Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?
Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?
@asocial ak si "cítila bolesť tých ľudí" nie si necitlivý človek. Možno sa to len snažíš potlačiť alebo ti to hovorí niekto, kto o tebe nič nevie 😉
8 je dost velky na to aby to spracoval a pochopil..... k zvysku tvojho prispevku sa radsej nevyjadrim. Mozno bolest tvojich starych rodicov pripadne rodicov by ti viac otvorila oci a obzory.
@masa_sk no tak to si mala hneď napísať, že ťa zaujíma len od tých, čo tam boli. Niekto to zvládne v pohode, ak nečíta k tomu tie príslušné tabule. My sme boli aj v Auschwitz aj v Brezinke. Auschwitz je taký komerčnejší. A veľmi zaujímavý. Dá sa ísť do plynových komôr, kde máš ešte na stenách škrabance od tých ľudí. Väznica tam je, kde je opísané ako ich väznili. Každá krajina, z ktorej tam ľudia umreli má svoj block a to patrí tej krajine. Aj Slovensko má svoju časť. Každá krajina si tu časť uhrádza zo svojho a je tam potom aj v príslušnom jazyku tej krajiny. Tieto blogy sú vyslovene urobené ako múzeá. Potom sú tam blogy kde sú nahromadené zvyšky majetku tých ľudí. Vlasy, kufre, okuliare, topánky. Veľké množstvá
V Brezinke je všetko tak, ako to nechali. A iba popisy, čo bolo v domoch. Tam je to obrovské.
@masa_sk inak ja by som tam nešla nikdy. Ešte v puberte som čítala knihu s touto tématikou, vtedy sa vysielalo veľa filmov z toho obdobia, boli sme tým naočkovaní... Ja som pochopila. Rasizmus (nech sú proti sebe akékoľvek rasy) odsudzujem. Ľudia, ktorí mi zatiaľ v živote ublížili, boli všetci bieli, tak ako ja 😉
Nuž, čo človek to názor. Sama mám doma jednu 15 stku. Dnešná mládež je hrozná, hlavne čo sa týka histórie a nemusí byť desivá. Chceli sme ísť na dovču do čiech, že si pozrieme hrady a zámky...zabudni, radšej zostane doma. Čo by tam ona pozerala. Kamoška jej bola v Londýne / moja tam strašne chce ísť/..pýtam sa čo a ako, čo videla, kde boli.....bolo fajn,perfektné obchody majú, toľko si nakúpila....išlo ma poraziť.
Dakujem vsetkym za rychle reakcie, nazory a cenne skusenosti. Prajem vsetko dobre! 🙂
@tykat presne tak
My sme tam boli s mužom pred par rokmi a ja som z toho žiadnu traumu nemala, aj keď som citlivej povahy a videá na YouTub zo záchrany napr. Psov má vzdy privedu do placu. Bola to však zaujímavá a poučná skúsenosť, takze by som tam svoje dieťa pustila.
@masa_sk národ, ktorý si nepamätá svoju históriu, bude nútený si ju zopakovať. Takže som všetkými 10 za to, aby sa tam každý aspoň raz v živote išiel pozrieť a aspoň takto si pripomenúť históriu. A áno, aj puberťáci. Mne je až zle, keď občas počujem tie nemiestne vtípky na tému koncentrák, hitler, židia a podobne, rasová diskriminácia nie je na školách nič výnimočné. Keď sa ôsmaci môžu zaujímať o cigarety, chlast, sex, tak sú dosť zrelí aj na toto.
Ale treba im to naservírovať tak, aby pochopili o čo tam išlo, aké hrôzy museli prežívať aj ich predkovia, nie len ich tam zobrať nech je splnený plán a decká sa ulejú zo školy.
@tanapeta ty si tu dnes prvý krát? 🤔 Lebo inak by si si všimla, že je tu 1857 tém o tom, či si niekto vycikal druhú čiarku 2 dni po sexe, alebo je to len špinka... Takže diskusia na tému, v akom veku sa má dieťa konfrontovať s najväčšou hrôzou novodobých dejín ľudstva, v autentických priestoroch, a či je to nutné pre všetky typy osobnosti, je myslím celkom zaujímavá a obsažná. Alebo sa mýlim? 😕
@masa_sk podla mna by to mali poznat a aj pozriet na vlastne oci. ved kopa ludi od kotlebovcov a mladych rozprava, ze sa vlastne nic nestalo, ze troska zidov a ciganov skoncila v tabore. ja som o tom vela citala, bola som tam a fakt silny zazitok. ale este viac som mala dost z knih. ked som si predstavila co i len jednu situaciu s mojimi vlastnymi detmi, tak som bola najstastnejsi clovek na svete, ze nezijem v tej dobe. tie deti to museli zazit na vlastnej kozi a ich rodicia tiez. tak si myslim, ze iba to vidiet, tymto detom vobec neuskodi. lebo mozno ten sok z toho ich v buducnosti zorientuje v tych reciach daktorych chorych politikov, ze vsak sa nic nestalo vlastne. stalo sa a vela bohuzial a to utrpenie rodin, ktorym tam pomreli ludia by som nepriala nikomu☹.
@masa_sk ja som tam bola, zazila som aj vojnu, videla sucasnu genocidu a sprostredkovane aj nedavnu, a deti by som tam pustila, ale samozrejme by som k tomu pridala vlastny diel vykladu. A dala by som na dieta - ak tam nechce ist, tak nech nejde, ak chce, nech spoznava- nic nie je nad "skutkove zazitky a realne ohmatanie". Ale urcite s tym nesuhlasim ako povinny vylet v skole- nech je na rozhodnuti rodicov a exkurznikov, ci chcu alebo nie navstivit toto miesto
Ja som za takéto výlety. Je to história i keď veľmi smutna. Z Tv, netu a obrázkov si osoba zapamätá iba to, čo chce. Mnohé mladšie deti sú veľmi kruté až sadistické. Stačí pozerať niektoré rozprávky akebo filmy. Rodičia sa pohoršujú nad krutosťami histórie a pritom nechajú deti - puberťákov pozerať akčné filmy alebo horory. "Nie moje dieťa nie je také" A keď sme mimo domu, vieme čo sledujú napr. na nete ????
A boli sme aj my, aj dcéra, je to smutné, no aspoň vieme, čoho sú ludia schopní.
tiez si myslim, ze pre 14 rocneho je to vhodne..my sme tam boli v okoli 2x za posledne dva roky, chceli sme zajst aj s 8 rocnym..odradili nas len dlhocizne rady a kopec autobusov, tak sme to este nechali ale urcite to zahrnenieme do planov na najblizsie obdobie
Ja osobne som bola v Dachau a ano, je to sillne..a hrozne..ale myslim, ze deti by mali byt s takymito vecami oboznamovane..Bola som aj v dome Anny Frankovej v Amsterdame, citala som aj knihu, tak som si to vsetko vedela autenticky predstavit...my syna vedieme k poznavaniu a k historii od malicka, chodime po hradoch, zamkoch, bojiskach..na jednej strane prepychovy zivot panstva, honosne zamky a zahrady, na druhej strane skanzeny a chudoba, rytieri, vojaci, muciarne a vsetko s tym spojene..videl aj gilotiny aj dela aj vsetko..navstivili sme Slavkov, pozna Napoleona a vie vela o bojoch, aj teraz uz ako 8 rocny vie kto bol Hitler, ake hrozy robil..urcite ho vezmeme aj na take miesto ako je Osviencim a kludne aj do Ruska ci byvalej Juhoslavie.. Vie ako bojovali Gladiatori, ako ludia umierali vo vazniciach..kadeco.. Kludne ho vezmem aj do Bastilly
v 14 rokoch to nevidim ako problem vobec
A kedze ak rozumiem spravne, je tato exkurzia len odporucana, nie povinna, tak ak niekto ist nechce, nech nejde..Lebo su aj dospeli ludia, co na take miesta ist nechcu, kedze je to "hrozne" tak ich to nezaujima, radsej vsetko zle prec...
Ja som tiez ako dieta tieto veci prezivala..chodili sme napriklad na Duklu, aj so skolou, sj s rodicmi, tam boli bojiska, kde nam vykladali ako sa bojovalo, ze v lesoch su este stale municie, boli sme na takej vyhliadkovej vezi, odkial bol vyhlad na bojiska a nam pustali ako sa tam bojovalo, ja som z toho mala hrozu....a to sme tam boli uz v 2 triede skladat pioniersky slub..ale..ano, mala som mozno obcas nejaku nocnu moru, aj sa mi o vojne snivalo, ale ked som sa zobudila, bola som stastna, ze my nic take nezaxivame, ze zijeme ako zijeme..a nemyslim si, ze by mi to bolo ublizilo...
14-15 rocne deti v dnesnej dobe uz vedia toho az az...ked su mnohi dost zreli na sexualny zivot, na papulovanie a myslia si, ze su majstri sveta, prave v tomto veku by mali zazit aj taketo veci..to ze samozrejme to na kazdeho posobi inak je samozrejme..ale aj ten navacsi geroj so silnymi sprostymi recami mozno doma nemoze spat..to len vy neviete..to su povahy...a samozrejme o vychove...
"ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy."
- pamatam si ze sme ako sme este za socializmu ako iskricky chodili na taketo miesta (napr Vapenka v Nemeckej). Boli sme mladsi ako osmaci a nemyslim si ze to niekomu ublizilo...
@korunka1 to ma mrzí tvoja skúsenosť. Vidíš, čo dieťa, to iná povaha. My sme vlani boli v Čechách práve aj po hradoch, na bicykloch, dievčatá chcú ísť znovu. Boli nadšené. Staršia bola aj v Londýne, prišla nadšená. No nie z nákupov. Má úžasné fotky z mesta, histórie, chce študovať v angličtine. Ale to sú vrodené povahy (aj tvrdohlavé). Veľa cestujeme (nie po exotikách), starý otec bol niečo ako historik, v rodine máme veľa kultúr, pomiešané gény 🙂, tým pádom sa buduje pochopenie a tolerancia k národným rozdielom. Ale to už je mimo témy 🙂
Ja sama by som mala problém tam ísť. ..strasne ťažko by som to niesla A spracovavala tu hrôzu niekoľko dní. ...Je to od povahy
Jediným dôvodom návštevy Osvienčimu je to, že SMER mal pocit, že sa Kotleba zbytočne veľa rozmáha a tak šupky, budúcich voličov začneme strašiť. Výlety sú povinné, zvyčajne ich školy zamaskujú za koncoročný výlet a rodič to ešte aj sám zaplatí, hoci je to príkazom zo SMERu. Sama v tomto nevidím zmysel, nič také tu už nidky nebude, opäť krásna podprahová manipulácia. Príšerná doba.
Môj priateľ je učiteľ a bol s žiakmi na exkurzii v Osvienčime. Hovoril mi, že na niektorých to urobilo silný dojem a pár dievčat tam aj plakalo. Ale má aj takých študentov, čo sú skíni a chcú voliť Kotlebu. Tých nezmení ani 100 exkurzií do koncentráku.
za mňa nie...
Ahoj, ja som učiteľka a práve teraz v pondelok na túto exkurziu ideme. My ju musíme realizovať povinne pre ôsmy a deviaty ročník, na príkaz zriaďovateľa, takže asi tak.
@masa_sk ahoj ja som bola na takej exkurzii v 7. Triede na zakladnej skole a musim povedat ze to bol velmi hlboky zazitok a ziadne nocne mory som nemala ja to velmi odporucam aj detom ktore uzz chapu co sa dialo a aby to v nich zanechalo empaticku stopu voci inym ludom a narodnostiam a kedze su deti nasa buducnost tak si myslim ze by mali absolvovat taku exkurziu su tam vyborny sprievodcovia a si myslim ze rodicia az prilis chrania svoje deti aj vo veciach kde by uz mali mat urcite vedomosti
“Sama v tom nevidim zmysel, nikdy tu uz nic take nebude...” “Vela z tych deti nevie ani pravopis, nieto dejepis..”. “...ma studentov co su skini a chcu volit Kotlebu”. Citacie z poslednych troch prispevkov..a este tu budeme diskutovat, ci to ma vyznam, aby tam deti chodili..myslim, zeby sa to velmi zislo aj niektorym dospelym..
@lucilaines Zmysel to má, ale niektorých ľudí nezmeníš.
jedna vec je co si myslia rodicia o svojej vychove a su s nou spokojni, druha vec je realita.
mat pocit, ze davam svojmu dietatu predsa vsetko moze byt velmi zradne.
vychovavat extremne ochranovane sklennikove kvetinky sa moze vypomstit ked sa stretnu so skustocnym zivotom a problemami.
ja by som dieťa pustila a zároveň by som sa o tom s ním rozprávala, argumenty typu citlivé a pod. ... bolo to súčasťou života, súčasťou nášho života sú rôzne hrôzy a tragédie a v tej chvíli sa nikto nepýta , či som citlivá alebo nie, poznanie histórie nás vedie k tomu, aby sme predchádzali chybám z minulosti, je to príležitosť zamyslieť sa, že život nejde vždy tak ako si predstavujeme, mám pocit, že dnes vychovávame sklenené bábiky a troška sa nám to vymyká z rúk

bola som tam minuly rok ako dospela a svoje deti by som tam nepustila. Je pravda, ze deti si to este tak neuvedomuju, ale aj tak to bol brutal zazitok.