icon

Osýpky - aktuálna tema

prevenar
10. mar 2017

Tlačová správa k epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku

Občianske združenie Iniciatíva pre uvedomenie si rizík očkovania je vážne znepokojené, akým zavádzajúcim spôsobom sa slovenská verejnosť informuje o lokálnej epidémii osýpok v Maďarsku a Rumunsku.
Časť rodičov na Slovensku, často po vážnych negatívnych skúsenostiach, sa snaží informovane rozhodovať o ďalších očkovaniach svojich detí. Teraz ich časť médií i vyburcovanej verejnosti napáda ako „príčinu budúcich epidémií“.

Správy sa neraz podávajú takým spôsobom, že v čitateľovi, poslucháčovi či divákovi poľahky vznikne dojem, ako keby na Slovensku bola očkovaním viac než 95 percent obyvateľstva vytvorená kolektívna imunita proti osýpkam, avšak zrazu bola ohrozená, pretože zaočkovanosť v poslednom roku klesla pod požadovanú hranicu, a to kvôli odmietaniu očkovania malých detí. Takéto podanie je nepravdivé a dokonca aj matematicky nezmyselné.

Faktom je, že v poslednom roku približne 5 percent dvojročných detí nebolo očkovaných. Lenže dvojročné deti tvoria len zlomok populácie Slovenska a tak nemôžu naraz významne ovplyvniť celkovú zaočkovanosť. Prečo teda hon na zodpovedných rodičov? Lebo odopreli poslušnosť farmaceutickému systému?

Na druhej strane, správy zoširoka obchádzajú zjavný fakt, že mnohonásobne väčšiu skupinu tvoria dávno zaočkovaní dospelí, u ktorých účinok vakcíny už vyprchal, a najmä neočkovaní dospelí, narodení pred rokom 1969, kedy sa začalo očkovať proti osýpkam. Z tejto jednoduchej skutočnosti vyplýva, že sa absolútne nedá hovoriť o 95-percentnej celkovej zaočkovanosti obyvateľstva (ako sa nám predkladá v hypotéze o kolektívnej imunite). Ktovie, či zaočkovanosť proti osýpkam na Slovensku vôbec niekedy dosiahla aspoň 65 percent!

https://www.dieta.sk/tlacova-sprava-k-epidemii-...

senta_sofia
11. mar 2017

@mrkvicka060 zodpovedny lekar si predvolava na ockovanie aj dospelych,podla rocnikov narodenia,ako spadaju

maciatkolulu
11. mar 2017

@petuska2110 ja som nikde nenapiala, ze ste tu vsetky take co musia za kazdu cenu ockovat😉

maciatkolulu
11. mar 2017

@senta_sofia tak potom vsetci lekari, ktorych poznam su vrcholne nezodpovedni, lekari mojich rodicov, starych rodicov, mojich kamaratov, znamych, blizsej aj vzdialenej rodiny....🙂 inak predvolat si ich nakoniec aj mozu, ale ked omietnu, nedostavia sa tak sa nic nedeje, nikto ich nepokutuje a presne o tom to je, preco male deti a ich rodiny su pokutovane a dospeli nie, ved ked je to taky des a hroza, tak maju byt vsetci komplet zaocko a nie, ze len male deti, ved ti dospeli su potencionalna hrozba pre deti, ktore zaockovane este nie su a to je akoze ok????😅 tam uz nie je kolektivna imunita pri nezaockovanych dospelych?

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu nechcem sa chytat za slovicka,ale napisat na mor a choleru,ze to boli srandy, strasne, preto boli morove a cholerove cintoriny mimo uzemi miest a obci... trosku ucty k historii by neuskodilo ☹

petuska2110
11. mar 2017

@maciatkolulu Na Slovensku sa očkuje vakcínou MMR, ktorá obsahuje tri zložky. Očkovaciu látku proti osýpkam (morbilli), príušniciam (mumps) a ružienke (rubeola). Všetky zložky vakcíny dostáva dieťa v jednom vpichu. MMR je živá vakcína, obsahuje vírusy osýpok, príušníc a ružienky, ktoré sú oslabené, a teda nespôsobujú ochorenie. Prevažná väčšina detí, viac ako 95 %, po očkovaní získava imunitu, ktorá ich chráni celý život.
Tak nechápem otazke ake preockovanie stále? ked sa nepreockováva a má to byt na celý život.

maciatkolulu
11. mar 2017

@petuska2110 cierny kasel, tetanus a zaskrt, uz o tu bolo napisane zopar x😉

maciatkolulu
11. mar 2017

@petuska2110 zjavne mas tiez nezodpovedneho obvodaka, ze ta nepredvolal😉

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu hej, ako vidim, si jedna z tych, co pozna 30tich doktorov, vsetkych atestovanych v odbore pediatria a vseobecne lekarstvo pre dospelych, ktora s oblubou pouziva termin "vsetci", tak schvalne, kolko ich je? Az jeden? Presne takto vacsinou koncia tie temy, vsetci co poznam, vsetci to maju a vsetci mali taketo a taketo neziaduce ucinky a skusenosti a bla-bla... A ted tu vo tom kralickovi poprosim. Uz len pomimo, ja som za to, aby to bolo na slobodnej volbe kazdeho rodica, aby sa rozhodol, ale ako tak citam tieto diskusie, ludia este nedozreli do toho stadia, aby vobec tuto slobodnu moznost mali mat, bohuzial. Mam znamych v rozlicnych krajinach sveta, ano, je slobodna volba v ockovani, ale nepoznam ziadneho, kto by isiel so svojim lekarom polemizovat o tom, ci je vobec ockovanie, ktore je v kategorii odporucane, vhodne alebo nevhodne, jednoducho, ockuje sa a nikto ich neoznacuje za slepe ovce, ktore idu so stadom. Beru to ako sucast svojho zivotneho standardu a lekarskej starostlivosti.

maciatkolulu
11. mar 2017

@senta_sofia to bol pre koho prispevok, nejako nerozumiem, ja nikde nepisem, ze cholera bola sranda... a ja uctu k historii teda mam🙂

petuska2110
11. mar 2017

@maciatkolulu Prvé preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa odporúča vo veku 30 rokov a ďalej po každých 15. rokoch. a poznam xy ludi preockovanych aj chlab bol ,mna to len caká.

petuska2110
11. mar 2017

@maciatkolulu moj obvodák je v pohode len som neni este tak "stará"

maciatkolulu
11. mar 2017

@senta_sofia ja nechapem preco oznacujes mna... moje prve dieta ockovane byt nemohlo a tretie som nedala, mam na to dovody, moja babka je pneumolog, ktory zacinal s kalmetizaciou na SK, takze neviem ku komu ma chces zaradit, ale uprimne ma to ani nezaujima.

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu citujem z tvojho prispevku: hadajte sa dokola ako take sleeeepice, dokazujte si svoje morove, cholerove, osypkove a ine pravdy... akoze co na cholere a more kto potrebuje dokazovat?

maciatkolulu
11. mar 2017

@petuska2110 uz si to vygooglila😅

maciatkolulu
11. mar 2017

@senta_sofia to bolo myslene vseobecne, ale nevadi

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu nezaradujem ta nikam, skus si po sebe precitat ten prispevok a mozno pochopis, kam si sa nim zaradila ty a konkretne som narazala na to predvolavanie dospelych, v ktorom si ty reagovala na mna... len tak mimochodom, co sa teda mojho prispevku tyka

petuska2110
11. mar 2017

@maciatkolulu hm ano presne tak. Alebo skor som nepochopila že od osypok ( v uvodnej teme) sa prešlo k tetanu atd. Alebo lepšie povadné nečítala som všetko dopodrobna len som odpovede "prebehla" 😂

maciatkolulu
11. mar 2017

@senta_sofia ale my sa fakt zjavne nerozumieme.... ty si pocula niekedy o tom, ze ked by aj prakticky lekar pre dospelych predvolal na ockovanie dospeleho cloveka, tak by ten bol predvolavany na posudkove prejednavanie a pokutovany? Ja teda nie a naozaj nie je zvykom aby boli dospeli predvolavani na ockovanie, dokonca ani my sme neboli s dietatom😉 - procare bratislava😉

yanni
11. mar 2017

@maciatkolulu nejdem sa velmi zapajat, ocko-neocko je kazdeho vec.
Ale ten tvoj vyrok, ze 35+ nie ste preockovani, tak ale to je uz vas problem.
My zijeme v DE, kde ocko vobec (ani u deti) nie je povinne. A predstav si, aj ked nie je povinne, je tu ca. 95% deti zaockovanych. Nehovorim, ze na vsetko, co sa odporuca, ale vsetky deti, co ja poznam (a nie je ich malo), su ockovane. Aj nase deti su ockovane, aj ked maju len to najhlavnejsie.
Co sa tyka dospelych, tych co poznam, su vsetci preockovani ako sa odporuca v 10rocnych intervaloch. Dokonca aj na Pertussis, cize ten vas cierny kasel. Je na to kombi ocko latka, je na vyber troj a stvor kombinacia. Aspon takto to bolo na vyber v 2012, ked som sa dala preockovat ja.
Ono to preockovanie je kazdeho dospelaka vlastne rozhodnutie. Ale ako pisem, ja poznam, aspon v zahranici, len preockovanych. A predsav si, su aj moji rodicia (60+), moj brat (30+) a aj ja (takmer 40). Moj muz tiez, on dokonca MUSI.
My vela cestujeme, zijeme momentalne (na cas) v Saudskej Arabii a tu sa vyskytuje dokonca aj polio atd. co v Europe o tom uz ani nechyrovat. A darmo sa pohybujeme len vo vyssej spolocnosti. Jest musime, obliekat sa tiez, takze musime ist aj na nakupy a tam nikdy nevies, co mozes chytit.

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu o pokute som nepocula, lebo nepoznam z dospelych nikoho,kto by ockovanie proti tetanu odmietol

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia
@maciatkolulu
baby nie predvola dospeleho ale lekar upozorni. Pokym som zila na SK, tka moja obvodna tiez tak robila. Ako dospelaci sme mali mama, ja a brat jednu a tu istu lekarku a otec inu. A tak ta to tak urobila.
Nasa dokonca aj zavolala. Ked uz som bola v zahranici, to bolo pred 2002, tak moja dovtedy obvodna na SK dokonca mojej mame volala, ze MNE "vyprsi" v 2002 ocko. Ze do konca 2002 mam prist. Nijake predvolanie, ani natlak, ani hrozby, ani povinne, ani musis. Jednoducho lekarka len upozornila.

maciatkolulu
11. mar 2017

@yanni ale ja stale nerozumiem o com pisete, ved samozrejme, ze je to len a len moja vec, ci som ja zaockovana a moje dieta, to si presne myslim..... uz rozumies. A co sa tyka tych vakcin, myslis, ze v DE to iste co u nas?😉 Zarucene nie je, ked som sa pytala, ci je ochotna moja pediatricka zaockovat maleho vakcinov dovezenou z DE, tak nie a teda nie su rovnake.... Ako matka a clovek mam pravo rozhodnut co do svojho dietata a seba teda dam a nie, ze ma budu predvolavat a nahanat a nutit ma ockovat latkami, ktore jednoznacne nechcem. Podotykam v DE mame rodinu, kardiologa a jeho manzelku anesteziologicku, babka je pneumolog, nieco o tom viem a len poznamka, ked sa pohybujete len v tej vyssej spolocnosti, tak snad nechodite do nejakych podradnych obchodnych retazcov, ale pohybujete sa medzi "rovnnymi", prepac trochu trapna poznamka, nezda sa ti🤐 Akoze v tej nizzsej su len podradni nakazani nezaockovani chudaci asi.... fuuuu

senta_sofia
11. mar 2017

@yanni ja som zazila aj listocek postou, zavisi od lekara, ono sa tomu len hovori predvolanie, s ucinkami klasickeho to nema nic 🙂

senta_sofia
11. mar 2017

@maciatkolulu ved sem daj pribalovy letak tej z DE alebo aspon nazov a ekvivalent coho to mal byt, sprechujem, problem nemam

yanni
11. mar 2017

@maciatkolulu nijaky lekar nezoberie na vlastne trikozodpovednost za podanie lieku (aj ocko latky), ktore si dovezie privatna osoba ktovie odkial. Tu nejde o zlozenie (to sa da jednoducho zistit, ci su rovnake, treba si len porovnat pribalove letaky) ale o skladovanie, transport atd.
Ja si tiez ockovacie latky vaberam v DE na recept a prve co sa ma vzdy lekarni opyta, pred tym ako mi to vyda, ze ako daleko to mam domov. Ak dalej ako pol hodky, musis mat chladnicku so sebou.
A napr. Infarix Hexa ma jedneho vyrobcu a urcite zlozenie. To zlozenie sa len tak ledajak nemoze menit. Vyrobca lieku, drzitel licencie, nemoze vyrabat ten isty liek pre rozne krajiny rozne.
Lieky s rovnakou ucinnou latkou mozu mat samozrejme vela vyrobcov ale ta ucinna latka je vzdy ta ista.
Ako je to s ocko, neviem, ci je na jednu a tu istu chorobu viac vyrobcov.
V DE sa hexa ockuje Infarixom.

uhnakova
11. mar 2017

@sykorkauhliarka ty si uplne mimo. Prajem vela stastia v areali hier a radosti.

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia Ja mam Infarix Hexa DE v PDFku. Tym bola ockovana najmladsia, ma 19 mesiacov, tkaze celkom cerstve, nemyslim, ze by bolo nieco nove. Aspon som o nicom nepocula. Copana je ockovana len Hexou a aj to len 3 davkami (v DE sa ockuje 4 krat).
Nic inym nebola ockovana. MMR odkladam, kedze momentalne zijeme mimo DE a k pediatrovi chodim len v DE, tu len nevyhnutne veci, ako nejaka chripka atd. To co sa da riesit neskor, riesim len s nasim lekarom, kedze ten nas pozna a tiez, v SA nemas ako to pozname aj na SK, jedneho vlastneho pediatra a ides vzdy len k nemu. V SA je uplne iny system, trosku chaoticky ako zial vsetko v tejto krajine.

senta_sofia
11. mar 2017

@yanni dakujem 🙂 ono nie je problem dohladat,len som chcela vediet,co chcela ockovat, kedze sa plne stotoznujem s tym,co si napisala ty o tych ucinnych latkach a to,co tvrdi,mi pride trosku zavadzajuce

yanni
11. mar 2017

@senta_sofia vies co, ja som to uz pocula (alebo tu na MK citala????), ze akoze na SK su tie ockovania ine. Hm. Zaujimave, ze to tvrdia len slovenske mamicky.
Ono liek predsa nie je prasok na pranie alebo pampersky. Licenciu ma jeden vyrobca. Aspon co sa tyka EU.
A inak, ked si kazdy mysli, ze v DE je ine zlozenie, tak je to take jednoduche zajst do DE a dat sa/dieta zaockovat.
Zaplati si latku a "osetrenie" lekarom a je to vybavene. Ci to uz SK poistovna preplati, je ine.
Ockovacie latky su vsetky na predpis. Cize je potrebny recept. Infarix Hexa stoji jedna davka v DE ca. 80 E.

kofoluska
11. mar 2017

@petuska2110 Sama si vztiahla svoju otazku na Slovensko, takze si odpoved dostala na Slovenske pomery.A je zaujimave, ze si sa chytila najviac moru, kym k ostatnym chorobam si ostala "slepa". Kazdopadne, ako pises - bola zla hygiena a stale sa mor vyskytuje v krajinach, kde zla hygiena je. U nas ale NIE. Preco? Pretoze mame dobru hygienu a dobru zdravotnicku starostlivost, nezijeme v premnozenych oblastiach. Ak aj nas je na meter stvorcovy pomerne vela (povedzme BA), tak tu mame kanalizaciu a pitnu vodu. Co sa tyka cholery, oralno-fekalnou cestou sa prenasa aj obrna. Preco sa teda proti cholere povinne neockuje (aby som teda bola naozaj presna, dobrovolne ockovania ma nezaujimaju v tomto pripade, pretoze je to na zvazeni kazdeho jedinca, ci sa da alebo neda zaockovat ked ide do krajiny, kde sa s cholerou moze stretnut, rovnako ako so zltou zimnicou ci inou chorobou, ktora sa v tej ktorej krajine vyskytuje, nikto mu to ockovanie nenuti - a je tiez zaujimave, ze nikto nenapada ludi, ktori sa nedaju ockovat proti tej ktorej chorobe, vyskytujucej sa v krajine, do ktorej idu), ale proti obrne ano? Prenos je v podstate rovnaky.
A mimochodom, aj taku leptospirozu prenasaju potkany. Divoke potkany, aby som bola presna. A je to pomerne nebezpecne ochorenie, o ktorom vacsina ludi v zivote nepocula (a v tom lepsom pripade ani pocut nebude).
@senta_sofia Pardon, budem exaktnejsia. Nikdy sa proti tymto chorobam nezaviedlo plosne povinne ockovanie. A nikde netvrdim, ze sa celosvetovo tieto choroby nevyskytuju. Ale kedze petuska vztiahla svoju otazku na Slovensko, dostala odpoved na Slovensko. 🙂

V podstate ste si ale dievcata odpovedali same - precitajte si to po sebe 🙂. Ochorenia, na ktore sa u nas nikdy POVINNE celoplosne neockovalo sa u nas uz bud vobec nevyskytuju alebo sa vyskytuju v malom meritku a neumiera sa na ne vdaka vysokemu hygienickemu standardu, pitnej vode, kanalizacii, v neposlednom rade aj vdaka lekarskej starostlivosti (do ktorej ale v tomto pripade neradim ockovanie). Same ste to napisali vo svojich prispevkoch, ked ste ma chceli presviedcat, ze nemam pravdu, hoci ja som pisala o Slovensku, kedze povodna otazka bola vztiahnuta na Slovensko. 🙂 Nikde som nenapisala, ze celosvetovo sa s tymito ochoreniami uz nestretavame. 🙂 Ani som nikde nenapisala, ze celosvetovo sa na tieto ochorenia neumiera 🙂