Osýpky - aktuálna tema
Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku
Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.
Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.
Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?
Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!
@belllinka ved ludia čo sa narodili pred 69 boli doočkovany ved sa spytaj svojich rodičov . Moji si očkovanie pamatujú doočkovali ich ked sa zaviedlo povine očkovanie všetci museli byt zaočkovaný aj starý nie len malé deti . Takže vacšina ludí starých sú očkovaný dokonca aj moja babka bola a mala cez 70 rokov, musela sa dat povine zaočkovat dodatočne 😉
@maciatkolulu
@sykorkauhliarka ja neviem nic o.lidli s ciernym kaslom 🙂) Ale ked ho spominas, tak napriklad moj muz mal cierny kasel napriek ockovaniu pred vyse rokom, nik netusi ako sa k tomu dostal a teda bol to cisty horor..a to ja som v tom case zacinala chemoterapiu,nebolo mi vsetko jedno. Nik to od neho nechytil,ani nase tri deti male. A moja krstna mala par rokov dozadu ako 40 rocna osypky, prezila to v pohode. Takze aj dobre fungujuci zdravi dospelaci to mozu chytit,nie su nijako chraneni. Plus ja som.onko pacient,takze,realne ma tato otazka velmi zaujima.
A inac co take TBC, co sa,da nachytat supom,preco sa prestalo.ockovat? Ja som teda mmr najmensiemu nedala ale tbc by som.nevahala.
@sykorkauhliarka trosku silne vyjadrenie ohladne detskeho kutika 🙂. Mas este male dieta, tak netusis, co pride. Ver tomu, ze skor ci neskor nejaky ten detsky kutik navstivite, ci ani na narodeninovu oslavu kamarata svoje dieta nepustis?
@siska53 ja teda neviem, ale moja mama mala osypky a nemala kiahne, starka to opisovala ze mala nejake aj komplikacie, s ktorymi ich chceli hospitalizovat, ale nakoniec ich nehospitalizovali a mame to spontanne cele odznelo bez akychkolvek nasledkov, pripomibam, ze mama v tom case nebola ockovana,kedze vakcina este nebola.
@zupap to bol len priklad...lebo ste sa velmi zaujimali o to ci sme boli preockovani koli malej...
@uhnakova dufam v to ze nebude mat kamarata kt bude mat povrchne zmyslajucu mamu....ja neplanujem robit taketo oslavy a ked mala bude nastojit na takej oslave nedovolim to ...lebo sa mi to nepaci
@sykorkauhliarka to bolo len na okraj.... ja som sa pýtala,či ste s manželom preokovaní na všetky nebezpečné choroby proti ktorým sa dá očkovať a najmä boli nebezpečné pre tvoje dieťa?
@petuska2110 tak ja neviem ako moja babka,ale ja,moji vrstovnici tzn ľudia 35+určite pre očkovaní nie sú! A to sú práve tí medzi ktorými sa CK najviac krúti. Ako dlho má účinnosť vakcína proti CK,kedy a koľkokrát sa treba dať preočkovať? Zisti si😉
@sykorkauhliarka len pre vysvetlenie. Môj otec a aj matka mali podozrenie na CK,podotýkam nežijú spolu! Nepotvrdil sa. Obaja sú už dôchodcovia. Inak si ma pobavila s tym kutikom😅 teraz neviem,či ľutovať tvoje dieťa,či čo.... Keď ho pozvú na oslavy narodenín,budete odmietať atď??? Asi máš veľmi malé dieťa a smiešne predsavzatia.....🙂 sama sa budes na tom za 6-7rokov zabávať. Prípadne sa budes trepat s dvojmesacnym deckom do kútika,lebo staršie sito bude vyžadovať atď....
@sykorkauhliarka chudatko tvoje dietatko, ved ty uz teraz rozhodujes, ktory kamarat bude nevhodny a to ma dieta este len rok 😕. Nechapem, co je napr. na Bupi povrchne? Je to lepsia a zabavnejsia telocvicna, obe moje deti miluju skakat na trampoline a preliezat. Ja preliezam s nimi, aby nasu mensiu vacsie deti neprizabili, takze cvicim aj ja a zdarma, rodic neplati vstup 🙂
@sykorkauhliarka Teda Tvojim dietatom by som byt nechcela. Co je potvrchne na detskych kutikoch? A na oslavach v nich? Ked to dieta chce, tak preco mu to nedovolit? OK, Ty s tym nesuhlasis, Ty dietatu taketo oslavy robit nebudes. Ale nedovolis jej ani ist na oslavu narodenin svojho kamarata/kamaratky, lebo podla Teba ma prilis povrchnu mamu? Poviem Ti novinku - dietatu je absolutne jedno, kto ma aku mamu. Ono chce a potrebuje kamaratov. Urobis si z dcery outsidera. Bud to pochopis vcas a zmenis svoj pristup, alebo Ti dcera jedneho pekneho dna fakt "podakuje".
A ad osypky a vyjadrenia 80rocnych lekarov. Mam 37, moj muz ma 43. Obaja pozname OSOBNE desiatky ludi, ktori osypky uplne v pohode prekonali, no nepozname nikoho, kto by na ne umrel. Sme prave u svokrovcov, vcera sme tuto temu rozoberali. Moja viac ako 60-rocna svokra nepozna nikoho, kto by na osypky zomrel. A to jej vlastne dieta (moj muz) prekonalo osypky ako niekolkomesacne miminko. Nebagatelizujem ziadnu chorobu, umriet moze clovek aj na "obycajnu" chripku. Ale robit taketo strasne halooo a sirit medzi ludmi paniku a nenavist kvoli ochoreniu, ktore nasa generacia naozaj bezne prekonavala (a cudujme sa, ale aj napriek tomu, ze ockovanie bolo zavedene uz v roku 1969)......Fakt nemam slov.
@kofoluska nemám slov pozerala si vobec kolko mrtvych bolo na osypky pred zavedením očkovania alebo kolko ludí malo trvale nasledky? tolko ludi neumrie ani omylom na "obyčajnu chripku" . Osypky niesu ako ovčie kiahne lahko prekonatelne a často si ich ludia mylia. Ale som rada že nepoznate žiadny prípad umrtia na ne, moji rodičia si zrejme pamatujú iné. A tiež maju obaja dávno po 60. Len asi mi stále nedochádza jedina otazka na ktoru nikto neodpovedá a to je taká obyčajná že kam sa vytratili osypky zo slovenska? Ked osypky sú virus kt. nemá nič spoločné s hygienov no od zavedenia očkovania postupne "zmizol" tak isto je virus už spominane ovčie kiahne kt. majú lahší priebeh a neočkuje sa a máme ich stále nikam sa nestratili. Tak ked očkovanie je nefunkčné prečo už dnes osypky poznáme len zo strašenia. Ale máš pravdu človek čo má dobrú imunitu hravo osypky prekoná ale čo deti/straý ktorý toto štastie nemajú? ved realita je taká že keby boli niektory ludia zdravotne natom tak ako dnes, pred rokom 69 by nežili, žiadne predčasniatka a pod medicina nebola natom tak ako je dnes a nevedela to liečit, operovat atd. Napr. moji rodičia sú zavislý na liekoch, nemat ich nezvladnu to. A určite s tebou súhlasím že toto verejné strašenie a každý den nová temá nieje dobré. Lebo nech sa každý rozhodne podla svojho vedomia a svedomia. Ale nech si pozrie alebo zamyslí sa logicky nad tim a nepočúva druhých. Lebo osypky hravo prekona moje dieta, ale to si žial možem len mysliet nikto netuší čo sa stane ak ich dostane. A pridružené ochorenia pri osypkach je aj nap. zapal mozg., zapal stredného ucha, zapal pluc. A ano nie každý to má niekto má lahky priebeh a je fit no niekto to "nedá" a prepáč ale pre mna to je tiež nemyslitelné, lebo bojím sa očkovat aby nemalo vedlajšie učinky a nemám sa bát osypok ked aj tie vedú k vedlajším učinkom/poškodeniam alebo smrti?
@petuska2110 tento krat sa uplne nazorovo zhodneme...a este mna zajimaju aj ovcie kiahne...v krajinach kde sa ockuje proti nim ich nepoznaju...tiez mi to vrta v hlave ze preco ? ked pan ing vysvetluje na stranke sloboda v ockovani ,ze ockovanie nie je vobec funkcne.....
a pre ostatne zeny, ktore lutujete moje dieta lutujte ho aj dalej :D lebo ja som najhorsia matka na svete a mam ine priority ako navstevu detskeho kutika v obchodnom dome...
@maciatkolulu mam aj "vyskocit z okna "ked si to budu moje deti vyzadovat ? poviem ti novinku..dieta nie je panovnik na trone...radsej budem ked sa zahra na ihrisku
@uhnakova ty mas dake bupi...ja mam areal hier a radosti...velikanske ihrisko ;)
ano vsetky decka mojej a vasej generacie su poznacene tym ze nestravili detstvo v detskyh kutikoch...na vas to je dost vidno :D
@maciatkolulu očkovanie nesľubuje imunitu voči osýpkam ani iným. Očkovanie ti môže max uľahčiť priebeh choroby to je všetko, dostane ich aj očkovaní či skôr ako neockovany je otáznik. Ale očkovaním vírus osýpok vymizol zo Slovenska stratil sa, že dnes je to mitus a strašenie nejaká epidémia osýpok, pritom pred očkovaním bola epidémia osýpok realita. A keď je teda očkovanie nefunkčné ako tu tvrdia, čo kľudne pripúšťam prečo teda osýpky nemáme od zavedenia očkovania. Osýpky sú vírus ako nap. ovčie kiahne ktoré stále máme aj také tie chrípkové epidémie, a nezávisí od životnej úrovne/hygiene ako napr. Mor. Tak prečo vymizli ak nie.ockovanim. A natoto má byť očkovanie aby daný vírus vymizol alebo sa vyskytoval minimálne a nemuseli sme zisťovať kto z nás a našich blízkych má dosť silnú imunitu aby ho zvládol bez následkov a samozrejme prežil. Lebo ak niekto má slabú imunitu tak pochybujem že mu pomôže ockovanie aj keby bol očkovaní pred týždňom.
@petuska2110 V podstate Ti odpoviem otazkou. Ako je mozne, ze nemame na Slovensku posledne desatrocia epidemie brusneho tyfusu, sarlachu, moru ci cholery, nemame tu leprove "kolonie"? Proti tymto chorobam sa nikdy neockovalo a tak isto sa na ne kedysi umieralo, u moru bola sanca na vyliecenie takmer nulova. Dnes vacsinu tychto chorob pozname len z rozpravania (okrem sarlachu, ten sa vyskytuje stale, ale o epidemii som teda nepocula za cely svoj zivot), mor nam pripominaju morove stlpy v niektorych mestach. Ale nepamatam si, ze by som v mediach pocula spravu typu "pozor, na hraniciach s krajinou XY je 5000 chorych na chorobu XYZ, blizi sa k nam epidemia".
Ono je zaujimave sledovat, ako sa selektivne strasi prave chorobami, proti ktorym sa ockuje. A nestrasi sa chorobami, proti ktorym sa neockuje a nikdy neockovalo (alebo sa ockovanie z nejakeho dovodu zrusilo).
Ockovanie sposobuje autizmus:
@kofoluska proti brusnemu tyfusu aj moru sa ockovalo a vakciny existuju, z roku 1896 a 1897 a ockuju sa nimi stale ludia,co sa pohybuju v oblastiach,kde je riziko nakazy
@kofoluska ozaj? ved si prečítaj čo zapríčinilo mor pane bože. Ako toto možeš napísat ved mor roznášali potkany a bol zapričinený zlou hygionou, nemali kanalizácie a kde prosím ta teraz vidíš vonku behat len tak hejná potkanov ako v minulosti?? Mor neni ludská choroba roznášali ju zvieratá. Zapni uja googla a čítaj čo je mor. A čitaj že mor sa nestratil len už neni v takom rozsahu v krajinách 3 sveta sa stále vyskytuje (čiže minimálne): Ono je skor zaujímave sledovat taketo prispevky čo mi hlava neberie porovnat mor z osypkami. Ked chceš porovnavat porovnavaj realne. Choroby čo boli zapríčinené nedostatočnou hygienou a roznášali ich zvieratá porovnávat s osypkami. A čo neporovnáš ovčie kiahne a osypky? Prečo v krajinách kde sa očkuje na ovčie kiahne ich už nemajú a z tažka si spomínajú nato čo to je, a mi neočkujeme a máme bežné? čím to asi je v jednej krajine samé zmiznú a v druhej nie? A dalšie lepra? kam zmizla ved sa stále objavuje ,pretože ju nemá nikto koho poznáš tak už vo svete neni ?
Ročne sa túto chorobou infikuje okolo 250.000 osôb. Lepra, alebo aj malomocenstvo, je choroba vyvolaná baktériou Mycobacterium leprae a spôsobuje ju nedostatok vitamínu B2. Vyvíja sa a prebieha veľmi dlho.
http://www.teraz.sk/zdravie/lepra-choroba-posti...
Mor sa prenáša rôznymi ektoparazitmi. To sú parazity, ktoré žijú na povrchu tela svojho hostiteľa, ako napr. blchy. Potkaní mor je častejším predchodcom epidémií u človeka. Potkanie blchy sa infikujú na chorých potkanoch a po smrti potkanov vyhľadajú človeka ako náhradného hostiteľa, a potom ho ochorením infikujú. Ľudskými blchami sa ochorenie potom ďalej prenáša z človeka na človeka. Nákaza je však možná aj infikovanými predmetmi a ako kvapôčková infekcia dýchacími cestami. V poslednom prípade hovoríme o pľúcnom more.
@kofoluska a cholera sa ockuje tiez,je to srackoidne ochorenie,vacsinou kazdy,kto cestuje do Azie alebo za podobnou exotikou,sa da zaockovat
@senta_sofia dakujem na choleru som zabudla
@kofoluska Cholera je hnačkovité ochorenie vyvolávané baktériami – a to Vibriom cholerae, resp. v súčasnosti najmä Vibriom el Tor, ktoré neliečené končí až v 60 % prípadov smrťou. Prenos baktérií nastáva v prvom rade pitnou vodou znečistenou fekáliami.
To u nas zrejme nehrozi ked máme čističky vody ale čo krajiny kde nemaju hm ? tam je to stale bežné, takže to že to neni na slovensku tak už nikde inkde?
@senta_sofia šak ale ona o tom v spravach nepočula....😝
tyfus, mor - všetko stale existuje, zvlášť v rozvojových krajinách, kde nie je pristup k pitnej vode a kvalitným potravinám a je tam nízky hygienický štandard. V Afrike stale su ohniska nákazy kdesi v Kongu či v ,,kerej márii,,...tak jasne ze Markiza s Jojkou to nebudú mat ako hlavnu spravu. Dokonca menšia epidémia moru bola aj v roku 1970 na ,,vychodze,, (predpokladám niekde v osade, šak kde inde že?)
Takze mysliet si, ze tieto choroby vymizli a uz neexistuju je naivné...alebo teda logika, ze ,,nedavali to v spravach na Markize, tak to uz neexistuje,,.
@sardinka336 ja stale hovorim,ze na Slovensku sa maju ludia prilis dobre na to,aby si vazili zivotny standard,ktory maju,pod ktory prirodzene patri aj lekarska starostlivost,ockovanie nevynimajuc... a silne mi to pripomina,ked v Nigerii ti ich nabozenski fanatici,rozsirili famu,ze ockovanim proti poliu sa ma zabezpecit,aby boli zeny neplodne a tak sa ta pliaga ani nevykynozila. Ako mne uz sa fakt rozum zastavuje, ja by som zaviedla IQ testy uz aj na pouzivanie internetu.
@maciatkolulu toto som sa ja uz na par miestach tiez pytala... no nikdy som nedostala odpoved... preco sa stale riesia len deti. Ved tie vakciny nezabezpecuju celozivotnu imunitu... a preockovanie dospelych nie je povinne. By ma zaujimalo, ci aj tie ucitelky v skolkach, skolach a jaslickach su preockovane, ked uz nezaockovame deti by nebrali... na to ti nikto neodpovie, lebo tu sa musia riesit len ,,nezodpovedne mamicky", ktore nedaju dieta zaockovat... len by ma zaujimalo, ci tie mamicky, ktore tak strasne nadavaju, ako su ohrozene ich deti lebo klesa zaockovanost, ci ony samotne su preockovane... dam ruku do ohna za to, ze drviva vacsina nie...
@mrkvicka060 preockovavat treba z povinnych len tetanus,zaskrt a cierny kasel,preto sa dospeli tolko neriesia
@mrkvicka060 ja som to uz pisala xy krat, nech si kazdy robi s vlastnym telom a dietatom ako uzna za vhodne....Moje prve dieta nemohlo byt zaockovane prave z dovodu neziaducich ucinkov, ktore prvysovali ohrozenie CK, mali by pocut pediatricku ako sa vyjadrila celkovo k ockovaniu na CK...ale dobre, tretie dieta som si uz sestkombinaciou ockovat nedala a ani nemienim, ziadna pokuta, ziadne predvolanie, hmmm zaujimave, ze to ide, opat, ale dobreeee, Nasi blizki znami su ckovani snad aj proti spine v zahrade a vedia, ze my nie sme a nikto na nikoho neukazuje prstom, nikto sa s nikym nehada a nesnazi si dokazat svoju pravdu a tak to ma byt, nikto od nikoho neziadal, aby znasal naklady v pripade vyznych neziaducich ucinkov danej vakciny, lebo vsak ja som ti to hovorila, ze sa to moze stat a ty si ho dal zaockovat, alebo naopak, to je smiesne a trapne. Ci sa tu natahovat o tom, ci nejaka matka pojde do kutika, ci nepojde, inak @sykorkauhliarka to ani do obchodov nechodite s dietatom, nikam, iba ihrisko, vonku a ziaden kolektiv?😅 ach jaj... fakt je to smiesne. To nemizu niektore mamicky ani nikam cestovat, ved letiska a ine krajiny, kde nie je povinne ockovanie😅 ale do skolok ZAKAZ vstupu neockovanym detom, ach jaj, to nevadi, ze vsak do skoly uz ten zakaz platit nemoze😉nuz len tak dalej, hadajte sa dokola ako take sleeeepice, dokazujte si svoje morove, cholerove, osypkove a ine pravdy, ten kto je tak rozhodnuty, ze bude konat ako on chce, tak ho nevystrasia mamicky na slepacom fore s neuveritelnymi argumentami, rovnako ako normalna neockujuca nebude presviedcat a strasit ockujucu. A argumentovat dokola, len zial je vidiet, ze ovela agresivnejsie su tie sliepky, pardon matky na ockujucej strane aj so svojimi poziadavkami zakaz skolky, uhradzanie nakladov za liecbu atd, za mna zi a nechaj zit😉 Zelam peknu slnecnu sobotu a zdrave deti,
@senta_sofia no ved prave... preockovat cierny kasel tiez nie je povinne pokial viem u dospelych.. a je ich malo, ktori by sa aj na ten preockovavali... nerozumiem celej tejto teme ockovania/neockovania.. a pretriasania "nezodpovednych matiek".. ked uz chcu riesit, nech sa riesia vsetci, nie len deti. Akurat strasia matky, ktore nemozu ockovat deti zo zdravotnych dovodov. Este aby mali stres z nejakych epidemii, este k tomu v rumunsku, kde to vyze trochu inak ako u nas..
@maciatkolulu maleho sme.dali zaockovat prvykrat. Potom sme uz nepokracovali. Povedala som pediatricke, ze by som ho rada dala zaockovat proti tetanu a zltacke (kvoli mojej praci). Nechce mu dat monovakcinu, povedala, ze male deti sa ockuju hexou, nie monovakcinou. Ziadne vysvetlenie, nic, omielala len svoje aj na otazku ,,preco?" Proste nie. Tak ok. Pockame. Raz mu snad bude ochotna pichnut monovakcinu aspon proti tetanu. Alebo mi aspon vysvetli preco mu ju nemoze dat. Ked bude starsi, opytam sa jej to znovu.. uvidime.. pretoze ak by sa mu nieco stalo, vonku nejaka rana, uraz...v nemocke by mu tak ci tak pichli len samotnu tetanovku. Neviem, kde a ci je tam nejaky problem dat monovakcinu..
@maciatkolulu nemáš pravdu, neni sme tu všetky také čo musíme za každú cenu očkovat 😉 Ale ked si si nevšimla túto temu zas a znovu založili antivax "proti očkovaniu" a píšu povečšine strašné bludy bez toho aby zapli obyčajný google. A ludia sa potom boja očkovat a nespoja si 1+1 lebo niekto porovnáva mor a osypky.
A predstav si že ja mám syna plne očkovaného - nemal ani teplotu po očkovaní.
A druheho syna neočkovaného ani nebude zaočkovaný. Takže je mi fuk kto si ako spravý a ozaj nejdem odsudzovat ani jednu stranu. Ale to čo tu niektorý píšu a predvadzajú ako nič neexistuje atd. je silná kava.
@maciatkolulu zatial ho snad proti tomu tetanu uchrani aj ta jedna davka hexy...

@zupap jaj tak pardon ale moj muz nieje v praci od nevidim do nevidim ;) hladom sme nepomreli, a do detskeho kutika sa v zivote nechystam. ja a manzel sme neboli preockovani lebo ja som sa nevystavovala chorym ludom a on tiez nie je sanitak ;) a ku konspiracnym teoriam o tom ako mohol niekoho stretnut s ciernym kaslom v lidli sa nebudem vyjadrovat...