mám na vás asi úplne hlúpu otázku ale verim že tu nájdem odpoved. syn ma 5r ale ešte mu chyba očkovanie na 4r (proste vždy niečo) a ja som momentálne 35tt. do pôrodu som chcela dať ho očkovať (4+5r).. nie som nejak ohrozená ak ho dám teraz očkovať (neviem či sa očkuje protilatkami alebo aké sú tie vakcíny) a aký rozostup medzi očkovaním je ideálny? mesiac či viac? je nejaké riziko ak by som ho dala očkovať keď už bude babo na svete? môže to babo nejak ohroziť? som v tomto úplne tupá proste 😵💫🫣 ďakujem za normálne odpovede
Ved očkovať dávaš dieťa a nie seba, nejak blby názov tej témy máš 🙈 a keď sa narodi dieťa tiež to dieťa nemá s tým nič spoločné. Ved sa neočkuje s živým vírusom
Pravdepodobne ide o mmr ockovanie a nemusis sa bat, tebe ani plodu absolutne nic nehrozi z toho, ze das zaockovat svoje starsie dieta (ani ked ide o zivu vakcinu). Odporucam polozit tuto otazku googlu, tam najdes odpovede odbornikov (napr na stranke venovanej vyhradne ockovaniu) a nemusis ani volat pediatrovi kvoli tomuto.
Môjho očkovanie tento týždeň tetanovku A som v 36tt a nejak som sa nad tým ani nezamyslela
Ja nejak nechápem čo má očkovanie staršieho syna s tým, že si tehotná.
@lucia13022023 ona asi myslí to ze ta látka kt sa podáva pri očko je echt virus a ze kv tomu sa môže ona nakaziť. Aspoň teda ja si myslím že to tak berie
@lucia13022023 ano, ako pise stellarstar, nie je to nijak neobvykla otazka, bohuzial, tieto myty casto podporuju, alebo aspon podporovali, aj niektori lekari… samozrejme je to hlupost, nic nehrozi ani pri zivej vakcine (inych sa tato obava netyka)
@stellarstar
@anavixy aha, ďakujem za vysvetlenie. Ja o tom počujem 1x, v živote som o tom nepočula.
áno myslela som očkovanie hlavnou tou živou vakcínou (ale neviem akou sa očkuje na 4,5r)..netuším ako to funguje tak sa radšej informujem kto o tom ma vedomosť.. a teda rozostup medzi ockovaniami nevieš aký má byt?
@anavixy
Rozostup medzi akymi ockovaniami?
@anavixy medzi vakcínou ktorá mala byt na 4r a aktuálnou ktorá ma byt na 5.. syn už mal 5 čiže nám chýbajú 2 očkovania
Aha, no v 5. roku zivota (teda medzi 4. a 5. narodeninami) by malo byt MMR (ziva vakcina) a v 6. roku zivota (od 5 do 6r) preockovanie 4 zlozkami z toho uplne prveho ockovania (hexavakcina) - zaskrt, tetanus, obrna a cierny kasel. Standardne sa odporuca odstup aspon 1 mesiac medzi roznymi ockovaniami, ale vyslovene nutny ani nie je a dlhsi nemusi byt urcite.
Zavolaj pediatrovi a pýtaj sa jeho všetko toto, čo si tu napísala. Podľa mňa môžeš dat očkovať.