Očkovanie bábätka proti kliešťom

27. apr 2025

Maminy dávali ste ockovat babatka proti kliestom? Obvodný lekár spomenul, že to nie je potrebné. Svokra, že to musíme a blabla. Čo som čítala na internete, tak mi príde zbytočne ockovat pol ročne dietatko, veď s ním nechodíme po lese 12 hodín denne 🤦‍♀️ Dakujem za odpovede

kiki68
27. apr 2025

Ja som sama a az od 1,5 roka sa ockuje myslim na FSME. Aspon my sme tak davali. My mame klieste v zahrade. Keby byvam v meste je to ine. Moja mama mala tiez v zahrade, svokra tiez a one hned borelioza. My mame zial vyskyt FSME v nasej oblasti.

minesasubu
27. apr 2025

davala som syna ked začal chodiť ale očkuje sa pred sezonou takže mal 1,5r a skorej by sme to aj tak nestili lebo som mu dala očkovanie na kiahne predtym
treba aj nejaky rozostup

kliešte niesu len v lese , ja som si jedneho doniesla pravdepodobne z porodnice kedže som si ho našla asi 1,5 tyzdna po porode ale to bolo leto a chodili sme vela na prechadzku takže ktovie ako sa mi dostal na nohu

natalka13
27. apr 2025

Proti kliestom? Ako zaockujes a kliest sa neprisaje?

nikpa
27. apr 2025

@kiki68 proti borelioze očkovanie neexistuje.
Autorka, neviem odkedy presne sa ockuje proti kliešťovej encefalitíde ale pol ročné dieťa to určite ešte nepotrebuje, ved ani nechodí. Najskôr tak za rok by som vôbec len zvažovala...

luliu
27. apr 2025

6 mesačné dieťa by som určite nedala očkovať, stačí o rok ak teda chces a bývate v oblasti kde je veľa nakazených kliestov

uhnakova
27. apr 2025

Očkuje sa nie proti kliešťom, ale momentálne len proti jedinej chorobe prenášanej kliešťami - kliešťovej encefalitíde. Kliešte ovšem prenášajú aj ďalšie choroby (je ich asi ďalšîch 5), z ktorých najznámejšia je borelióza. Takže napriek zaočkovaniu proti kliešťovej encefalitíde musíš dieťa striekať repelentom, lebo hrozia ďalšie choroby z kliešťov.

betulinka1
27. apr 2025

Urcite nie tak male babatko. Borelióza sa neočkuje. Encefalitída Ano ale iba nejake 3 kmene. Tiez som sa pytala detskeho lekara a on povedal, ze svoju vnučku nedal. Ale napriklad nam odporucil TBC. To som davala v 3 ci 4 rokoch.

e1i
27. apr 2025

@kiki68 FSME je nazov vakciny. Ockuje sa od 1r. Vyskytuju sa borelioza,na tu ockovanie nie je a kliestova encefalitida na to je prave to fsme imun.

My sme davali v 3r starsiu ked zacala do skolky a v 2r mladsieho. Aj my stari sme ockovani.

simca06022011
27. apr 2025

Pocuvaj lekara, podla mna je to tiez zbytocne. Vazne choroby aj tak prenasane kliestom sa ockovat nedaju.
Najistejsie su stale repelenty a kontrola, vyhybanie sa miestam s kliestami ak sa da... ak budete mat skusenost, ze ste v lokalite kde realne su klieste rozsirene, mate ich casto doma atd, dieta bude mat nebodaj... tak toto ockovanie zvazite neskor. Nie je kam sa ponahlat pri tak malom dietati podla mna. Prepriklad, zijem takmer v lese, dieta ma 15rokov a kliesta mala 2x, ja raz za cely zivot, moj chlap pomerne casto.. a aj boreliozu mal, lebo on nepovazuje za dolezite riesit klieste, dokonca si ani nevsimol napr. ze ma kliesta asi aj viac dni aj flak uz mal na celej nohe...

mamamasama
27. apr 2025

Repelenty, dlhy odev,ultrazvukove plasicky.

isis234
27. apr 2025

Včera o tom hovorili v telke. Očkovanie nepomôže. Ako písali vyššie. Do prírody treba obliecť svetlej farby tričko s dlhým rukávom, nohavice zasunúť do ponožky , aby sme kliešťa včas našli.
Ja si na odev, ruky aj vlasy (okrem tváre) postriekam repelent z rozmarínu, vody a octu. Kamoška užíva pangamin a na ňu nejdú vôbec.
Bábätká nie je potrebné očkovať.

kiki68
28. apr 2025

@e1i FSME je nazov pre toto ochorenie v inom jazyku.