icon

Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?

masa_sk
12. apr 2018

Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?

Strana
z8
leskky
13. apr 2018

Ja sama som tam bola nejakej 8-9 triede ako exkurziu z dejepisu. Nemyslím že by to na mne alebo mojich spolužiakov nechalo nejaké.nasledky, alebo sme malé zlé sny. Je to súčasť aj našej histórie a veď neboli sme.deti prvého stupňa ,že by sme.tomu nechápali. Respektíve, kedy by potom mal byť ten vek aby to.bolo vhodné?

ajush5
13. apr 2018

Ja neviem, táto dobabre je niekde uplne inde. ja som bola v 9 triede sprosté decko teraz 8maci 9taci maju rôzne sexuálne zážitky co sa pri nich moze vela dospelých hanbiť 🙂 a podobne, tak preco by nemali byt vyzretý na históriu. Samozrejme treba to vzdy brat na jedinca, ja som dost citlivá povaha no osviencim sice na mna pôsobil smutne no okrem väčšieho záujmu o históriu to vo mne nic ine nevyvolalo

alaguema
13. apr 2018

@0silvia0 ja to absolútne nesúdim. Iba sa zamýšľam. V armáde sa počuvajú rozkazy, to je mi jasné. Ale tam došlo presne k tomu fenoménu, ktorý potvrdil aj spomínaný experiment. Strach tam nezohrával až takú rolu, existuje o tom kopec materiálov, skúmali to psychológovia v sociálnom kontexte, takže tak, ako si to urobila ty, sa to zjednodušiť nedá.

majkeel
13. apr 2018

@alaguema
Povedal by som, ze v Osviencime bol vyber tych najhorsich a otrlych. Ked Hitler postupoval v ZSSR, mali tam specialne jednotky SS - vyber hrdlorezov, ktori popravovali zajatcov, zidov, lebo podla generalov wehrmachtu by masove popravy demoralizovali beznych vojakov wehrmachtu.
Prebehol som 3 clanky, preco sa ludia navzajom vrazdia ...
https://aktualne.centrum.sk/preco-clovek-vedie-...
https://casprezeny.azet.sk/clanok/84423/v-kazdo...
https://www.bratislavskenoviny.sk/kultura/42171...
Najzaujimavejsie odseky:
1) "V stabilných krajinách, kde panuje mier a ekonomický rozvoj, je život natoľko bohatý na rôzne spôsoby sebauspokojenia - šport, kariéra, zábava, koníčky. Avšak, sú časti sveta, kde je život mimoriadne ťažký, ľudia žijú v chudobe, sú utláčaní, existuje len malá nádej na lepšiu budúcnosť, napríklad Gaza alebo mnohé časti Afriky. Tam je ťažšie uspokojiť tieto impulzy," píše Steve Taylor, docent psychológie na Leeds Metropolitan University.
Vojnový stav je potom niečo, čo ženie hľadať zdanie psychologickej pozitivity. "Ak potreby nie sú uspokojené a ak existuje čosi ako zrejmý nepriateľ alebo agresor, potom je vojna takmer nevyhnutná."
2) Aké sú spúšťače, ktoré môžu viesť k vražde?
,,Agresivita dospelého človeka je výsledkom dlhodobého vývoja vrodených dispozícií, výchovy rodinného prostredia a celkovej spoločenskej atmosféry,“ hovorí profesor Heretik. ,,Tomu, či agresivita bude viesť k agresii, ktorá bude posudzovaná ako trestný čin, napríklad vražda, musí predchádzať nejaká motivácia nejaký vývin. Bezprostredným motívom, ako sme zistili, bývajú často opakované konflikty medzi ľuďmi, ktorí sa dlho poznajú, napríklad v manželských pároch, medzi rodinnými príbuznými, kolegami, známymi a podobne. Len asi v 15 percentách prípadov vrah predtým nepoznal svoju obeť.“
Ľudia podľa psychológa Bussa zabíjajú zo špecifických dôvodov, ako napríklad zo silnej túžby, chamtivosti, nenávisti, strachu, z pomsty, kvôli prestíži, reputácii, alebo aby sa zbavili niekoho, kto im podľa nich spôsobuje niečo neželateľné.
3) Mengele - Videl som ho v Birkenau, ale osobne som neprežil selekciu, na ktorú posielali väčšinu ľudí z transportov hneď, ako prišli do tábora. Stretol som ho, keď sme sa už dostali do baraku. Aj keď som bol malý, pamätám si ho, ako normálneho človeka. Ľudia dokonca hovorili, že bol veľmi pekný a sympatický, až kým sme ho nespoznali a nedozvedeli sme sa, čo robí. Nebol čert a ani nemal rohy na hlave. Podľa mňa je dôležité povedať, že vraždenie vykonávali takí ľudia, ako sme my. Boli rovnakí. Neodlišovali sa tvárou ani postavou, ani farbou, boli to úplne normálni ľudia, s tým rozdielom, že robili také neuveriteľné veci.

Zhrnul by som: Ludia zabijaju 1) kvoli nizsej inteligencii, vrodenej agresivite, chybajucej schopnosti súcitenia s druhým, negativnymi skusenostami ziskanymi vychovou, kvoli zisku, ktory im to prinesie a bud vo vypätej situacii (stres), alebo ked sa neboja trestu (vojna/nedemokraticke diktatorske zriadenie).

bmuller
13. apr 2018

ak maju rodicia zaujem ukazat detom kus neprijemnej a smutnej slovenskej vojnovej historie, mozu sa ist pozriet aj do muzea v Seredi... ", ktoré sa nachádza priamo v tábore, expozícia je v barakoch, kde boli kedysi koncentrovaní Židia pred deportáciami mimo nášho územia. Je to z tohto dôvodu asi najviac autentické múzeum u nás."
https://www.postoj.sk/32183/zeny-museli-nahe-za...
Rozhovor s riaditeľom Múzea holokaustu v Seredi Martinom Korčokom o tom, aké pomery vládli v seredskom koncentračnom tábore a čo je na tomto mieste dnes.

dm1
13. apr 2018

@bmuller o koncentraku v Seredi bol tusim aj film ak si dobre pamatam tak Nedodrzany slub. Mna velmi zaujma presne taketo ako to bolo na slovensku vtedy. Napr. priamo v arealy firmy kde robim je v lese pamatnik obetiam tunajsieho koncentraku - romskeho co tu bol a tu v lese ich vyvrazdili ....

ukulela
13. apr 2018

inac ked sa tu bavime o oswiencime - mne sa mari, ze je to odporucana exkurzia - nie nariadena, skola si moze vybrat. muzeum holokaustu je aj v seredi ... da sa ist aj inde, ako do polska. uz som pisala o kalisti, ostrom gruni, ... muzeum SNP v BB. inac muzeum malo teraz jeden perfektyn projekt s hercami (myslim zo SND) a historikmi robili prednasky po strednych skolach- uzasnou formou zivych spomienok. ziadne decko sa z knihy tolko nenauci, dnes maju ovela viac podnetnejsich, zaujimavejsich vnemov v mobile vo vrecku, mozu fuckat dakeho dejepisara - preto treba vymyslat ine formy, ako im tie udalosti priblizit a sprostredkovat. a aj toto je forma ...
este by som chcela dodat - osviencim je len vyvrcholenie - zacalo sa to tym, ze narod uveril hitlerovi. uplône slepo mu uverili vsetky tie jeho bludy. myslime si stale, ze dnes sa holokaust/nieco podobne nemoze opakovat? ale moze, staci, ked budeme slepo verit "vodcom". a preto treba aj tym deckam a pubertakom (ktory, ako som úpisala, v prieskumoch slepo veria kotlebovi, medzio stredoskolakmi kotleba vyhral volby!!!) preto im terba ukazovat: toto su hodnoty, ktore vedu az sem! on sa moze distancovat, ale velebi tisa, velebi slovensky stat a ten predas poslal tisice svojich ludi na smrt.

dm1
13. apr 2018

@ukulela vies co ma ale zaraza? ked ja som chodila do skoly nikto z nasej skoly ci zakladnej ci strednej nechodil na vylety do koncentraku a dnesni mladi uz dlhsiu dobu pravdelne sa chodieva a napriek tomu teraz ma Kotleba najvacsiu podporu u mladych stredoskolakov? :o ako je to mozne?

lucilaines
13. apr 2018

@dm1 ja si myslim, ze je to tym, ze starsia generacia mala tieto zazitky predsa len blizsie sprosdredkovane od rodicov, starych rodicov..dnes uz sa to detom javi ako davna historia, ktora sa ich netyka..okrem toho sa ovela viac citalo a respektovalo to, co bolo uvedene v knihach a ucebniciach..dnes maju deti pristup k internetu, konspiracnym teoriam a pocuvaju v telke od poslancov vyroky typu holokaust sa nestal a podobne..je teda pochopitelne, ze su zmatene a maloktore dnes dobrovolne same od seba siahne po knihe s takou tematikou..radsej si precitaju kratky clanok na nejakom portali a ich nazory formuju uplne ine media a cesty ako predoslych generacii..prave preto je podla mna dolezite, aby prisli do kontaktu s realitou, ked uz pre nic ine, aspon preto, aby sa pytali sami seba otazky a trochu triezvo rozmyslali pri podobnych vyhlaseniach resp. roznych zavadzajucich spravach, ktore sa na nich z kazdej strany valia

ukulela
13. apr 2018

@dm1 mozno preto, lebo ich rodicia tam nechodili .... co ti na to mam povedat? jasne, ze zalezi, ako rodicia deti vychovaju. ale dnes maju decka uplne ine informacne kanaly ako my. na FB je kopa skupin, bludov, hoaxov - a oni (aj ich rodicia) im veria! ked poslanec NRSR zdiela hoax o fiktivnej ucasti miliona demonstrantov v BA a podobne s tym, ze tomu veri, ked sa tu stale dokola tocia info o tom, kolko nas stoja "ciganske decka", pri tom data ukazuju, ze vobec nejde najviac davok do osad .... ked sama ministerka hovori o sorosovych zaoceanskych peniazoch v tretom sektore, pritom neziskovky zverejnuju svoje prijmy a vydavky a da sa v nich precitat, ze peniaze zo zahranicia tam tvoria minimum .... tak jednak treba decka naucit rozlisovat blud od pravdy, kriticky mysliet, neverit badatelovi (o zatajovanom lieku na rakovinu), banasovej/vinceovej (ze zem a vek pise pravdu a homeopatika nas jedine vyliecia a zit sa da aj zo vzduchu) a podobnym novodobym kazatelom ... a tiez im treba ukazat, kam vedie slepa viera v - a dosad, si, co chces.

sisaka
13. apr 2018

@dm1 za mojich mladých čias sa nechodilo do Osviencimu, lebo to nebolo take jednoduché za komancov zorganizovať, napr. u nás na dedine si dovolím tipovať, že cestovný pas mali v triede tak možno 2-3 deti, nikde sa jednoducho necestovalo... zato sme mali besedy s priamymi účastníkmi bojov - vojaci, partizani, mali sme ľudí, čo prežili koncentrák. Dnes sú títo ľudia dávno mŕtvi... chodili sme do muzeii v rámci Slovenska, do vapenky, na cintorín, kde boli pochovaní zahraniční vojaci, na partizánsky cintorín, k hrobom neznámych vojakov, k rôznym pamätníkom a pod... rozprávali nám doma o dobe starí rodičia, dnešní starí rodičia sú už povojnova generácia, pripadne boli počas vojny malé deti a nič si nepamätajú, nanajvýš porozprávajú ako bolo fantasticky za komancov ...Myslím si, že sme o vojne a koncentračných táboroch vedeli dosť i keď mnohé info bolo scenzurovane a fakty prekrutene, či zatajené V dnešnej dobe sa všetko spochybňuje a tým, že roky bežia, ti, čo vojnu prežili vymierajú sa otvára priestor pre spochybňovanie, prekrúcanie a zlahcovanie.
Prečo ma Kotleba podporu stredoškolákov? lebo sú to mladi ľudia, ktorí su ľahko ovplyvniteľní a drvivej väčšine chyba rozhľad, záujem o spoločenské/politické dianie, schopnosť využiť teoretické vedomosti v praxi a neschopnost kritického myslenia

bmuller
13. apr 2018

@dm1 Hej, ved to, ze najviac sa cloveka moze dotknut priamo to, co bolo na nasom uzemi, lebo tie "cudzokrajne" mozu vyvolat dojem, ze to bolo kedysi davno kdesi mimo nas... - tak ked aj tu mame aj take muzea a pamatniky, mali by sme to vyuzit a spoznat ich. Ono zas kosicanom je asi blizsie ist do taborov v Polsku, ale ludia zo zapadu ci stredu tu Sered mozu navstivit vramci cestovania pocas prazdnin...

dm1
13. apr 2018

@sisaka ja som za "neznej" uz bola na zaciatku zakladnej skoly ale aj tak sa od nas nechodilo :o ale tiez sme mali vylety k pamatnikom a podobne a skoda veru ze sme nemali diskusie s prezivsimi to je tiez dobra forma na priblizenie historie. Skoda ze zachvilu vzhladom na roky co uplynuli uz pomaly nema kto... My sme sa akosi vobec o vojne doma nebavili babky mi zomreli relativne skoro dedkovia ked som bola este uplne mala a doteraz mi je luto ze som sa s nimi viac o tejto teme nerozpravala :(
Mate pravdu viacere s tymi zdrojmi info vsade na nete tolko konspiracii co sa teraz siri je pre deti ozaj tazke vybrat co je pravda a co blud.

m.i.r.i
13. apr 2018

@dm1 ja som vyrastala tiez za komunistov a teda presne ako pisu hore,necestovalo sa do Osviencimu, to bolo zahranicie, ale vela sme v skole spominali Terezin, Partizanov, my na vychode sme chodili na Duklu, dedko mi doma rozpraval o vojne, babka tiez ako schovavali vojakov, ako mali zavrete skoly pocas "frontu". A vsetko mozne..mali sme to priamo od starych rodicov, chodili sme klast vence povinne k pamatnikom, ucili sa po rusky aj pre velebenie osloboditelov
A tu prichadza druha stranka veci ..Nik nemohol iklinovat k nacistom a podobnym, ved v tom rezime by bol v base len by na to pomyslel...ucili nas o tom ako by sme to bez bratov Rusov nezvladli, americanov a spojencov nam spomenuli okrajovo...ja ako dieta som ani netusila ze mali nejaku ucast vo vojne...a sami sme zili v rezime vymytych mozgov, ked som si ako najvacsie utrpenie predstavovala kapitalisticky rezim niekde v zapadnom Nemecku, ktore malo ten rezim ako trest za prehratu vojnu...tych bohatych a chudobnych..nestastych chudakov na uliciach co nemali kde byvat, kym u nas mal kaydy raj na zemi a kazdy pracoval atd...toto si ja pamatam ako dieta, ked uz predstava zivota na zapade mi nahanala hrozu, nieto este vojna...vtedy bola 2 sv vojna velmi preberana, pretoze slo o vitazstvo ZSSR nad fasistami, kde vzdy Rus bol ten dobry a Nemec ten zly...ked Lenin bol spasitel a Stalin vykupitel...sama si pamatam co vtedy prebiehalo mojou detskou hlavou a ako hrdo som viazala pioniersku satku...revolucia ma zastihla v 11r...a este som mala stale to uvazovanie nabulakane dobou...az studenti na strednych skolach uz rozmyslali inak, mnohi sa zamyslali ci to co do nas hucia je spravne atd...a na to, aby nam vymyli mozgy tak ako chceli nebolo treba Osviencim....takze to sa porovnavat neda, ze preco sme my nepotrebovali Osviencim a neinklinovali k extremistom....Pricom ked sa tak vezme, tak kazdy kto nebol komunista bol triedny nepriatel, kto chodil do kostola bol podozrivy, takze extremizmu bolo dost...

margarita
13. apr 2018

kdesi som citala,ze na to aby zlo zvitazilo uplne staci, ak dobri ludia neurobia nic.
skratka, mna sa to netyka, ja si nebudem za druhych palit prsty, nie je to moj problem a pod.

druha svetova a holocaust a koncentracne tabory su taka komplexna tema, ze ani nema zmysel sa tu o to sporit na parriadkovych prispevkoch.
nikomu neberiem pravo svoje dieta do osviencimu neposlat, ale nikdy ich nemozete uchranit pred vsetkym negativnym obsahom v okoli, web, telka, spravy, fotky.
ucim decka a by ste sa divili mnohi, co si ti zdielaju na FB a o com sa mi chvalia v skole, ze videli...zakladka.
takze taka ista by som si nebola, aj ked dam rodicovsky zamok na nas net, maju kamosov a spoluziakov ktori nejake zamky neriesia.

helenanovakova
14. apr 2018

@masa_sk osobne by som tam puberťákov nebrala. nech tam ide človek, ked je dospelý. moja návšteva osvienčimu bola veľmi emotívna a to som teda nebola decko. dieťa by som na takýto výlet neprihlásila. vzala by som ho tam, ked bude dospelé a bude vedieť, kde je sever. pobyt v plynovej komore, či krematóriu, kde zahynuli státisíce ľudí nie je pre detské dušičky.

alaguema
14. apr 2018

@dm1 Extrémizmus v kapitalizme bol vždy. Nie je to žiadny novodobý fenomén. Možno len pre nás. Časť tých, ktorým "neviditeľná ruka trhu" dala len málo, alebo nič, boli vždy nespokojní a frustrovaní. U nás je tých nespokojných momentálne asi veľa. Zrelý človek sa s týmito pocitmi popasuje a vie ich nejak pretransformovať. Nezrelý ich otočí proti inému človeku. Či už doma zbije ženu, alebo sa niekde v krčme "pochlapí" a spolu s jemu podobnými, sa vzájomne štvú proti nejakej skupine, ktorá je alebo bola nejakým spôsobom znevýhodnená, alebo historicky slabšia. Ak sa im naskytne možnosť nasledovať nejakého vodcu, idú ako ovce. Toto s návštevami, alebo nenávštevami koncentrákov nijak nesúvisí. Súvisí to so systémom a s tým, ako zúfalo u nás nefunguje.

Strana
z8