Oľutovali ste neočkovanie?
Viem čo všetko môže spôsobiť očkovanie. Ale zaujímalo by ma či ste niekto oľutovali to, že ste nedali zaočkovať vaše dieťatko. Či ste dostali niektorú z chorôb, proti ktorým sa očkuje a aké to malo následky. Ďakujem za info
@nikusssik tu máš odkedy sa proti čomu u nás očkuje: http://www.slobodavockovani.sk/news/z-dejin-pov...
@nikusssik ahoj. Proti osypkam, mumpse a rubeole sa na SK zacalo ockovat v roku 1969, len to neboli kombi ockovania. Kombi MMR ako to pozname teraz je az od roku 1992.
Cize nasa genaracia je tiez uuz zaockovana proti osypkam, mumpe, rubeole (dievcata). Ja som teraz naschval pozrela do mojho ockovacieho preukazu, den po narodeni som bola zaockovana proti ciernemu kaslu, tetanus, zaskrtu. Toto sa opakovala este dva krat. potom kazde tri roky.
Tiez polio sa opakuje aj v dospelosti. Podobne ako tetanus, cierny ksel, zaskrt, kazdych 10 rokov. Tu v DE mas bud jednotlive vakciny alebo aj rozne kombi.
@yanni ja totižto netuším 🙂 musela by som asi vidieť zdravotný záznam...poviem vám pravdu, dcére sa toto mmr bojím dať, toľko je okolo toho, že mám pocit, že jej idem ublížiť...a kto by chcel ublížiť svojmu dieťaťu? na druhej strane mám obavy aj z neočkovania...je to fakt lotéria či?
@sednaja Ide o to, že dieťa, ktoré je očkované môže dostať chorobu proti ktorej bolo očkované, ale väčšinou má miernejší priebeh.
pocujte, co sa tyka rubeoly, generacia nas, teda 85 +- bola ockovana proti tejto chorobe, dokonca sme vraj boli preockovani niekedy okolo 12.roku, vraj lyzickou v skole. hovorila mi to moja byvala detska doktorka, ked som jej spomenula, ze mi vysla reaktivna rubeola pri prvotrimestralnych testoch. ona, ze to mam iba protilatky, ktore sa aktivizovali pravdepoobne tym, ze som niekoho s tymto ochorenim stretla. ale ze ona si pamata, ze sa robilo celoplosne preockovavanie dirvcat a ja spadam do toho obdobia. inak mam zaockovane starsie dieta a bude aj mladsie. ta obavana mmr vakcina nemala u nas ziadne vedlajsie ucinky.
@yanni opravím Ťa trochu.
Očkovanie proti osýpkam, mumpsu a rubeole: samostatné očkovanie proti osýpkam sa začalo v roku 1969, potom sa zaviedlo očkovanie 14 - ročných dievčat proti rubeole v roku 1982 a následne ako pravidelné očkovanie detí od 15 mesiacov veku. V roku 1987 sa začalo očkovať kombinovanou vakcínou proti osýpkam a mumpsu, očkovanie proti všetkým trom ochoreniam naraz v jednej vakcíne sa začalo v roku 1992. V súčasnosti je súčasťou pravidelného povinného očkovania detí.
Zdroj: http://www.zzz.sk/?clanok=10730
@yanni 1969: Očkovanie proti osýpkam bolo zavedené do plošného očkovania detí vo veku 12 mesiacov.
1974: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol znížený na 9 mesiacov.
1977: Druhá dávka očkovacej látky proti osýpkam bola zavedená pre deti vo veku 11 až 15 mesiacov.
1982: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol zvýšený na 11 mesiacov pre prvú dávku a 18 až 22 mesiacov pre druhú dávku.
1982: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre 11-ročné dievčatá s negatívnym testom na protilátky.
1984: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre všetky 11-ročné dievčatá.
1985: Vek pre očkovanie proti osýpkam bol zvýšený na 14 mesiacov pre prvú dávku a 20 až 24 mesiacov pre druhú dávku.
1985: Očkovanie proti ružienke bolo zavedené pre všetky deti vo veku 2 roky.
1987: Očkovanie proti príušniciam bolo zavedené vo veku 14 mesiacov pre prvú dávku a 20 až 24 mesiacov pre druhú dávku - kombinovanou vakcínou spolu s osýpkami.
1990: Vek pre druhú dávku očkovania proti príušniciam a osýpkam bol zmenený na 13 rokov.
1992: Bola zavedená kombinovaná vakcína proti osýpkam, príušniciam a ružienke (MMR) vo veku 14 mesiacov pre prvú dávku a 13 rokov pre druhú dávku.
1995: Vek pre druhú dávku MMR vakcíny bol znížený na 11 rokov.
2001: MMR vakcína Trimovax s príliš reaktívnym kmeňom príušníc Urabe bola nahradená za vakcínu Priorix s menej reaktívnym kmeňom príušníc Jeryl Lynn. (pozn. aut.)
...nenapadlo tu niekoho (najmä kočky odporkyne očkovaní),že cesta bude niekde uprostred?
...je nekonečne veľa systémových chýb na Slovensku, ale rovnako sa nedá povedať (boli by sme dosť obmedzené) keby sme hovorili, že za všetkým je len farmaceutická lobby...
Môj syn mal veľkú reakciu na MMR očkovanie - následnú 18 mesačnú alergiu na kazeín, čo nám obidvom značne skomplikovalo život, ale prežili sme... takže nemôžem povedať, že som 100% bojovníkom za očkovanie, ale rovnako mám veľké obavy, čo sa stane, keď prestane fungovať kolektívna očkovanosť 😔 pretože potom pravdepodobne nebudú chorľavieť len malinké deti, ale aj my dospelí, keďže drvivá väčšina vakcín nemá doživotný účinok a tiež starí ľudia... vrátime sa späť do obdobia okolo druhej svetovej vojny 😔
...viete, je to to isté, ako keď sa teraz hromadne hovorí o tom, aké sú ATB škodlivé a zbytočné... áno, ak sa dávajú zbytočne, tak by to malo byť trestné (rovnako ako by mali byť potrestaní rodičia, ktorí vychovávajú svoje deti v sterilnom prostredí, nebudujú im imunitu, neotužujú ich a podobne...) ale ak by sme plošne zakázali ATB, tak si spomenie niekto na chrípkové epidémie zo začiatku 20.storočia? ...čo by pred 100 rokmi dali za také antibiotikum...
Zlatá stredná cesta je podľa mňa cestou... my riešme, aby deti boli otužilé, aby boli zdravé, aby sme veľa času trávili von a hľadajme informácie... ale veďme diskusiu...a nie tu teraz kvôli rôznym dohadom a konšpiračným informáciám ideme plošne odmietať úplne všetko...
@denduska no tak moj ockovaci preukaz klame. Mam medzinarodny vystaveny koli zahranicnym cestam. Bol mi vtedy treba, este sme utekali na hygienu, dat ho vystavit. Mam v nom vsetky ockovania do dnesneho dna.
Takze narodena 27., 28. ockovana Pertussis, Diphtheria, Tetanus.
Opakovane 4 mesiace neskor a potom 6 mesiacov neskor, tri roky od narodenia, potom dalsie tri roky neskor atd.
@redlola lyžičkou sa očkovalo polio, určite nie rubeola.
Ak si 85+ ročník, určite si proti rubeole očkovaná (ja som 75 ročník a som). Mať v tehotenstve pozitívne IgG protilátky proti rubeole je žiaduce. Znamená to, že si proti nim odolná.
@liebling98 ja som r. 77 a mám len očko proti osýpkam, mumps ani rubeolu nemám (obe ochorenia som prekonala)
@sanym to je ok, my sme tá generácia, kedy očkovali len dospievajúce dievčatá, ktoré rubeolu neprekonali. Ja som ju nemala, tak ma ako 13 - ročnú očkovali. Proti osýpkam som bola očkovaná ako bábo. Proti mumpsu nie, ani neviem, či som ho mala. Budem si musieť vypýtať od dr svoje záznamy k nahliadnutiu.
@liebling98 presne aj ja tak. ja som bola tiez proti rubeole doockovana.
Ešte pridám posledný odstavec z článku, čo tu bol vyššie pripnutý:
Vy, ktorým sa detské choroby vyhli aj napriek nezaočkovaniu, ste mali šťastie. nebolo by však tomu tak, nebyť nás, zástancov očkovania. akonáhle sa totiž zníži počet očkovaných, prestáva byť vaše dieťa chránené následne oslabenou kolektívnou imunitou. čím viac ľudí nalákate na vašu protiočkovaciu agendu, tým rýchlejšie môžete o toto šťastie prísť.
..dievčatá prosím vás aké sú to doživotné následky z očkovania? 😨 ..............asi budem za blbú a riadne to schytám, ale dajte prosím príklady.....ďakujem 🙂

prosím vás a generácia narodených v 85tom roku je očkovaná mmr? teda zhruba naša generácia? či?