Očkovanie hypotonického dieťaťa

larati
18. feb 2016

Dobry den, rada by som vas poprosila o radu i skusenosti s ockovanim hypotonickeho dietatka.Moj syn ma hypotoniu diagnostikovanu od narodenia, a teraz vaham ci ho dat zaockovat alebo nie, aby sa jeho stav este viac nezhorsil. Dakujem za kazdu odpoved

rhiannon
18. feb 2016

To by mal odporucit neurolog,ci vo vasom pripade ockovat alebo nie. Dcerka bola hypertonicka a pred ockovanim sme museli ist k neurologovi,aby to schvalil.

kuriatkomm
18. feb 2016

Očkovať by sa mali zdravé deti, lekár to možno odsúhlasí..ale predsa dieťa,ktoré má neurologické problémy, zaostáva v motorike.. Veď predsa nežiadúcim účinkom očkovania je,okrem iného,aj regres.. Aby ste tým dieťatku ešte viac neuškodili.

andrejta
18. feb 2016

@rhiannon a schvalil?

rhiannon
18. feb 2016

@andrejta nam ano,ale to je asi individualne.

happyzuuz
18. feb 2016

ja som nedala zaockovat aj ked neurolog schvalil a ani nedam

bonaqa2013
18. feb 2016

tiež sme nedali zaočkovať resp. prvý krát sme dali a dcéra dostala DMO. Odvtedy ma môžu aj s ich očkovaním....

michala.s
18. feb 2016

Ahoj, nas maly bol hypotonicky, ale mal aj vela inych problemov a nam prave lekari na novorodeneckej intenzivke odporucili ockovat. Maly vsetky ockovania zvladol bravurne, trosku zvysena teplotka jednodnovy nepokoj a to bolo vsetko

monikver
18. feb 2016

Nasa mala sa narodila hypotonicka. Neurologicka nam ockovanie schvalila a aj nasa detska lekarka nam to odporucila. Dcerka to zvladla na jednotku. Nemala ani teplotu.

blcska
18. feb 2016

Za mňa určite nie. Moja prvá ostala hypotonicka po druhom očkovaní a nikto ma nepresvedci, že to s tým nesúvisí, lebo to bolo až zjavne.Druhá sa narodila pridusena, má hypertonus a očkovať som zatiaľ nedala.

prevenar
19. feb 2016

@larati ockovanie je obrovsky zasah do imunity dietata a casto nedopadne, tak ako sa "planovalo" . ockovanie moze dobre zamavat aj so zdravymi detmi, ak je ma dieta uz prvotne nejake zdravotne problemy, tak nasledky su len castejsie a vacsie.

kazde ockovanie obsahuje hlinik - co je neurotoxicky kov ..co je pomerne samovysvetlujuce.

prevenar
19. feb 2016

@larati ..este ..vsetko o rizikach ockovania najdes tu - https://www.modrykonik.sk/group/1799/

aristka
19. feb 2016

@prevenar kazde ockovanie obsahuje hlinik .no ty si mi znaly ....inak aj materske mlieko obdahuje hlinik.cokolada.voda.prasok do peciva a kvantum ineho....
@larati hypotonia tj jej stupen je urcite na individualne zhodnotenie lekara...preto si otazku ockovania urcite odkomunikovat so specislistom.kedze u jedneho dietatka je stav hypotonie taky a druheho onaky ....jednodu ho tazko tu radit .kedze nepozname komplexne stav drobceks.to vie len vas ose dr...

zita19
20. feb 2016

@larati odporucam konzultovat s lekarmi specialistami. Pre istotu s viacerymi. Rozhodne ti daju fundovanejsie rady a odporucanias ako niektori internetom vzdelani samopovolani odbornici na (ne)ockovanie tu na MK.

nikushka1
20. feb 2016

@larati moj mal hypotonus chrbtoveho svalstva a zaostaval v pmv. pediatricka navrhla posun ockovania kym sa to nevyriesi.tak sme aj spravli.

narayan
20. feb 2016

môj malý je tiež hypotonický, má rok a dva mesiace a neurológ stále očkovanie posúva, no aj keby neposúval, nedala by som. Aj keď teda pediatrička krúti hlavou, že nechápe prečo nie. Dúfam že sa to bude oddaľovať čo najdlhšie, minimálne kým nezačne samostatne chodiť. A aj potom budem ešte veľmi uvažovať či zaočkovať vôbec dám. Lebo zaplať pán boh má len hypotómiu z tých strašných diagnóz čo mal po narodení a nerada by som, kebyže mu očkovanie niečo naštartuje.....

larati
autor
20. feb 2016

Dakujem vam este raz za nazory i prispevky.Poprosila som moju pediatricku o odlozenie ockovania.Ze musim priniest papier, inak to bude musiet nahlasit.Hladam specialistov, neurologov, na skonzultovanie.Vedeli by ste mi poradit, na koho sa obratit? My neurologa mame, no ide tam skor o povinnu navstevu, urobi si ciarku a hotovo...my uz mame 2 ockovania za sebou, nasledky viditelne ani po jednom nemal.Len som bola totalne neskusena v hypotonii a tychto veciach, ze mozno nechtiac som mu aj ja trosku s tym ockovanim pohorsila.

larati
autor
20. feb 2016

Nasa rehabilitacna nam radi, pockat s ockovanim, az pokial syna nepostavime na nohy.Teraz ma 10 mesiacov.

aristka
20. feb 2016

@larati ako si mu pohorsila .ked pises .ze po 2ockovaniach nemal ziadne viditelne nasledky ...nejak tomu nerozumiem ...

larati
autor
20. feb 2016

@aristka nie, myslela som to tak, ze som nemala tolko vedomosti o hypotonii ked mal syn 3 mesiace a dala som ho 1x ockovat. Sme predcasnici a boli sme odoslani neurologom na rehabilitacie a az tam( ked mal maly 5 mesiacov), ma upozornila rehabilitacna na hypotoniu.inak mi tvrdili ze je len slabsi lebo prekonal novorodenecku zltacku.Tak som myslela to ockovanie, ze mu moja nevedomost o hypotonii a ockovani mozno sposobila zhorsenie rek hypotonie.

larati
autor
20. feb 2016

...tej hypotonie...sorry za preklep

aristka
20. feb 2016

@larati neviem ako si pridla na to .ze ocko zhorsilo hypotoniu ...dost o tom pochybujem .nehovoriac .asi to nemate tazku stupen ked si to dr.do 5tich mes nevsimla kedy dietatko musi udrzat hlavicku .zdvihat sa na rucicky na brusku a pretacat sa ....je to dost odbazne tvrdenie .ze ocko nieco zhorsilo ....asi nemalo co zhorsit ...ci skor tvoje dieta nenapredovalo .kedze sa s nim necvicilo .lebo jeho dooterajsi stav na hypotoniu zjavne neupoukazoval...takze by ma zaujimalo .kde si prisla a preco .ze ocko staval zhorsit .plus by ma zaujimal nazor neurologa na stav vasho drobca verzus ocko...nie rehabilitacnej sestry.

hamca
20. feb 2016

@larati ja som mala hypotonicku starsiu dceru a ockovana bola normalne. Ani pediatricka ani neurologicka vobec nespajali hypotoniu a ockovanie. Dcera je teraz uplne zdrave 3,5 rocne dieta.
Na tvojom mieste, ak uz ma dve ockovania, dala by som uz aj tretie, aby to ockovanie malo byznam.

larati
autor
21. feb 2016

@aristka temu ockovania a hypotonie som otvorila preto, aby som tu videla nazory inych mamiciek, nie na to aby som tu musela vysvetlovat cely chorobopis syna- Aristka. Chodime do special.centra cvicit, tu naopak su deti kt.mali hypotoniu a po ockovani sa ich stav moc zhorsil.Aj napriek tomu ze mali uz 2 ckovania za sebou, dalsim sa im velmi pohorsilo.Ako som pisala, neurolog to berie ako spis a dalsi prosim, tehabilitacna nas ma od inkubatora, a preto pocuvam co hovori neurolog , no verim aj rehabilitacnej. ARISTKA mozno nie som skusena ako ty- preto sa pytam......

blcska
21. feb 2016

@larati Radšej odlož,kým aspoň nezačne chodiť. Tým nepokazíte nic. Ver svojmu instinktu.Nepočúvaj nikoho, je to Tvoje dieťa. Ono je to vždy buď - alebo. A radšej by som neriskovala. Rehabilitačna sestra má určite veľa skúseností s takými deťmi.

monnaa
21. feb 2016

@larati - tak ja z vlastnej skúsenosti asi toľko - mám hypotonické dieťa, 4 roky sme cvičili Vojtovku , má 3x Hexu, ale po očkovaniach bolo vidieľné spomalenie vo vývoji, proste to čo sme tvrdo vycvičili Vojtovkou na určitý čas po očko " zabudol ". Ja ako matka som to videla , lebo pri cvičení 4x denne som si všímala i len malinké pokroky vo vývoji , potom som si začala študovať viac pre a proti očkovaniu, nakoniec sme MMR vakcínu nedali , ani v 5. rokoch nebol zaočkovaný kvôli obsahu Pertussis vo vakcíne.
Chápem, že je to ťažká voľba pre matku.....

jakobsapple1
21. feb 2016

@larati Moj syn hypotonik od narodenia, plus inde diagnozy zodpovedajuce DMO. Ockovanie sme na odporucanie pediatricky posunuli o cca nejaky mesiac. ale tiez len tie prve. Potom sme zaockovali vsetko povinne aj niektore dobrovolne ockovania. Vsetko zvladol v pohode. Reakcie boli take kako mi povedala pediatricka ze budu - horucka, bolava nozicka, neklud, nic zvlastne skratka. Jedine sme nestihli zaockovat kvoli posunu boli rotavirusy / co sme si teda riadne olutovali ked sme vcetci prekonali noro virus, pred par rokmi na vianoce v anglicku. Maleho to samozrejme zobralo najviac a nikdy som nevidela dieta zvracat a zaroven mu tiect vodu zo zadku. Proste hroza, trvalo mu to 6 dni kym sa dal dokopy/ Urcite si najdite rozumnu neurologicku aby tie kontroly neboli zbytocne ako pisete. AK budete chodit po rehabilitacnych zariadeniach ako my tak vam ockovanie len pomoze, preto ze dietatko nebude take nachylne ked bude v kolektive deti. Vela stastia.

aristka
21. feb 2016

@larati ja ti neberiem.ze sa pytas ..to som ani nikde nepisala .preco sa pytas .ale davas tvrdenia ako vam ocko zhorsilo stav a pritom si zhorsenie po ocku nespozorovala...ved si protirecis ...nehovoriac hypotonia u ptedcasniatok hovori o nezrelosti mozgu tj.najcastejsou pricinou hypotonie do jedneho roka je nezrelost mozgu .kedy mozog potrebuje stimul tj ucelom wojt.metody cvicenia .ze stimuluje mozog .dieta nema poskoodeny mozog .len potrebuje viac casu a treba mu trosku dopomoct...ci mate dg.poskodeny mozog .chorobu mozgu ....neurolog .ak si s nim neni spokojna ho vymen ....ale skor si myslim.ze asi nema co u dietatka riesit ...neviem .ci ocakavas zakazdym nieco invazivne.ci nejake drahe vys.a zbytocne aj pre dieta stresujuce ...neviem pravo zmenit ho mas ...inak by ma zaujmalo .co ti on hovoril na ocko .plus po dvoch zaockovaniach riesit ocko .ze tretie ti tehabka neodporucila dat hovori len o jej neznalosti problematiky ...poprosim ta co ti povedal neurolog.kedze to zaujima mna tj.tvoja skusenost.ci ste to vobec preberali...

larati
autor
21. feb 2016

@aristka moja otazka je na teba je, ci mas dieta. Prip.ci ma hypotoniu. A dalsia: v akej oblasti posobis? Teoriu ovladam aj ja, ale jednoducho potrebujem poradit a nie tu vsetko vysvetlovat a mat pocit ze si kazdym slovom protirecim....viem ake je moje dietatko, zivot by som za neho dala a urobim vsetko pre to, aby sa jeho stav zlepsil.

larati
autor
21. feb 2016

Vsetkym ostatnym velmi dakujem za prispevky, cenim si kazdeho jedneho nazoru

aristka
21. feb 2016

@larati vykrucas sa ...neodpovedala si mi ...a urobila si bezdovodny zaver .bez vysvetlenia ...nazor dr.som nedostala ...mozno som mamicka s tymto problemom.mozno ma vec zaujima alebo mam vo svoj blizkom okoli tento problem ...preto ma zaujima .preco tvrdis .ze vam ocko zhorsilo stav .ktory si po ocku nespozorovala...odpoved .ktora by bola mozno napomocna mne .ci inej mamicke sa asi nedozviem...