Očkovanie v piatich rokoch života. Dať či nedať?
ktore ste dali toto ockovanie, a ake boli reakcie dietata. ?
kolko ste ho nechali doma po ockovani?
tie, ktore ste odmietli, aka bola reakcia dr. a aky ste na to mali dovod?
@evaka len tak na margo toho predpokladam ze tvoja mama bola prti tetanu ockovana a aj tak jej tu protitetanovku pichli, a ono je to tak vzdy, ci si alebo nie si ockovana...cize ak sa nieco stane kludne pichnu aj dietatu protitetanovku, ale u dospelych nie je preockovanie proti ciernemu kaslu a spol co v detskej vakcine je
@bibistec si na omyle .protilatka na tetanus sa nepicha automaticky .je velmi casty jav.ze sa vola obvodakovi .kvoli ocku na tetanus ...to co ty hovoris bolo kedysi .ale zazili sme obdobia kedy sme nemali co pichnut z dovodu vypadkov protilatky ....plus aj tu .aj v nasich skupinach je opakovane info .ze ockovanie tetanus.zaskrt a ck.tj tato kombinacia je na sk a ockuje sa s nou dospela populacia .len je tam doplatok par eur....treba len info svojho dr.a predpise ju na recept...
My sme ockovali....ani v 5 rokoch ani nikdy predtym sme nemali ziadnu reakciu, ani len opuch
Maly bol za 5 rokov zivota chory asi mesiac a to nic vazne, imunitu ma neskutocnu. kebyze mam dieta s oslabenou imunitou, tak zvazujem
@prevenar ty to odkial vies ...ja ti hovorim .ze sa automaticky nepichaju
@bibistec pokial viem prevenar v zdr.nepracuje .plus k tvojmu prispevku .ockovaci status sa zistuje pri odobrati anamnezy pred osetrenim ...takze urcite sa prv neosetruje .ale prv odobera anamneza .ktora je dolezita pri naslednej liecbe a vtedy sa vola aj obvodnemu lekarovi...aj z urgent prijmu volaju...
@prevenar plus lekari .nie ze neveria vakcine ako tvrdis ty .ale ak clovek nepozna ocko status alebo bol ocko davno .podaju sa priamo protilatky z dovodu .ze nie je priestor na tvorbu protilatok z ocko latky .kedze na to je treba nejaky cas .ked v rane clostridie uz mozno sarapatia a preto sa podava priamo protilatka .kym telo zareaguje napr.u neockovanca na clostridiu tj na toxin tvorbou protilatok .clostridia vypluje zatial kvantum toxinu .ktory sa rozlezie po celom tele a je krasne dokonane...takze prosim ta nezavadzaj...
@aristka nerob si z ludi srandu, obvodakovi sa dovolas iba v urcitom case, takze nie vzdy je moznost zastihnut ho, resp iba vo velmi obmedzenom case, co teda robia v takom pripade? Inac som tiez o takych praktikach nepocula, pichnut tetanovku je omnoho jednoduchsie pre personal, ako zabavat sa telefonovanim.
...veľa ľudí tu pindá na náš zdravotný systém..ako áno, robia aj chyby a poisťovne kradnú, ale zosrali by ste sa zo systému na "západe" !!!!
Keď vám to tak vyhvuje, choďte tam 😉
@prevenar čiastočne máš pravdu, pichaju sa protilátky, dôvod Ti vysvetlila @aristka. Ale nie je to preto, lebo nedôveruju vakcíne proti tetanu, ale sami pacienti v 90% nepoznajú svoj očkovací status. Nevedia kedy boli očkovaní a proti čomu. Prípadne, keď začne pacient spomínať, že fuuuu to bolo ešte v roku 1992 a podobne. Najprv sa pri odbere anamnezy zisťuje očkovací status, ak si pacient nepamätá alebo bolo očkovanie pred viac ako 10 rokmi, dávajú sa protilátky.
@liebling98
@aristka tak teraz neviem, poznaju ludia svoj ocko status ci nepoznaju 😝
@sirinka ide o to, akých ľudí sa pýtaš. Ak vbehneš do dedinskej krčmy a spýtaš sa na očkovací status prítomných, 9z10 zaklipká očami, že o čom točíš alebo Ťa niekam pošlú. Ak sa to isté spýtaš v knižnici, pravdepodobnosť správnych odpovedí bude väčšia. No a záleží na tom,že ľudia z ktorej "inštitúcie" majú vyššiu šancu na tom urgente skončiť s rôznymi tržnymi a inými ranami.
@kvieta ano, poznam svoj ocko status, pichnutie protilatok by som zvazila podla zavaznosti poranenia, infuzny vitamin C by som si do zily drbnut nedala, nechala by som si ho infuzne podat, moji najblizsi taikisto vedia, ako maju postupovat v pripade, ze by som bola v bezvedomi. Posledne mesiace ma nase zdravotnictvo opat presvedcilo, ze je velmi nepruzne, uvaznene v standartnych postupoch a bez vacsieho zaujmu o pacienta. V ziadnom pripade sa nemienim spoliehat vylucne na nase zdravotnictvo a standartizovane postupy. Takze ano, megadavky vitaminu C urcite preferujem.
@sirinka Myslíš si, že lekári pred tým, ako sa rozhodnú pichnúť pacientovi protilátky, taktiež nezvážia závažnosť poranenia?
Nežalovala by si ich, keby sa neobťažovali v takom prípade zvážiť túto možnosť a malo to následky?
A to sa mi natíska ešte jedna ? Ak by Ti c-čku naklonený dr. podal iba C-čko, bez protilátok a nezabralo to... nežalovala by si ho?
Aj samotný petot by to kombinoval - pre istotu. V jednej téme som sa ho na to pýtala. Tak neviem, o čo to tu zasa komu ide.
@kvieta ano zvazia, z mojej praxe sice nie na sk, ale v at boli podavane protilatky aj ludom bez otvorenych zraneni, stacilo, ze prisli na rtg po pade a podobne 😉 ale pokial si si vsimla, debata bola o tom, ci na urgente zistuju ockovaci status pacienta telefonicky u obvodneho lekara.
Neviem, o co tu ide tebe, v mojom prispevku ti jasne pisem, ze by som podanie protilatok zvazila + plus infuzny vitamin C. Nemam pocit, zeby moja odpoved sa nejako vyrazne lisila od @petot
@sirinka Všimla, všimla🙂
Možno zisťujú, možno musia všetkými možnými spôsobmi zistiť očko status a teda ak je známy obvoďák, tak možno musia volať. Ale to si iba myslím, že by to tak malo byť, ak je na to čas. A asi to tak aj je. A môjmu dr. keby zavolali, tak by im možno aj dvihol a pamätal by si aký mám očko status. Ale neviem, ako by vedeli pri mojom bezvedomí, kto je môj obvoďák a tak by ani odo mňa, ani od neho môj očko status nezistili. A tak by mi rovno dali protilátky. A vieš, že by ma to vôbec neštvalo a to aj keď som očkovaná?
Sranda je počuť, ako niekto povie, že by zvážil podanie protilátok v situácii, keby mohol hroziť tetanus. Už to vidím, ako špekuluješ: Dať či nedať... 😀 (Byť či nebyť?)

@zvedavazvedava aj v čechách nevezmu do kolektívu 🙂