Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?

masa_sk
12. apr 2018

Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?

gigika
12. apr 2018

Áno, som za aby tam išiel každý a to vrátane starších detí. Na internete deti pozerajú videá, ktoré sú často horšie a spávajú dobre.

michaela230885
12. apr 2018

@masa_sk nasi osmaci idu, ja som syna nepustila, chce ist iba pre to ze idu na vylet a bude sranda, vobec si neuvedomuje co sa tam dialo(aj ked film videl) a tiez si myslim ze aj dospely clovek ma co robit aby to psychicky spracoval. na strednej skole dobre ale 13-14 r. si myslim ze nie.ja som nepustila

veverickav
12. apr 2018

Toto by malo byt povinne. A prave autenticky to zazvivat, aby sa znovu nestalo, co predtym...aby nesedeli vo vlade ludia, ktorí nemaju problem hajlovat a ku ktorym sa pridavaju hlavne mladi ludia. Alebo co tak ist s dietatom do toho Osviencimu skor ako pojde zo skoly a dlho sa o tom rozpravat a vysvetlovat?

alaguema
12. apr 2018

@masa_sk som proti. Teória stačí. Ak sa niekto rozhodne tie miesta navštíviť, nech je to dospelý človek.
@gigika čumieť na nejaké video a navštíviť reálne miesto, kde masovo vraždili ľudí, sú dve veľmi odlišné situácie.

michaela230885
12. apr 2018

myslim ze kazdy si pozna svoje dieta a vie aku ma povahu, ci je citlive alebo ma vsetko na salame, citlivemu moze uskodit a tomu co ma na salame pribudne selfii na fb. takze sa rozhodni podla toho co si myslis ze prospeje tvojmu dietatu 🙂

petrofka
12. apr 2018

Neviem co napisat. Vnimam, ze zivot deti je teraz velmi im prispôsobený a nevazia si co maju lebo nevedia az kam mozu spadnut. Trosku sa vylakat v Osvienčime asi nebude na skodu. Myslim si, ze dospelí s tym maju vacsi problem ako deti pretoze to uz vnimame cez svoje rodiny a hlavne deti. Na druhej strane fakt uvazujem, ci to pre 14rocneho bude mat nejaku výpovednú hodnotu inu ako uliatie sa z vyucovania. Ci vobec dokazu, budu chciet pochopiť o co tam ide. Ak je to len argument o tom, ze dieta je uzkostne.. neviem, pokial sa nelieči na úzkosť u odbornika, tak nie je dovod nepustit. V tychto exkurziach ide o to, odradit mladych volit nacistov. No ale ci to takto tie deti pochopia, neviem.

sampo
12. apr 2018

Ja by som nepustila, nechcela by som, aby to bolo brane ako vylet, su to dost zavazne veci a energia toho miesta je dost husta aj po rokoch, ja som sice bola v Dachau a mala som 16, doteraz si to pamatam. Mozno by som tam zobrala deti, keby boli vacsie s tym, ze by sme si veci vysvetlili a to by som este zvazovala, ci ja sama to vobec zvladnem...

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
baccio
12. apr 2018

No veď práve preto že ako píšete si vôbec neuvedomuje čo sa tam dialo by tam ísť mal.Aby si to uvedomil. Podľa mňa je to správne že sa tieto exkurzie robia.Lebo veľa dospievajúcich detí je náchylných neveriť tomu čo nevideli alebo uveriť tomu čo je v ich očiach realistickejšie.... napríklad aj tomu že celí holokaust je výmysel,lebo také niečo by predsa nikto normálny nebol schopný urobiť.Postavit sa zoči voči pravde je jediný spôsob ako zabrániť tomu aby sa na to nezabudlo a aby sme si vážili každý ľudský život bez ohľadu na farbu pleti či náboženstvo.

majkeel
12. apr 2018

Mali by byt povinne, inak by tolko kret... nevolilo Kotlebu a spol. Este stale su ludia, co povedia, ze koncentraky ani ziadne neboli.

alaguema
12. apr 2018

@petrofka k tolerancii sa nedá vychovať za jeden deň, počas exkurzie do koncentračného tábora a ešte v 8.triede. Buď to dieťa dávno v sebe má, alebo nie. My sme boli zo strednej a s niektorými to ani nehlo. Nehovoriac o tých, ktorí v tom majú morbídny záujem. Takže opäť je to o povahe a o tom, k čomu bolo dieťa dovtedy vedené a k čomu má sklony. Tie citlivé a vnímavé vedia aj bez takej návštevy, že to boli hrôzy a tie, ktorým je to jedno, budú ľahostajné aj naďalej.

pribinak
12. apr 2018

odpovedala si si hned v 2. riadku, tejto generacii to uz nic nehovori a to je ta tragedia, lebo historia ma tendenciu sa opakovat a ak sa niekto nepouci z takejto tragedie.............

rybka16
12. apr 2018

"prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí"
No práve preto. Ako ľudstvo ani náhodou nie sme na takom vývojovom stupni, aby sa tieto veci nemohli zopakovať. Treba si pripustiť, akí sme, treba vedieť, k čomu môže viesť nenávisť a strach a propaganda. Aby sme o 50 rokov neriešili niečo podobné. 13-, 14-ročný mladý človek by to mal zvládnuť spracovať. Ak sa na mieste ukáže, že nie, niektorý z učiteľov by mal zasiahnuť a týchto žiakov odviesť nabok a do zvyšku exkurzie ich už nezapájať. Ale určite by to mali minimálne skúsiť.

modrava
12. apr 2018

myslim, ze treba ich tam pustit prave preto, ze musia pochopit, ze to nie je "sranda" a "vylet"
dokedy ich treba chranit pred poznanim? ak taky osmak vidi hrozu okolo seba, vidi hrozu v ociach spoluziakov, tak prave to je spoznavanie zla v dejinach, zla v ludoch, coho su schopni ked stratia ludskost.
13-14 rocni uz v pohode strielaju v pc hrach, maju za sebou vojnove, bojove hry a filmy. predsa ked ho necham strielat vo virtualnej realite nepriatelov, pocitat na svojom konte mrtvoly, nebudem mu zatajovat ako to vyzera v reale ked sa to zvrtne a umieraju miliony.
nebudem tam brat deti, ktore nechapu pojem vojna a smrt. ale to predsa nie je pripad 13 rocnych...

korunka1
12. apr 2018

Normálne žasnem.
Citlivá povaha, nočné mory? Myslím, že keby si vedela a videla čo všetko už deti v tomto veku videli, tak nad takým niečim ani neuvažuješ.
Navštíviť povinne, ale s dobrým sprievodcom, ktorý im o tom aj niečo povie. Naše deti si nevedia absolútne predstaviť ako sa žilo v ére socializmu, tobôž aké to bolo počas vojny.
Neviem ako ty, ale ja som tam bola pozrieť...ešte teraz mám zimomriavky, ale z toho , ako som tam videla plakať židovské dievčatá a chlapcov .

masa_sk
autor
12. apr 2018

No, uprimne. My na vychovu nepouzivame zastrasovanie. Preto urcite aspon u nas nebude fungovat vydesenie, aby dcera pochopila, ze to nie je spravne. Na to jej staci prirodzena empatia, zdravy rozum, inteligencia a hlavne vychova, vzory ziskane v rodine. Nemyslim si, ze ked poslem toho najvacsieho grazla na takuto exkurziu, tak s nim nieco pohne. Mozno naopak, este viac motivuje. Pokial nedostal vychovu doma, ziadna jednorazova exkurzia toho nezachrani. Ak chceme nieco v buducnosti zmenit, musime zacat u seba. U seba v rodine, vo vychove. Neprenasat zodpovednost na ucitelov, exkurzie, okolie. Ano, historia sa opakuje, ale nikdy v tej iste podobe. Viac sa doma rozpravame o sucasnych nastrahach, s prikladmi, v akej forme to prebiehalo v minulosti. Koncentraky sa uz nezopakuju. Nasilie a hroza ma inu podobu. To by sme mali deti ucit rozoznavat.

modrava
12. apr 2018

@masa_sk podla tejto teorie by to vlastne mohli zrovnat so zemou...

0silvia0
12. apr 2018

@masa_sk tak z mojej skúsenosti, keď tam išiel na exkurziu syn, decká utrmácané z cesty, unavené z toľkého chodenia a z toho davu tam, vnímali tak na pol ucha. Syn mi povedal, že bolo to zaujímavé ale že boli z toho strašne vyčerpaní. Nemyslím si že dnešné deti sú nejaké útlocitné kvetinky že by toto nezniesli a neviem či každý sa na mieste dokáže až tak vcítiť do hrôz ktoré sa tam diali. Tí ľudia, ktorí tam žili a zomierali to zažili reálne, naše deti sa na to pozerajú len sprostredkovane. Ak má niekto skutočne precitlivelé dieťa tak samozrejme to treba zvážiť, ale bežnému teenagerovi odchovanému internetom (a blbosťami ktoré sa tam nachádzajú) to žiadnu traumu pravdepodobne neurobí.

korunka1
12. apr 2018

@masa_sk Tak sa spýtam...čo čakáš, že tam tie deti uvidia, že sa toho tak obávaš?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
15katka11
12. apr 2018

ja by som tiez svoje dieťa nepustila my sme boli ako štvrtáci na strednej škole a povedala som si nikdy viac..tyždeň som nemohla poriadne spať...stále som citila smrad po spáleninách a to nie som citlivá povaha...

limoncino
12. apr 2018

môj syn ide v máji, z vlastného rozhodnutia, ja by som tam nešla ani náhodou, som citlivá na energie a toto by mi nespravilo dobre, ale on chce ísť - vraj to patrí do histórie ľudstva a on si to chce pozrieť, nezakazujem mu to, ale ani by som ho do toho nenútila, má 15 rokov, už vie rozhodovať sám.

masa_sk
autor
12. apr 2018

Len na margo prispevkov, ktore argumentuju, ze deti pozeraju bojove hrozostrasne videa na internete a su ok. Ze hraju bojove pc hry a su ok. atd. Kto im to vsetko dovoli, umozni, kupi? Najprv im to umoznite a potom poslete na "liecenie" na exkurziu do koncentraku? Toto u nas doma nefunguje. Dokonca to deti aj odmietaju. Nedosiahli sme to ale zastrasovanim, skor opacne - prikladom dobreho a spravneho konania. A ked chcete realne priklady vojny - chodte sa pozriet do byvalej Juhoslavie. Zrucane mosty, diery po strelbe v budovach. To tak davno nebolo. A hlavne - bolo a je to stale o politickych a mocenskych zaujmoch silnych krajin, nie o nenavisti narodov a pod. To by mali vsetci pochopit.

codal
12. apr 2018

Pro tyto menší děti mi přijde vhodnější Terezín, je "méně" drsný a pro tu představu to bohatě stačí.Na střední škole proč ne,ale já osobně bych tato místa se svými dětmi navštívila raději sama...

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
limoncino
12. apr 2018

@masa_sk súhlasím. Môj syn hrá nejaké strieľačky, tak som s ním mala rozhovor o tom, ako to za vojny vyzeralo, či si myslí, že to takto môže fungovať aj v reálnom živote, povedal, že samozrejme vie, že vojna bola zlá a vie, koľko ľudí zomrelo, ako to vplýva aj teraz po rokoch na myslenie ľudí, že toto je proste iba hra, v realite má k tomuto rešpekt

alobalka
12. apr 2018

Som za tú exkurziu, treba sa z týchto a takychto vecí poučiť. Zlo je stále prítomné okolo nás, niekedy ešte skryté, inokedy viditelne. Kto s tým má pochybnosti nech sa s deťmi o tom dopredu porozprava alebo aj nejde, keď teda má s tým problém. Ale nesuhlasim, že deti pred tým treba chrániť a pod. . Ako asi sa cítili deti, ktoré tam vtedy odviedli od rodiny, od istôt a reálne si to "odzili"?

azzflo
12. apr 2018

Koncentraky sa nezopakuju? No bodaj by si mala pravdu, ale koncentraky boli iba sucastou genocidy a ver ci nie, niekolko genocid prebieha aj v sucasnosti. Ano, nie u nas, ale to ze sa to nedeje blizko neznamena, ze sa to nedeje. A je velmi nebezpecne zatvarat pred tym oci tak ako sa to snazis robit ty a ako asi vedies svoje deti. Ci pustit na exkurziu je na tebe, je to tvoje dieta, ja osobne verim ze pubertaci v takomto veku su plne schopni tomu porozumiet a povedala by som, ze to je prave velmi vhodny cas na navstevu takych miest. Kazdopadne by som vazila slova o tom, co je sucasna hrozba (by ma zaujimalo co teda detom hovoris - predpokladam cosi o osobnej bezpecnosti a internete?) a na co mozeme pokojne zabudnut. Staci sa pozriet na politicke preferencie v niektorych statoch a da sa dost lahko pochopit, ze svet ani zdaleka nie je taky tolerantny a priatelsky, ako sa snazime mysliet si.

veronikastrickova
12. apr 2018

Ja som tam nebola, ani sa na taku exkurziu nikdy nechystam, ja by som to nezvladla a viem, ze ak tam moj syn bude chciet ist, tak urcite nie cez ZS. Mame dost tychto veci cez dokumenty u mojho otca.

masa_sk
autor
12. apr 2018

Kto z vás všetkých, čo argumentujete, že treba spoznať hrôzy vojny nejakú vojnu aspoň okrajovo zažil? Naozaj si myslíte, že toto zabráni tomu, aby vaše deti nepáchali násilie? Mám opačný prístup. Nepozeráme bojové filmy (ale Schindlerov zoznam napriklad deti videli), nehráme pc bojové hry, nechodíme obdivovať bojové lietadlá (poznám osobne pocit, keď nám nad hlavami leteli a mala som strach o blízkych).
@tanapeta nie, nebola som v muzeu koncentraku. Nepotrebujem. Mam inu skusenost. Osobnu.