Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?
Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?
@uriva pekne povedane, vzdy je niekto za a nirkto proti
Kotleba & Company ma velmi vysoku podporu u mladych. uz na strednych skolach. decka ho pocuvaju, veria tym dristom, osvojuju si jeho retoriku .... to nie je len "ciganski paraziti vyciciavaju stat" ale aj popieranie holokaustu, lebo "ja nie som historik, nezil som vtedy, neviem, ako to bolo" , to su bludy o Sorosovi, ockovani, celosvetovom sprisahani ....
povedat - a hlavne ukazat - dietatu, co je to holokaust, je velmi dolezite. treba o tom hovorit.
@masa_sk bola si s dietatom niekedy v muzeu SNP, vapenke v Nemeckej, pri nejakom pamatniku, hrobe? mas iny nazor, sformovany, tak preco sa pytas? aby si sa uistila, alebo aby ta niekto prehovoril?
mam osobnu skusenost s kotlebom, vidim, ako posobi, ako sa prihovara mladym, co im tlaci do hlav a ake akcie robil a robi, a vidim, co porobil na zupe, ktoru 4 roky viedol. preto chodim na spomienkove akcie k holokaustu, so znamymi o tom hovorim, chodim na akcie muzea SNP (naposledy spomienka na vypalenie obce Kaliste - a boli tam aj dve triedy osmakov. ziadne drasticke veci, nejaka kultura a spomienky pozostalych) - a v tych deckach to zanechalo stopu, nie negativnu, ale stopu poznania. viacere sa mi priznali, ze o Kalisti dovtedy nepoculi - a to je doslova susedna dedina pri BB, odkial pochadzaju, narodna kulturna pamiatka, ... skola nedokaze naucit vsetko a rodicia v tomto smere zlyhavaju. deti su buducnost tejto spolocnosti, a len osvietena spolocnost sa dokaze vyhnut takym tragediam, ako bol holokaust (ci aktualne genocidy v Barme, atd. )
takze ja by som dieta pustila - za predpokladu ze je to vyrovnane dieta bez nejakych emocnych problemov. 14 rocne deti uz chapu, su velke a nie su to male decka, co by sa strhavali zo sna.
Tieto exkurzie by mali absolvovať až stredoškoláci, myslím si. Nie všetky 14-15 ročné deti sú na to dostatočne vyzreté, aj keď sú medzi nimi výnimky.
@alaguema o genocide zidov sa u nas hovori preto, lebo sa nas to ako naroda bytostne dotyka, ako stat sme sa na nej podielali, ale zas ako narod, ci obyvatelia, mame najviac ocenenych "spravodlivych medzi narodmi" za pomoc zidom pocas holokaustu.
armensku genocidu poznam, z casu na cas ju ako temu registrujem aj v mediach. ale pre nasu zemepisnu sirku a historiu to nie je az taka bytostne sa dotykajuca tema (tym ale neznevazujem tragediu). ani o genocide v Rwande sa u nas tak nehovori, ani o hrozach vojny v juhoslavii ...
Necitam diskusiu, ale vzhladom k tomu co sa deje v politike, aj u nas aj medzinarodnej by som to dala POVINNE vsetkym, myslim ze osmaci uz su pripraveni a este vo veku kedy su ovplyvnitelni, tvarni a pristupni zmenit aj utvorit si vlastny nazor aj (bohuzial) napriek tomu co pocuju doma...
Moje deti to raz tiez budu mat povinne, od nas rodicov. Ved "ocitych svedkov" uz takmer niet...
Je hanba ak niekto netusi co je Holokaust atd., aby sme sa (v kratkej) buducnosti este nedivili 😱
No, v prvom rade by sa mali vyjadrovat tie maminky, kt tam osobne boli...ja som bola a naozaj po navsteve som sa necitila dobre psychicky..100x pocut je ine ako zazit...su tam fotky mrtvol, ludi vyhladovanych na smrt, trpiacich deti, potom topanocky, detske vecicky, popol z ludi, plechovky cyklonu..akoze hroza..velmi smutne, pochmurne miesto..miesto smrti..pre deti asi neodporucam, mala som co robit tu hrozu stravit...neviem, hadam pedagog by najlepsie vedel, co je vhodne..
Zaujimave, niektorí ludia maju pocit ze musia deti pred tymyto hrozami chranit a pritom ich vystavuju ovela, ovela vacsiemu zlu, ktore sa tvari ako nekonecne dobro. Az mam strach, aka generacia deti tu po nas ostane az vyrastu.
@gabika53 ale skolaci tam maju inu prehliadku - pisali to tu aj baby. nie "hardcore" ale "soft" - prisposobenu. ja napr tiez tazko zvladam take veci .... nedavno umrela posledna prezivsia tragedie v ostrom gruni - fasisiti - slovenski fasisti - tam vystrielali starcov, zeny, deti, vypalili dedinu ... dostala som sa pracovne k hodinovej audionahravke, ktoru urobili par rokov s ludmi, prezivsimi ... ked som to pocuvala, slzy mi tiekli, ale su to dolezite veci, ktore treba posuvat dalej. najma, ked sme v dobe, ked to urcita - a nie mala - cast spolocnosti zlahcuje, az popiera-
@gastanovykvet no mas to ťažké,ja by som sa takto "obetovať" nevedela🙂
precitala som vsetky prispevky,lebo ma zaujimala tato tema a pripadala ako z inej planety ked som presne toto riesila. moj syn je jediny co z celej triedy nejde, co sa tyka ospravedlnenky ziadnu nepotrebuje pretoze vylet nie je povinny, syn povedal ze cast vyletu hradi skola (myslela som.si ze v tejto skole chodia pravidelne lebo som sa s tym este nestretla, tento rok prestupil do inej skoly) ani ma nenapadlo ze to dostali do ucebnych osnov povinne a ze je za tym politika (ako pisu prevazne ucitelky). syn nejde pretoze si myslim ze zs nie je vhodna na takyto typ exkurzie, kludne ss alebo v dospelosti ak bude sam chciet.
@ave17 Ach no ti chlapi... musím na neho takto ísť inak by som mala tretí televízor v spálni a ja neznášam žiarenie z televízora pri zaspávaní, dve obývačky v dome stačia...
môj priateľ má nerád počúva a musím na neho ísť rafinovane.... 😉
Pardon nejako nám usla téma s ave17
@ave17 ale toľko o vojnách ako za tento mesiac som sa nikde nenaucila. Každý druhý deň vojnový program v televízore, dnes som si pozrela osvietcim cez Google maps a plus stránku osvietcimu a fakt mi to stačilo....
aj tak problém tejto spoločnosti je úplne niekde inde a osvietcim tie deti neosvieti. Nech im rodičia a učitelia všetko povysvetluju a deti keď budú na to pripravené môžu ísť aj samy sa tam pozrieť. Ja som si ako dieťa sama ako 17 ročná zháňala informácie lebo má to zaujimalo.... ale najväčšia exkurzia je s mojim frajerom. Teraz som v spálni lebo fakt sa mi to nechce stále pozerať... je to strašne ale ja to neviem sama zmeniť aby nebola ďalšia vojna. Imigranti sú všade... dokonca som s nimi chodila na kurz oni to majú skoro zadarmo za 30€ a ja platím Slovenka 300€. Nemám čo k tomu dodať...
Tak ja sa pridam do diskusie, pretoze ja som takuto exkurziu v Osviencime absolvovala pocas gymnazia. Nakolko som citlivejsia povaha, dost ma tento zazitok zobral, bola som rozrusena a vecer doma som si aj poplakala. Z toho miesta je to citit, ake strasne hrozy sa tam diali, boli sme vsade, v barakoch aj v plynovej komore. Su tam ako exponaty kopy kufrov a osobnych veci po tych ludom, co tam zahynuli, fotky vaznov, ktore posobia az strasidelne. Boli sme aj pri stene smrti, kde ich srielali. No skratka cloveka to miesto velmi zasiahne. Ale na druhej strane si myslim, ze taki stredoskolaci by to mali mat povinne. Vela z nich ani netusi, o com to v tej dobe bolo a myslim si, ze nikto odtial neodide bez toho, aby ho to nezasiahlo a trochu ho prinutilo premyslat.
Ja som bola v Osvienčime pred 4 rokmi - dcéra vtedy 15 ročná vyslovene chcela, aby sme toto miesto navštívili počas návštevy Slovenska, keďže sa o tom učili v škole, nie Fico a SMER k nám nemá dosah.
Prešli sme si miesto bez sprievodcu, v tom čase mal syn len 6 rokov a nevydržal by tak dlho počúvať výklad a všetci sme tuto prehliadku prežili bez ujmy na psychickom zdraví, synovi 6 ročnému sme to primerane veku vysvetlili. Myslím si, že je potrebné nezabudnúť na tieto hrôzy a 14-15 ročný človek nemôže mat problém niečo takéto spracovať, keďže sa o tom učia v škole mal by mat už dosť vedomosti o tom, čo sa tam dialo.
My keď sa da berieme deti do muzeii, približujeme im históriu aj tu tienistú stránku, nevidím dôvod zatajovať tieto veci.
Pre tie, ktoré vo vzduchu stále cítili spáleninu len toľko, že na to treba už fakt poriadnu dávku fantázie...
@gigika presne toto isté som chcela napísať
Niektori rodicia chrania deti privelmi a drzia ich v ruzovej hodvabnej bubline. Tento svet nie je len dobry. 15 rocne dieta by si malo byt plne vedome hroz, co boli a aj co su (ISIL, vojna, chemicke zbrane, barnevernet...LGBTI, prehnany feminizmys), aby nestali ako ovce na namestiach ....a v18 rokoch nesmerovali vo volbach k zahube
@ukulela čítala som si Tvoje príspevky a mám na to rovnaký názor. Dnes večer sme sa o tom bavili s priateľom o kokotlebovi a takýchto...jemu podobných. My si ho ešte dobre pamätáme keď sme chodili na punkové koncerty ako nás napádali naháňali a večne boli samé potýčky s nimi.
Podľa mňa nie je nutné aby všetci povinne chodili na exkurziu do koncentračných táborov. V Osvienčime som nebola a nikdy nepôjdem, a mám odpor k vojne, segregácií a bezbrehom obohacovaní sa na úkor iných. Bohate mi stačí na nočné mory slovný opis tábora.
ked vidim holohlavcov Kotlebovcov, nemam dojem, ze to sucasnej generacii nic nehovori, bola som tam osobne uz ako dospela, v januari v minus 17 stupnovych mrazoch, a rozhodne som za exkurziu tam, a neonacistov by som tam v takom januari nechala aj zo dve noci prenocovat v tych "pyzamkach pasikavych", mozno by pripustili aj existenciu Holocaustu potom.
ja osobne by som tam svoje deti na exkurziu pustila, myslim ze hovadin a hororov vidia vsade dost, a toto bol realny svet, tak nech vidia, kam az dospeje ked sa akakolvek ideologia zvrhne.
Aj keby to bolo povinne, nepustila. Malo by to bytndobrovolne, odporucane ale dobrovolne. Ja som citliva povaha, dcerka este viac. Raz som s manzelom navstivila dedinu, ktoru vystrielali. Ja som tam citila to tazive zlo a ticho. To miesto na mnabtak posobilo, ze som odtial doslova usla a este celou cestou sa triasla a niekolko dni sa snazila nabtie pocitybzabudnut. Ako ucitelka som odmietla istbs cirkevnou skolou na Umucenie Krista. Reku deti odprevadim, pockam pred kinom, ale film vidiet nechcem. Nedokazem precitovat take utrpenie. Sme aj ludia co tieto veci citlivejsie vnimaju, citia atmosferu miesta a nechcem aby toto dcera prezivala. Naco. Nikomu tym nepomozem, ked budem to itrpenie prezivat. Verim tomu aj bez toho.
@vevesh s vlažným záujmom a nerozhodným postojom k čomu? 14 ročný človek má dávno vedieť, čo je správne a čo nie. Teda absolútny základ - neubližujem, je to nesprávne. Sú ľudia kdesi v amazónii, nikdy nedostali žiadne formálne vzdelanie a ani netušia, že existoval nejaký Hitler. To z nich nerobí horších ľudí. Pointa je tá, že deti vychovávame príkladom, svojim chovaním a ich záujem napr. o tému 2.sv môže byť úplne vlažný a môžu z nich byť z nich skvelí, empatickí a citliví ľudia. Ja sama túto tému veľmi nemusím. Stačí mi vedieť, že to bolo a to najhlavnejšie, z čoho by sme sa mali poučiť je to, že jedinec nikdy nesmie povýšiť pokyny autorít nad svoje svedomie. Mňa na celom holokauste desí najviac práve to, koľko ľudí sa nechalo zmanipulovať a absolútne nič sa na tom nezmenilo. Ľudia sa naďalej nechajú manipulovať, veď sa stačí pozrieť okolo seba. Toto žiadna návšteva koncentračného tábora nikdy nevyrieši. Nevyriešilo to nič doposiaľ a nikdy to ani nič nevyrieši, lebo toto je o stupni vedomia ľudí a o výchove k samostatnému kritickému mysleniu. V tomto kontexte je zaujímavé čítať o Milgramovom experimente a o politickom zneužívaní témy židovského holokaustu, kniha sa volá Priemysel holokaustu.
@ukulela Žiaľ, dnes oveľa viac, ako kedykoľvek v minulosti, sa história zneužíva na politické účely a médiá sú v tomto veľmi silným nástrojom. Je tam presne to, čo sa hodí, aby tam bolo. Takže dávam prednosť môjmu individuálnemu výberu a telku ani nemáme. Mňa osobne sa vojna v Juhoslávia dotýka rovnako bytostne, ako 2. s.v, v ktorej bojoval môj starý otec ako partizán. Juhoslávia ale nie je veľmi vďačná téma aj napriek tomu, že je tuto za rohom a historicky oveľa bližšie, ako holokaust. V bývalej Juhoslávii sme s deťmi videli rozstrieľané domy, ruiny po požiaroch, ktoré tam stoja opustené dodnes. Nebolo to cieľom, ale prišlo nám to do cesty a vtedy sme sa o tom rozprávali a vnímala som, ako veľmi silno to na nich zapôsobilo a vnímala som tiež, že je v nich dobro, ktorému sa to bytostne prieči a mám veľmi silný pocit, že moje deti nebudú voliť fašistov práve vďaka tomu jadru, ktoré majú a nemám potrebu ukazovať im koncentračný tábor, aby "niečo pochopili" a mám pochopenie aj pre to, že ich vnímanie 2. s.v je už iné. Rovnako ako poukazuješ na geograficky vzdialené konflikty a fakt, že sa nás týkajú menej, tak isto, je tu aj časový faktor. Nikdy nebudeš mať rovnaký vzťah k téme, ktorá sa odohrala pred 100 rokmi, ako k téme, ktorá sa týkala tvojich starých rodičov. Na území dnešného Slovenska sa bojovalo takmer celé 16. a 17. storočie proti tureckým vojskám. Dve storočia znásilňovania a brutálneho vraždenia našich predkov. Ale tak vzdialených v čase, že to jednoducho už vnímame inak.
Uz vzhladom na to, ako pubertaci skoro vobec necitaju a visia na mobiloch, socialnych sietach... ak to skola poriada, mali by tam ist.
Problem dnesnej generacie je, ze si mysli, ze vojna je tak daleka a abstraktna, ze sa asi ani nestala. Ze istoty dnesnej doby su automaticke a netreba sa o ne starat,... Potom pride magor so samopalom do skoly... alebo nacista si zalozi stranu.
Zlociny v Juhoslavii boli relativne nedavno a blizko k nam. Problemom vojny je, ze ako prvi do armady a je jedno na ktoru stranu (Srbi, Chorvati, muslimovia) nastupia najvacsi psychopati, ktorym vojna umozni robit to, za co by v mieri dostali dozivotie, ci elektricke kreslo.
Vo vojne neumieraju iba muzi a synovia ... Nedavno sa riesilo tresty za sex. nasilie v Juhoslavii, ktore bolo dovtedy brane ako "vedlajsi" produkt vojen.
https://technet.idnes.cz/znasilneni-valecne-zlo...
... O nekolik dní pozdeji jsem však slyšel, jak Stanko Vujanovic komusi vypráví, jak si s Pero Ciganem užili. Prý, když tu ženu vytáhli ven, Pero Cigan jí narídil, aby se svlékla donaha, a rekl Vujanovicovi, aby jí podržel ruce. Vujanovic se domníval, že ji chce Pero znásilnit, a proto ho poslechl. Pero Cigan jí však zasunul hlaven samopalu do .... a zmáckl spoušt. ..
Pri exhumaci masového hrobu na farme Ovcara jsme skutecne telo této zavraždené chorvatské ženy našli.
S grazlom Osviencim nepohne. Staci, aby pohlo s dalsimi 10 ludmi, aby neboli necinni, lahostajni a zabranili neskor grazlovi robit nieco podobne.
@majkeel a ako vysvetlíš fakt, že osvienčim nepohol ľuďmi, ktorí tam pracovali, ktorí sa aktívne podieľali na tých hrôzach?? Čo sa to stalo? Myslíš, že také masy nemeckých občanov, ktorí boli v armáde a rôznych jednotkách, to boli všetci grázli? A kde boli tí spravodliví desiati, s ktorými by mal ten pamätník pohnúť dnes v rámci školského výletu? Ja tomu naozaj nerozumiem, prečo týmto jednodňovým akciám pripisujete taký doslova prelomový výchovný efekt, ktorý mení charaktery ľudí? Lebo to hovoria v telke? Naozaj si prečítaj o tom Milgramovom experimente, ktorý som spomínala a toto ukáž svojim deťom. Ak nejaké máš. O tom sa s nimi rozprávaj, že nikto a zo žiadnej pozície nemôže spôsobiť, aby prestali počúvať svoje svedomie. Ako sa to stalo masám, bežným, obyčajným ľuďom, mamám, otcom v Nemecku ale aj inde po svete.
@alaguema tí ktorí pracovali v koncentračných táboroch museli poslúchať, často to boli sami väzni a museli robiť to, čo sa od nich žiadalo pod hrozbou smrti. Neposlušnosť sa vždy trestala. Strachom o holý život sa upevňovala disciplína. Tak isto dezertérstvo bolo veľmi kruto trestané. Takže všetko toto sa dielo pod zastrašovaním a obrovským strachom. Aj potencionálny hrdina si radšej rozmyslel čo urobí. Nám sa to ťažko súdi, keď sme takéto pocity nemuseli nikdy prežívať.
@michaela230885 ani ja by som ho nepustila, môj syn tam nepôjde.

@masa_sk Ja považujem za dôležite aby to deti videli, aby sa tam prešli, cítili tú atmosféru.Dnes naše deti majú veľmi vysoko nastavenu hranicu nejakeho poburenia a precitenia.Hraju vojnove hry, pozeraju rôzne videa,na internete sa knim dostane strašne veľa informacii.Jednoducho všetko sa im zdá virtualne, vzdialene.To čo počuju od učitelky to sa ich dotkne len na rovine učiva, dok.filmy su na efekty chudobnejšie ako filmy ktore pozeravaju bežne..Jedine skutočnosť ktorú vidia a tam precitia sa skutočne dostane do tých hĺbok kde to už vedia pochopiť a ( dúfam) hlboko odsúdiť.