Očkovať priorixom tetra proti ovčím kiahnam?

fem
11. aug 2010

Prosim, napiste, ak mate nejake skusenosti u svojho dietata, ci v blizkom okoli, s tou vakcinou, ciže ockovanim MMR plus proti ovcim kiahnam, neviem sa rozhodnut, bojim sa neziaducich ucinkov. Je pravda, že su stavy horsie, ako po ockovani len priorixom, teda obycajnym MMR..., myslim to ockovanie od 15. mesiaca. Prosim, piste aj ti, čo mate pozitivne skusenosti, tych negativnych som nasla viac. Aby som si mohla vytvorit objektivny obraz. Dakujem za uprimne odpovede.

maggie2
11. aug 2010

Ahojki, obávam sa že hockto hicičo napíše, každý organizmus je jedinečný a reaguje inak. Nedostaneš tak reprezentatívnu vzorku v tomto priestore - otázke - aby si si mohla urobiť objektívny obraz.

Ja osobne by som ovčie kiahne neočkovala, je to detská choroba, deti ju prekonajú dobre.

V ostatnom treba osobne zvážiť riziká pre i proti, musíme si zvyknúť na to, že hlavne my sami sme zodpovední za zdravie našich detí, my najlepšie vieme a cítime každodenným pozorovaním ako sú na tom zdravotne (a nemusíme byť ani medicínsky vzdelaní) a rozhodnutie je na nás a nie na štáte alebo lekároch.
Ak Tvoje dieťa zmrzačí vakcína štát ani lekár ani výrobca nenesie zodpovednosť v SK pomeroch. Ak NÁHODOU Tvoje dieťa ochorie na nejakú chorobu proti ktorej si nedala očkovať, môže sa stať zase, že budeš zavalená výčitkami a sebavýčitkami. Ale kto vie predpovedať budúcnosť, že či nastane taký stav alebo iný?

Ak je riziko vedľajších účinkov v matematickom pomere menšie ako riziko že dieťa vôbec na tú chorobu ochorie, tak by som zaočkovala svoje dieťa za predpokladu, že dieťa je OK, nemá zníženú imunitu, alergie a podobne. Ale ak sú riziká vakcinácie väčšie než samotná pravdepodobnosť že dieťa tú chorobu dostane, tak by som nezaočkovala. A mám na mysli BCG vakcínu napríklad. Tú som dcére aplikovať nakoniec nedala.

Je to vážne rozhodnutie, treba sa rozhodnúť individuálne a byť si vedomý osobnej zodpovednosti, byť s ňou vyrovnaný, či už urobíš tak alebo inak

juliagregor
11. aug 2010

všetky deti mám očkované obyčajným MMR..žiadne vedľajšie reakcie sme nemali...

evina313
11. aug 2010

my sme mali velmi zlu reakciu. kiahne sme nedali, iba obyc MMR. maly mal vysoke teploty, cely bol vyhadzany a skoncili sme v nemocnici, tyzden na koznom ☹
ale musim povedat, ze vo svojom okoli nepoznam nikoho kto by daval ockovat proti kiahnam, ale ani nikoho, kto by mal zlu reakciu na MMR. okrem nas ☹

u2jana
11. aug 2010

ja som dala zaočkovať aj proti kiahňam, reakciu mala dobru - teda takmer žiadnu.

inak aj ja som dala tohto roku očkovať ako dospelá proti kiahnam, este som ich neprekonala a planujeme druhe dieta, tak naco riskovat.

erikasadek
11. aug 2010

@fem za seba by som ti rada napisala daj ockovat je to super vec... ale nemozem..
osobna skusensot zla moj syn ma dozivotne postihnutie vdaka nej..
druhem som ani nedala... 😉

ak chces dobru rada precitaj si okolo tejtop vakciny vela ak mozes apotom sa rozhodni a este jedna vec..
skus sa spolahnut na svoj materinsky insktint. skus si dat sama sebe otazku .. a skus sa spolahnut sama na seba.. co si ty myslis co ty citis je to nutne?? alebo da sa aj bez tejto vakciny prezit..??
za seb ati poviem da sa cuper prezit .. a da s azit aj bez nej.. 🙂

ale ty sama s amusis rozhodnut.. ako to uz je na tebe; 🙂 .

jcn
12. aug 2010

Ja som moju dala ockovat a bolo to jedine ockovanie (zatial), pri ktorom mala zvysenu teplotu, aj vyse 39 stupnov, ale ked sme jej dali paracetamol, vzdy to hned kleslo a v pohode fungovala. Ak sa rozhodnes pre ockovanie, mysli na to, ze teplota resp. ina reakcia prichadza az o cca tyzden az 10 dni, tak aby si na to myslela, pretoze my sme to akosi opomenuli a zastihlo nas to asi tstyri dni pred odletom na dovolenku a teploty trvali asi 7 dni.
Inac moji dvaja synovci teraz obaja prekonali kiahne, najprv marodil jeden cca 3 tyzdne, potom hned druhy cca 2 tyzdne, a hoci su uz vyse mesiaca po chorobe, maju obaja strasne flaky po tele, dost pochudli, mali to aj na pipikoch (museli im tam liek aplikovat nejako injekciou) a na vieckach, proste hroza, nehovoriac o tom, ze svagrina bola vyse mesiaca na OCR a polovica leta bola fuc. Ja zijem v zahranici, tu sa to ockuje uz dlhsie a ziadne epidemie kiahni v skolkach ci skolach nie su, tu si nikto pracujuci nemoze dovolit byt doma s dietatom 3 tyzdne, ak to dieta chyti, choroba trva cca 3 az 4 dni a ma len velmi slaby priebeh. Alebo sa ani neprejavi, pomylis si ju s nejakou inou virozou, a ze ju dieta malo sa zisti aj z vysetrenia krvi. Druhe dieta (narodi sa v oktobri) ockovat tiez dam s tym, ze uz budem vediet o moznej oneskorenej reakcii. Inac osobne poznam asi 45 inych deti, ktore boli ockovane spolu s mojou dcerou, a ziadne z nich nemalo nic strasne okrem zvysenej teploty. Ale rozhodnut sa musis sama.

gretkab
13. aug 2010

Ja som davala 4-vakcinu, reakciu standardna ako pri akomkolvek inom = trosku mrzuta, mozno mala trosku zvysenu teplotu, nic hrozneho.
A ku kiahnam - niekto mozno prekona v pohode, moja neterka po nich skoncila so zapalom mozgu v nemocnici, takze ja mam z kiahni paniku. Ja by som dala ockovat znova, ty sa musis ale rozhodnut samozrejme sama.

manof
16. aug 2010

Myslím, že skôr, než sa rozhodneš, je dobré si prečítať tento článok:
http://www.sloboda-v-ockovani.sk/news/kombinova...

tina_
16. aug 2010

Naše predčasniatko sme odmietli očkovať čímkoľvek,
naštudovaného mám za 2 roky viac než dosť... ☹

článkov a štúdií je k tomu veľa, a aj odborných a písaných lekármi (čo ti asi tvoja pediatrička bude vyvracať, lebo o nich asi netuší....)

ilijanka
19. aug 2010

tina, daj prosím nejaký link na nejaký článok od lekára, ktorý odmieta očkovanie, aby sme aj my lekári boli v obraze 😉
Vďaka.

lenkamt
19. aug 2010

ja mám jednovaječné dvojičky:
Lucka - obyčajné mmr v pohode
Lenka - po zlých skúsenostiach s tbc má zakázané očkovanie živými vakcínami
takže každé dieťa je iné , ty musíš posúdiť ako zvláda očkovania, ak ste doteraz nemali s ničím problém tak sa neboj 😉

kiahne by som nedala...

daducha
19. aug 2010

Ahoj,
ja by som nedala, neodporuca to ani nasa detska lekarka.Starsi syn mal velmi zly priebeh kiahni,skoro sme skoncili v nemocnici,no vdaka homeopatikam to zvladol super, ziadne skrabanie, ziadne jazvy ani flaky. Tie sa sice stracali dost dlho, asi 2 mesiace, no ziadne pozostatky kiahni nezostali.Ockovanie nechrani cely zivot, po prekonani kiahni mas dozivotni imunitu.Takze mladsi syn si ich tiez prekona,jeho nedam ockovat ani MMR bez kiahni. Ale to je uz o inom.
Drzim palce v spravnom rozhodnuti 😉

sabiatko
22. aug 2010

proti kiahniam nebudem ockovat. ked ich prekona, bude mat lepsiu imunitu.

babatko88
23. aug 2010

ja dám zaočkovať len čo podľa zákona treba, inak nič navyše... ja som na to očkovaná nebola a kiahne som ešte nemala, tak sa teším, nech si to odbijeme všetci naraz 😠

moon1979
23. aug 2010

byby, ale pocula som, ze ak rodic odmietne ockovanie, tak to lekar nahlasuje do SP a dostavaju rodicia nejake pokuty. Nepoculi ste o tom?

majab86
23. aug 2010

Ahojte baby, chcela by som sa opytat, ci mi neviete poradit: Moj syn je lahko hypotonicky (sledovany neurologom, cvicime Vojtu) a tiez neviem ci ho dat zaockovat MMR. Bojim sa aby sa mu po tom ockovani zdravotny stav nejako nezhorsil. Ď

zuzkasm
24. aug 2010

Keby som sa mala rozhodnut, uz by som Priorix tetra nedavala. Po tyzdni sme mali skoro tyzden zvysene teploty, mapovite zacervenanie v mieste vpichu, malicka bola placliva a nic nechcela jest, zle spavala a este sa nam v ustach vyhodili afty. Takze preockovanie nehrozi..

latvia
30. okt 2010

ockovali sme sa nou v utorok, ziadne zacervenanie, ziadne teploty, zatial ziadna reakcia. uvidime ci sa este neico objavi, zatial je to fajn

ivush
30. okt 2010

Ja som dávala synovi to očkovanie bez kiahní, veď to nie je taká strašná choroba, že by bolo potrebné proti nej očkovať...kiahne sú nebezpečné hlavne do 1roka veku dieťatka...

ba80
30. okt 2010

my sme ockovali aj proti kiahnam a uz sa nam to dva-krat vyplatilo... 😉
co sa tyka nebezpecnosti kiahni, tak to by som oponovala, vedia byt z toho velke neprijemnosti aj s dozivotnymi poskodeniami... 😒
...je to na zvazeni kazdeho rodica... ale z mmr byva reakcia na osypkovu zlozku... my sme mali par dni horucku, inak nic...

zucha
30. okt 2010

nam kiahne lekarka odporucila iba ak ich deti nedostanu do urciteho veku (myslim do 10 rokov). To, ze budu proti nim zaockovane, este neznamena, ze ich nedostanu. Zarucuju ale jemnejsie priebeh. A kto vie, aky by bol ten priebeh realne. Poznam deti, co ich prekonali s 5 vyrazkami na tvari, ktore nesvrbeli a ich surodenci mali desiatky vyrazok po celom tele a znasali to velmi zle.
Ak kiahne prekonaju normalne, maju lepsie protilatky. Ak ich vsak neprekonaju, rizika vo vyssom veku su velke. U dievcat je riziko, ze ich prekonaju v tehotenstve, co by ohrozovalo ich plod a u muzov sa to moze odrazit na potencii. Takze preto ich dam zaockovat iba, ak to do toho 10 roka neprekonaju.

andrea487
30. okt 2010

mi sme malu dali zaockovat,žiadna reakcia ani teploty,ci ščervenanie. 🙂

rebecca2006
30. okt 2010

ahoj, akurát som riešila to isté- rozhodla som sa, že zatiaľ očkovať Prioorixom nedám, v budúcnosti zvážim doočkovanie samostatnou vakcínou proto ovčím kiahňam- a to v prípade, že Martinko nedostane sám od seba ovčie kiahne v rannom veku, kedy je priebeh ochorenia najlepší, ale napr. ak by som mala druhé dieťatko a bála by som sa, aby nenakazil škúlkár fresh novorodenca. U amalých detí je priebeh ochorenia bez komplikácií, ak keď je samozrejme nepríjemné, že choroba odstaví rodine normálny život na 3 týždne izolácie....

masinka
31. okt 2010

starsiu dceru sme davali ockovat iba trojvakcinou, po tyzdni zacala mat teploty okolo 39 stupnov a drzalo ju to vyse tyzdna. mladsiu sme dali zaockovat tetravakcinou a mala reakciu tiez po tyzdni, ale len cca 2 dni a do 38 stupnov.
Pri preockovani Varivaxom nemala ziadnu negativnu reakciu. Starsiu sme dali zaockovat 2 davkami Varivaxu ked mala nieco vyse troch rokov a obidve zvladla bez teploty, akurat sa este pol dna stazovala ,ze ju boli nozicka a ze ju mame krmit a nosit na rukach (akurat potvorka ukazovala na tu druhu nohu, do ktorej ju nepichali)...

maculienka123
14. dec 2011

zrovna je moj syn dva dni po tomto ockovani a ma cez den zvysene teploty,v noci aj 39 a vobec nic nechce jest.som z toho na nervy,lebo on bol teda riadny jedak,sme sa museli schovavat pred nim,lebo sa neskutocne prejedal a potom ho bolelo brusko,teraz mi nezje absolutne nic.dufam,ze to prejde coskoro.je placlivy,nespokojny.

sofia2008
14. dec 2011

po tom, co sme prezili po tretej davke Hexy, ani neuvazujem nad ziadnym dalsim ockovanim, MMR vakcinou a nieto este nad vakcinou proti ovcim kiahnam..ked niekomu nevadi, ze medzi neziaducim ucinkami je smrt, koma, epilepsia, cukrovka atd..

sylvia78
20. dec 2011

ahojte mamicky, nas ockovanie Priorix tetra caka v januari ale este stale som na vazkaz ci dat len trojvakcinu ci aj s kiahnami. Mam totiz rakovinu krvi a muz este kiahne nemal. Nasa pediatricka mi ockovanie doporucila na kiahne aj kvoli onkologickemu ochoreniu a vraj by som mohla mat ine ochorenie zo synovych kiahni aj ked som ich v detstve prekonala a moja onkologicka mi to tiez odporucila aby som ho dala zaockovat aj na kiahne. A ako citam ze niektore mamick vobec nedaju ockovat zacinam mat este vecsi strach z neho ako doteraz. Moj maly je moje prve a posledne dieta a veru nerada by som mu naockovala nejaku chorobu ako citam vedlajsie ucinky, jajaj, vobec neviem co mam robit

el2
17. apr 2017

@u2jana ahoj, prosim ta pekne, ked si sa dala zaockovat proti kiahnam, bolo to pocas dojcenia alebo nie? Dakujem

summerlili
19. apr 2017

Neviem či je táto téma ešte aktuálna a nechce sa mi otvárať novú.
Stretli ste sa s očkovaním, čisto len proti ovčím kiahňam, u staršieho dieťaťa ? Dcéra má 8, 5 roku, kiahne zatiaľ žiadne, okolo nás už išli toľkokrát, že sa to ani spočítať nedá a stále nič.
Imunitu má dobrú.
My všetci (ja, manžel, staršia dcéra) sme už kiahne prekonali v detskom veku, bez akýchkoľvek problémov, teplôt, čohokoľvek.
Len sa nám nechce stále tŕpnuť pred letnou dovolenkou a tábormi či náhodou neprídu.
Ďakujem.

sisaka
19. apr 2017

@summerlili áno, dcéra bola doockovana ako 5-6 ročná v Kanade, keďže v tom čase sa proti ovčím kiahňam na Slovensku neockovalo a toto očkovanie jej chýbalo. Existuje vakcína Varivax.