Cestovanie s dvojročným dieťaťom
Je normálne, že si netrúfam ísť na viacdňový výlet s dvojročným dieťaťom? 😅
Mám pocit, že som v tom sama, všetci cestujú hore-dole už s malými bábätkami. Ja ani na Balaton nechcem ísť s malou. Babky by sa nevedeli pridať, takže bojím sa, že plánovaný výlet by bol len „výlet v službe“. Samozrejme ešte mám strach z nepredvídateľnosti (čo ak bude mať záchvaty hnevu celý čas, čo ak sa nevyspí, atď). Nehovoriac o tom, že cestovanie prináša kopec stresu ohľadom balenia, logistiky, cesty, stravovania atď.
Ako to vidíte vy? Ja som len príliš úzkostlivá mamička?
Tí, ktorí v sebe nájdete chuť a silu ísť niekam s dvojročným dieťaťom –ako to zvládate? Aké tipy a triky máte?
Jasné hneď by som išla, ja s deťmi som cestovala od 4 mesiacov, s dvojročným už normálna dovolenka v Grécku, dieťa sa úplne ináč správa na dovolenke ako doma, je to zaberák ale aj žena potrebuje zmenu, mne keby dá dakdo návrh zajtra odchádzam a dnes som zbalena aj s dieťaťom 😆
Jasné hneď by som išla, ja s deťmi som cestovala od 4 mesiacov, s dvojročným už normálna dovolenka v Grécku, dieťa sa úplne ináč správa na dovolenke ako doma, je to zaberák ale aj žena potrebuje zmenu, mne keby dá dakdo návrh zajtra odchádzam a dnes som zbalena aj s dieťaťom 😆
@zuzubb007 presne 😅
@tl999 tiež som si netrúfla, môj bol extrémne náročný a ja by som si tú cestu aj tak neužila. Môj zle znášal zmeny, bol schopný prerevať celú cestu. Aj keď bol väčší, tak pre nás to ani náhodou nebola oddychová dovolenka. Takže ja ťa chápem, sama vieš, aké máš dieťa a ako si na tom ty sama. Nie je povinnosť chodiť s malým deckom po svete, aj tak si z toho nič nepamätá a ak si ty nemáš oddýchnuť, tak načo sa kamkoľvek trepať. Ak máš chuť to skúsiť, tak aj na víkend sa dá niekam vyraziť a uvidíš, ako to zvládnete.
Sama by som nesla s 2 rocnym. Boli sme letecky s 2 rocnym dvaja dospeli a mali sme dost. Navyse syn je dost hyper, nikde neobsedi, stale sa nieco musi diat, po dorazeni na hotel som odratavala dni do navratu domov. Dnes ma 4 a najblizsie do zahranicia s nim az ked bude skolopovinny. 🙈 nemam na to energiu. Ale ak je dieta kludas alebo bojko co len pri mame, tak si to predstavit viem.
@tl999 ak si s ním doteraz necestovala, je to prirodzené, treba to len prekonať (ak chceš) a bude to len a len lepšie.
Aj ja mám 2-ročného a cestujem s ním dosť často a je to v pohode. Jeho všetko zaujíma, potom o tom rozpráva ešte mesiac, fakt má cestovanie rád. No keď sa narodil, mala som mega stres už aj z prvej cesty na otočku k mojim rodičom (hodina autom) - v noci som poriadne nespala a balila som sa asi tak 3 hodiny 🤣 Vtedy mal 5 týždňov. O mesiac neskôr sme cestovali na 2 noci, 4 h autom (svadba blízkeho rodinného príslušníka, ktorú sme nechceli zmeškať, inak by som sa isto neodhodlala na takú cestu s 2-mesačným), opäť mega stres, balenie pol dňa :D ale syn to zvládol super a vlastne aj ja. No a postupne to bolo menej a menej stresu a viac a viac zážitkov. No nie je to povinnosť, ak si netrúfaš a neláka ťa to, nechoď 🙂 ale podľa mňa, kedykoľvek začneš, tie prvé pokusy budú stresujúce, lebo nebudeš vedieť, čo ťa čaká, ako sa dieťa bude správať, atď.
@tl999 ak si netrifas, tak si netrufas. A je jedno ake mas nato dovody. Je uplne jedno co si cudzi o tom budu mysliet. To je ich problem, nie tvoj.
Ty mas svoje dovody, ktore maju pre teba vyznam a su dolezite.
Pozri, je to cisto tvoja vec, nemusis sa nikomu spovedat.
A na dovolenku predsa nemusis ist nutne na druhy koniec zemegule.
Na zaciatok staci maly bazenik na dvore (ak byvas v dome), ak na byte, niektore maminky to robia tak, ze daju pidi bazenik na balkon, ak nemas, no tak do vane, alebo do obyvacky na deky, ci igelit, proste rieseni a moznosti je milion.
Potom neskor, ked dieta podrastie nejake vyletiky jednodnovky po blizkom okoli. Neskor zase ked podrastie v ramci SR naprv vikend, potom predzeny vikend, a potom kludne a tyzden. A este neskor, ked a ak uznas za vhodne, vylet na zhranice, kludne jednodnovka, alebo vined, pripadne aj dlhsie, zalezi na okolnostiach.
My sme do isteho ranneho veku ani s detmi nechodili, mali sme stastie na babky a dedkov, ktori ochotne na vikend deti postrazili a my sme aspon raz za rok na predlzeny vikend "vypadli" z kolotoca. Oddychli sme si aj my, a deti mali ine zazitky, nez cumiet na unavenych rodicov.
Sme nazoru, ze chodit po dovolenkach s malymi detmi je blbost, nemienim robit to iste co doma, len na cudzom mieste a este zato platit drahe peniaze. Dovolenku si chce uzit.
Na reanu rodinnu dovolenku sme isli az ked mali deti dakych 7-8 rokov. Zatial nam bohate staci SR, obcas CR.
Pri mori este neboli, a co? Neubudlo z nich.
@tl999 akoze s mojim 1,5 rocnym je aj do obchodu alebo na ihrisko ist "zazitok". Neviem si predstavit s nim chodit na dlhsie trate a este sama... Asi zhodnot ako sa tvoje deti spravaju, co zvladnu, a potom sa rozhodni sama. Kazde dieta je ine, tak ignoruj reci, ze si pohodlna, ak si na to netrufas - tie zeny nevedia, ktora bije pri narocnejsom decku.
@tl999 minulý týždeň sme boli na víkend preč s 5 mesačným 😂 bez babiekz len ja a muž a bolo fajn, jednodňové výlety robíme od narodenia - aj keď od prikrmov je to ťažšie, dá sa to zvládnuť. Veď kým to nevyskúšaš, ako zistíš, ako si vybudovať systém?
ak zoberem mna s dvojrocnymi... Co €€ dovolili, chodili sme na max vyletov a dovoleniek. Vzdy lepsie prebalovat, vychovavat a riesit vzdorovite deti na dovolenke, nez doma v panelaku 🤪 o co by to malo byt horsie? A nie, nechodili sme na vsetky tie vylety kvoli 2r, ale kvoli mne 🙈
Samozrejme, adekvatne veku. Teraz maju 6,8 a vieme si uzit aj zazitkovu aktivnu dovcu, s 2r len all inclusive sme chodili
@tl999 ja nechcem sediet doma, tak ideme, to je moja motivacia🙂. A to mam deti vo veku 2, 4 a 5 aktualne. Inak, na vylete su vacsinou zaujati a spravaju sa pekne. Tento tyzden sme boli zoo, muzeum, jazero a ideme vecer na tyzden prec. Teraz ak nieco zabudnes, tak kupis, cize nemusis stresovat. Takisto aj jedlo kupis.je aj kopa zoznamov na nete ako sa zbalit
Ja cestujem s deťmi od narodenia Sk-Uk, jasne ze sa to dá, ale zas keby som mala rodinu blízko tak sa na to môžem vykašľať 😅 Urob tak aby tebe bolo dobre. 2 ročnému je to úplne jedno, aj tak si to pamätať nebude. Ak ty máš mat viac stresu ako potesenia tak si uži kľud.
Ako čítam príspevky tak čo si si to preboha dovolila necestovat s 2r dieťaťom?
..prosim ta... prečo to riešiš? Je to len a len tvoja vec. Realita je taká, že tvoje 2r dieta absolútne cestovať NEPOTREBUJE!!!! (Jediný rozumný argument prečo áno je more - vzduch, podpora imunity a bla bla...)
2r dieťaťu je určite lepšie domavo svojom a neskôr sa ešte môžte navestovst až až.
Väčšina ghodi na dovolenky len kvôli sebe a kvôli tomu ze sa to MAA. Musia splniť štandard- aspoň 1x v roku pri mori.
Pozri, keď to tebe nechýba, len pre tvoje dieťa je ti lepšie- nevycerpas ho cestovaním, novým prostredím, pripadne mu neotravis žalúdok nejakou cudzou stravou. To ze niekto cestuje od 3mesiacov je taktiež v poriadku - každému ako vyhovuje.
Mam kamarátky čo bez manzela nepôjdu ani na ihrisko a kamarátky ktoré už s polrocnym babom sa vyberú sa cez polovicu zemegule.
Je to v poriadku
Záleží aké je dieťa. Moje nemavalo žiadne hysaky v tomto veku, v pohode sme dali Mallorku keď mal rok a pol. Ale.bolo to.kludne dieťa, vopred som nestresovala, pobalila co som považovala za potrebné a išli sme.
Ja som tiež taka. Už mám deti vo veku, kde dovolenka je brana pomaly ako povinnosť, ale ja to stále nedávam. Výlety jednodňové zvládnem, ale viacdňové nie. Mna to veľmi stresuje, asi najmä to, ze nikdy neviem co zbaliť, vždy zbalim viac veci, lebo veď čo ak, to isté mam s liekmi a inými vecami. A kedze deti su dosť divoké, tak ma stresuje aj to prostredie mimo domu s novými nástrahami. Ano som úzkostliva, ale doma a na jednodňových výletoch s tým viem celkon dobre pracovať, ze to deti az tak necítia na viacdnovych mi nejde. Takže pre zachovanie svojej psychickej pohody a aj rodinnej pohody sa viacdnovym vyhýbam a radsej sa snazim riesit jednodnove vylety viac krat do týždňa. Časom sa to možno zmení. A to isté ty autorka. Nemusíš robiť to co necítiš, len preto aby si splnila normy spoločnosti, časom sa to môže zmeniť ale dnes to robiť nemusíš.
Napr s high need baby sa človek bojí ist aj na prechádzku, to nie je úzkosť. Kto to nezažil, ten nepochopí.
@mimixxxx lenze niekedy cestovat musis, aj s ako si to nazvala "high need baby". Mala som takto 2 deti, nebol to ideal, ale ani zle. Dieta tiez vnima zmenu proatredia a viac krat to je v prospech, pokial nie je matka stresmen level 1000. S takou matkou je ale vsetko zle, tam tazko radit...
@tl999 úplne ti rozumiem. A to úplne sama cestovať? Ja mam známu a ta okrem vencenia psa nerobí nič 😂Jej chlap robí úplne všetko, práca, staranie sa o deti, chodenie s deťmi k lekarom, plánovanie cesta dovolenka on šoféruje, platí všetko kompletne, všetko on, ona len dýcha, venci psa a sem tam teda navari. Ale fakt to je všetko. A pekne sa zvezie na dovolenku. Sama by nebola schopná ísť ani do obchodu! On ešte aj nákupy robí, všetko komplet on. Popravde je to stres mat všetko pod palcom a ak je žena zodpovedná a vníma všetko, čo by sa mohlo stať, tak nemá odvahu na cestovanie s malými deťmi mimo rodnej krajiny. Ak má žena chlapa pri sebe, je to iné, to sebavedomie narastie. A tiež muži sa väčšinou neobáva u ničoho a zvesela riskujú čokoľvek.
@tl999 podľa mňa sa kvôli tomu nemusíš vôbec trápiť. Pokiaľ ty sama a tvoj manžel nejako veľmi netúžite po dovolenke v zahraničí/väčšej dovolenke na Slovensku, tak o čo ide, ak je jediný motivátor to, že veď všetci chodia. A vieš čo, nechodia všetci, a tiež viacerí ľudia nechodia lebo im to s tak malými deťmi za to nestojí. Ani my sme neboli, naše deti sú tak živé, že sme si to na jednej strane netrúfli a na druhej strane by sme z toho nič nemali, takto sme aj ušporili peniaze a zabavili sme sa pestrými športovými aktivitami, kde deti vybili nadbytočnú energiu. Áno s najmladším a najpokojnejsim dieťaťom sme išli prvý krát k moru, keď malo dva roky, ale so staršími sme si to proste netrufli vo veku dvoch rokov. A naozaj o nič neprišli, tak malé dieťa je naozaj spokojné aj s málom.
Ľudia sme rôzni, niekomu to za to stojí, ak tebe nie, ešte neznamena, že si uzkostliva. A aj deti sú naozaj rôzne , my máme prvé dieťa extrémne náročné a živé napríklad.
Či je to z tvojej strany uzkostlivost, ťažko takto posúdiť.
@tl999 veď nemusis cestovať až na Balaton, stačí ísť tu do Besenovej na začiatok, vyskúšať si to, ako to zvládnete a potom uvidíš. Dvojročné dieťa je už taký parťácik aj na výlety. Možno také 3-4 dní preveria, či by sa dalo cestovať aj ďalej, ak sa tak bojíš.
Ano, je to o hubu, hlavne ak nemas pomoc so sebou, zvycajne sa den doma po spamatavane, ale to nevadi, to proste patri k tomu... A aj rodic sa potrebuje vyvetrat a dieta vidiet cosi ine
V tom veku a aj oveľa dlhsie este, boli super chaty. Fajn je ist aj s niekym znamym, co ma deti, viac deti, viac kriku, ale sa aj viac zabavia.. vyberali sme vzdy chaty, kde je ihrisko alebo nejake hracky, hojdacky, pieskovisko priamo na dvore, v pesej dostupnosti kupko ci zmrzka ci ihrisko, ďalšia vec na zabavenie. Na dvore si deti mozu kricat kolko chcu, ci od radosti, ci vzdoru, to proste patri k veku. Musi si tym kazde prejst. Takto sa aj kava pije lepsie, aj objednana pizza ci pohar prosseca chuti lepsie 🙈😃 v malom nafukovacom bazene sa zatial dieta spliecha.. zoberiete/poziciate bicykle, nosic pre dieta a mozte sa previest, neide o kilometre, aj pol hodina je fajn.
Zo začiatku mas kufor nabaleny ako na 2 tyzdnovu dovolenku, hoci ides na 4 noci a zasobu jedla a liekov lepsiu nez maju v lekarni ci vecierke, ale cim castejsie chodis, tym sa system zlepsuje a viac a viac sa tesis. Treba sa prekonat a ist, nemusíš hned more ci balaton.
@tl999 úplne ti rozumiem. A to úplne sama cestovať? Ja mam známu a ta okrem vencenia psa nerobí nič 😂Jej chlap robí úplne všetko, práca, staranie sa o deti, chodenie s deťmi k lekarom, plánovanie cesta dovolenka on šoféruje, platí všetko kompletne, všetko on, ona len dýcha, venci psa a sem tam teda navari. Ale fakt to je všetko. A pekne sa zvezie na dovolenku. Sama by nebola schopná ísť ani do obchodu! On ešte aj nákupy robí, všetko komplet on. Popravde je to stres mat všetko pod palcom a ak je žena zodpovedná a vníma všetko, čo by sa mohlo stať, tak nemá odvahu na cestovanie s malými deťmi mimo rodnej krajiny. Ak má žena chlapa pri sebe, je to iné, to sebavedomie narastie. A tiež muži sa väčšinou neobáva u ničoho a zvesela riskujú čokoľvek.
@okseen ja si myslim, ze som zodpovedna dospela osoba a zvladnem vsetko, co mi zivot a cestovanie s detmi prinesie. Keby som sa mala obavat o to, co vsetko sa moze stat, nevyjdem ani z domu, ved ma moze zrazit smetiarske auto, alebo mi spadne na hlavu lietadlo, nie?
@okseen ja si myslim, ze som zodpovedna dospela osoba a zvladnem vsetko, co mi zivot a cestovanie s detmi prinesie. Keby som sa mala obavat o to, co vsetko sa moze stat, nevyjdem ani z domu, ved ma moze zrazit smetiarske auto, alebo mi spadne na hlavu lietadlo, nie?
@majlo1234 ved každý sa cíti ináč, niekto trpí aj rôznymi verziami úzkosti a ma obavy z čohokoľvek, preto ho treba pochopiť a nie sa navazat akýmkoľvek spôsobom do neho
@tl999 áno, je to len služba, máte stále okolo dieťaťa, čo robiť a najmä, dieťaťu je jedno, či idete na ihrisko alebo sa prejsť k potoku u vás doma alebo niekam k balatonu. Áno, môže silnejšie vnímať zmenu miesta, režimu, či pozitívne alebo negatívne sa odhadnúť asi nedá. Bola som s mužom a našimi dvojčatami v Chorvátsku, keď mali 1,5 roka. Jasne, že to bola šichta, ala zas, keby bolo jedno dieťa, vieme sa lepšie prestriedať, viem si predstaviť, že si vieme trochu oddýchnuť. Pri dvoch je to ťažko. Každopádne, tešila som sa z toho, že som videla, že si to užívajú. Deťom sa to páčilo, aj keď si to nemôžu pamätať. Pokojne dovolenku odložte až bude staršie a teraz si užite niečo jednoduchšie, fakt je to jedno, dieťaťu najviac.
@tl999 ja som isla vlakom s 2 a 5 rocnym+ pes+lyze na zimnu dovolenku. Bolo to v pohode, trosku viac organizovania, ale dovolenka vysla paradne.

Podľa mňa to moc riešiš. Môj muž išiel teraz s dvojročnym na predĺžený víkend do Prahy, neskôr sa k nemu pridá aj švagor s deťmi.
Cestujeme s malým od jeho pol roka, a zvláda to super. Neviem akú logistiku ohľadom balenia myslíš, ved nejdeš na koniec sveta, všetko sa dá kúpiť, ak niečo zabudneš.