Pár otázok ohľadom očkovania

vejula
18. máj 2014

Ahojte žienky.... Chcela by som vas poprosiť o rady či skusenosti. Svoje deti, chcem do buducnosti očkovať len monovakcínou proti tetanu. Syn ma 3x hexavakcína, dcera neočkovaná. Je možné zabezpečiť takéto očkovanie, ktoré je v rozpore s očkovacím kalendárom na Slovensku? Ďalej sa chcem informovať, kedže nedavam deti očkovať MMR vakcionou, kedže vo veku 1 a pol roka nevidím v tomto očkovaní význam, iba riziká, ak by napríklad dcéra neprekonala rubeolu, či môže toto očkovanie na vlastnu žiadosť podstupiť vo veku pred plánovaným otehotnením. Ďakujem za odpovede. Poprosím len odpovede na otázky. Vdaka

nae
18. máj 2014

Áno, samozrejme. Ty si rodič, ty rozhoduješ. Možeš ale byť udaná lekárom a dostať pokutu. Keď bude dcérka plánovať rodinu, bude mať dosť rozumu aj na rozhodovanie o očkovaní, takže sa može dať zaočkovať (ale s nejakým rozumným časovým odstupom, jedná sa o živú vakcínu).

vejula
autor
18. máj 2014

@nae Ďakujem za odpoved. Chcem sa ešte spýtať, či je monovakcína tetavax vhodná aj pre očkovanie detí, alebo je treba zabezpečiť inú monovakcínu proti tetanu, ktorá je určená špecialne pre deti? Prípadne akým spôsobom by som mohla tuto vakcinu zohnať.

katyt
18. máj 2014

Ja pokiaľ viem, tak MMR vakcína nemá žiadne obmedzenia pre vek, čiže sa môže dcéra dať zaočkovať až ako dospelá a ak si zoženieš monovakcínu proti tetanu, tak je tiež možné dať sa zaočkovať len monovakcínou a ostatné očkovania odmietnuť. V najhoršom prípade dostaneš pokutu, ale aj to nie v plnej výške, ale len adekvátnu sumu za odmietnuté vakcíny.

katyt
18. máj 2014

Tu píšu, že Tetavax sa očkuje bez rozdielu veku: http://www.ockovacicentrum.cz/cz/tetavax
ale neviem či sa vôbec ešte predáva, lebo tu sa udáva, že je to neaktívny produkt: http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/tet...
Dnes už všetky hradené očkovania vyrába len jedna firma a to GlaxoSmithKline a toto je firma Sanofi, tak neviem.

nae
18. máj 2014

@vejula Áno, Tetavax je vhodný aj pre úplne malé deti (dojčatá), aj pre dospelých - aj na základné očkovanie, aj na preočkovanie. Pokiaľ máš takéto neštandardné požiadavky (tzn. mimo klasický očkovací kalendár a používané vakcíny), varianty sú:
- pediater ti vakcínu objedná, ty mu ju zaplatíš, ev. zaplatíš aj aplikáciu
- pediater ti napíše recept, ty si vakcínu vyzdvihneš a zaplatíš v lekárni, donesieš si ho ku dr. na aplikáciu, ktorú si zaplatíš (ak je to mimo očkovací kalendár)(toto je menej správny postup, keďže može dojsť k porušeniu chladiaceho reťazca)
- ak nebude ochotný ti vakcínu objednať, vyhovejú ti v akomkoľvek štátnom očkovacom centre
- ak ani to nepojde, vyhovejú ti v akomkoľvek súkromnom očkovacom centre

vejula
autor
18. máj 2014

@katyt vdaka za odpoved... HEj, píše tam neaktívny 😕 Asi budem musieť u pediatričky zistiť či sa ešte vyrába 😒
@nae dakujem za rady... nae, takže pri dcerke môžem napríklad vo veku 3 rokov požiadať o základne očkovanie tetavaxom a po zakladnom očkovaní budeme preočkovávať každých 10 rokov? NEvieš či sa momentálne preočkovava tetavaxom alebo niečim iným? Myslím to očkovanie proti tetanu každých 10 rokov, ktoré absolvuju dospelaci.
A synčeka, ked on ma 3x hexa mám nechať preočkovať tetavaxom ked bude mať 10 rokov?
Ešte sa chcem spýtať na to MMR... Toto očkovanie je v 1a pol roku a potom v 11 roku života. To očkovanie v 11 roku života nadvezuje na to prvé MMR očkovanie, teda je to len preočkovanie? Alebo druhé základne očkovanie, ktoré nieje závislé na prvom očkovaní? Dufam, že sa zrozumitelne vyjadrujem...

nae
18. máj 2014

@vejula
- áno, s dcérkou to tak možeš urobiť
- preočkovanie asi bude až v tom 11. roku, alebo to ti konkrétne povedia.
- Tetavax je myslím jedniná dostupná monovakcína na SR, ale viac neviem, my to neriešime, takže konkrétne viac neviem poradiť, prepáč
- u synčeka by sa štandardne preočkovávalo asi v 6. roku (vtedy sa bežne preočkováva záškrt, tetanus, čierny kašeľ, mrkni do očko kalendára)
- čo sa týka MMR, v 11. roku je preočkovanie

katyt
18. máj 2014

Ja si tiež myslím, že to MMR v 11. roku je len preočkovanie, akoby posilnenie účinku tej prvej vakcíny, teda aspoň ja to tak chápem. Ak nedáš očkovať teraz, tak potom podľa mňa by nemala mať ani to preočkovanie.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nae
19. máj 2014

@katyt U živej vakcíny, ako je MMR, sa nejedná o označenie, že je to booster, posilovacia dávka.

katyt
19. máj 2014

@nae ja neviem, ja tomu nerozumiem, len som si to tak predstavovala, že tie preočkovania sú len ako posilnenie účinku. Tak potom sa načo preočkováva, to by potom stačilo aj raz, alebo vakcína má účinok len niekoľko rokov a potom sa musí znova preočkovať aby chránila ďalších pár rokov?

vejula
autor
19. máj 2014

@fidka79 no ved moja mi tiež povedala, že tetavax je len pre dospelých.. Ale vidíš v príbalovom letaku je jasne napísane že služi aj ako základné očkovanie pre novorodencov... Potom ako ma človek veriť vyjadreniu lekára, ked protírečí tomu, čo je napísané v príbalovom letáku vakciny.. No a s tou rubeolou, presne ako píšeš, tiež som počula o prípadoch, kedy ženy v tehotenstve nemali protilatky, ktoré im očkovanie malo zabezpečiť. Najideálnejšie by bolo, keby naše dievčatá dostali rubeolu a mali by protilátky na celý život. Na sto percent ak by sa teda dcéra rozhodla v puberte, žťe chce MMR, by som jej dala spraviť krvný test na protilatky proti rubeole. Vraj rubeola ma občas velmi lahký priebeh, že človek ani nevie že ju prekonal, dokonca chýbaju aj tie typické vyražky... To by bolo fakt najlepšie.


@nae
@katyt no preto sa pýtam, lebo ohladne MMR to tuším nefunguje tak ako napríklad u hexy, že aby bola vytvorená dostatočná imunitná odpoved je treba viacero očkovaní. Tam by malo byť dieťa imunné už po prvej dávke v 1a pol roku. Preto rozmýšlam, ako je vnímaná tá vakcinacia v tom 11 roku. či ako očkovanie nezavislé na tom prvom, alebo ako..

lolusik
19. máj 2014

Ahojte, ja by som mala tiež otázku. Čakáme babo a nakoľko máme dcéru čiastočne ockovanu, rozmýšľame, ze druhé dáme tiež len čiastočne. Chceli by sme ale dať len zaskrt, tetanus atď. bez pneumokokov. Myslíte, že je možné odmietnuť len pneumokoky a MMR?

katyt
19. máj 2014

@vejula ja som našla toto: http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/MMR.htm
a tam sa presne uvádza, že vakcína ani nechráni na 100% v prípade ani jednej z týchto chorôb a chráni tak maximálne 30 rokov, preto sa dáva tá posilňujúca druhá dávka v 11. roku života, aby sa predĺžilo to obdobie. Takže v podstate to očkovanie je úplne zbytočné, lebo nás chráni akurát tak do dospelosti a potom môžme všetky tie ochorenia dostať aj keď sme na ne zaočkovaní a dieťa znáša podstatne lepšie tieto ochorenia ak ich prekoná v mladom veku ako keď ich dostane už ako dospelí, kedy už môže mať rôzne komplikácie.

vejula
autor
19. máj 2014

@katyt ved presne pre toto nedavam deti očkovať mmr... Najradšej by som bola, keby deti tie choroby prekonali v detstve, tak ako sa ma. LEnže tým, že sa plošne MMR očkuje, výskyt tychto chorôb je malý a riziko nakazenia v detskom veku je teda tiež menší. Vravím, najidealnejšie by bolo, keby teraz ako deti prekonali a mali do konca života imunitu... Nad tymto očkovaním by som rozmýšlala až v staršom veku, kedy by tieto choroby mohli spôsobiť komplikacie. Mumps u dospievajucich chlapcov a dievčatá v tehotenstve môžu predstavovať nejaké riziko. PReto sa aj informujem o možnosti tohto očkovania v prípade, že deti tie choroby v detstve neprekonaju.

vejula
autor
19. máj 2014

@lolusik u našej mudr. toto možné je. Tiež nam ponukala takuto variantu... Aby som dala len hexavakcinu bez pneumokokov a MMR. JA som však hexu odmietla. Jediná choroba z tých šiestich, ktoré hexa obsahuje a v ktorej vidim nejaku realnu hrozbu je tetanus. no s monovakcinou tetanu už nesuhlasila.

katyt
19. máj 2014

@vejula tam je teda malá šanca, že by ich prekonali v detstve, keďže tým, že sú všetci očkovaní, tak to nemajú od koho dostať, jedine, že by ste to odniekiaľ doniesli. A doktorka s tým nemala problém, že deti nie sú očkované?

lolusik
19. máj 2014

Dakujem velmi pekne za odpoved. Opytam sa jej na to, ked bude drobec na svete, len som chcela vediet, ci je to realne ziadat 🙂 Nasa mala ma 3x hexu a pneumokoky a je neustale chora. Hnisave oci, sople, kasel... Dokonca v nose sme mali pneumokoka a xy deti okolo nas malo s pneumokokmi hrozne problemy (vsetky plne ockovane), ze nevidim zmysel tohto ockovania :/ Takze este raz dakujem a dufam, ze sa nam to podari takto dohodnut s dr.

chelonka
14. júl 2014

@fidka79
@vejula
@katyt
@lolusik ja len baby k tomu TETAVAXU toľko, že minulý utorok som bola na pojednávaní na RÚVZ a tam sme sa bavili o tom, že aké možnosti očkovania proti tetanu existujú a tam mi pani Epidemiologička povedala, že pre dcérku 29.6. - mala 2 roky je vhodná vakcínta TETAVAX , pootom vo štvrtok som bola u detskej obvodnej na poradni s malým a rovno som prebrala aj toto a tiež moja dr. že jej sa zdá že je to iba pre dospelých, že či mi teta na RUVZ nehovorila akou vakcínou tak som im písala aaaa a aj v maili mi potvrdili z RÚVZ že je to vakcína TETAVAX. ja mám len otázku či sa to pri detoch po dvoch rokoch očkovuje tou 3 dávkou alebo len jednorazovou, bo dr. ovedala že len 1. nevieto o tom niečo viac?

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
aristka
14. júl 2014

@chelonka http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... kuk sem ,ak dieŤa nebolo očko treba tri dávky a potom sa očko jednou .tak isto je to písané aj v letáku tejto očko látky a ak máš pochybnosti do tretice sa nakontaktuj na očkovacie centrum pre rizikové deti a určite ti poradia ....

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sunflower000
20. mar 2020

@ada12345 toto by zaujimalo aj mna