icon

Sme pred očkovaním MMR

jaju_ska
16. jan 2017

Ahojte. Akurat mi volala sestricka od pediatra ze vo stvrtok mame prist na ockovanie mmr. Od prveho ockovania hexa co som zacala citat celkovo o ockovaniach sa tohto bojim najviac kedze som citala co vsetko sposobilo detom. Nie som stotoznena s tym ockovanim, normalne som sa od strachu rozplakala. Mala ma 16mesiacov. Narodena ako predcasniatko s nizkym cukrom a silnou zltackou. Vahovo aj vysokovo vsetko dobehla rozprava chodi ale este ju musim drzat za ruku. Bojim sa nasledkov ockovania preto sa chcem spytat tie co ste odmietli ako ste to doriesili. Zaplatili pokutu? Vlacili vas po uradoch? Da sa odlozit ockovanie na neskorsi vek ked je uz preda len nervova sustava viac vyvinuta? Cela rodina je za ockovanie a ja jedina proti. Takze tam podporu nemam vobec :(

adsumus
19. jan 2017

@cianna ja by som napríklad nebola nadšená z monovakcín, to by sa očkovalo kolkokrát 18 krát do roka miesto trikrát, už vidím ako by sa ludia viac očkovali, pardon za ironiu, ale je to utopia.

mathias23072014
19. jan 2017

@adsumus ja nemam nic proti ludom co ockuju nech si kazdy robi co chce, ale mam nervy ked vidim akym urazlivym sposobom sa tu bavi aristka s ludmi co neockuju. Su to nase deti a nase rozhodnutie. A ona doslova vnucuje svoje nazory.

yanni
19. jan 2017

@adsumus ja tiez nie som aby sa pri momovakcinach ockovalo hlava-nehlava 100 krat za rok. aaaaaale pri monovakcinach mas napr. moznost si vybrat, co chces dat ockovat.
Ja by som bola za, keby existovali aj monovakciny ak kombi.
Ako priklad: mumps by som dala ockovat len chlapcovi, rubeolu len dievcatu.
Je totiz dokazane, ak ked samozrejme nic nie je na 100 %, ze dievcata, co v detskom veku prekonali mumps, maju mensie risiko v dospelosti dostat karcinom vajecnikov.
Na druhej strane chlapci, ktori prekonaju mumps v dospelom veku, mozu (samozrejme nemusia, ale je tam velmi velke riziko) ostat neplodni.
Co sa rubeoly tyka, mozne prekonanie rubeoly o chlapcov, jedno v ktorom veku, nema na ich zdravvie nijaky dopad. Na druhej strane ale u dievcat v dospelom veku a hlavne v tehotenstve moze velmi vplyvat na negativny vyvoj plod, az potretu, ci narodenie mrtveho ci vazne poskodeneho dietat. Takze tam by som neriskovala. Preco sa v tehotenstve robia testy na protilatky na rubeolu? Asi to ma nejaky vyznam.

ja napr. patrim k rocnikom, co v rannom detstve na rubeolu neboli ockovane. Preco? Lebo vakcina neexistovala. Ockovana som bola monovakcinou az v 12. rokoch. Viem to presne, mam vystaveny medzinarodny ockovaci peukaz, kde su zaznamenane VSETKY ockovania od narodenia az po dnes.

Moj brat prekonal mumps. Vdaka bohu, ked mal dva roky a nema nastastie ziadne nasledky. On ockovany na mumps nebol (a ani ja doteraz), lebo sa to v tej dobe este neockovalo. Dodatocne ockovanie po zavedeni vakciny na trh sa nerobilo. Aspon nie u deti, ktore mumps uz prekonali. U dievcat uz vobec nie.

Cize ja som aj za aj proti. Za: ockovat ale s rozumom a len proti naozaj skaredym a nebezpecnym chorobam. Proti: ockovat hlava-nehlava VSETKOOOOOO, lebo ved doktor povedal.

yanni
19. jan 2017

@cianna kuk
https://www.individuelle-impfentscheidung.de/in...

Takze monovakciny so normalne v obehu. Len nemci, a pravdepodobne aj slovaci a ine krajiny, ich jednoducho "zrudili".
Cize, keby sme zili vo Svajci alebo Francuzsku, tak by sme mohli dat zaockovat aj mono, fakt len to naaaajdolezitejsie.

Ja sa poinformujem tu v Saudi, ako to tu bezi, dam vediet.
Viem, ze suseda, su Francuzi, dieta sa jej narodilo pred necelym rokom uz tu v Saudi, ma dieta zaockovane len tu.

yanni
19. jan 2017

@cianna a este toto. Bolo tu pomenute zakladatelkou diskusie, ze dr. tlaci, elbo vraj sa MUSI v 15. mesiacoch. V clanku je sice spomenute, ze DE si zaklada na termine aaaale, asi je to zase indi-vindi, kedze nas pediater nemal ziadny problem, ked som povedala, ze nestihame, kedze sme dlhodobo mimo DE, ze tak najskor v malej 25 mesiacoch. A kedze este nam aj jedna Hexa chyba, tak to nebude ani v 2,5 roku. A mozno MMR ani vobec, pokusim nieco pozistovat co sa tyka Monovakciny Rubeoly. Rubeolu by som zaockovat dala, kedze je to fakt v tehu velke riziko.

https://www.individuelle-impfentscheidung.de/in...

bocianka123
19. jan 2017

@jaju_ska napíšem môj postup očkovania, dieťa narodené predčasne, krátko po narodení pľúcne problémy prvé 3 mesiace života, ktoré prežil takmer celé v nemocniciach na 9 druhov ATB.. dohodla som sa s našou pediatričkou , že očkovať sa začne až v deň prvých narodenín.. tak aj bolo, hexa a synflorix - ale oddelene, nie naraz .. hexu vybral všetkky 3, synflorix iba 2 vraj tretiu už nebolo treba.. A MMR som nedala vôbec.. predvolanie na úrad.. bez pokuty.. a vybavené.. toľko odo mňa. prajem, aby ste sa dobre rozhdoli...

anickadusicka13
19. jan 2017

@yanni ten termin, cim skor lekar dieta zaockuje, tym skor jej pride platba z poistovne, mmr je od 15 -18 mesiaca, ale vatsinou vsetky ockuju hned ako je ukonceny 15 mesiac ... podla mna je mmr uplne zbytocne ockovanie, ja osobne som prezila aj mumps, aj kiahne, navyse v tej vakcne je aj ludske dna ( virusy kultivuju na potratenych ludskych plodoch a odfiltrovat vsetky ciastocky z "vyroby" je nemozne), ktore moze spravit problem v telicku dietata, kedze imunitny system to moze poriadne zmiast a zacne utocit na vsetko, takze asi takto vznikaju autoimunne ochorenia, ako je detska curkrovka, leukemie atd .... nehovoriac, ze hlinik je neurotoxicka latka, ktora je pritomna vo vsetkych vakcinach, a v tele sa kumuluje ,pretoze je podana injekcne a telo to z krvnehoobehu nevie odburat a uklada to do nervoveho tkaniva ... ja by som si ockovanie fakt velmi dobre rozmyslela

viskupovaandrea
19. jan 2017

@adsumus jaaaaj dobreeeee. Ja poznam pár prípadov z SK co mamicka ma problém najst neocko dieťaťu škôlku. Inak by som o tom nepisala.
Ale s tebou to tu riešiť nebudem. A nerozprávaj mi tu o tom ze neocko deti musia ostat v karanténe doma ak sa vyskytne v škôlke choroba. Dieta bez ocko..ma imunitu oveľa silnejšiu ako ocko..dieta. To znamená ze to neocko dieta chorobu prekona oveľa lepšie a rýchlejšie ako ocko dieťa. (Zopár prikladov mam ale nebudem to tu riešiť lebo na sk sa stretavam s podobnými ludmi ako si ty-silne za očkovanie 🙂 ) prajem ti príjemný den

tinqua
19. jan 2017
meusicka
19. jan 2017

@evittam dakujem, snazim sa ostavat nad tym vsetkym, kym som dospela k zaveru, ze nedam svoje deti dalej ockovat, bolo to psycho.
mne je to jedno, ti co veria, ze ockovanie chrani, nech sa daju zaockovat, zial posledne sa ukazuje, ze nech je preockovanost akakolvek, stale sa ochorenia vracaju, a ochoreju aj ockovani. jedini, co su naozaj chraneni su asi ti, co mali stastie a prekonali chorobu v detstve. lenze tych ludi pomaly ubuda a nakoniec tu ostane generacia ockovanych, ktory ale chorobu dostanu aj navzdory ockovaniu.
ked sa uvazovalo o ockovani proti rubeole, tak sa ockovali len dievcata ktore nemali protilatky, testovali sa a potom ockovali. ale dnes ockuju vsetky dievcata. este by som aj tento fakt stravila, ale co nepochopim je, ze naco sa ockuju proti rubeole chlapci. reps. ked sa chlapec nakazi rubeolou, aj tak nemoze nakazit nou dievca, ktore je chranene ockovanim. ci to chapem zle??? lebo pokial to ockovanie chrani, tak chrani, a pokial nie, tak nema zmysel.
tak isto mumps. naco to pichat dievcatam, ktorym nemoze sposobit nijake trvale poskodenia.. teraz nechodme do nejakych extremov. preco neockuju len chlapcov. aj tych stale strasia, ze nebudu plodny... ale naozaj.... len nejake malinke % ostava s nefunkcnymi semennikmy, vacsinou len jednym. a druha vec... kolko chlapov ma dnes znizenu plodnost a to nemali ani mumps. tak mi to pride tiez uplne zbytocne.
a o tom, ze vsetky ochorenie sa rozmachnu hlavne v casoch, ked su ejake vojny a hlad a pod. to radsej nehovorim. mali by sme sa radsej snazit kazdemu zabezpecit taku zivotnu uroven, aby nezil nikto na hrane a potom by sa tym vyeliminovalo aj tach niekolko epidemii, ktore zuria medzi chudobnymi a potom sa prenasaju na ostatnych. pokial budu ludia zit v tzv.blahobyte tak budu spokojni a nebudu ich ani tie choroby tak trapit.
no a ze oslabeny organizmus je nachylnejsi na ochorenia, to netreba nikomu hovorit. a dnesna doba.. samy stres, tak prosim, nasa spolocnost sama robi to, ze sme nachylnejsi na ochorenia a netreba nam k tomu do tela pichat este dalsie,jedy, virusy a bakterie a pod.
a uz koncim, lebo ma to unavuje.
potom tu na mna niekto vytahuje ze som ITckar 😀 tot ako Tuharsky 😀

cianna
19. jan 2017

@yanni jo jo ani u nás nemali problem s tym, že sme chceli neskôr očkovať. Ako tu u nas to nijak neriešili ani netlacili. Čo sme chceli to sme dali čo nie nie a hotovo, žiadne natahovacky natlak nič

viskupovaandrea
19. jan 2017

@mathias23072014 Presne ako píšeš ☺

aristka
19. jan 2017

@mathias23072014 co je urazlive na nevedomosti ,ja napr neviem moc o daniach a zapotila som sa vcera ...ako mozete hovorit co je a nie je pravda ,ked nic neviete o ludskom organizme ...ak tu padne nejaka dezinformacia a mam k nej nieco povedat poviem ,ak ti to vadi smer skupina alav prevenar a jeho oxygenacia a bludivy gen ...bavte sa tam ...my ockujuce mamicky ,ci clovek ktoremu ludske telo nieco hovori a vyjadri svoj nazor sme nonstop tu od neockujucich googl vzdelanych mamiciek urazane a sikanovane....a administracia by vas mala riesit ....

zlte_kuriatko
19. jan 2017

@yanni ja si tiez myslim,ze to zalezi od dr bo ja som odmietla mmr vakcinu v 15mes a dcera mala 2.5roka ked sa ma este pytala ci som si to nerozmyslela ☺

tutu_1
19. jan 2017

@adsumus jasne ze si preockovana, ty a nebyť ockovana. Hlavná agitatorka na MK za očkovanie. A ostatným všetkým vidis do karty alebo ako vies ze su očkovani ? Ze ti to povedali ? Nuž úprimne a bezurazky kebyže si taká istá aj v osobnom prejave ako tu na MK aj ja ti poviem, ze som ockovana až za ušami len aby som mala pokoj.

Ja viem ze moji známy nie su, lebo takúto vec si človek proste pamätá. A keď dôjde reč na očkovaciu tému ja sa vždy spýtam " a ty si preockovany na.....?" A zostane ticho.

@safranka ja som nebola keď som mala úraz pri koňoch a dali mi preventívne, aj keď som nemala otvorenú zlomeninu. Inak to zatiaľ ziadny lekar so mnou neriešil. Nikdy.

aristka
19. jan 2017

@tutu_1 no teraz by ti nemali co dat ,kedze je vypadok tetanickeho imunoglobulinu a trva to uz nejaky stritvrte rok a nestalo sa to prvy krat...

tutu_1
19. jan 2017

@aristka zaujímavé je, že na chrípku akosi nechýba OL ale tetanus, tak ten hej... nuž aj to o niečom svedčí

evittam
19. jan 2017

@tutu_1 Bežme rýchlo do radu na vakcínu....😝😉

mathias23072014
19. jan 2017

@aristka dala som si tu namahu a precitala som si vsetky komenty co si tu dala, a ani v jednom z nich nechybala ironia alebo urazka.
Prestan tu buzerovat ludi kazdy ma pravo rozhodnut sa sam za seba. Nikto ti nie je povinny vysvetlovat ziadne teorie alebo dokazovat znalost anatomie.
Dychaj zhlboka, rataj pomaly do 10 a ukludni sa.
Prezradim ti jednu dolezitu mudrost- Ludia maju pravo na vlastny nazor bez ohladu na to ci ten nazor je podla teba spravny😉

tutu_1
19. jan 2017

@mathias23072014 ale to je jej bežný prejav, XY krát aj s Adsumus som ich musela nahlásiť za ich hanlivé a urážlivé komentáre. Pre tieto osoby každý človek čo nieje fixný zástanca očkovania je hlupák, a nevzdelaná lúza.

aristka
19. jan 2017

@tutu_1 to su rozdielne latky ....podanie tetanickeho globulinu je kvazi liecba ...nie je to klasicke ockovanie proti tetanu ...ocko chripka je prevencia ..

adsumus
19. jan 2017

@tutu_1 ty si ma nahlasovala za hanlivé komentáre, neboli žiadne, ja neutočim na ludí, nemám v povahe, akurát sa vyjadrujem k ich vyjadreniam, hlavne ak su to klamstvá, nie každý je schopný čitať ako sa pichá do bunky a že ide o neškodne detske choroby niekto to berie ako osobný utok, viem. ty nepovažuješ za nevhodné zverejnovanie sukromnej informácie, asi si nečítala kodex správania, ešte k tomu aj klamstvo, čo sa tvoje správy týka, ja neriešim kto je očkovaný a kto nie, to je vec státu a zdravotníkov, chrániť zdravie obyvatelov. niektoré maminky klamu iných ohladom toho, že ich deti su očkovane, neviem prečo, ved si stojím za svojim rozhodnutím, ked je take super.

adsumus
19. jan 2017

@meusicka chlapci sa očkuju aby si nenakazili potomkov počas vnutromaternicového vyvoja, tam je ten problém, že aj ked prekonáš rubeolu možeš sa znova nakaziť a može sa ti narodiť postihnuté dieťatko, navyše ak necháš národ prekonávať rubeolu prirodzene, máš tam stále dosť ludí ktorí neprekonaju a zostanu neimunni, ak sa ich nahromadí veľa, može vzniknuť obrovská epidemia ako sa to stalo v 60tych rokoch v USA, kde sa počas dvoch rokov nakazilo 50,000 žien a narodilo sa 20,000 detí s rubeolovým syndromom, tak som sa velmi čudovala, kedže antivax ma bol poučil, že treba prekonávať aby sme boli imnunni akotože tolko žien nebolo imunnych, tak asi preto sa začalo očkovať, teraz tu neočkujuci kladie otázku načo to, prečo to, ale nepohladá si fakty.

adsumus
19. jan 2017

@yanni o rubeole vid vyššie, ak si budeme vyberať na základe neuplnych informácii toto ano toto nie, tak to rovno možeme s očkovaním zabaliť, lekár povedal nieže si z palca vycucal,a le má viac informácii ako tuná maminky, ktoré prečítali nejaký antivaxerský kompilát, nechcem sa tým nikoho samozrejme dotknuť ani uraziť samostudentky, sama k nim patrím, ale je to tak, ak studovať očkovanie amatersky na nete, tak poriadne a aj informácie od vedcov a doktorov a všetky reakcie na antivax dezinfo. je toho dosť. vid tu napríklad http://www.lovcisarlatanov.sk/tag/antivax/
pre jazykovo zdatnejšie osoby http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorb...

tutu_1
19. jan 2017

@adsumus aké súkromne a este k tomu klamlivé informacie o tebe zverujem ? Napis mi keď budeš taká dobrá. Kebyže sa mi chce a co sa mi nechce tak ti to sem nakopirujem, ale nemam potrebu sa zaoberať tvojou osobou viac než je nutne. A zbytok neviem co splietas. A je mi to úprimne jedno.

meusicka
20. jan 2017

@adsumus ved ja rozumiem, ale predtym sa dievcata testovali, mna tiez ockovali na rubeolu dodatocne, lebo som nemala protilatky. len vravim, ze by to trebalo nejak s rozumom.
si pisala vyssie, ze tie kombi.vakciny su lepsie ako pichat 18x mono. na margo toho, ja si myslim napr, ze ano urcite niekt vakciny by maminy dali, keby mali volbu aj mono. preco sa im nevychadza v ustrety? uvaz... ked ides na party a tam sa nazeres ako prasa, opijes sa a nedaj Boze este ti niekto ponukne aj nieco na povzbudenie, druhy den clovek vstane a nevie od coho mu je zle. ci si zaludok pokazil, ci sa opil, alebo ci to bol ten experiment s tabletkou??? lebo to bolo kombi. kdezto ked sa clovek vecer preje a druhy den mu je zle, vie ze to je preto. ked sa len opije, zase v tom ma jasno. a ked len tabl. zase. takze toto je mono. a v tom pripade sa aj lahsie prichadza na suvislosti a v tom pripade by aj ludom bolo jednoduchsie preukazovat, ci to su NU alebo nie su NU.

adsumus
20. jan 2017

@meusicka pre mna monovakcína nič nerieši, dieťa by bolo stokrát očkovane a nebolo by doočkovane ani do 18tky s rozostupmi, nakolko niektorí by čakali aj desať rokov, či sa niečo nevyskytne, čo sa isto vyskytne a dostalo by stokrát tolko prídavných látok ako v kombi, dakujem, ja som spokojná. inak to porovanie s alkoholom ma pobavilo. 🙂

sisaka
20. jan 2017

Dalsia tema, kde ludia sa snazia "sedliackym" rozumom ohanat v oblasti, v ktorej nemaju žiadne vzdelanie, tak tu potom tie argumenty aj vyzerajú. Antivax do zblbnutia opakuje svoje "logické argumenty" ktore su az tak logické, ze aj inak inteligentní ľudia su schopní im uveriť a oháňať sa nimi.
Neostáva mi nič ine len popriať prijemne argumentovanie, akákoľvek debata s ľudmi, ktori uverili antivax teóriám je uplne zbytočná a k ničomu nevedie, škoda času .

iskrickaa
20. jan 2017

@jaju_ska Moj maly bol ockovany vo veku 13,5 mesiacov pred tromi tyzdnami. 9 dni po ockovani dostal na vecer zvysenu teplotku, inak absolutne ok. Tiez som sa Bala po precitani hororov na nete. Lekarka povedala, ze Len 5% deti ma reakcie, inak je MMR vakcina znasana dobre. U nas to bola Pravda.

vikinkab3
22. jan 2017

Môj syn nemal nikdy nič po očkovaní. Ani opuchy, ani teplotu, ani zvýšenú. Boli sme pred 3 týždňami na MMR. Viac som sa bála ja 🙂. Skoro vôbec neklamal, hádam menej ko keď sa udrel. Všetko bolo ok, žiadne teplotu ani vyše nemal .