Skúsenosti neočkovaných detičiek
Ahojte som tu nova, videla som tu vela tem o ockovani ale skor vzdy neziaduce ucinky ockovania. Kedze nas teraz caka prve ockovanie zaujimal by ma aj opacny nazor mamiciek ktore svoje deti nedali zaockovat ci svoje rozhodnutie olutovali. pripadne ci ste nasli volakde statistiku ako to je s ockovanim v krajinach kde je dobrovolne ake tam je % zaockovania.
ďakujem
@tean teda neviem ci by som to nazvalala spankovym problemom u nas. maly sa pokial mu nejdu zubky zobudi len na mlieko a ked ho hned dostane spi dalej a neprebudi sa moc. Citala som jeden clanok od jednej antropologicky ohladne toho spanku a ma to ukludnilo,ze je vsetko ok 😉 myslim,ze s ockovanim sa moze zly spanok v podstate spajat vtedy,ked to je az prilis abnormalny,ako neutisitelny plac, dlhodoba bdelost, vyrazne zle spanie,zaspavanie, nervozita. Nas maly je pocas dna v pohode,zobudi sa vyspaty s dobrou naladou a pocas dna spi teraz 1x a to ca 1,5 az 2hod. a so zaspanim nema vecer problem.Pocas spanku si prejdeme viacerymi fazami,cize hlbsim a plytkejsim spankom a kazdy sa inaksie s tymito prechodmi vyspariada.Cize jeden to az tak nezaregistruje,len sa otoci na druhu stranu a odfukuje dalej 😉 a druhy sa preberie,nieco vykona a opat zaspi. u deti je to tak isto,cize niektore bez vyrazneho prebudenia,cize rodic to nepostrehne prejde z jednej fazy do druhej a ine dieta sa preberie a potrebuje pomoc pri opatovnom zaspani (najcastejsie prsnik,mlieko).aspon ja to takto vidim. nas syn je citlivejsej povahy,takze aj to ovplyvnuje u neho aj troska jeho spanok.ked ma pocas dna viacej novych vzruchov,tak zvycajne je aj v noci nekludnejsi a spracovava intenzivnejsie v noci nove zazitky,poznatky. Takze sme sa naucili,ze po prichode vecer odniekal domov mu musime dat dostatok casu na ukludnenie a uvedomenie si,ze je opat v prostredi,ktore doverne pozna a az potom zacat s vecernym ritualom,ktory mame zauzivany (je jedno ako neskoro to je) a potom pekne zaspi a aj noc je kludna,teda tak ako obvykle 😎
@brumka111 syn bol od 2 mesiacov kojeny cez flasku,cize som odsavala do jeho 10,5 mesiaca. nedarilo sa nam prisat a potom nastalo odmietanie prsnika,tak som to riesila odsavanim. Myslim,ze u nas by aj pomohla tzv. "odstavenie" od flasky. nieco podobne ako pri odstaveni od dojcenia,kedze maly si mna spaja s spapanim a pri mm sa uspokoji aj s vodou.lenze mm nemoze k nemu vstavat,kedze v praci musi byt fit a to by u nas trvalo taketo odstavenie asi min.tyzden 🙄 uvidim,kedy budeme mat s mm na to pevne nervy a dame sa na to odstavenie 😉
kocky ten clanok vam pohladam dam potom link.
@tean inac teraz neviem ako tych 10% chapat,ked mam pravdu povedat 😅
@brumka111 @tean dievcata nenasla som povodny link na to,ale tu vo fore som nasla prekopirovany ten clanok
Nočný spánok bábätiek
(Preklad článku profesorky K. Dettwyler, originál sa nachádza tu: Sleeping through the Night)
Katherine A. Dettwyler, Ph.D.
Department of Anthropology (Katedra antropológie),
Texas A & M University
(Tento text bol pôvodne adresovaný konkrétnemu človeku. Je trochu upravený, aby bol menej špecifický.)
Som profesorkou antropológie a výživy s čiastočnom úväzkom na A&M univerzite v Texase (čiastočne na dôchodku) a vo svojom výskume sa zaoberám postojmi a praktikami vo výžive bábätiek a detí v rôznych kultúrach a z hľadiska evolúcie, ako aj zdravím a prospievaním detí. Z vlastnej skúsenosti viem, že byť prvýkrát rodičom je veľmi náročné, najmä keď očakávania nezodpovedajú skutočnosti, a tiež keď nás naša kultúra učí, aké potreby by deti mali mať, čo by mali chcieť, ako by sa mali správať, a zrazu naše deti akosi tieto predstavy nespĺňajú. Zmieriť sa s týmto nesúladom medzi očakávaniami a skutočnosťou môže byť pre novopečených rodičov veľmi náročné. Niektoré deti je možné nasmerovať, presvedčiť či donútiť, aby splnili očakávania našej kultúry, a deti budú pekne prospievať. Inokedy síce deti splnia kultúrne očakávania, avšak na druhej strane stratia zmysel pre to, kým sú, stratia sebavedomie a vieru, že svet je bezpečné a dôveryhodné miesto, a niekedy bude dokonca ohrozené ich zdravie a život. Pravdepodobne nikde nie sú kultúrne očakávania a skutočné potreby detí vo väčšom konflikte ako v oblasti častosti dojčenia a charakteru spánku.
Ľudské mláďatá sú uspôsobené (či veríte že evolúciou počas miliónov rokov alebo Bohom, na tom nezáleží) dojčiť sa *veľmi* často, vychádzajúc zo zloženia mlieka u nášho druhu, z faktu, že u všetkých vyšších primátov (primáty sú zoologický druh zahŕňajúci ľudí, patria medzi ne aj opice) nosia matky svojich potomkov na rukách alebo na chrbtoch po niekoľko rokov, ďalej z veľkosti žalúdka malých detí, z rýchlosti, ktorou je materské mlieko strávené, z potreby takmer nepretržitého prísunu živín pre rast obrovského mozgu (obzvlášť u ľudí) a tak ďalej. Slovami "veľmi často" myslím 3-4 krát za hodinu, s trvaním vždy niekoľkých minút. Spôsob, akým sú niektoré malé deti v našej kultúre kŕmené, keď sa im snažíme zaviesť režim kŕmenia každé 3-4 hodiny s trvaním jedného kŕmenia 15-20 minút, je proti našej základnej fyziológii. Avšak ľudia sú veľmi prispôsobiví, niektoré matky sú schopné vytvoriť dostatok mlieka i pri takejto riedkej stimulácii a takomto vyprázdňovaní prsníkov, a niektoré deti sú schopné sa adaptovať na takéto veľké a nie časté porcie. No bohužial niektoré matky nevytvoria pri takomto občasnom dojčení dostatok mlieka a niektoré deti sa neprispôsobia režimu, sú nepokojné, veľa plačú, chcú sa dojčiť "skôr než je čas", nerastú dobre a neprospievajú. Samozrejme sa zvyčajne zvaľuje vina na matku - "Nemáš dosť mlieka" - namiesto na kultúrou spôsobené očakávanie, že dojčenie každé 3-4 hodiny má byť dostatočné, a matka začína dokrmovať umelým mliekom, čo ju vtiahne do špirály vedúcej k úplnému odstaveniu. Ľudské mláďa je tiež uspôsobené byť dojčené minimálne 2,5 roka, pričom mnoho indikátorov naznačuje, že skutočný fyziologický vek pre odstavenie je 6-7 rokov, bez ohľadu na to, čo diktuje vaša kultúra. Môžem vám ohľadne týchto skutočností dať referencie k môjmu výskumu, ak máte záujem.
To isté platí pre spánok. Ľudské mláďatá sú uspôsobené spať so svojimi rodičmi. Hmat je u primátov spolu so zrakom najdôležitejší zmysel. Mláďatá primátov sú nosené na tele matky a spia pri nej celé roky po narodení, často aj po odstavení. Očakávaný vzorec správania je pre matku a dieťa spať spolu a pre dieťa dojčiť sa počas noci kedykoľvek chce. Normálne zdravé dojčené dieťa spiace so svojou matkou neprespí noc (povedzme 7-9 hodín bez prerušenia) až do veku 3-4 rokov, aj keď už nočné dojčenie nepotrebuje. Opakujem - je to NORMÁLNE a ZDRAVÉ. Výskum Dr. Jamesa McKennu ohľadne spoločného spania jasne poukazuje na nebezpečenstvo osamelého spánku malých detí, keď tieto vkĺzajú do abnormálnych fáz veľmi hlbokého spánku, pri ktorých je pre ne veľmi ťažké sa vyrušiť, keď nastane apnoe (zastavenie dýchania). Pri spoločnom spaní matka monitoruje spánok a dych dieťaťa, dokonca i keď sama spí. Keď u dieťaťa nastane apnoe, vyruší dieťa svojím pohybom a dotykom. Toto považujeme za hlavný mechanizmus, ktorým sú deti spiace s matkou chránené pred syndrómom náhleho úmrtia. Inými slovami, mnoho prípadov tohto syndrómu u detí, ktoré spia samé, pripisujeme tomu, že sa tieto deti naučili prespať dlhé časové úseky vo veľmi skorom veku, takže sa ocitajú v dlhých fázach hlbokého spánku, nastane apnoe, a nablízku nie je nikto, kto by to spozoroval a vyrušil ich, takže nezačnú znovu dýchať. Spoločné spanie tiež umožňuje matke monitorovať teplotu dieťaťa počas noci a byť pri ňom, keď zvracia, rozkašle sa, či proste zabezpečiť normálne bezpečné prostredie, ktoré bábätko či dieťa prirodzene očakáva.
Je to pohodlné pre rodičov? Nie!
Je pre niektorých "prvorodičov" náročné prispôsobiť sa? Áno!
Niet pochýb, že priepasť medzi tým, čo nás učí naša kultúra očakávať od spánku dieťaťa (prečítať rozprávku, prikryť, zhasnúť svetlo a nevidieť sa nasledujúcich 8 hodín) a skutočnosťou, ako zdravé a normálne deti naozaj spia, je obrovská.
Ale prvé kroky k vysporiadaniu sa s faktom, že vaše dieťa neprespí noc či nechce spať bez vás, sú uvedomiť si, že:
(1) Neprespať noc do veku 3-4 rokov je normálne a zdravé správanie sa ľudských mláďat.
(2) Vaše dieťa nie je náročné, ani vami nemanipuluje, je normálne a zdravé a správa sa primerane svojmu druhu.
Keď akceptujete tieto jednoduché fakty, starať sa o vaše dieťa v noci bude omnoho ľahšie. Keď sa vzdáte predstavy, že vaše dieťa má spať v noci 8 hodín v kuse, a budete vnímať nočné vstávanie k dieťaťu ako vzácne a pominuteľné chvíle, veľmi rýchlo si zvyknete.
Vrelo doporúčam knihu Nighttime Parenting od Dr. Searsa. Prvé roky našich detí sú veľmi dôležité a majú veľký vplyv na ich životy. Prejde to všetko príliš rýchlo. Napĺňať potreby našich detí počas týchto začiatkov sa v ďalších rokoch veľakrát vyplatí.
(Preklad je zverejnený so súhlasom autorky, pofesorky K. Dettwyler.)
@ira111 ...to je take celkom zaujimave, pises, ze dietatko by "nedajboze chytilo niektoru z tych chorob". Ja by som bola ako rada, keby mala chytila rubeolu, mumps aj osypky........ked budes vediet o niekom, kto ma rubeolu, daj vediet, aj zaplatim, aby sa s tym dietatkom moja mala mohla tak hodinku pohrat..... 😉
@kukina79 ...tak to sa nediv, ked ho mas u seba, a este aj v posteli, ze sa nevyspinkate ani ty ani dietatko.. to je logicke....malu som od 7 mesiacov dala spat do vlastnej izby a odvtedy konecne po pol roku nevyspatych noci a preplakanych klud a pokoj a 12 hodinovy neruseny spanok....dodnes. Juj, keby ma vtedy okolnosti (mala spalna na dovolenke) neboli prinutili dat ju spat do inej miestnosti, tak sa asi rusime s malou doteraz... 😀
@hajanka ...potom daj pusinu dietatku a podakuj mu, ze je take dobrucke a rozumne 😉 ....vsetko ma vzdy svoje vynimky.... urcite neuverim, ze kazde dieta je ako tvoje a ked kazduu noc spalo s maminou, tak jedneho dna mu mama povie, budes hajat v inej izbe samo a dieta bez reptania s usmevom pojde do svojej postielky......
@awalancha3 zial mame len 2-izbovy prenajaty byt,takze syna do inej izby nemam kam dat. ano u nas prebehla aj ta faza,ze muz je vystahovany od maleho 8.mesiaca zo spalne,lebo sa navzajom rusili a syn so mnou spi len polovicu noci v posteli a to az teraz a nie kazdy den. od narodenia je zvyknuty byt s nami da sa povedat v jednej miestnosti (kedze spalnu sme ako hernu vypustili a mame otvorenu kuchynu k obyvacke). prve 3. mesiace sme prespali,kedze mal problemy s bruskom na sedacke v obyvacke a potom chcel sam spinkat v postielke.skor je typ,ze nemusi byt vo velkej postely.ako som spominala,je to len poslednu dobu,pretoze nas dost trapia zubky. popravde na zaciatku som bola proti tomu,aby som si ho zvykla na nasu postel a po case mi to zacalo byt luto z dovodu,ze si myslim,ze dieta pokial chce byt s matkou aj v noci ma na to pravo,ci je 2mesacne,albo 6rocne. v kazdom veku dieta sa vyskytne faza,kedy hlada viacej kontakt a blizkost rodica ako,ked pride prva faza v jeho zivote,ked nas tolko nebude chciet mat okolo seba,cize sam ostane vo vo svojej izbe pocas noci,nebude nas potrebovat k hraniu. su deti take aj take,cize jedno nepotrebuje tu blizkost tolko neskor,ine dlhsie. myslim,ze tie co maju 2 a viac deti to potvrdia,ze kazde bolo ine aj co sa tyka spanku a toho kolko vyhladavolo to ktore dieta blizkost rodica. takze pausalizovat,ze dieta by malo ist po urcitom veku do svojej izby,len preto,ze sa to "uz v jeho veku pratri",neuznavam.myslim,ze toto vie aj kazdy rodic sam rozpoznat ako aj to dieta. ano je to narocne sa nevyspat celu noc,ale ja som si uz pocas tych skoro 17 mesiacov na to zvykla. jasne,ze ked bola narocnejsia noc,tak som si zelala,aby uz konecne syn prespal celu noc. raz dojde aj ta chvila 😉 tie deticky maju len rok a tolko uz od nich ocakavame. sice vyzeraju,ako zmensenina dospelych,ale ani zdaleka nie su tak daleko a potrebuju este stale vela nasej blizkosti,tak preco im ju nedat.
@awalancha3 jaj a zabudla som,ze ked ma nekludnu noc kvoli zubkom a am si ho k sebe,tak spime obaja lepsie 😉
@awalancha3 ja si myslim, ze je ich viac nez dost, skor v tom obcas vidim nepristupnost ci nespravny pristup zo strany rodicov, skus kuk do skupiny Vzťahová výchova - kontaktné rodičovstvo https://www.modrykonik.sk/skupina/2043/
ja ho bozkavam stiskam a dakujem nonstop (takmer) 😀 a nie som si ista, ale myslim si ze aj ten kontaktny pristup k tomu prispel
takze ockovat maleho nebudu.. takze sme zatial vyhrali..
Dobry den,som mama 4 deti,z toho najmladsieho som nedala zaockovat,ma 13 mesiacov,urad verejneho zdravotnictva mi dal cas do konca februara aby som si vybavila nejaky paier od lekara alebo aby som ho dala zaockovat,to sa mi zial nepodarilo.Rada by som poznala skusenosti inych mamiciek,pripadne poradit co dalej,momentalne chcem navstivit neurologa koli febrilnej triaske ale obavam sa,ze ani on nebude zhovievavy k neockovaniu.I napriek k neustalym chorobam ho chcu zaockovat.Je to strasne ze nemozme rozhodnut za svoje deti co je pre nich spravne alebo nie ako v inych statoch EU.
OK,dik,myslis ze jej mam napisat priamo spravu? 🙂
chcem sa spytat - uz ste niektora s neočkovanými deťmi bola aj v zahraničí napr. Taliansku? nikto nechytil žiadnu z tých chorôb na ktoré sa u nás povinne očkuje? ďakujem
@parpar Je veľmi dôležité pod ktorý RUVZ patríš. Najideálnejšie by bolo ak by sa ti podarilo od nejakého lekára zohnať lek. správu na kontraindikáciu očkovania. Ak nie čo predpokladám, pretože je to jedna banda, na pár výnimiek, tak si ťa tam pozvú a dajú ti pravdepodobne termín dokedy máš doočkovať zameškané. Lepšia voľba je odklad očkovania ako jeho odmietnutie, dá sa to dlhšie natiahnuť. Je to na SK to hon na zodpovedných rodičov. Držím palce!!! 😉
@rienok ahoj, ja som bola s mojou malou neockovanou v taliansku a nic sme nechytili, dokonca sme boli aj v bulharsku /zevraj centrum osypok/ a tiez sa nic nestalo....a urcite budeme cestovat aj toto leto, v ramci europy strach nemam, pokial sa dodrziava urcity hygienicky standard tak by to malo byt v pohode, myslim hlavne umyvanie ruk, voda iba balena a tak....
@kukina79 deti vedia, preco chcu spat s rodicmi. vlastne vsetko robia tak automaticky, presne podla vyvoja. len ich treba obcas aj pocuvat, co chcu oni a nie co chceme my. nas alex spava doteraz s nami, sam sa pytal ku nam do postele a aj ked sme ho v noci prelozili do postielky, o 10min bol hore a pytal sa ku nam. vobec nam to neprekaza, a nechapem ako mozu niektori rodicia dat spat male dieta do inej izby. my sme takto zachranili alexkovi zivot, ked spal medzi nami, a zrazu z nicoho nic dostal febrilne krce a kolaboval. keby bol v inej izbe, tak by sme mu nepomohli. zhodli sme sa, ze bude s nami spavat dovtedy, kym on nepovie, ze je uz velky a chce spat sam 😉
@tara presne moja rec,treba nechat deti byt aj detmi a nevtlacat ich do predstav spolocnosti co maju robit a kedy. syn sa este stale v noci min.3x budi napriek tomu,ze spava so mnou uz v posteli, uz to neriesim. s muzom sme si povedali,ze raz ho to prestane bavit a prespi celu noc vtedy,ked to on uzna za vhodne.a tiez jedno nepochopim,ze dokazu dat novorodenca niektory rodicia do inej izby. ja si to neviem ani teraz predstavit,ked ma 1,5 a nie to par dnove,ci par tyzdnove babatko 😕
@kukina79 je to tak, deti evolucne vedia, co maju robit, len my mame snahu ich menit a prikazovat co je spravne a co nie. napr. vedeli ste, ze hadzanie kamenov do vody, do vzduchu....je uzasny prvok vo vyvoji? dieta sa snazi spoznat rozmer vysky a preto chce hadzat kamenom. sam od seba na to prisiel a je zaujimave ako to kazde dieta robi v presne urcenom veku. a pocujete len to, ako mamicky hovoria: nehadz tym kamenom, prestan, rozbijes okno, hodis do uja 😝 a stacilo by, keby ho mamicka vzala k vode, dala mu za sacok kamenov a dieta by hadzalo. viac by sa nestalo, ze bude hadzat do okna, alebo do uja. my sme kazdy den isli hadzat kamene, odvtedy sa nestalo, ze by ich chcel hadzat na ulici. proste ide len o spravne nasmerovanie. toto je vsak ina tema, tak nejdem odbocovat. 😉
necitala som uplne vsetky stranky, ale vsade sa skoro spomina , ze co pravdepodobne ockovanie sposobilo . Mna by zaujimalo aj co sposobilo konkretne neockovanie?
Mam z toho velku dilemu. Citam tu na konikovi, ze jej vela deti, ktore malo po ockovani alergie atd,,,, ale napriklad vela doktorov argumentuje, ze jednoducho to nesposobuje vakcina, to uz dieta ma v sebe, akurat tak , sa to po vakcine prejavi. Nieco ako alergia na pel, jednu sezonu nemusite kychat a druhu kychate,....a
Zatial som pocula len o jednom pripade, ze nezaockovana suseda na cierny kasel, ho aj dostala, ˇteraz co bola ta epidemia) mate podobne skusenosti?
Ahojte, chcela by som sa opytat na prijatie neockovaneho dietata do skolky. Mate s tym niekto skusenost? Myslim, ci je problem, aby dieta slo do normalnej statnej skolky, ked je ockovane len ciastocne alebo ho vezmu len do sukromnej? Vopred dakujem.
@lolusik skolku nema co zaujimat ockovaci status dietata, ziaden zakon to nevyzaduje. Tieto udaje patria pod ochranu osobnych udajov, ziaden lekar by tieto informacie nemal nikde pisat. No a poznam zopar neockovanych deti v klasickych skolkach, neexistuje zakon, ktory by kazal neprijat nezaockovane dieta do skolky.
@lolusik V USA je to podmienka...dať očkovací status do školok, do škol, do zamestnania..je to pre prípad epidémie, kedy neočkovaní ludia musia dodržiavať domácu karanténu aj niekolko týždnov, kým sa neprestanu vyskytovať nové prípady ochorenia. U nás zatial taká podmienka nie je, ale ja verím, že sa zavedie...hlavne kvôli deťom, ktoré nemôžu byť očkované napr. onko pacienti a ktorí ani nesmú ani ochorieť.

@kukina79 noo tak to fakt nemusi zrejme suvisiet s tym ockovanim. Lebo popisuje presne ten sity spankovy problem ako mame my...bud sa snad asi kazde 3 hodinky, nakoji sa z toho asi 2 krat a raz, ci dvakrat len tak sa ku mne prilozi, pripadne obcas ked nevie najst dudlik :-}..presne to iste...asi potrebuje len cas, mono ked prestanem kojit, to bude lepsie 🙂. inak ja rozhodne tiez dalje neockujem, mali sme za sebou len prvu davku ockovania, druhu sme odmietli v zneni ako sa podava, ale rozhodli sme sa len pre de-te-per, no a tretiu komplet odmietnutu...absolvovali sme homeop.liecbu , nakolko sme mali neziaduce ucinky a vsetko sa dostalo do normalu a ani chora nebyva, sice zatial ma len 13 mesiacov, tak uvidime ako dalej :-}..jedine, co ma trapil je ten spanok, ale tak vidim, ze aj medzi plne neockovanymi detmi to je tak 🙂.