Očkovanie proti kiahnam

uradnikova
9. apr 2022

prosim vas, aky je vas nazor na ockovanie proti kiahnam. pri prvych dvoch detoch som to akosi neriesila, ved sme ich mali aj my ako mali a pohoda. nedavala som ockovat nic mimo povinneho. len teraz citam, ze kiahne mozu nasledne sposobit u dietata onkologicke ochorenie, cukrovku... tak ma to vystrasilo ze rozmyslam, ci krpcov nedam zaockovat. neviete, kolko stoji vakcina? dakujem

evaachesa
10. apr 2022

@uradnikova čože? To som ešte nepočula o tej cukrovke a rakovine. Prosím ťa odkiaľ to máš? Môžeš mi poslať info? Ja som sa na očkovanie pýtala pediatričky keďže som chcela aj nepovinné očkovania (zatiaľ som dala len rotavirus a meningokoky) a teda ona mi to neodporučila, že stačí keď prekoná. Ja som ale čítala že vírus už za tie roky zmutoval a priebeh u detí je horší a niektoré končia aj v nemocnici. Tak ma to vystrašilo. Očkovanie ale stále zvažujem. Ďakujem.

uradnikova
autor
10. apr 2022

@evaachesa cukrovka prepukla dcerke mojej znamej hned po prekonani kiahni. tak to pripisovali tomu. a vcera som tu na mk objavila chlapceka - onko pacienta, kde tiez mamicka pisala, ze lekari to pripisuju kiahnam. tak som z toho zdesena. nasa pediatricka totiz doporucuje kazde jedno ockovanie, tak ked sa jej na to spytam, jasne ze povie "urcite ano"

evaachesa
10. apr 2022

@uradnikova hmm tak ale to by museli robiť nejaké štúdie ...vieš to sú 2 deti ...ono aj autizmus pripisovali mmr očkovaniu, čo bolo potom vyvrátené. Naša pediatrička nepočula ani o zhoršených priebehoch kiahní keď som sa jej na to pýtala. Vraj doteraz normálny priebeh. Určite ale pohladam niečo v zahraničných článkoch o tom čo vravíš.

anastazia93
2. máj 2023

@uradnikova ahoj chcem sa spýtať či si dávala očkovať a ako to dopadlo. Rozmýšľam nad tým aj aj.

uradnikova
autor
2. máj 2023

@anastazia93 nedala.a doteraz ich nemala zatial. Ale radsej to prekoname som sa rozhodla

evaachesa
2. máj 2023

@anastazia93 ja som nakoniec dala očkovať, v prvom rade kvôli tomu že bude chránený aj proti pásovemu oparu, ktorý sa práve prekonaním kiahní aktivuje na celý život. V škôlke boli nedávno kiahne, aj ťažké priebehy a syn ich našťastie nedostal. Som fakt rada že sme stihli očkovať keďže sme museli prekladať aj kvôli soplikom.

anastazia93
2. máj 2023

@evaachesa no veď toto že aj my odhladame... A mám pocit že teraz sú tie kiahne všade. Mal nejaké vedľajšie účinky?

evaachesa
2. máj 2023

@anastazia93 no je to na figu keď sa to prekladá donekonečna, poznám veru. Bolela ho len nozka ale on stále zatne sval a to je asi hlavný problém. Nemal ani teploty.