icon

Očkovanie detí s NKS

9. jún 2025

Dobrý deň.Chcem sa opýtať mamičky čo deti majú NKS prosím vás dali ste očkovať dieťa? Syn bude mať 5 v decembri,pedijatricka hovorila že je povinná mmr vakcina.Ale syn začal rozprávať v 4 rokoch..Pomaly sa všetko upravuje,ja som jej hovorila že už ho nedám očkovať,bojím sa aby sa to nepokazilo.Prosim vás aké vy máte skúsenosti.Prvy krát bol očkovaní v 15m.

zuzkaa1991
9. jún 2025

Kedze nasa stara lekarka neriesila očkovanie presli sme ku druhej(5.5r) lenze rok a daco stale co sme museli posuvat očkovanie dostala ako 7r ma nks zmena nie je len mala vedľajšie účinky kedze mojej chyba aj dalsia vakcína kedze od 15m nemala žiadne preockovanie...ma ist po 2m (v juli) kedze mmr dostala v maji ale nakoniec som sa rozhodla ze ak bude zdrava dam az v polke augusta....keby nemala vedľajšie účinky neriesila by som cas....
Ale co sa tyka nks nic sa nezmenilo ako som pisala vysse kludne posunte na budúci rok ;)

riskoh
9. jún 2025

Syn bude mat 5r. V lete, ma NKS, ockovanie sme zatisl posunuli, aj na odporucenie neurologicky aj pediatricky

tanyan
9. jún 2025

Ty ako zákonný zástupca rozhoduješ a tiež budeš znášať následky svojho rozhodnutia. Každé dieťa je iné a genetické predispozície ako aj aktuálny zdravotný stav môžu ovplyvniť reakciu tela na vakcínu. Hoci je vakcinácia povinná, Ty rozhoduješ kedy a či dáš zaočkovať. Prečítaj si z viacerých zdrojov viac o očkovaní, chorobách (výskyt, možnosti liečby a diagnostiky v súčasnosti), proti ktorým sa očkuje, účinnosť vakcín, možné vedľajšie účinky... Bude sa Ti lepšie rozhodovať... Ja mám len skúsenosť, že po nesprávnom rozhodnutí sa to už nedá vybrať z tela von a nedá sa zvrátiť tá reakcia.

autor
9. jún 2025
@tanyan

Ty ako zákonný zástupca rozhoduješ a tiež budeš znášať následky svojho rozhodnutia. Každé dieťa je iné a genetické predispozície ako aj aktuálny zdravotný stav môžu ovplyvniť reakciu tela na vakcínu. Hoci je vakcinácia povinná, Ty rozhoduješ kedy a či dáš zaočkovať. Prečítaj si z viacerých zdrojov viac o očkovaní, chorobách (výskyt, možnosti liečby a diagnostiky v súčasnosti), proti ktorým sa očkuje, účinnosť vakcín, možné vedľajšie účinky... Bude sa Ti lepšie rozhodovať... Ja mám len skúsenosť, že po nesprávnom rozhodnutí sa to už nedá vybrať z tela von a nedá sa zvrátiť tá reakcia.

@tanyan ak sa môžem opýtať aké následky budem znášať ? A ako ste sa vy rozhodli ?

tanyan
9. jún 2025

Pri rozhodnutí neočkovať je to v závislosti od príslušnosti k RÚVZ v najhoršom prípade pokuta. Pri rozhodnutí očkovať je to v najhoršom prípade následok vedľajších účinkov, doživotné ovplyvnenie fyzického a psychického vývoja - o dieťa sa budeš starať ty a vnútorne sa s tým tiež budeš musieť vyrovnať ty, lebo to bolo tvoje rozhodnutie.
My sme sa po vedľajších účinkoch rozhodli nepokračovať a ľutujem, že som sa musela poučiť na vlastnej chybe. Je to síce iba atopický ekzém, ale cítim sa vinná. ☹

autor
9. jún 2025
@tanyan

Pri rozhodnutí neočkovať je to v závislosti od príslušnosti k RÚVZ v najhoršom prípade pokuta. Pri rozhodnutí očkovať je to v najhoršom prípade následok vedľajších účinkov, doživotné ovplyvnenie fyzického a psychického vývoja - o dieťa sa budeš starať ty a vnútorne sa s tým tiež budeš musieť vyrovnať ty, lebo to bolo tvoje rozhodnutie.
My sme sa po vedľajších účinkoch rozhodli nepokračovať a ľutujem, že som sa musela poučiť na vlastnej chybe. Je to síce iba atopický ekzém, ale cítim sa vinná. ☹

@tanyan môj syn už má atopický ekzém,a to ma od 15-16m ale má aj manžel tak môže byť aj od očkovania a môže aj genetika..Ja zatiaľ syna nedám očkovať ledva sa rozrozpraval,a potom neskôr uvidím.

annm81
9. jún 2025
@tanyan

@tanyan a nakazenie sa osýpkami považuješ za menej závažný následok ako pokutu? Či si to úmyselne vynechala?

Autorka, poznám dieťa s takýmto problémami a očkovanie nemalo žiadny vplyv. V tvojom prípade sa ale jednoducho riaď lekárom, ktorému dôveruješ. Okrem jeho názoru žiadaj, aby ti presne vysvetlil riziká a prínosy konkrétne pre tvoje dieťa.

tanyan
9. jún 2025

Ono tam je väčšinou nejaký genetický predpoklad a v kombinácii s aktuálnym fyzickým stavom telo zareaguje na chémiu a môže sa spustiť reakcia, ktorá by sa za iných okolností nespustila.

tanyan
9. jún 2025
@annm81

@tanyan a nakazenie sa osýpkami považuješ za menej závažný následok ako pokutu? Či si to úmyselne vynechala?

Autorka, poznám dieťa s takýmto problémami a očkovanie nemalo žiadny vplyv. V tvojom prípade sa ale jednoducho riaď lekárom, ktorému dôveruješ. Okrem jeho názoru žiadaj, aby ti presne vysvetlil riziká a prínosy konkrétne pre tvoje dieťa.

@annm81 Úmyselne som vynechala veľa vecí, lebo sa nedá popísať všetky veci.
A osýpky ako vírus napríklad nepovažujem aktuálne za nejakého extrémneho strašiaka. Minulý rok nebol v SR zaevidovaný ani jeden prípad, v roku 2023 ich bolo 6. Okrem toho je aj priamo v príbalovom letáku napísané: "Tak ako iné očkovacie látky, M-M-RvaxPro nemusí úplne ochrániť všetky osoby, ktoré sú očkované."
https://www.adc.sk/databazy/produkty/pil/m-m-rv...
Naozaj mám väčšie obavy z iných vecí.

alexandra_999
25. sep 2025

Dobrý večer, realizujem výskum zameraný na očkovanie – vzorkou sú rodičia detí do 5 rokov/osoby v očakávaní. Veľmi by nám pomohlo keby ste si našli pár minút na vyplnenie dotazníka nižšie a podelili sa s nami o svoj pohľad. Ďakujem! 🙂
https://forms.office.com/e/TzDVi3gsaQ