhodovania.
Otazka prospesnosti ockovania je sporna. NIKTO presne nevie, ci to ockovanie je alebo nie je bezpecne. Ani ti vedci, oni sa len domnievaju. Napr. taki pracovnici RUVZ mali takuto reakciu na rodica, ktoreho predvolali kvoli pokute za to, ze nedal zaockovat svoje dieta. Rodic povedal: Ja dieta zaockovat dam bez problemov, ak mi date pisomne potvrdenie, ze dane vakciny mu nesposobia ziadne zdravotne problemy, nebude poskodena jeho imunita a nebude mat zdravotne nasledky z ockovania. Pracovnik RUVZ sklopil oci a povedal, ze bohuzial, taketo potvrdenie mu dat nemoze, pretoze to ziaden lekar nepotvrdi. Pokuta bola rodicovi "odpustena"...
Je tiez sporne, kto je ten "stat", ktory o tom rozhoduje, preco dochadza k takym rozhodnutiam, kto za nimi stoji, kto konkretne (ktori konkretni ludia) rozhoduju o povinnych vakcinach, ktore budu povinne, preco a za akych okolnosti. Staci sa pozriet na to, ako bol u nas schvaleny Prevenar ako povinne ockovanie, kto vydava udajne nezavislu informacnu brozurku o ockovani pre rodicov v spolupraci s Ministerstvom zdravotnictva a pod jeho ruskom... Preco sa ockuju deti 6-valentnymi vakcinami naraz v jeden den aj s touto vakcinou? Preco sa ockuje 3-mesacne dieta proti hepatitide, ktora sa prenasa nakazenou krvou alebo pohlavnym stykom? Je tu vela pochybnosti. Preto ludia premyslaju, ako to cele funguje, cela ta masineria. Preco sa to neda riesit individualne? Preco napr. v Japonsku ockuju deti az od 2 rokov? Preco Prevenar v Japonsku stiahli okamzite po tom, ako po jeho aplikacii umreli 2 deti a preco ho u nas dali vtedy ako povinny v rekordne rychlom a skratenom konani? (pozri na google, ako sa dostal vobec na slovensky trh) Preco je vo Francuzsku uvedeny na zozname prisne kontrolovanych latok? Preco vyrobcovia vakcin nie su povinni na trhu EU udavat VSETKY, aj zvyskove, latky, ktore vakciny obsahuju? (pribalove letaky tych istych vakcin v Australii alebo USA sa lisia od tych v EU) Prilis vela otazok na to, aby sme sa tvarili, ze je to v poriadku. My sme v dosledku ockovani skoncili s polrocnou dcerkou na inhalatore v nemocnici. Svoj prvy Stedry den v zivote stravila tam. A t nehovorim o vakcine proti TBC - to sa utrapila tiez. Uzili sme si svoje, prvy rok zivota bol narocny. Ale, vdakabohu, je to za nami. Su ludia, ktori dopadli ovela, ovela horsie. Priznavam sa, keby sme nemali taketo "zazitky", asi by som tiez doverovala slepo celemu ockovaniu. Ale na kozi vlastneho dietata, bohuzial, som zistila, ze to nie je take ruzove, ako sa to moze na prvy pohlad zdat.

sybo5
5. máj 2013

@prevenar tak ak vakcíny nefungujú , prečo u nás deti nemaJú tetanus, čierny kašEL, ATĎ..........
a čo sa mám spoliehať sama na seba a nikomu neveriť, ani doktorom...........tak to potom ani chleba nebudem kupovať, lebo som si ho nepripravila sama......

myslím si, že všetci sme v tejto dobe stráášne múdry, všetci máme všetko naštudované, pomaly si určujeme aj diagnózy, a vlastne a aj tak prt vieme.

všetko ukáže až čas, čo je správne. Ale vírusy čas nemajú a môžeš byť a cítiť sa stráášne zdravá, ale keď sa infekcia šíri vzduchom, tak si nič nepomôžeš.

sybo5
5. máj 2013

@katrinka8 áno som za, treba tieto otázky riešiť, aby očkovanie bolo bezpečné, ale to neznamená, že očkovanie nemá svoje opodstatnenie.
Bohužiaľ, ľudia sú chamtiví, a tam kde ide o veľa peňazí, urobia aj výnimky.
Treba o tom hovoriť verejne, aby sa s tým začalo niečo robiť.

sybo5
5. máj 2013

@abbey1 áno máš pravdu, že možno porovnávať pred a povojnové obdobie nie je teraz namieste. Ale nebezpečné choroby tu boli a aj stále sú. Vďaka hygienickým návykom atď. máme určité choroby pod kontrolou, ale do kedy ????
Inak súhlasím so všetkým čo si napísala. Pekný deň.