Očkovanie v tehotenstve

simapett
26. mar 2019

Ma prosim vas, niektora skusenost s ockovanim v tehotenstve? Zijem v zahranici (ITA) a som v 7. mesiaci. Moja gynekologicka ma posiela na ockovanie proti tetanu a ciernemu kaslu. Vraj ide o bezne ockovanie v tehotenstve ?! ktore ma ochranit dieta a matku do tretieho mesiaca babatka, kedy sa pojde opat ockovat.... neviem... pride mi to cele divne. Hovorila som o tom s dalsimi 2 lekarmi (talianmi) a ubezpecili ma, ze je to bezne a bezpecne, no ja sa s tym nejak nestotoznujem. Vela o tom googlim, no som zvedava ci niektora z vas ma osobnu skusenost. Dakujem za odpovede.

yanni
26. mar 2019

@simapett nic take. Hlupost. Spytali Sa ta vobec co si ockovana a preockovana?

whatever1
26. mar 2019

@simapett este som o takom niecom nepocula😮

minuskad
26. mar 2019

pytaj si klinicke studie, ze je to neskodne. pouzi zdravy sedliacky rozum. u nas sa nic taketo v tehotenstve neockuje. neexistuje ziadna studia, ze je to naozaj bezpecne.

pribinak
26. mar 2019

Môj kamoš z VS robil v Jutnej Afrike preockovavanie vsetkych tehotných zien na tieto 2 choroby.

nikpa
26. mar 2019

@simapett spýtaj sa tu na MK v poradni všeobecného lekára...

kika831
26. mar 2019

@simapett a je na to preockovanie nejaky dovod? Myslim, ze ak si vydrzala 7 mesiacov bez tychto vakcin, tak uz do porodu to pocka a potom sa mozes dat preockovat. Nikto vam nezaruci, ze je to v tehu bezpecne. Na vasom mieste by som nad tym ani neuvazovala, pokial naozaj na to nie je opodstatneny dovod. A to nie som zastanca neockovania a podobne. Drzim palce.

sasa1310
26. mar 2019

@pribinak tak v Južnej Afrike je to "trošku" iné, nie? Tam im je jedno, idú jak ovečky na páse.

lindusss2016
26. mar 2019

@simapett ockuje sa to, tusim, aj v UK u tehotnych... nuz, tetanus tvoje dieta do 3 m nedostane na 1000000% to je uplna kravina. A je asi len o 1% nizsia pravdepodobnost, ze ho dostanes ty. Nvm, ako ste u vas na tom s ciernym kaslom. Ale ockovat by som sa v tehotenstve urcite nedala

ukulela
26. mar 2019

asi ide o to, ze u nas sa proti tetanu ockuje od mala pravidelne v nejakych intervaloch - nie? - v IT mozno nie, preto ockuju, ked to povazuju za potrebne.
@sasa1310 a v afrike nejde o to, ze idu jak ovecky na pas,e ale ze tam ziju v rizikovych podmienkach a ockovanie ma v tom pripade ovela viac pozitiv, ako pripadnych negativ.

zoana
28. mar 2019

@simapett tak čo ja viem, tak v UK sa to odporúča a očkuje sa tak bežne. Ale ja by som sa nedala ani za svet. U nás keď som chcela kúpiť manželovi sprej do nosa, tak som musela lekárničke odprisahať, že to naozaj nechcem pre seba. Som sa cítila ako pri výsluchu 😅 A neverím, že očkovanie je menšia chémia ako sprej do nosa.

Tá ochrana matky a dieťaťa spočíva v tom, že ty sa zaočkuješ, takže ČK nechytíš a tým ani nenakazíš svoje dieťa. A to sa dá následne v 3. mesiaci proti ČK zaočkovať. Nazýva sa to kokónová stratégia, akože všetci ktorí sa dostanú s bábom do styku sa zaočkujú a bábo sa nebude mať ako nakaziť.

sasa1310
29. mar 2019

@ukulela ja viem o čo ide. Myslela som to tak, že tam keď sa tehotnej niečo stane tak pri ich mentalite to nebude nik riešiť. Rodina nedá na súd a pod.

minuskad
30. mar 2019
simapett
autor
31. mar 2019

@minuskad aaaaaaaa uz som bola rozhodnuta neist a eraz mam zas chrobaka v hlave 😁🙈

minuskad
31. mar 2019

@simapett a nezomrel lebo dostal cierny kaael z ockovania od matky?

simapett
autor
31. mar 2019

@minuskad babo zomrelo aj ked mama bola ockovana na cierny kasel pocas tehotenstva. Jednoducho tie protilatky z matky nepresli na dieta. Ale videsilo ma, ze ta choroba sa vyskytla blizko pri nas... sme v Benatkach a Bologna je blizko.

minuskad
31. mar 2019

@simapett ja som to porozumela tak, ze akoby to babo dostalo cierny kasel od matky z toho ockovania. Ale ja som it mala len 4roky na strednej. Čítala som raz, ze vie dostat babo napriklad kiahne od matky, ktora kiahne dostala pred porodom, tak ci to nie je tiez taky pripad.

simapett
autor
31. mar 2019

@minuskad pre istotu som sa pytala mojho muza ci som to spravne pochopila, tak pritakoho, ze hej 😁 kazdopadne na predporodnom kurze mi povedala ta ,,ucitelka,, ze 100% chranene by bolo dieta, len keby som ja sama prekonala cierny kasel v minulosti, co som ale neprekonala a povedala mi ziadne ockovanie nie je na 100% .... takze je to take na vazkach :( malu dam urcite ockovat na vsetko potrebne, ked sa narodi, ale desi ma ockovat sa, ked je mala este v brusku

minuskad
31. mar 2019

@simapett jasne, vzdy je to tak, ze 100% mas to len tak, ak to sama prekonas a odovzdas dietatku aj pri kojeni velmi vela cennych protilatok. Nedavaj sa ockovat v tehu, u nas sa to neockuje, ako pisem vyssie nikde nie je studia, ze je to bezpecne a ten clanok poukazuje aspon nato, ze ani ockovanie v tehu nie je zaruka. Ja mam predcasniatko, nechodili sme po nakupnych centrách, medzi velky dav ludi a nic nechytil. Pri tomto clanku by som si dovolila zapochybovať, ci fakt ten cierny kasel nedostal od matky. Nikdy nevies, len to nenapisu. Je nebezpecne prekonavat infekcne ochorenia v tehu, tak neviem preco je bezpecne v tehu ockovat, ked ani feny sa nesmu ockovat, ked su kotne

kluska
31. mar 2019

to je pribalovy letak, pozri si polozku o gravidite, ale inak tento ani zdaleka nezaznamenava neziaduce ucinky, je ich ovela viac

kluska
31. mar 2019

ockovanie je liek, nie to to len neskodna prevencia ako mnohi prezentuju, akzdy liek obsahuje ine pridavne latky, treba si o nich precitat a ako vieme,z e v tehotenstve netreba brat velmi lieky, ibaze v pripade nutnosti, tak prevencia ze co keby ako sa stalo, tak taka prevencia by mala byt tabu, lebo moznost nejakej situacie je len moznost, ale rizika uz moznostou nie su

kluska
31. mar 2019

pozatym nikto nikdy neskumal ake to ma nasledky na tehotnu zenu, na plod teda, mozu to zistit len formou pokus-omyl, teda ked sa budu nahlasovat pripady, ze dieta zomrelo alebo sa narodilo poskodene a pod, neziaduce ucinky sa moze prejavit tiez neskor po narodeni, nikto nevie. A bezne sa to aj tak robi,z e aj ked sa zisti, ze ockovanie pochybilo, zvali sa to na nieco ine, napr zika virus a rodenie deti bez mozgu.. to ze sa zacalo s ockovanim v case tehotenstva tych zien, tak to bola len nahoda, to je oficialna sprava, ale ci to bola nahoda, kto ti to zaruci?

prevenar
3. apr 2019

@simapett ..z mojho pohladu dost sialeny napad. radsej si o rizikach ockovania pozri nieco viac. https://www.modrykonik.sk/group/1799/

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
carimari
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simapett
autor
3. okt 2019

@carimari neockovala som sa nakoniec 🙂

carimari
Odpoveď bola odstránená
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre