Očkovanie proti ovčím kiahňam

mama4444
29. apr 2025

ovčie kiahne očkovanie ?? dieťa alebo dospelý vhodné nevhodné ???

denisa_deniska
29. apr 2025

@mama4444 dospelý, ktorý neprekonal - maximálne vhodné

annm81
29. apr 2025

Je to vhodné pre každého, kto ich neprekonal a kto nemá kontraindikácie na očkovanie. Ja nechápem nezodpovednosť rodičov, čo toto bezdôvodne odoprú vlastnému dieťaťu - každý boží deň sú tu diskusie o ovčích kiahňach a pritom sú krajiny, kde desaťročia očkujú - aj plošne - a mnoho mladých lekárov sa s týmito kiahňami nikdy nestretlo.

basska_b
29. apr 2025

@annm81 Vies, len to ockovanie neni len tak. Vraj po nejakom case ta ochrana vyprcha - a nie, nedoprajem dietatu, aby to v 25 rokoch dostalo prvykrat, zijuc s pocitom, ze je chranene 😄 a na ten pasovy opar tiez existuje ockovanie

annm81
29. apr 2025

@basska_b
Práveže je to očkovanie "len tak" - jednoduchá ochrana dieťaťa pred veľmi nepríjemným ochorením. Očkovanie je odskúšané, funguje a zatiaľ sa potreba preočkovanie v dospelosti nepotvrdila - a to sú prvé očkované deti dávno dospelé. Ak sa potvrdí taká potreba, tak sa preočkovanie zavedie - nič zložité. V mojom okolí sú očkované prakticky všetky deti a len oči otváram, keď mi kamošky pravidelne píšu, koľko prípadov majú v okolí.

anavixy
29. apr 2025

Vhodne a vhodne, absolutne, ja (by) som nevahala ani chvilu.

beata_k
29. apr 2025

@mama4444 Ja som prve nestihla dat zaockovat. Teploty, skriabanie, plac, nastastie "len" 3 jazvy na chrbte, nekonecne kupanie v hypermangane. Druhe som stihla zaockovat. 2x si poplakalo 5 minut a vybavene. Este vahas? 🙂

chvostik1
29. apr 2025

@basska_b áno, a keď budeš mať dcéru, ktorá v čase očakávania tvojho vnúčaťa tie kiahne dostane, ako sa budeš cítiť potom? Ja mám dcéru, ktorá kiahne ešte nemala, už je školáčka. Dám jej spraviť testy a keď vyjde, že kiahne nemala, tak ju dám zaočkovať aby ich chúďa nedajbože nedostala v tehotenstve a neohrozila tak zdravie a život svojho budúceho dieťaťa. Pretože dostať kiahne v tehotenstve nie je vôbec sranda.

kiki68
29. apr 2025

@basska_b musis sa preockovat v dospelosti, vacsina ockovani nie je na cely zivot. Tiez po 60 odporucaju preockovanie kiahni, podla vsetkeho su zodpovedne aj za vznik nejakeho typu demencie. Svokra na vyse 70 a teraz ju ockovali

kiki68
29. apr 2025

Dala som syna ockovat, mala som alo dieta tazky priebeh. Mala som aj ten vysyp v ustach atd. Nemal ziadne neziaduce ucinky.

kacena4
29. apr 2025

ja som nestihla, chytili to vsetky deti naraz 3 mesacne a syn skoncili v nemocnici s extremnem vysypom na antiviritikach, jazvy od tvare po celom tele. 😥 za mna ockovat

jana_eyre_2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
44janica44
29. apr 2025

Ja tiež stále váham. Odrádza ma to ze nikde nie je napísané že po očkovaní nie je doživotná imunita ... bojím sa ze účinok očkovania dcere "skonci" v čase keď bude napr tehotná a dostane ich...

fion22
29. apr 2025

@kiki68 nepreockovali svokru preto, aby u nej "neprepukol" (sorry iné slovo mi nenapadá) pasový opar? Ten drieme v každom z nás, kto kiahne prirodzene prekonal...

Autorka nevahaj, pri očkovaní je jedinec chránený aj aj

anastazia12345
29. apr 2025

@44janica44 hladina protilátok sa dá zistiť jednoducho z krvi. Keby mala obavy a bude plánovať tehotenstvo, pôjde na test protilátok a buď si dá booster dávku alebo môže spokojne otehotnieť.

anavixy
29. apr 2025

@44janica44 ved si da skontrolovat protilatky, staci ju poucit, idealne este pred planovanim tehotenstva, ak by bolo neplanovane tak hned na zaciatku nech vie, ci si ma davat extra pozor alebo nemusi

44janica44
29. apr 2025

@anastazia12345
@anavixy len tu stale ostáva otázka co ak sa na to pozabudne... alebo otehotnie neplánovane?
Človek si môže dávať aj maximálne pozor a môže ich dostať ved infekcni sú už 2 dní pred vysypom.
Zatiaľ som viac naklonená variante ze ak do určitého veku neprekona potom sa bude očkovať keďže v dospelosti sú rizikove.

anastazia12345
29. apr 2025

@44janica44 ako už bolo vyššie písané, nie je preukázané, že je potrebné preočkovanie v dospelosti. Na druhej strane čierny kašeľ, chrípka a podobné ochorenia, ktoré sú v tehotenstve nebezpečné a dá sa voči nim chrániť očkovaním, veľmi nikto nerieši... A to by mala byť žena preočkovaná pred tehotenstvom, prípadne je to bežný postup v mnohých vyspelých krajinách, že sa tehotné ženy voči týmto ochoreniam očkujú 🤷‍♀️

anjelicek26
29. apr 2025

Vsetky deti mam ockovane, seba tiez... reakcia ziadna, kiahne sme stretli, nedostali... sestrine deti maju jazvy a nie jednu, ale viacere, dokonca na tvari... o tom, aky to malo neprijemny priebeh ani nezacinam...

hopatko
29. apr 2025

Ja som to prave riesila a pediatrickou, ktora je aj moja kamoska. Dcera prave prekonala kiahne a starsi syn stale nemal a ani teraz nedostal...povedala mi, ze ona by vlastne dieta nezaockovala, vraj je to ziva vakcina a mame este pockat, ze je najlepsie ak ich dieta prekona.

bosorkabb
29. apr 2025

Syn je očkovaný od svojich 18 rokov keďže kiahne nemal. Dcéra je tiež očkovaná pred nástupom do školy a to isté čaká aj môjho 5 ročného ak nedostane do začiatku nástupu na ZŠ.
Ja som mala možnosť vidieť môjho uja ktorý dostal kiahne v dospelosti a skončil v nemocnici. Mal ich všade vrátane úst, bojoval 2 týždne v nemocnici. Áno dostal sa s toho ale vraj nikdy v živote už také zažiť nechce. Myslel si že mal ako dieťa a mýlil sa.

lucia245
29. apr 2025

@mama4444 pre dospelých vhodné, pre dieťa s normálne fungujúcim zdravim, imunitným systémom zbytočne. Všetky moje deti mali naraz, na najmenšom by som si myslela, že sú to štípance od komára, keby nemajú aj starší kiahne vtedy... 10 vyrážok každý, najväčšie vyrážky malo najstaršie dieťa, to malo teplotu aj jeden deň. Zvyšné ani nevedeli, že im niečo je.

anavixy
29. apr 2025

@hopatko Dalsich xy lekarov ti povie, ze svoje deti nevahali ockovat, takze lekar-nelekar, aj lekar ma len svoj nazor, pokial neukaze studie, kde sa pise, ze prekonanie je lepsie (co neukaze, lebo nie su), tak takyto nazor lekara ma rovnaku vahu ako nazor ekonoma. Tiez mam v okoli mladu lekarku, ktora vravi, ze naco, a 60r lekarku, ktora (na moje prekvapenie a udajne ani ona si nikdy nemyslela ze raz bude mat taky nazor) vravi, ze po tom, co videla za priebehy, rozhodne ano.
Zatial nie su ani studie, ktore by potvrdzovali potrebu preockovania pred tehotenstvom ci vseobecne v dospelosti.

hopatko
29. apr 2025

@anavixy ok, ved dikutujeme. A ten nazor mi povedala aj dalsia pediatricka vo veku 60+ a dalsi iny lekar. Ja na to nemam ani vzdelanie ani studie, preto sa obraciam na nich a prijimam rozhodnutie...

anjelicek26
29. apr 2025

@hopatko ziva vakcina je zla a zivy virus v tisic nasobnej sile je lepsi? To su take argumenty... vzdelanie nevzdelanie, ale toto zmysel nedava...

hopatko
29. apr 2025

@anjelicek26 ja sa naozaj necitim kompetentna na tuto diskusiu...netusim, ci a ako sa da porovnat ziva vakcina a prekonanie daneho virusu.
Ja obom pediatrom, s ktorymi som to riesila plne doverujem a rozhodla som sa teda este neockovat.

anjelicek26
29. apr 2025

@hopatko my zijeme v krajine, kde sa ockuju vsetky deti MMRV teda klasicke MMR a kiahne a je to snad 20 rokov a kiahne tu prakticky nemame... neviem, preco je to na Slovensku inak, ale je to taka zbytocna choroba a tolko deti ma blby priebeh... ale tak je to len na tebe.

44janica44
29. apr 2025

@anastazia12345 ale ani nikde nie je napísané že očkovaný ich nedostane. Pýtala som sa švagriny co uci v škôlke...tam to majú každú chvíľu...povedala ze ona svoje deti očkovať nedala ze malé deti gro uplne v pohode zvládli ale mali raz očkované dieťa a kiahne dostalo, priebeh hrozný lebo sa vysypalo na slizniciach, v nemocnici skončilo,
Moje dieťa má aj niektore nepovinné ocko len pri tomto stále vaham...

kiki68
29. apr 2025

@fion22 aj Preto, ale toto sa zistilo nahodne nejakym vyskumom ( ten dalsi benefit), jej preockovali vsetko, vraj teraz od 35/40 maju byt ludia postupne preockovani vsetkym ako deti.

taktotedanie
4. máj 2025

@anavixy moje dieta ma tiez cca 60r lekarku pediatricku, ked sme sa o tom bavili tak vravela, ze za 30 rokov co robi v pediatrii su v poslednych rokoch kiahne s ovela horsim priebehom ako kedysi, maximalne sa trapi s rodicmi a detmi, nehovoriac o tom , ze sama vidi, ze tie deti po prekonani idu s imunitou dolu vodou, neskutocne dlho trva kym sa dieta ako tak z toho pozbiera

kiki68
4. máj 2025

@taktotedanie toto aj nasi v AT hovoria, mame strasne fajn lekarov, hlavne vseobecaka, ten berie aj deti. A obaja hovorili, ze ten priebeh dnes je iny a horsi a to iste pasovy opar, ze to vie byt divocina.